miércoles, 11 de diciembre de 2019

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059 Desembre 2019 #124

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Desembre 2019 #124
"Estem fallant, però encara no hem fallat del tot. Encara hi ha temps per arreglar això. Depèn de nosaltres"
Greta Thunberg
Acte de lliurament del Premi Escoles Verdes 2019
 El 21 de novembre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Sr. Damià Calvet, ha lliurat el Premi Escoles Verdes a la facultat de Ciències de la Universitat de Girona on també s’ha atorgat el Premi Medi Ambient 2019. Els centres guardonats són els següents:
  • Categoria de reconeixement a una trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització del centre: l’escola Bernardí Tolrà (Vila-Rodona) i l’Institut Berenguer d’Entença (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant)
  • Categoria d’actuació singular de transformació o millora de l’entorn: l’escola Pérez Sala (Vilassar de Mar) i l’escola El Bosc (Mont-ral).
  • Categoria de millor projecte en xarxa: la Fundació Vedruna Catalunya Educació
Llegiu-ne més

Us expliquem

 
Convocatòria de subvencions d’aprenentatge servei i servei comunitari ambiental
S‘ha publicat aquesta convocatòria per promoure l’aprenentatge servei i el servei comunitari ambiental, i per aquest motiu és possible que durant el mes de desembre les entitats ambientals del vostre territori contactin amb vosaltres per plantejar-vos la possibilitat de col·laborar en el disseny i/o implantació de propostes per als propers cursos.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Nou apartat web “Aprenentatge servei i servei comunitari ambiental”
En aquest nou apartat web podreu trobar informació, enllaços, recursos i models de projectes d’àmbit ambiental. També podeu consultar el mapa de projectes d’aprenentatge servei i servei comunitari ambiental de Catalunya.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Continuen les comissions de seguiment del programa Escoles Verdes
Durant els mesos de novembre i desembre han tingut lloc les primeres sessions de les comissions de seguiment, espais presencials de relació amb les escoles verdes que tenen com a objectiu concretar el calendari d’actuacions del curs, intercanviar accions clau, detectar necessitats formatives i promoure projectes de col·laboració. Consulteu les dates al nostre web.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

 
Formació al professorat sobre microplàstics (Baix Empordà i Gironès)
El dilluns 11 de novembre ha tingut lloc a Calella de Palafrugell la formació “Microplastics Watchers” a càrrec de Gemma Agell, coordinadora de l’Àrea de Divulgació Científica i Educació del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Hi han participat una vintena de docents provinents de 6 centres educatius del Baix Empordà i Gironés.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’arbre de la vida i la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus a l’Institut Baix Empordà
L‘alumnat d’escoles verdes de 1r, 2n i 4rt d’ESO ha participat a la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus amb l’activitat el Bosc de la vida que ha consistit a elaborar els arbres de la vida amb quatre temàtiques diferents: reduir el material escolar, disminuir el consum d’aigua, millorar l’estalvi energètic i organitzar festes sense residus.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Setmana de la Ciència i Fira de la Ciència a l’escola Colònia Güell de Sta. Coloma de Cervelló (Baix Llobregat)
Durant la setmana de l’11 al 15 de novembre s’ha celebrat la desena edició de la Setmana de la Ciència que enguany s’ha dedicat a les dones científiques al llarg de la història. A més a més, l’alumnat de 5è de primària ha organitzat les demostracions i experiments de la Fira de la Ciència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Compromisos per a la reducció de residus a l’escola El Temple de Tortosa (Baix Ebre)
Durant la Setmana de la Prevenció de Residus del mes de novembre l‘alumnat ha realitzat diferents activitats de sensibilització davant la gran quantitat de residus que es generen al centre educatiu. Una d’aquestes ha estat la creació d’un estenedor d’ampolles de plàstic amb els compromisos personals de cada alumne de millora ambiental.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Tret de sortida del compostatge escolar a l’Institut Mediterrània del Vendrell (Baix Penedès)
L’institut Mediterrània engega la gestió de la matèria orgànica al centre. Aprofitant la Setmana de la Prevenció de Residus s’ha realitzat un taller de dues sessions sobre el compostatge adreçat a tot l‘alumnat de 1r d’ESO i de 4t d’ESO de Biologia i Geologia. En la primera s’han treballat els continguts teòrics i l’elaboració d’un pòster i, en la segona, s’ha fet una activitat pràctica per treballar el compostatge a l’hort escolar.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles en xarxa

 
Els ODS a la Xarxa Vedruna Educació Catalunya
La Xarxa Vedruna amb 36 centres educatius repartits arreu de Catalunya impulsa un projecte amb un full de ruta pels propers anys que té com a finalitat incloure els objectius de desenvolupament sostenible a la seva pròpia planificació i al treball competencial de cada centre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La Setmana Bio a l’escola Salesianes de Terrassa (Vallès Occidental)
L'escola Salesianes de la XEST ha participat amb l'alumnat d'educació ambiental organitzant activitats dins de la Setmana Bio. S'han fet tres propostes: El “Frutimecres” per fomentar que tota l'escola esmorzés fruita; s'ha obsequiat amb un iogurt de Casa Pastoret a tot l'alumnat i, en darrer terme, l'escola ha obert l'hort escolar a les famílies que han ajudat a preparar el planter d'aquest trimestre.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Recursos

 
Taller sobre malbaratament alimentari a l'escola
L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha editat un dossier educatiu per a professors i dinamitzadors d’un taller teatralitzat sobre malbaratament alimentari a les escoles i altres recursos sobre seguretat alimentària que trobareu al seu web.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Energy Transition Game
El joc de transició energètica és una simulació de rol que permet als jugadors experimentar els reptes de passar dels combustibles fòssils a fonts d’energia renovables.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Urban Climate Architect: crea la teva ciutat sostenible
És un joc educatiu que permet crear la teva ciutat respectuosa amb el medi ambient. Podeu dissenyar la ciutat construint cases, carrers i espais verds, donant feina a la ciutadania a oficines i plantes industrials, tot observant l’efecte d’aquestes accions sobre el clima de la ciutat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Vídeo Climate Change: the FAQ’s
Un grup de vuit científics, entre els quals se’n troben dos del CSIC, han elaborat un vídeo divulgatiu en què responen les grans qüestions que genera el canvi climàtic amb la participació de 126 alumnes de secundària que els van formular un total de 171 preguntes.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Ratpenats. Qui, com i per què?
Segon micro-documental de la col·lecció “Investigadors i natura” produïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, dedicat als ratpenats.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Agenda

Enllaços d'interès

TwitterImprimeix
Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059
logo_generalitat

No hay comentarios: