martes, 4 de agosto de 2015

# 139 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família Divendres, 31 de juliol de 2015

# 139
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 31 de juliol de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Departament de Benestar Social i Família inicia el procés participatiu per a l’elaboració del II Pla estratègic de serveis socials de Catalunya
El Departament de Benestar Social i Família ha iniciat un procés participatiu en el marc dels treballs per a l’elaboració del II Pla estratègic de serveis socials de Catalunya, en el qual es valora com a important poder comptar amb l’opinió d’experts i professionals del sector dels serveis socials entorn a qüestions que afecten la planificació i la prestació de serveis que donin resposta als actuals reptes socials.
Si teniu interès en participar-hi podeu clicar el següent enllaç:dixit.gencat.cat/ca/planificacio_estrategica.
El Govern aprova el Pla d'atenció integral a la infància i l'adolescència de Catalunya 2015-2018
Aquest pla desplega per als propers quatre anys els objectius estratègics i les prioritats que recull el Pacte Nacional per a la Infància i l’Adolescència. L’acord, impulsat pel Govern i subscrit per més de 70 entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics, està orientat a promoure polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents, que permetin prioritzar actuacions i facilitin nous espais per a la construcció del seu futur.
Aprovada la Llei del Voluntariat que busca el reconeixement dels voluntaris i consolida el model català
El Ple del Parlament va aprovar en el darrer ple del període sessions la Llei del Voluntariat, una iniciativa del Govern que busca el màxim reconeixement i valoració social de la tasca dels voluntaris i fomentar i promoure el model català de voluntariat.
Benestar Social i Família i la URV impulsen l'Observatori Català de la Pobresa i la Inclusió Social
L’observatori permetrà obtenir una informació detallada, contínua i territorial sobre la pobresa a Catalunya i fer un seguiment de les mesures per a combatre-la, i es crearà a partir d’un conveni de col·laboració entre el Departament de Benestar Social i Família i la Universitat Rovira i Virgili, que disposa de l’única càtedra d’Inclusió Social de les universitats catalanes.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Conferència “Parlem del suïcidi?”
El suïcidi és un problema que causa més morts violentes que no pas els accidents de trànsit, i que segons l’Organització Mundial de la Salut es pot prevenir. Els professionals de la salut mental recomanen parlar sense embuts d’aquesta qüestió tant delicada que afecta a la salut pública. Judit Pons, infermera especialista en salut mental, i Jordi Naudó, psicòleg clínic, tractaran els diversos interrogants i mites que hi ha entorn el suïcidi a la conferència que tindrà lloc el 17 de setembre a DIXIT Vic.
Conferència “Atenció a la persona, família i entorn en la malaltia d’Alzheimer”
En el marc del Dia Internacional de l’Alzheimer, DIXIT Lleida acollirà el 25 de setembre una xerrada d’Eulàlia Cucurella, presidenta de la Alzheimer Catalunya Fundació, dirigida a tots els professionals que treballen amb malalts d’Alzheimer, i també als seus familiars, on reflexionarà sobre els sentiments que genera la malaltia i com “comprendre per atendre”, tant des de l’atenció directa com des de la planificació. 
Amunt

::Agenda

L’equip de Prevenció i Mediació Comunitària (PMC) del Departament de Justícia promou des de fa més de deu anys la prevenció de conductes de risc dels infants i joves en l’àmbit local a tot Catalunya. En la jornada d’enguany presenten el llibre Teixint complicitats. Metodologies de suport a la prevenció.
Fòrum que planteja reflexionar sobre les possibilitats que ofereix el treball en xarxa en la potenciació dels recursos de resiliència facilitadors del desenvolupament infantil de què disposen les famílies i en l’emergència de noves sortides a situacions complexes.
Seminari que pretén oferir un espai de reflexió entorn el lleure, l'acció sociocultural i el seu impacte en la cohesió social. El seminari s'adreça a la comunitat acadèmica i als professionals de l'acció social, especialment a aquells que treballen en els àmbits de la infància i l'adolescència, el lleure, l'acció sociocultural i la cohesió social. 
Amunt

::Convocatòries

Termini: 15/09/2015
Organitza: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Termini: 17/09/2015
Organitza: Fundació Agrupació 
Amunt

::Formació

Màster amb l'objectiu d'impulsar la reflexió i l’anàlisi sobre les qüestions ètiques relacionades amb la vida humana i amb els conflictes de valors que plantegen freqüentment els progressos biomèdics, oferint les eines per a la reflexió i diàleg, buscant un consens.

Data i lloc: de l'1 de setembre de 2015 al 30 de juny de 2017. Modalitat presencial o virtual
Organitza: Universitat Ramon Llull
El màster pretén oferir una formació crítica i de qualitat sobre els condicionants socials que afecten les identitats de gènere i el sistema comunicatiu: estudiar el sistema de mitjans (premsa diària convencional, premsa digital, revistes, ràdio, televisió, publicitat, cinema, gabinets de premsa, assessories de comunicació, community managers, etc.).

Data i lloc: del 15 d'octubre de 2015 al 30 de juny de 2016 Barcelona
Organitza: Universitat Autònoma de Barcelona
Amunt

::Lectures recomanades

Hombres maltratados: masculinidad y control social
Aquest llibre és el resultat de la primera tesi doctoral a Espanya sobre la problemàtica de l’home heterosexual víctima de la violència femenina. Ofereix el testimoni directe de deu homes maltractats per la seva ex-parella i/o per l’administració, en processos, per exemple, de separació i divorci.
Folguera Cots, Laia. Hombres maltratados: masculinidad y control social. Barcelona: Bellaterra, 2014. 214 p. (Serie general universitaria; 148)
Exemplar consultable als centres DIXIT
La millora de la qualitat dels centres de protecció a la infància: criteris per a l'avaluació des de la perspectiva dels professionals implicats
Tesi doctoral de l’autora, subdirectora d’un CRAE, que  presenta una proposta per a la millora de la qualitat de l’acció socioeducativa desenvolupada en aquests centres.
Morros Vigil, Pilar. La millora de la qualitat dels centres de protecció a la infància: criteris per a l'avaluació des de la perspectiva dels professionals implicats.
Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, 2015. 226 p. ( Eines; 20)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Innovació metodològica en inclusió social: aferra't
Programa que té com a objectiu evitar que les persones, especialment els joves en situació de vulnerabilitat, caiguin en processos d'exclusió. El punt de partida és fomentar l'autonomia de la persona, l’apoderament, perquè sigui ella mateixa qui avaluï la seva situació i pugui elaborar el propi diagnòstic i pla de treball.
Innovació metodològica en inclusió social: aferra't. Barcelona: Fundació IReS, Institut de Reinserció Social, 2014. 51 p.
Exemplar consultable als centres DIXIT
Recerca i immigració VII: migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana
Recull de les aportacions i ponències d’investigadors vinculats principalment al Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona, presentades a la jornada “Migracions dels segles XX i XXI a Catalunya”, de desembre de 2014.
Recerca i immigració VII: migracions dels segles XX i XXI: una mirada candeliana. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, Direcció General per a la Immigració, 2015. 240 p. (Ciutadania i immigració; 11)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Gossos d'assistència
Espai web del Departament de Benestar Social i Família on s'ofereix informació i recursos sobre els gossos ensinistrats per a donar servei i assistència a persones amb determinats tipus de discapacitat. S'explica qui pot necessitar un gos d'assistència, què és una unitat de vinculació, els requisits per acreditar un gos, llocs on poden accedir, com tramitar les sol·licituds, els centres d'ensinistrament autoritzat, etc.

No hay comentarios: