martes, 17 de marzo de 2009

Butlletí JOVE.CAT, núm.49

Enllaços relacionats
8 de març: Dia Internacional de les Dones (Institut Català de les Dones)
Talla amb els mals rotllos...Campanya de la Secretaria de Joventut, l'Institut Català de les Dones i el Departament d'Educació, per a fomentar l'articulació d'una xarxa de joves actius en la prevenció de relacions abusives.
Institut Català de les Dones: violència masclistaSecció específica sobre violència masclista a la web de l'Institut Català de les Dones. Inclou estadístiques, legislació, serveis d'atenció i informació, etc.
Secció Violència contra les dones, a Jove.cat
El Dia Internacional de la Dona Treballadora a quatre veus
La Raquel, l’Esther, la Carolina i la Laura són quatre joves que, des d’àmbits diferents, dediquen part del seu temps a millorar la situació de moltes dones i a aconseguir la plena igualtat de gènere. A Jove.cat us oferim un petit mosaic d’experiències d’aquestes joves amb motiu d’aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.
8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora
La Raquel i la fundació Ared
L'Esther i l'associació Nàiades
La Carolina i el teatre social
La Laura i els tallers de prevenció de la violència
Algunes dades imprescindibles

8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora


Aquest diumenge, 8 de març, se celebrà el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una diada reivindicativa de les fites assolides per les dones i dels drets econòmics, polítics i socials que encara s’han d’assolir.
Els orígens de la diada es remunten a principis del segle XX i estan lligats a la lluita per millorar les condicions laborals (duríssimes, en temps de la Revolució Industrial) de les dones i al moviment a favor del dret de vot femení (sufragisme). La data, decretada per l’ONU, es commemora a tot el món amb actes diversos i cada any gira entorn d’una temàtica particular. La d’aquest 2009 està dedicada a la violència contra les dones, i duu per lema 'Tots units per a bandejar la violència contra dones i nenes'.
8 de març: Dia Internacional de les Dones (Institut Català de les Dones)
'Cent anys commemorant el Dia Internacional de les Dones' (8/03/08, Jove.cat)

La Raquel i la fundació Ared


'Em dic Raquel Gil, tinc 32 anys i treballo a la Fundació Ared, ubicada al barri de Sant Martí de Barcelona i que es dedica a la inserció social i laboral de dones en risc d’exclusió social.'
La Raquel fa gairebé tres anys que és coordinadora de l’equip educatiu de la fundació Ared, on s’atenen dones que viuen en situacions de desprotecció i precarietat. Aquest col·lectiu de dones ‘privades de llibertat’ és, segons explica, ‘un dels més invisibles i dels que més exclusió pateix’. Les dones que atenen a Ared solen tenir carències laborals i formatives, a vegades, problemes de salut i solen sofrir una marginació social greu per raons d’ètnia. A part d’això, la majoria té greus dificultats per accedir a un habitatge digne. La Raquel, i tots els treballadors d'Ared, acompanyen diàriament aquestes dones –que provenen dels Serveis Socials, de l’Oficina de Treball de la Generalitat, d’altres entitats sense afany de lucre o dels centres penitenciaris- mitjançant tallers i atenció personalitzada.
La seva experiència laboral li permet de fer una petita radiografia d’aquest col·lectiu: ‘és el que més pateix l’escassa formació, la pobresa severa o les dificultats econòmiques importants, ja que és el col·lectiu més afectat pel treball a temps parcial, sense contracte, amb salaris minsos i de baixa qualificació. Tot això dificulta l’accés a la plena ciutadania, la privació de drets i la no-participació política i social; entrant en una espiral d’exclusió social a causa d’una pèrdua progressiva de l’autonomia i de les seves expectatives de futur.’
La Raquel explica que treballa en aquest àmbit per aconseguir una societat igualitària per a tothom. Perquè la majoria de les desigualtats que existeixen entre homes i dones estan basades en qüestions de gènere, en valors i en actituds apreses a través de l’educació i la socialització, i que, per tant, es poden canviar.
Si pensa en els reptes que cal assolir, la llista no s’acaba: ‘educació per a tothom, augmentar la taxa d’ocupació femenina, eliminar les diferències salarials, combatre les dobles discriminacions, corresponsabilitat en la vida laboral, familiar i personal, creant els recursos necessaris; eradicar la violència de gènere, etc.’ Però per a dur-los a terme, segons el seu parer, és necessària la implicació i la participació crítica i activa de tots. També dels joves. I ho argumenta així: ‘els joves i les joves han de saber detectar les relacions abusives i defugir-ne. Ni les dones són les dependents, les dèbils, les tendres i emocionals. Ni els homes són els

No hay comentarios: