viernes, 16 de agosto de 2013

# 5
Butlletí
d'Etiquetatge Ecològic
Departament de Territori i Sostenibilitat.
Dimecres, 14 d'agost de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícia destacada

Acte de lliurament dels cinc primers certificats<br>del Distintiu per a flotes de vehicles
El passat mes de maig, la senyora Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, va lliurar el certificat del Distintiu de garantia de qualitat ambiental a les primeres empreses que han assolit el Distintiu per a flotes de vehicles, que són: Urbaser, SA (gestió de residus); Grup APSA del Gironès, SL (autoescoles); Transports de Barcelona, SA (transport públic de viatgers); Repsol Butano, SA (flota comercial) i Danone, SA (flota comercial).

Aquests atorgaments suposen que més de 1.500 vehicles, de diferents tipologies, formen part de flotes de vehicles considerades respectuoses amb el medi ambient. Molts d’aquests vehicles circulen per l’àrea de protecció especial de l’ambient atmosfèric on s’aplica el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015.

Per a l’obtenció del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a les flotes de vehicles es tenen en compte aspectes com ara: la gestió de la flota (el compromís ambiental de l’empresa o l’autònom, les accions per optimitzar les rutes, les mesures per reduir els desplaçaments, el registre i seguiment del consum dels vehicles, i el pla de gestió ambiental), els coneixements dels conductors (la formació en conducció eficient i els manuals de conducció eficient), el tipus i l’estat del vehicle (amb criteris de manteniment, d’antiguitat del parc de vehicles —tecnologia Euro associada a les emissions de NOx i PM10― i els vehicles de baixes emissions disponibles), i altres accions de compromís ambiental com són l’aplicació de sistemes de gestió ambiental reconeguts —EMAS, ISO 14001, etiquetes tipus I de la norma ISO 14024― o l’impuls de mesures per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

El lliurament dels certificats per part de la directora general de Qualitat Ambiental va tenir lloc en el marc de la jornada “Qualitat de l’aire 2012. Millora de la gestió ambiental de flotes de vehicles”, organitzada pel RACC i el Departament de Territori i Sostenibilitat, el passat 16 de maig de 2013.

En aquesta jornada també es van presentar les dades de qualitat de l’aire a Catalunya de l’any 2012 i es van donar a conèixer els objectius i criteris de la categoria del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a flotes de vehicles, aprovada el 4 de desembre de 2012 (Resolució TES/2970/2012) i dels quals es va parlar en l’anterior butlletí com a notícia destacada.

Durant la jornada, la senyora Assumpta Farran va manifestar l’aposta per incentivar-ne la millora i va proposar als ajuntaments que les flotes amb el Distintiu tinguin bonificacions en l’impost de circulació o en les zones de càrrega i descàrrega.
Amunt
 

:: Articles complerts

Del 19 al 21 d’abril es va celebrar a Barcelona una nova edició del Saló Internacional del Turisme de Catalunya, que va comptar amb la presència de mes de 1.000 expositors provinents de 50 països i de la majoria de regions d’Espanya, amb l’oferta d’una gran varietat de destinacions turístiques. El Saló va registrar més de 100.000 visitants públics i 4.158 visitants professionals (operadors turístics, agències de viatges, periodistes especialitzats, etc).

La Direcció General de Qualitat Ambiental, amb la col·laboració del Club EMAS i el suport de l’Agència Catalana de Turisme, va participar en el Saló per tal de promoure les eines de qualificació ambiental: el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, el sistema de gestió ambiental EMAS i l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea. Es va disposar d’un estand sobre turisme sostenible a Catalunya, on es va distribuir informació sobre els tres sistemes i sobre els establiments turístics que disposen d’aquests sistemes de qualificació ambiental. També en el marc del Saló, l’Agència Catalana de Turisme va organitzar un taller (workshop), al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, amb l’objectiu de promocionar aquestes eines de gestió ambiental.

El Saló ha estat una plataforma per promoure la Guia oficial d’allotjaments de turisme, gestionada per la Direcció General de Turisme, visible a la pàgina web: www.establimentsturistics.cat, en la qual els visitants podran trobar informació sobre els allotjaments turístics i sobre quins d’aquests establiments disposen d’alguna d’aquestes certificacions mediambientals.
Foto de grup de la jornada
El passat 16 de maig de 2013 es va celebrar al Pavelló de Suècia de la ciutat de Berga la jornada: "El Berguedà i l’Ariège cap a un turisme responsable".

L’objectiu de la jornada era promoure la reflexió de la necessitat de treballar cap a un turisme responsable, així com donar a conèixer les diferents actuacions que s’han dut a terme dins el marc del Projecte Rutes Turístiques Ariège Pyrénées Berguedà (RTAPB) amb finançament del Programa europeu POCTEFA 2007-2013, i exposar, també, el treball conjunt que han dut a terme les empreses i els serveis turístics del Berguedà i de l’Ariège. La jornada s’adreçava a directius d’empreses participants en el projecte tant catalans con francesos, a les empreses turístiques del Berguedà i a la premsa.

La jornada va comptar amb la presència del Servei de Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, que va participar en la taula rodona “Millores ambientals dins el Projecte RTAPB-POCTEFA” presentant les novetats en l’obtenció de l’Etiqueta ecològica europea i el Distintiu de garantia de qualitat ambiental i les accions de promoció i difusió de l’Etiquetatge ecològic en el turisme. En el marc del Projecte RTAPB-POCTEFA i d’acord amb el Programa de sensibilització i millora mediambiental en les empreses relacionades amb l’activitat turística que s’ha dut a terme a la comarca del Berguedà hi ha diversos establiments berguedans que han obtingut certificats d’etiquetatge ecològic. Cal destacar el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig com el primer museu de Catalunya que ha obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental.

Establiments certificats amb una etiqueta ecològica al Berguedà:
  • Cal Candi - Camps de Vilarrasa, de Vilada: Distintiu de garantia de qualitat ambiental i Etiqueta ecològica de la Unió Europea.
  • Cal Xocolater, de Vilada: Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
  • L’Hostalet, de Viver i Serrateix: Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
  • El Molí del Casó, de Bagà: Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
  • Càmping Berguedà, de Guardiola de Berguedà: Distintiu de garantia de qualitat ambiental i Etiqueta ecològica de la Unió Europea.
  • Càmping Gironella, de Gironella: Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
  • Casa Duaner, de Guardiola de Berguedà: Etiqueta ecològica de la Unió Europea.
  • Museu de la Colònia Vidal, de Puig-reig: Distintiu de garantia de qualitat ambiental.
Del 21 al 24 de maig es va celebrar a la Fira de Barcelona el Saló Internacional de la Construcció, CONSTRUMAT 2013. En els darrers anys, el CONSTRUMAT s’ha convertit en un punt de trobada de referència a Europa en el sector de la construcció. Aquest any el Saló ha registrat la visita de 50.000 professionals provinents de 95 països.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va disposar d’un estand on es van promocionar els productes de la construcció certificats amb el Distintiu de garantia de qualitat ambiental i l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea.

Un gran nombre de fabricants i distribuïdors van visitar l’estand per conèixer els productes certificats i els criteris que s’apliquen al Distintiu de garantia de qualitat ambiental i a l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea.

Actualment 31 empreses disposen de productes de la construcció certificats amb el Distintiu de garantia de qualitat ambiental: productes i sistemes que afavoreixen l’estalvi d’aigua, com ara aixetes i inodors, primeres matèries i productes de plàstic reciclat, pantalles acústiques per al trànsit, productes de fusta, matèries primeres i productes de cautxú reciclat, matèries primeres i productes d’àrid reciclat, productes prefabricats de formigó amb material reciclat i aïllants acústics i tèrmics amb material reciclat.

Pel que fa a l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea, hi ha 9 empreses de pintures i vernissos i una empresa de rajoles rígides.

Des de l’any 2001 el CONSTRUMAT té la construcció sostenible com un dels seus principals vectors. En aquesta edició la sostenibilitat s’ha convertit en un dels tres eixos principals sobre els quals es fonamenta el Saló, fet que representa una bona oportunitat per als productes ecoetiquetats.
Lliurament dels premis “El Diamante de la Compra 2013” el 5 de juny a Madrid
La Generalitat de Catalunya ha estat guardonada amb el premi "El Diamante de la Compra 2013" de l’Associació Espanyola de Professionals de Compres, Contractació i Subministraments (AERCE). El lliurament dels premis va tenir lloc el 5 de juny a Madrid, en una acte on van assistir més de 200 persones.

La candidatura presentada per la Direcció General de Qualitat Ambiental als premis "El Diamante de la Compra 2013" ha estat guanyadora en la modalitat de sector públic per apostar per una compra pública respectuosa amb el medi ambient.

L’objecte de la candidatura presentada ha estat la Guia per a la compra verda pública de vehicles, que va ser aprovada per la Junta Consultiva de Contractació de la Generalitat de Catalunya, i els resultats de la implantació dels criteris ambientals en l’adquisició de vehicles. Aquests treballs posen de manifest que la compra verda de vehicles contribueix d’una manera significativa a la reducció de les emissions de contaminants, així com a l’estalvi econòmic. Adquirir vehicles de baixes emissions i ajustar les potències dels vehicles a les necessitats reals dels usuaris és un dels elements clau d’aquesta estratègia de compra.

Les altres iniciatives guardonades corresponen a les empreses: Airbus Military (categoria: innovació); M. Torres Diseños Industriales (categoria: estratègia); Danone (categoria: formació); Airbus Military (categoria: integració de proveïdors en la cadena de valor); Clarton Horn (categoria: sostenibilitat); FCC (categoria: millor ús d’eines financeres o tecnològiques); Altadis (categoria: transformació de la funció de compres), i Nicolas Marie, Director Europa Sur SSD de Danone (categoria: dirigent de compres de l’any).

El jurat dels premis, format per membres de la Junta Directiva d’AERCE, ha valorat la innovació, l’originalitat o la capacitat de convertir-se en un model a seguir de les iniciatives i projectes presentats.

En relació amb la compra pública, és interessant saber que el conjunt de les administracions públiques de la Unió Europea contracten per un valor equivalent al 17% del PIB de la UE. Per això tenen un gran potencial d’incidir en el mercat de productes i serveis, no només com a instrument d’execució sinó també per promoure la innovació, la minimització dels impactes ambientals i les iniciatives de caràcter ètic i social.
La Direcció General de Qualitat Ambiental, com a organisme competent en la concessió de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea i el Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, ha concedit la doble certificació per a la categoria d’allotjaments turístics a 10 establiments turístics de Catalunya durant el primer semestre de 2013.

Es tracta de 10 establiments de turisme rural catalans que han obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a la categoria d’establiments de turisme rural i, d’altra banda, l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea per a la categoria d’allotjaments turístics. Els criteris ambientals requerits per obtenir la certificació dels dos sistemes d’etiquetatge ecològic són compatibles i complementaris, i demostren que els establiments que han obtingut la doble certificació compleixen uns criteris ambientals molt estrictes.

El fet d’obtenir la certificació europea (Etiqueta ecològica de la Unió Europea), a més de la certificació catalana (Distintiu de garantia de qualitat ambiental) representa un valor afegit per a aquests establiments, ja que permet la seva projecció cap a un mercat europeu cada cop més conscienciat amb els valors mediambientals en el turisme.

Els establiments que han obtingut la doble certificació són: Masia Rovira (Pinell de Solsonès), Cal Mas (Torà), Casa Serni (Calvinyà), El Racó de Cal Maró (Montferrer i Castellbò), Era de Cal Tomàs (Ribera d’Urgellet), Casa Artigues I (les Valls de Valira), Cal Menut (Belianes), Cal Caminer (Guimerà), Casa Leonardo (Senterada) i Casa Arrufat (Nalec).
Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig
El 2 de maig de 2013 es va atorgar el Distintiu de garantia de qualitat ambiental en la categoria d’equipaments culturals: biblioteques i museus, al Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, el qual ha esdevingut el primer museu que obté el Distintiu en aquesta categoria.

Els criteris ambientals necessaris per a l’obtenció d’aquest Distintiu estan establerts a la Resolució TES/787/2012, de 2 d’abril, i inclouen aspectes com l’estalvi i l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, la gestió dels residus, la compra i l’ús de productes ecoetiquetats, la mobilitat de treballadors i clients, l’ús eficient dels espais i la formació ambiental.

El museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, que va ser obert l’any 2005, ha conservat el patrimoni en la seva totalitat fins a l’actualitat i permet conèixer com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900.
En el marc del Barcelona Design Week 2013 i del Programa català d’ecodisseny, ecodiscat 2012-2015, el dia 18 de juny es va celebrar a Barcelona l’Ecodesign Day.

En aquesta jornada hi van participar empreses, dissenyadors, estudiants de disseny, administracions, centres de recerca, universitats i professionals, i en destaca el caràcter transversal, participatiu i col·laborador de l’ecodisseny. Cal entendre l’ecodisseny com un disseny eficient, viable, sostenible en el temps i responsable amb el medi ambient i amb les persones.

Hi van participar, entre altres, el secretari de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot; el president de la Comissió Executiva de Barcelona Centre de Disseny (BCD), Pau Herrera; el director de Sostenibilitat de Seymourpowell, Chris Sherwin; Iñaki Remiro, de Gr Industrial Design; Antonia Bové, de Teixidors; Joan Rieradevall, d’ICTA - SosteniPra-UAB; Mireia Solsona i Nieves Torres, de CAPIPOTA Productions; Marta Albet, d’ASCAMM, i Marta Escamillas, de Leitat.

De moltes de les conclusions a les quals s’arribà en finalitzar la jornada, caldria destacar que el fet de tenir en compte tots els aspectes que condicionen un producte o servei durant la fase de disseny permet que aquest sigui millor, més eficient, més sostenible, més útil i més competitiu. I sobretot, no només és possible, sinó que és necessari.
Etiqueta ecològica de la Unió Europea

Categories en estudiActualment, la Comissió Europea, en el marc de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea, treballa en la creació de les categories següents:
  • Equips d’imatge: com ara faxos, impressores, fotocopiadores, escàners, etc.
  • Vàters i urinaris.
  • Productes sanitaris diversos com ara compreses, tampons, etc.
  • Productes de paper transformat.
  • Edificis d’oficines.
  • Sistemes de calefacció central.
Més informació 

Noves categories aprovadesLa Comissió Europea, en el marc de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea, ha publicat la nova categoria de productes que es detalla a continuació:
  • Aixeteria sanitària. Decisió de la Comissió de 21 de maig de 2013.
Amunt
 

:: Estadístiques

Durant el primer semestre del 2013 han estat moltes les empreses que han obtingut per primera vegada una de les dues etiquetes ecològiques, n’han renovat l’atorgament o han fet alguna ampliació de producte.

Per tal de trobar més informació sobre aquestes empreses i els seus productes, podeu consultar la web del Departament de Territori i Sostenibilitat . Hi trobareu, a més, totes les empreses que disposen d’alguna d’aquestes dues certificacions per a totes les categories de productes i serveis. 
Establiments hotelers:Hotel Samba - Renovació
Hotel Molí de la Torre - Renovació
Instal·lacions juvenils:Món Natura Pirineus-les Planes de Son - Atorgament
Establiments de turisme rural:Cal Mas - Atorgament
Casa Serni - Renovació
El Racó de Cal Maró - Renovació
Era de Cal Tomàs - Renovació
Casa Artigues I - Renovació
Can Fàbregues del Bosc - Renovació
Cal Menut - Renovació
Cal Caminer - Renovació
Casa Leonardo - Renovació
Casa Arrufat - Renovació
Mas Bellver - Renovació
Productes de cautxú reciclat:Gestión Medioambiental de Neumáticos, SL - Renovació
Primeres matèries i productes d'àrid reciclat:Germans Cañet Xirgu, SL - Ampliació
Flotes de vehicles:Urbaser, SA - Atorgament
Grup Apsa del Gironès, SL - Atorgament
Transports de Barcelona, SA - Atorgament
Repsol Butano, SA - Atorgament                                              
Danone, SA - Atorgament
Hermanos Alum, SL - Atorgament
Museus i biblioteques:Museu de la Colònia Vidal - Atorgament
Taller de vehicles:Autotècnic Palau, SL - Renovació
Càmpings:Càmping les Medes - Renovació
Càmping les Palmeres - Renovació
Edificis d'ús d'oficines:
La Vola 1981, SA - Renovació
Pintures per a exterior:Materis Paints España SL - Ampliació
Detergents per rentar vaixelles a mà:Productos Químicos del Bages, SA - Atorgament
Alcornordeman, SA - Renovació
PROQUIMIA, SA - Renovació
ADIS HYGIENE, SL - Renovació
DERMO, SA - Renovació
SALLO KYRA, SA - Renovació
Sabons i xampús:Natural J’OM Cosmetics - Atorgament
Productes de neteja d'ús general, cuines i banys:Productos Químicos del Bages, SA - Atorgament
Alcornordeman, SA - Renovació
PROQUIMIA, SA - Renovació
DERMO, SA - Renovació
ADIS HYGIENE, SL - Renovació
BRECAMP - Renovació
COMERCIAL NOBLE, SL - Renovació
SOCI GALPIER, SL - Renovació
PREVENCIÓN BIOAMBIENTAL, SL - Renovació
SALLO KYRA, SA - Ampliació
SUMINISTROS CIENTÍFICOS TÉCNICOS, SL - Ampliació
Paper tissú:GOMÀ-CAMPS, SA - Ampliació
Allotjaments turístics:Masia Rovira - Atorgament
Dolors Pal Ponsa - Atorgament
El Racó de Cal Maró - Atorgament
Era de Cal Tomàs - Atorgament
Casa Artigues I - Atorgament
Hotel Casa Duaner - Atorgament
Amunt

No hay comentarios: