martes, 17 de febrero de 2009

Butlletí Jove Cat-45

Dimarts, 10 de febrer de 2009
Creix l'atur entre els joves
L'atur, la temporalitat de les feines i els contractes precaris precaris determinen la vida laboral de molts joves, un dels col·lectius més perjudicats per la crisi econòmica. Mentre afloren dades poc esperançadores, molts s’espavilen per plantar cara a la precarietat.

Les xifres d’atur registrades entre els més joves segueixen incrementant dia rere dia, i avui la taxa d’atur juvenil a l’Estat espanyol és la més alta de tota la Unió Europea. El darrer trimestre del 2008, un 23% dels joves catalans de 16 a 29 anys estava a l’atur, segons reflecteixen les dades de l’Enquesta de Població Activa. És a dir, quasi un de cada quatre joves, avui, no té feina. La desocupació, a més, afecta tota mena de sectors i grups de població, i ja té incidència sobre grups tradicionalment molt sol·licitats per les empreses, com ara el dels acabats de llicenciar. La taxa d’atur no es pot llegir aïlladament, sinó que cal sumar-hi la temporalitat laboral i la baixa quantia dels sous. La darrera Enquesta de Joventut palesa que un 62% dels joves cobra un sou igual o inferior a 1.000 euros mensuals nets, i que la temporalitat laboral ja afecta el 43,7% dels menors de trenta anys, el triple de la temporalitat registrada entre els adults. Davant d’aquesta conjuntura poc esperançadora, conèixer bé el context i poder adaptar-s’hi esdevé clau.
L’atur jove d’altres països
Segons publica un reportatge el diari 'Expansión', les altes xifres de joves aturats no només es registren al mercat laboral català i espanyol, sinó també a altres països europeus. Al Regne Unit, per exemple, dels tres milions d'aturats comptabilitzats a finals de 2008, 1,25 milions són menors de 25 anys, fet que ha inspirat al diari 'The Guardian' a batejar aquest col·lectiu 'Generació Crunch' ('Generació Crisi'). La mateixa situació es repeteix a Itàlia, Grècia o Hongria, països que registren taxes d’atur superiors al 20%.
De la facultat a la cua del SOC
Per a molts, el devessall de dades negatives d'ací i de fora, va acompanyat d'una sensació d'incertesa i de por de perdre la feina, de no trobar-ne cap que s’ajusti als estudis, de no poder pagar les despeses quotidianes, etc. Per tot això, els experts recomanen als joves seguir preparant-se per augmentar les possibilitats de ser contractats. Tal i com recull el reportatge d’'Expansión', a hores d’ara, disposar del carnet de conduir, estudiar idiomes i cursar postgraus són bons reclams per superar amb èxit les entrevistes de feina, però també és molt valorada l’experiència de voluntariat a ONG i altres entitats. Finalment, una dada optimista: malgrat l’actual fre de les contractacions de joves titulats, els analistes calculen que en menys de deu anys aquest col·lectiu serà un dels més sol·licitats per les empreses, a causa del descens de la piràmide de població.
Més informació
'Com afecta la crisi els joves?' (13/12/08, Jove.cat)
Tota la informació sobre què cal fer quan s'està a l'atur, al web de la Generalitat
'El salto de la facultad a la cola del paro' (09/02/09, 'Expansión')
'De mayor quiero ser funcionario' (09/02/09, 'Expansión')
Recusos per cercar feina a JOVE.CATRecomanacions a l'hora de començar a cercar feina, recursos per a assessorar-te i propostes de llocs on pots anar per trobar feina.

No hay comentarios: