miércoles, 12 de septiembre de 2018

Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental Departament de Territori i Sostenibilitat Juny 2018 #15

Butlletí d'Etiquetatge Ecològic i Gestió Ambiental
Departament de Territori i Sostenibilitat
Juny 2018 #15
Circular sobre la restricció de productes de plàstic d’un sol ús al Departament de Territori i Sostenibilitat
Amb l’objectiu de reduir els impactes ambientals associats als productes de plàstic d’un sol ús, el secretari general va aprovar una circular que restringeix el seu ús a les dependència i als actes públics i institucionals del Departament. Aquesta mesura està alineada amb les estratègies de foment de l’economia circular de la Comissió Europea.
Es prohibeix el subministrament de begudes en envasos de plàstic d’un sol ús i l’ús de coberts, plats, gots, tasses, palles de begudes i bastonets per remenar de plàstic d’un sol ús en els contractes de serveis de màquines de venda automàtica, serveis d’àpats o de restauració. Aquests productes tampoc es poden utilitzar en reunions ni actes públics. Per tal de reduir l’ús de begudes amb envasos de plàstic d’un sol ús s’instal·laran fonts d’aigua als centres de treball.
Llegiu-ne més

Etiquetatge ecològic

 
Turisme sostenible a Tarragona: els allotjaments turístics com a impulsors de l’economia circular
El passat 11 d’abril va tenir lloc aquesta Jornada amb l’objectiu d’aportar informació sobre la millora del comportament ambiental als allotjaments turístics per tal de minimitzar els impactes ambientals negatius de les seves activitats sobre el medi ambient i contribuir a la transició cap a un model de societat basat en l'economia circular.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornada Tècnica de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea per a detergents
El passat 29 de maig es va celebrar una Jornada tècnica per donar a conèixer els nous criteris de l'Etiqueta ecològica de la Unió Europea per a sis categories de productes detergents. La Jornada, amb gairebé un centenar d’assistents, va esdevenir un espai d’intercanvi d’experiències, dubtes i opinions sobre aquest sistema d’etiquetatge ecològic.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Nova categoria de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea per a serveis de neteja
El dia 4 de maig es va publicar aquesta nova categoria que potencia l’ús de materials i productes de baix impacte ambiental i ecoetiquetats, la formació del personal i la gestió ambiental de l’empresa.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Els sistemes d’ecoetiquetatge al Market Place d’economia circular del Vallès Occidental
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va presentar el 10 de maig el Distintiu de garantia de qualitat ambiental i l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea a l’Elevator Pitch de la segona edició del Market Placed’economia circular del Vallès Occidental.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Sistemes de gestió ambiental

 
Convocatòria d’ajuts per al foment dels sistemes voluntaris gestió ambiental
El mes de maig es va publicar una nova convocatòria d’ajuts per al foment de sistemes de gestió ambiental. La convocatòria ha estat un mes oberta i per primera vegada han pogut accedir a les subvencions les organitzacions que han renovat el seu sistema de gestió d'acord amb el Reglament europeu EMAS.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Premis EMAS 2018
Nova convocatòria per a les organitzacions EMAS que tinguin com a mínim un centre registrat a Catalunya. El termini de presentació de les candidatures és del 15 d'abril fins al 20 de setembre de 2018.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
Nou document de referència per al sector agrícola
La Comissió Europea ha publicat una nova guia amb les millor pràctiques de gestió ambiental per al sector agrícola i els indicadors de comportament ambiental, tal com estableix el Reglament (CE) 1221/2009 relatiu a la participació voluntària d'organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals (EMAS).
Llegiu-ne més
Projecte ENHANCE
Continuen els treballs del  projecte europeu INTERREG ENHANCE  que lidera la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, per implementar incentius perquè les organitzacions adoptin el sistema de gestió ambiental EMAS.
En el marc d’aquest projecte s’han portat a terme 3 grups de treball que han afavorit l’intercanvi d’experiències entre els socis del projecte:
  • Compra verda pública i EMAS (Tallinn, febrer de 2018)
  • La declaració ambiental com a eina de comunicació (Sevilla, maig de 2018)
  • EMAS i inspeccions ambientals (Viena, juny de 2018).
A finals d’aquest semestre es coneixeran quines mesures i incentius es podran implantar a Catalunya per a les organitzacions que disposin o  implantin l’EMAS.
Llegiu-ne més

Compra verda

 
Llei de contractes del sector públic
El dia 9 de març va entrar en vigor la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Té com a objectiu que la contractació pública actuï com a instrument per implementar polítiques en matèria social, ambiental, d’innovació, de promoció de les pimes i de defensa de la competència.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Butlletí de compra pública verda a Catalunya
Al mes de març va sortir publicat el primer Butlletí sobre compra pública verda a Catalunya, un espai en què les administracions públiques catalanes difonen les actuacions més destacades que han dut a terme sobre ambientalització de la contractació pública.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Seminari Procura+
Els dies 21 i 22 de març es va celebrar a Oslo el 15è seminari Procura+, que va reunir professionals, experts i responsables polítics de la xarxa europea Procura+ per intercanviar experiències sobre contractació sostenible. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va presentar l’estratègia de seguiment dels contractes de serveis a la Generalitat de Catalunya a l’Elevator pitches del Procura+ Market Place.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Ambientalització de la contractació pública centralitzada de la Generalitat
Aquest semestre s’han adoptat els criteris ambientals mitjançant:
  • L’Acord marc per al subministrament i instal·lació de mobiliari d’oficina que inclou criteris ambientals referents a l’ús de primeres matèries d’origen sostenible, la restricció de substàncies tòxiques, l’ecodisseny dels productes, el fàcil muntatge i desmuntatge del mobiliari i la garantia estesa.
  • L’Acord marc per al subministrament de paper per a impressió i escriptura que exigeix l’ús de paper reciclat o de gestió forestal sostenible i restringeix l’ús de substàncies tòxiques.
  • L’Acord marc per al subministrament de vehicles amb límits màxims de consums i d’emissions, i amb diversos lots destinats a l’adquisició de vehicles de baixes emissions.
Llegiu-ne més
Subvencions per a la compra de vehicles elèctrics i de baixes emissions
El passat mes d’abril es va publicar la Resolució TES/910/2018, de 18 d'abril, de convocatòria de subvencions per al foment de l'adquisició de vehicles elèctrics i de baixes emissions destinats al servei de taxi, ús comercial i a altres serveis, que operen en zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric, per a l'any 2018. L’ús d’aquest tipus de vehicles disminueix de forma significativa el seu impacte ambiental pel que fa a emissions de contaminants locals i de CO2.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Ecodisseny i economia circular

 
Premi Catalunya Ecodisseny 2019
El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca el Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019. El Premi, amb una dotació de 15.000 €, té tres categories: producte, producte en desenvolupament i disseny jove. Les candidatures es podran presentar del 15 de gener al 28 de febrer de 2019.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Estratègia europea per al plàstic en una economia circular i Proposta de directiva de plàstics d’un sol ús
L’estratègia va ser aprovada per la Comissió Europea el 16 de gener i estableix les bases per una nova economia del plàstic en la qual el disseny i la producció de plàstics respectin les necessitats de reutilització, reparació i reciclatge, així com el desenvolupament i la promoció de materials més sostenibles. La Comissió Europea també va presentar el mes de maig la Proposta de directiva de plàstics d’un sol ús.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Estadístiques

Nous atorgaments del Distintiu de garantia de qualitat ambiental
A banda dels nous atorgaments que es detallen a continuació, 24 empreses han renovat el seu Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
A continuació es detallen els nous atorgaments del Distintiu d’aquest semestre:
  • Càmping Punta Milà (càmpings)
  • Centre de documentació i Museu tèxtil de Terrassa (equipaments culturals: Biblioteques, Museus i Col·leccions)
  • Transport Sanitari de Catalunya, S.L.U (flotes de vehicles)
  • Taller S. Vilalta, S.L. (tallers de vehicles)
  • Cromotrans 2006 BCN, S.L. (flotes de vehicles)
  • Garriga equip, S.L. (tallers de vehicles)
  • Sorres i graves Egara, S.A. (àrids reciclat)
  • Formigons Montcau, S.A. (àrids reciclat)
  • Ajuntament de Barcelona (edifici ús oficines)
  • Biblioteca Clarà (equipaments culturals: Biblioteques, Museus i Col·leccions)
Llegiu-ne més
Nous atorgaments de l'Etiqueta ecològica de la Unió Europea
Les empreses que es detallen a continuació s’han certificat de nou amb l’etiqueta ecològica de la Unió Europea, per a algun dels seus productes:
  • Proquimia, S.A. (detergents per a la roba)
  • Amenitiespack, S.A. (sabons i xampús)
  • Cromology, S.L. (pintures)
  • Proandre, S.L. (sabons i xampús)
  • Goma Camps, S.A.U. (paper tissú)
  • Industrias Titan, S.A.U. (pintures)
  • Akzo Nobel Decorative Coatings (pintures)
  • Garcia de Pou, S.A. (paper tissú)
  • Jotum Iberica, S.A. (pintures)
  • Hilados Egarfil (productes tèxtils)
  • Qualque, S.L. (paper tissú)
Llegiu-ne més
Noves inscripcions EMAS
A banda de la nova inscripció que es detalla a continuació, 25 organitzacions han renovat el seu registre EMAS.
  • Guillen maritimo, S.A. (transport)
Llegiu-ne més

No hay comentarios: