miércoles, 7 de noviembre de 2018

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059 Novembre 2018 #113

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Novembre 2018 #113
"A la vida no hi ha solucions, sinó forces en marxa. És necessari crear-les, i les solucions arriben"
Antoine de Saint-Exupéry
Una delegació catalana de 20 membres entre joves, docents i tècnics participen a la Conferència estatal d’Alcaraz (Albacete)
Entre el 17 i el 20 d’octubre s’han trobat, durant la quarta edició de la Conferència estatal del projecte Tinguem Cura del Planeta, prop de 120 joves i 31 docents de 9 comunitats autònomes. L’objectiu de l’acció educativa d’aquesta trobada s’ha centrat en el descobriment d’evidències del canvi climàtic i la seva repercussió en la forma de vida dels pobles. Dels treballs en van resultar 120 accions per donar suport als reptes que plantegen els ODS.
Llegiu-ne més

Us expliquem

 
L’acte de la XVI Trobada d’Escoles Verdes al desembre
El dia 1 de desembre de 2018 tindrà lloc la XVI Trobada Escoles Verdes al Museu Agbar de les Aigües de Cornellà del Llobregat. En aquest acte el professorat, l’alumnat i les famílies dels centres educatius que s’han adherit al Programa per primera vegada rebran el Distintiu d’escola verda. En aquest acte també es lliurarà el Premi Escoles Verdes 2018.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat rep a les dues joves delegades XESC a la Conferència YouthCore de Dinamarca
La Sra. Marta Subirà ha rebut a les dues delegades catalanes: l’Helena Crusats i la Joana Bastardes, que van participar durant 4 dies del mes de setembre a la YouthCore celebrada a Herning. En aquesta recepció les joves han pogut compartir l’experiència i traslladar el debat sobre els grans reptes ambientals que es van tractar amb representants de les regions europees: economia circular, canvi climàtic i valors ecosistèmics.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Primer premi a l’escola verda La Sardana de Badia del Vallès (Vallès Occidental) en els Premis Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica de Catalunya.
El dia 25 d'octubre, s'ha lliurat a l'Institut Montjuïc de Barcelona la sisena edició dels Premis. S’ha guardonat amb el primer premi el projecte Estima’t l’hort, un projecte d’aula oberta a l’exterior i de caràcter interdisciplinar i transversal que té com a objectius la integració social, l’educació emocional i l’educació en valors.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Sessió de treball del personal tècnic de la XESC al Molí de Mar de Vilanova i la Geltrú
El 25 d’octubre, l’equipament del Molí de Mar de l’Ajuntament de Vilanova ha acollit la reunió dels tècnics de les 15 xarxes locals que formen part de la XESC amb l’objectiu valorar la feina feta el darrer curs i plantejar-se el nou pla de treball per al curs 2018-2019.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Sessió de formació al professorat de servei comunitari i Projecte rius a Pineda de Mar (Maresme)
El 17 d’octubre ha tingut lloc la sessió teoricopractica impartida per l’Associació Hàbitats a la riera de Pineda sobre la conservació i la millora de rius. Amb aquesta sessió es tanca el cicle de 8 sessions de formació que s’han ofert aquest curs per tot el territori amb l’objectiu d’animar els centres de secundària a sumar-se a aquest servei comunitari ambiental.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

 
La Setmana Europea de la Mobilitat a l'escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega (Urgell)
Per celebrar aquesta Setmana, del 17 al 21 de setembre el centre ha treballat a les aules diverses activitats i jocs sobre la mobilitat i el divendres 21 es va celebrar el “Dia sense cotxes a l’escola”, amb gran èxit de participació de les famílies que van arribar a l’escola a peu, en patinet o en bicicleta.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Engegat amb força el projecte d’escola verda al col·legi Maria immaculada de Tremp (Pallars Jussà)
Del 16 al 22 de setembre el centre ha celebrat amb molta participació de les famílies la Setmana Europea de la Mobilitat juntament amb l’escola Valldeflors i l’Ajuntament de Tremp. L’escola, a més, ha habilitat un espai d’aparcament per a patinets i bicicletes. Així mateix, ja s’ha constituït el comitè ambiental que està promovent un projecte participatiu per fer un pati més sostenible i inclusiu.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Transformació del pati i instal·lació del primer hort al Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils (Baix Camp)
La construcció de l’hort urbà forma part d’un conjunt de millores als espais exteriors que el centre educatiu ha portat a terme amb vocació pedagògica. Amb aquest hort, l’equip directiu i el comité ambiental volen potenciar el projecte d’escola educadora per a la sostenibilitat promovent la participació de tota la comunitat educativa.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les escoles Vedruna recullen signatures per aconseguir una llei sobre consum responsable
El 19 d’octubre, l’equip de gestió de la Fundació Vedruna Catalunya Educació va assistir al Parlament de Catalunya per presentar una iniciativa legislativa popular que necessitarà 50.000 signatures per tirar endavant la proposta de l’alumnat de segon curs d’ESO de l’escola Vedruna Vall de Terrassa: creació de la Llei d’etiquetatge i traçabilitat dels béns de consum que permeti obtenir informació fidel sobre l’origen dels productes.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Nou hort a l’Institut Berenguer d’Entença de l’Hospitalet de l‘Infant (Baix Camp)
L‘alumnat de l’optativa de medi ambient ja ha començat a treballar per tenir a punt el nou hort aquest curs 2018/19: han escampat la terra, l’han fertilitzat amb adob d’ovella i hi han plantat hortalisses com cols, bròquils, bledes, escaroles, enciams i també pastanagues. Aquest hort permetrà fer un treball curricular i transversal amb tot l’alumnat de l’institut.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Institut Pau Casals de Viladecans obté la menció d’honor en “Ciència i Sostenibilitat” al Concurs internacional “Ciencia en Acción”
El cap de setmana del 5 al 7 d’octubre s‘ha celebrat a l’edifici Cúbic de Viladecans la XIX edició del certament Ciencia en acción. L’escola verda Pau Casals ha rebut una menció d’honor d’entre 170 treballs presentats, pel seu projecte “L’orella d’en Pau Casals” de reducció de la contaminació acústica.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
L’escola La Bòbila de les Preses (la Garrotxa) a l’acte d’inauguració del Parc 1 d’octubre.
El 12 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, s‘ha inaugurat el projecte de remodelació del parc públic que hi ha davant de l’escola. Aquest parc és la culminació del projecte treballat a l’escola durant el curs 2016/2017 dins la Setmana per a la Sostenibilitat organitzada al centre educatiu.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

 
Trobada de les escoles verdes del Berguedà al Fòrum celebrat a Berga
El dia 16 d’octubre s’ha celebrat a Berga la jornada d’intercanvi d’experiències de les escoles verdes de la comarca del Berguedà. L’alumnat dels 14 centres de primària i secundària han exposat en una fira de mostres els seus projectes mentre que el professorat ha fet dinàmiques de treball per millorar les actuacions. Per concloure la jornada els assistents han participat en un taller de construcció de caixes niu.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

 
Vint anys de l’evolució de la vida vegetal a la Terra
Aquest vídeos elaborats per la NASA mostren com ha evolucionat la vida al nostre planeta en aquestes dues dècades. Amb cinc minuts de durada, presenta una explicació sobre el paper de les plantes en el cicle del diòxid de carboni, el principal gas amb efecte hivernacle.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Food waste, money waste.
Breu vídeo que reflexiona sobre el malbaratament alimentari i les conseqüències econòmiques.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Lluitem contra el malbaratament alimentari
Video que respon algunes qüestions com: Què és el malbaratament alimentari? Quines conseqüències econòmiques, socials i ambientals té? Quines quantitats es malbaraten? On i per què es produeix?
Llegiu-ne més
shadow bottom

Enllaços d'interès

TwitterImprimeix
Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059

No hay comentarios: