miércoles, 14 de septiembre de 2016

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat.- Setembre 2016 #91

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Setembre 2016 #91
"No heretem la Terra dels nostres avantpassats; ens la deixen en préstec els nostres fills" 
Proverbi
Formacions
Al web de l’XTEC trobareu el catàleg dels cursos de formació inicial (per a les escoles que vulguin adherir-se a la Xarxa d’Escoles Verdes) i dels seminaris per les que ja en formeu part. Cal que tots els centres educatius que formeu part de la Xarxa d’Escoles Verdes us inscriviu al seminari corresponent. El període d’inscripció és del 12 al 28 de setembre.
Llegiu-ne més

Us expliquem

Arrenca un nou curs escolar!!!
Donem la benvinguda al nou curs escolar i aprofitem per recordar-vos que teniu a la vostra disposició un servei permanent d’assessorament format per personal tècnic, que us ha d’ajudar a tirar endavant els vostres plans d’acció.
Us recordem les adreces electròniques i els telèfons de contacte:
- EV de les Comarques de Girona: TOSCA - 972 270 086 - escolesverdes@tosca.cat
- EV de Tarragona i Terres de l’Ebre: CEL ROGENT - 977 60 08 95 -escolesverdes@celrogent.cat
- EV del Maresme i Vallès Oriental: EN del Corredor - 93 795 54 05 -enc@pangea.org
- EV del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, l’Alt Penedès i el Vallès Occidental: Fundació Catalana de l’Esplai - 93 551 15 07 – escolesverdes@fundesplai.org
- EV de la Catalunya central: VILADRAUEDUCACIÓ - 93 884 91 31 – escolesverdes@viladraueducacio.com
- EV de les comarques de Lleida. LAVOLA - 664 043 396 - escolesverdeslleida@lavola.com
Llegiu-ne més
YouthCORE
Del 18 al 23 de setembre tindrà lloc a Caríntia (Austria) la Conferència “ENCORE Youth Conference”.
Aquesta Conferencia de la Joventut té com a finalitat que les propostes del joves siguin presents en l'obertura de la ENCORE-Minister-Conference, que se celebrarà els dies posteriors, per tal de contribuir a la discussió entre la representació de ministres. La conferència ENCORE 2016 té com a objectiu motivar les regions d'Europa i els respontables de política ambiental a involucrar-se activament en la cooperació en benefici del medi ambient.
Catalunya participa amb dues delegades del projecte “Tinguem cura del planeta”: Cristina González i Carlota Cruz. Us anirem informant via twitter @EscolesXESC
Llegiu-ne més
Comença la campanya #EscolaSèlvans
Us animem a participar en la campanya EscolaSelvans, apadrina un bosc madur, amb l’objectiu de conèixer i preservar els boscos madurs. Aquest és un projecte d’Acció Natura amb la col·laboració de Les Guilleries Associació d'Educació Ambiental
Aquesta campanya posa a l'abast dels centres educatius un recull de material didàctic per treballar els boscos madurs, i us proposa una acció complementària d'apadrinament amb l'aportació única de 19 €. Inscripcions al web.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
Del 16 al 22 de setembre convidem als centres educatius de Catalunya a dur a terme activitats que promoguin hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.
Podeu consultar el catàleg d'activitats per als centres educatius on trobareu exemples d’experiències i bones pràctiques, així com recursos educatius que us permetran dissenyar les activitats pròpies.
Podeu fer arribar les activitats que feu al vostre centre a: escolesverdes.tes@gencat.cat
Llegiu-ne més
Oberta la inscripció a les activitats de la VIII Setmana Europea de Prevenció de Residus 2016
Les inscripcions d’accions s’iniciaran del 01/09 fins al 04/11 a través del portal web
Enguany l’ARC us ofereix també la possibilitat de formar part d’una prova pilot en la qual rebreu suport i assessorament per desenvolupar les vostres accions. Només cal que envieu un correu a: setmanaprevencio.arc.tes@gencat.cat abans del 30 de setembre. Les places són limitades.
Llegiu-ne més
Delegats 3D
Debatem, Decidim, Dinamitzem, això és el que volen dir les tres D. El 3D, impulsat per la Direcció General de Joventut, vol fomentar la cultura de la participació als centres educatius desenvolupant un projecte escollit per l’alumnat i implantat de manera participativa.
Període d’inscripcions per al curs 2016-2017: de l’1 de setembre fins al 27 de setembre.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

Coneixem el pati. Escola Vedruna Tona
L’alumnat de 1r d’ESO ha realitzat un estudi de totes les plantes i arbres del nostre pati.
Aprofitant la Setmana de la Natura, l'alumnat de 4t d’ESO ha construït uns suports en que hi han enganxat una fitxa amb el nom, foto i un codi QR. L’alumnat de primer de cicle inicial va construir un racó de plantes aromàtiques al pati. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
Decora l’escola amb paraigües. Institut Roquetes
Amb motiu de les V Jornades Mediambientals l’Institut Roquetes ha utilitzat paraigües vells per decorar el centre. Es una manera molt original de reaprofitar material i, a la vegada, de posar llum als passadissos i espais del centre. En podreu veure una bona mostra a les fotografies, així com el programa de les Jornades a la web del centre. 
Llegiu-ne més
Jardí de plantes aromàtiques d’educació infantil
L’alumnat d’educació infantil de l’Escola Alfred Mata (Puig-reig) ha fet un jardí de plantes aromàtiques en la sessió de tallers que fan els dilluns a la tarda. Han plantat 12 espècies de plantes diferents. Han realitzat unes fitxes senzilles de reconeixement i de quines són les seves característiques principals. Hi trobem espígol, rúcula, timó, camamilla, romaní, menta, sàlvia, julivert, maria Lluïsa, tarongina, orenga, alfàbrega, fonoll, marduix i estèvia.
Llegiu-ne més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

Cuidem les nostres fonts. Escola Lluçanès (Prats de Lluçanès)
L’alumnat de cicle superior va fer una sortida a Font Guillera amb l’objectiu de millorar l’estat de la font, que està en molt males condicions. Es pretenia treure el plàstic de la bassa artificial que ha tallat el pas des de la font cap a la bauma. Però era més difícil del que ens pensàvem, ens vam fer un fart d’estirar i només vam ser capaços de treure’n una part. Lluny de desanimar-nos vam sortir contents de la jornada i motivats per fer-ne tantes com facin falta. Hi ha previstes altres intervencions i també hi ha programades activitats a les fonts que han estat apadrinades.
Llegiu-ne més
Alumnes voluntaris fem autogestió de l’hort
Els nens i les nenes de l’Escola Sant Marc (Calldetenes) s’han engrescat molt amb la proposta d’autogestió de l’hort. Han sortit 170 voluntaris per tenir cura de l’hort en hores d’esbarjo. Ells decideixen què volen plantar i s’organitzen amb l’ajuda d’una mestra i en Joan, el conserge de l’escola.  Cada vegada els nens són més autònoms, saben què convé fer i com fer-ho. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Escola Vall Fosca guanya 1r Premi de la categoria “Fem Xarxa per l'èxit educatiu” dels premis FAPAC 2016
El projecte d’apadrinament de llavors locals guanya aquest Premi que ha estat un reconeixement a la tasca feta per la comunitat educativa de l’Escola.
A través d'aquesta iniciativa, els nens i nenes de totes les edats apadrinen llavors autòctones d'aquesta zona dels Pirineus, cultivades des de fa més de 30 anys, per reproduir-les i recuperar-les. Aposta per l'aprenentatge a través de l'experimentació i tot l’alumnat és protagonista en la creació i el manteniment d'un hort amb aquest objectiu.
Llegiu-ne més

Compartim projectes amb entitats

Servei comunitari amb el projecte Rius
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d'Ensenyament col•laboren per impulsar els projectes d'aprenentatge - servei en temes ambientals. Hi ha força escoles verdes que ja participen en el projecte Rius amb l'Associació Hàbitats. Ara us proposem que feu un pas més i feu un projecte d'aprenentatge-servei sobre l'adopció d'un tram de riu. Si hi esteu interessants, poseu-vos en contacte amb l'Associació Hàbitats: info@associaciohabitats.cat, Tel: 93 421 32 16.
Aprofitem per informar-vos sobre la Convocatòria d’ajuts als projectes d’aprenentatge-servei
Llegiu-ne més

Recursos

Rejuega
Idees per crear patis d’escoles que convidin a jugar lliurement i a aprendre.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Natusfera
Pagina participativa que permet que diferents observadors de la natura puguin intercanviar les seves experiències i troballes entorn la natura i les seves espècies.
Llegiu-ne més
Joc educatiu SAME world
Aquest joc ilustra, en 12 unitats i més de 60 activitats, els principals continguts que tenen a veure amb la justícia ambiental, el canvi climàtic i les migracions mediambientals.
Presenta reflexions i informacions actualitzades i exercicis que es poden desenvolupar a l'aula i que tenen realment un abast global: en la creació dels materials han participat experts de 10 països
Llegiu-ne més
shadow bottom
Edunat. Nou web d’activitats escolar del Museu Blau
Un espai centrat i dedicat al món educatiu en què es posa en valor no només les activitats sinó també els projectes educatius tant propis com d’altres col·lectius i un “racó del  docent” en el qual es presenten diferents recursos per al professorat.
Llegiu-ne més
Pòster “El riu Ebre”
Pòster dedicat al riu Ebre, ubicat dins la col•lecció de pòsters dels ecosistemes aquàtics de Catalunya.
Llegiu-ne més
Cada aula un cinema
Programa pedagògic de cinema ambiental. El FICMA vol portar el millor cinema del medi ambient als més menuts. Apropar el cinema a les escoles com a eina pedagògica i transmissora de valors.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059| Dipòsit legal: 

No hay comentarios: