martes, 13 de marzo de 2012

Butlletí nº81-cultura

:: Destaquem
El Departament de Cultura reordena els museus de Catalunya en quatre grans 'constel·lacions'
Les bases del nou Pla de Museus, presentat recentment pel conseller Mascarell, preveuen que el museus de Catalunya es reordenin en quatre grans "constel·lacions" temàtiques: la història de l'art, la història de la societat, la contemporaneïtat i les ciències naturals. Aquestes "constel·lacions" s'estructuren cadascuna a l'entorn de quatre centres museístics: el Museu Nacional d'Art de Catalunya; el Museu Nacional de Ciències Naturals; el Museu d'Art Contemporani de Barcelona i, el quart centre, que estarà format pels museus d'Història de Catalunya, d'Etnologia i de la Ciència i de la Tècnica.
Noves línies estratègiques del Mercat de les Flors pels propers quatre anys
El Departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona han signat amb el Consorci Mercat de les Flors un contracte programa per quatre anys que té com a objectiu promoure'l com a centre de referència internacional en el sector de la dansa i impulsar-lo com a espai motor i punt de trobada per fomentar les arts en moviment. L'acord estableix diversos indicadors d'avaluació i seguiment per tal d'assolir els objectius estratègics i ratifica la voluntat del Departament de Cultura i de l'Ajuntament de Barcelona de comptar amb un centre que sigui capçalera en l'àmbit de la dansa i que millori les expectatives del sector.
Amunt

:: Arts Visuals
L'Arts Santa Mònica presenta l'exposició interactiva Mòbil-U
"Mòbil-U. Connectivitat, societat, creativitat" mostra el dia a dia de la relació entre les persones i els dispositius mòbils d'última generació. És la primera exposició que copsa la magnitud del canvi social que l'ús de la tecnologia mòbil ha provocat en la vida quotidiana de la societat. L'exposició permet al visitant interactuar i participar en un concurs amb premis de tecnologia d'última generació. Restarà oberta fins al 28 d'abril.
Amunt

:: Arxius
S'inaugura la nova seu de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa
El 16 de març de 2012 obre les portes el nou edifici, obra dels arquitectes Joan i Isabel Rodon. L'Arxiu s'ubica al puig del Roser, un espai situat a l'extrem del centre antic d'Olot, al capdamunt del passeig del Firal. Amb una superfície útil de 1.595 m2, l'arxiu custodia 3.030 ml de documentació pròpia, d'institucions, entitats, empreses publiques i privades i particulars. Disposa d'una biblioteca especialitzada en història local i d'una hemeroteca amb més de 500 capçaleres de la Garrotxa.
Amunt

:: Cinema en català
'Intocable', 'Any de Gràcia' i 'Llums vermells', les estrenes més recents en català
La pel·lícula "Intocable", dels directors Oliver Nakache i Eric Toledano, guanyadora del premi Cèsar 2012, s'exhibeix en català des del 9 de març a més d'una dotzena de cinemes d'arreu de Catalunya. Interpretada per François Cluzet i Omar Sy, guanyador del Cèsar 2012 al millor actor per aquest paper, la pel·lícula ha estat número 1 a França durant 10 setmanes consecutives i és la més taquillera de la història de França. També des del 2 de març es pot veure en català, "Any de Gràcia", del director Ventura Pons i interpretada per Rosa Maria Sardà, Oriol Pla, Santi Millán, entre altres actors de l'escena catalana, i "Llums Vermells", un film de Rodrigo Cortés, produït per Nostromo Films i Televisió de Catalunya, i interpretat per Sigourney Weaver, Robert de Niro i Elisabeth Olsen.
Amunt

:: Cultura en Gira
El cabaret contemporani d'Alba Sarraute comença gira amb "Soy la Otra (la Diva)"
Alba Sarraute presenta "Soy la Otra (la Diva)", un cabaret contemporani que explica la història d'una diva des dels seus inicis fins al seu declivi. L'espectacle es desenvolupa a partir de l'ús d'una gran varietat de recursos escènics, entre els quals destaquen la interpretació multilingüe d'una actriu -que a més a més és pallassa, músic i acròbata- i l'acompanyament musical de piano, bateria i contrabaix. Olot acollirà el proper 15 de març la primera representació d'aquesta gira que durant el primer semestre anirà també a Girona i El Prat de Llobregat.
La dansa de Sharon Fridman porta de gira "Al menos dos caras"
El ballarí i coreògraf Sharon Fridman, director de la companyia Projects in Movement, porta de gira el seu treball "Al menos dos caras", una peça per a dos ballarins i un actor. Segons paraules de Fridman, els objectius principals de l'obra són la investigació, l'aprenentatge i el desenvolupament del llenguatge físic i, mitjançant aquesta recerca, la creació d'un espai virtual on el públic pugui veure, sentir i imaginar. El proper 24 de març, Badalona acollirà la primera parada d'aquest espectacle.
La Iaia recorre diversos municipis amb el seu primer disc "Les ratlles del banyador"
El trio osonenc La Iaia comença a Olot una gira en el transcurs de la qual presentarà el seu primer disc, "Les ratlles del banyador", format per un grapat de cançons cantades en un estil indie-folk que transporta fins a moments quotidians, propers i càlids. Amb aquest treball, La Iaia no només consolida el seu projecte, sinó que dóna clars senyals de la seva maduresa musical i demostra per què van ser el grup revelació 2011 segons la revista Enderrock. La Iaia oferirà el primer concert de la seva gira a l'espai El Torín d'Olot, el proper 17 de març.
El Circ arriba a Tarragona de la mà de "Capas"
La companyia de circ Eia afronta el repte de presentar un espectacle col·lectiu i personal alhora utilitzant les més diverses tècniques circenses, des dels portés acrobàtics a les banquines, passant pel transformisme, la barra fixa, la manipulació d'objectes o la minibàscula, entre d'altres. El resultat és aquest "Capas", amb el qual la companyia va guanyar el Premi al Millor Espectacle de Circ en Sala del 2011 als Premis de Circ de Catalunya que organitza la revista Zirkolika i també, a principis d'aquest 2012, el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Circ.
Amunt

:: Cultura Popular
Convocada la segona edició de la 'Beca Innovació en la Cultura Popular'
Convocada per la Fundació Jaume Casademont de Girona i la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, qui guanyi la beca estrenarà el seu espectacle en el marc de la 15a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, a més de rebre 5.000 € i ser contractat per l'Ajuntament de Girona. L'any passat el guanyador de la primera edició de la Beca va ser el grup CaboSanRoque amb el seu espectacle "Bestiari".
Fins al 17 d'abril, cicle de conferències sobre la Cultura Popular i les tradicions catalanes
En el marc del projecte "Altaveu", cada dimarts a les 19.15 hores, a la Casa Orlandai, es pronunciarà una conferència organitzada per l'Associació d'Amics de la UNESCO de Barcelona. Es tractaran els temes següents: les "Festes identificadores", el 20 de març; "La Patum de Berga", el 27 de març; "Teatre popular i balls parlats", el 10 d'abril; i el "Cicle de Quaresma i Pasqua", el 17 d'abril.
Amunt

:: Empreses Culturals
El Departament de Cultura entra en el projecte European Creative Industries Alliance (ECIA)
El Departament de Cultura, a través de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), formarà part del consorci European Creative Industries Alliance (ECIA). Es tracta d'una iniciativa de la Direcció General d'Empresa i Indústria de la Comissió Europea amb la qual es pretén definir un catàleg de polítiques de suport a les pimes a partir de l'experiència de les indústries culturals i creatives. El projecte té una durada de 3 anys.
Amunt

:: Lletres
L'exposició 'Un país de lletres. El lector, l'autor, l'obra i la Institució de les Lletres Catalanes' serà al Palau Moja
Coincidint amb el 75è de la creació de la Institució de les Lletres Catalanes per la Generalitat Republicana el 1937 i el 25è aniversari de la seva recuperació el 1987, el 20 de març s'estrena aquesta exposició al Palau Moja de Barcelona. La mostra s'articula al voltant del fet literari en totes les seves vessants i es podrà veure fins al 13 de maig.
El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia
Durant la jornada hi haurà actes arreu del país per commemorar-lo. El poeta Narcís Comadira ha estat l'encarregat d'elaborar expressament per a l'ocasió el poema en català Quatre paraules, que s'ha traduït a vint llengües: les oficials de Catalunya i algunes d'escollides entre les que parlen altres ciutadans del país. El poema s'ha editat amb un opuscle commemoratiu que es distribuirà a les biblioteques de tot el país. La celebració del Dia Mundial de la Poesia 2012 està impulsada per la Institució de les Lletres Catalanes i Unescocat.
L'exposició 'Dones poetes' ja és al Palau Robert
Fins al 29 d'abril l'exposició és a la sala 4 de les Cotxeres del Palau Robert. L'organitza la Universitat de Vic i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Català de les Dones. Dotze dones poetes catalanes representatives donen cos a aquesta mostra: Maria Antònia Salvà, Clementina Arderiu, Simona Gay, Rosa Leveroni, Montserrat Abelló, Felícia Fuster, Maria Beneyto, Maria Àngels Anglada, Quima Jaume, Olga Xirinacs, Marta Pessarrodona i Maria Mercè Marçal.
Amunt

:: Museus
Torna a Santes Creus el retaule de Sant Joan restaurat pel Departament de Cultura
El retaule de Sant Joan Evangelista, d'autor desconegut i datat el 1603, torna al seu lloc d'origen després d'haver estat restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). La restauració s'ha fet en el marc de la celebració del 30è aniversari del CRBMC i conjuntament amb el Museu d'Història de Catalunya. El proper 24 de març, a les 18 hores i en el mateix monestir, tindrà lloc la presentació del retaule.
Conferència al Museu d'Història de Catalunya sobre la fi dels templers
Amb motiu de la commemoració del 700 aniversari de la desaparició de l'Orde del Temple, marcada per la publicació de la butlla Vox in excelso, el museu acollirà la conferència "La fi de l'Orde del Temple, ara fa 700 anys", pronunciada pel director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé. L'acte tindrà lloc a l'auditori del museu el dijous 22 de març , a les 7 del vespre.
Amunt

:: Patrimoni Cultural
Jornades de Portes Obertes al Castell de Miravet
Amb motiu de la commemoració del 700 aniversari de l'extinció de l'orde del Temple, el dissabte 24 i el diumenge 25 de març el Castell de Miravet obre les seves portes per a tots els visitants. El Castell de Miravet, el millor exemple a Catalunya de fortificació dels templers, va ser bastit entre els segles XII i XIII i està estratègicament situat damunt la riba del riu Ebre en un indret molt adient per a la defensa d'una amplia zona cabdal en aquella època.
Descobert a Talladell un crani de 33 milions d'anys
El passat gener, durant les obres del Canal Segarra-Garrigues, es va descobrir a Talladell, el crani d'un gran carnívor oligocè, d'uns 33 milions d'anys d'antiguitat, probablement del gènere Amphicyon, col·loquialment conegut com ós-gos. Les excavacions a la zona es van iniciar el mes de març de 2010. La primera fase de la intervenció paleontològica preventiva de seguiment de les obres del Canal Segarra-Garrigues en el tram 4 (Tàrrega) va comportar la descoberta d'un total de 591 peces siglades, corresponents a diverses restes fòssils de mamífers, rèptils i plantes oligocens.
Publicat un nou exemplar de la revista Tribuna d'Arqueologia
Es tracta de la compilació dels articles corresponents a les conferències del cicle de la temporada 2009-2010. Entre els treballs publicats hi ha els que fan referència a la primera explotació minera de sal gemma a Cardona; als exeples d'arqueologia urbana a Badalona i Barcelona; a la Fortalesa de l'Aigua del jaciment ibèric dels Vilars d'Arbeca; a la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles a Tivissa, i a la proposta de declaració de les icnites de dinosaure de Catalunya com a patrimoni mundial per part de la UNESCO.
Amunt

:: Relacions Internacionals
L'Euroregió Pirineus Mediterrània prioritza la Cultura
Els 4 presidents dels territoris que formen l'Euroregió Pirineus Mediterrània (Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées, les Illes Balears i Catalunya) han decidit focalitzar l'agenda dels propers anys en la projecció de creació d'ocupació i de construcció europea, d'innovació, d'ensenyament superior, de cultura i de desenvolupament sostenible. En l'àmbit cultural volen potenciar una indústria cultural que generi creixement i ocupació.
Primera reunió del projecte Europeana Photography
El projecte europeu Europeana Photography aplega 19 entitats públiques i privades d'11 països europeus. Està liderat pel grup empresarial Alinari i té com a objectiu la digitalització de fotografies dels anys 1839 fins el 1939 per tal d'incorporar-les a Europeana, la biblioteca digital europea. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya participa com a soci digitalitzant més de 60.000 fotografies provinents principalment de l'Arxiu Nacional de Catalunya, però també del Museu d'Arqueologia de Catalunya i del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Amunt

No hay comentarios: