viernes, 2 de agosto de 2013

# 64
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Dimecres, 31 de juliol de 2013Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"


Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Destacats


Com l’any passat el Departament d'Empresa i Ocupació en conveni amb l'Institut Català de Finances torna a convocar la línia d’ajuts en forma de garantía per al finançament empresarial dirigits a projectes d’emprenedors, autònoms i comerços per a l’any 2013. La sol·licitud s’ha de realitzar a través de la web de l’Institut Català de Finances (FinEmpresa)  i el termini finalitza el 31 de desembre del 2013. (DOGC Núm. 6415 - 11.7.2013)  
El Departament d’Empresa i Ocupació, en conveni amb l’Institut Català de Finances, fa pública la convocatòria d'ajuts del 2013 pel finançament de les empreses d'economia social. La línia permet accedir a préstecs per a inversió, circulant, capitalització d'empreses i bestretes de contractes del sector públic amb una garantia del Departament d'Empresa i Ocupació que pot arribar al 80% del risc de l'operació. La sol·licitud s'ha de realitzar a través de la web de l'Institut Català de Finances (FinEmpresa ). El termini per presentar la sol·licitud finalitza el 31 de desembre de 2013. (DOGC Núm. 6426 - 26.7.2013).   
El Departament d’Empresa i Ocupació, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i Avalis de Catalunya SGR han signat un nou conveni de col·laboració per al 2013, destinat a la línia de finançament mitjançant avals financers, tècnics i econòmics, que amplia i millora l'anterior col·laboració, incloent-hi les societats laborals com a potencials beneficiàries i ampliant el finançament a les operacions de circulant objecte del conveni entre Avalis i les entitats bancàries. El Departament subvenciona l’aportació del 4% que cal fer a AVALIS Catalunya SGR. El seu termini de presentació de sol·licituds és fins el 31 de desembre de 2013. (DOGC Núm. 6426 - 26.07.2013).  
La Generalitat de Catalunya posa en funcionament Canal Empresa, el portal de tràmits i serveis per a empreses, professionals i intermediaris. El portal telemàtic, que s’emmarca en el Pla d’Implementació de la Finestreta única, és una eina àgil de gestió que aglutina tots els tràmits i els serveis en un únic espai, genera una comunicació bidireccional, proactiva que unifica i ordena la informació tenint en compte les necessitats de la persona empresària.

El Parlament Europeu ha aprovat la Resolució "sobre la contribució de les cooperatives a la sortida de la crisi" en la qual sol·licita a la Comissió i als Estats Membres a que potenciïn les cooperatives i altres empreses d'Economia Social com a eines per sortir de la crisi. Es pot accedir a l’informe en aquest enllaç .
Amunt
 

:: Notícies


El Consell de Relacions Laborals impulsa el nou butlletí RScat de Responsabilitat Social de Catalunya. Aquesta iniciativa és el resultat de la feina de les principals organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (FOMENT i PIMEC) i de la Generalitat de Catalunya. El butlletí RScat té per objectiu difondre les novetats, notícies d’interès i experiències vinculades amb el foment de la gestió responsable i sostenible.

Tan sols vuit mesos després de la compra de la marca Nomen, la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre ha invertit fins un milió d’euros en la nova planta d'envasaments de 660 metres quadrats, que ha de ser una peça clau en el creixement de la marca en el mercat nacional i internacional. La cooperativa produeix uns 50 milions de tones d’arròs i va facturar prop de 29 milions d’euros el 2012.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Guillem Perdrix-Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya , Carles Brugarolas-Ajuntament de Sant Cugat del Vallès , Guernica Facundo-LabCoop, SCCL , Elena López-Ingenieria Social, SAL , i Nino Ramírez-Doble Via,SCCL , van explicar les seves experiències i com crear noves oportunitats empresarials amb la fórmula d’economia social i cooperativa.
L’Ajuntament de Sant Cugat aposta per potenciar la creació d’empreses cooperatives mitjançant un concurs d’emprenedoria social i cooperativa , amb la finalitat principal de contribuir a crear nous llocs de treball als que puguin accedir persones amb especials dificultats d’accés al mercat laboral.
 

Una colla de cooperatives i de cooperativistes va fer una crida per celebrar el Dia Internacional del Cooperativisme (el primer dissabte de juliol, segons va instituir l’Assemblea General de l’ONU l’any 1992), com una jornada de celebració i visibilització del cooperativisme.
Per això, es van constituir en Comissió per la Diada del Cooperativisme i, amb la col·laboració de Cooperasec, van organitzar pel dissabte 6 de juliol, un acte públic consistent en un sopar a l’aire lliure a la plaça de Santa Madrona del Poble Sec.
Conveni entre tres departaments de la Generalitat (Salut, Empresa i Ocupació i Benestar i Família), l’Obra Social “La Caixa” i el Dartmouth Psychiatric Research Center, per  impulsar un programa dirigit a millorar l’ocupació de persones amb trastorns mental, garantint un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació. El Dartmouth Psychiatric Research Center  és un centre de recerca dels Estats Units de referència internacional sobre els serveis d’atenció a les persones amb malaltia mental. És pioner en l’aplicació de metodologia IPS (Individual Placement and Suport) per a la integració laboral de persones amb malaltia mental.
El passat 4 de juliol, a l’Escola del Treball de Barcelona, va tenir lloc un espai de divulgació de l’economia cooperativa durant la jornada de cloenda de la xarxa d’emprenedoria impulsada per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament.
La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació va exposar al professorat integrant de la xarxa, diversos referents i exemples que demostren la competitivitat d’aquest model empresarial i la seva resistència en l’actual context econòmic, per tal de sensibilitzar sobre l’opció d’augmentar la presència d’aquesta figura en el currículum formatiu. Material de la ponència disponible al web.
La Direcció General d'Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom del Departament d'Empresa i Ocupació preveu desenvolupar, el proper curs 2013-2014, el projecte de divulgació de l'economia cooperativa a les escoles: el FES COOP, dirigit als alumnes de segon cicle de l’Ensenyament Secundari Obligatori, primer curs de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà, i al seu professorat.
En el marc de CoopsCatalunya: economia social al territori, Joan Rodríguez-Ajuntament del Prat , Juan Bautista-Avalis , Blai García-UNI.CO , Gemma Garcia-Cooperativa Delta , Judith Pardo i Sara Molina-Eines, Serveis Socioeducatius de Llobregat , van explicar les seves experiències, formes de finançament i noves oportunitats empresarials amb la fórmula d’economia social i cooperativa. UNI.CO, primer grup tecnològic cooperatiu català, es la unió de varies cooperatives independents, amb la finalitat de cooperar per avançar en el sector energètic, tecnològic i industrial.

El passat 18 de juliol es va celebrar al Palau Moja el Debat d’Economia Social i Cooperativa sota el títol “Empreses d’Inserció: la transició al món del treball”. L’acte va comptar amb les ponències d’Ignasi Parody, director de la Fundació Trinijove i d’Albert Alberich, director de Formació i Treball. Els debats estan organitzats per la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i la Confederació de Cooperatives de Catalunya.

El director general d’Economia Social i Cooperativa, Xavier López, va presidir, el passat 3 de juliol, l’acte de signatura del Charter per la Diversitat organitzat per la Fundación Diversidad i el Departament d’Empresa i Ocupació. Ja hi ha més de 600 entitats i empreses adherides a la Carta, que advoca per integrar la diversitat de les persones que formen l’empresa com una riquesa.


L'Ajuntament de Vallirana promou un projecte pilot centrat en la creació de cooperatives al municipi com a foment a l’autoocupació de persones en situació d’atur. La informació referida a la formació en cooperatives s’ha donat a conèixer el dia 18 de juliol, a la sala de Plens de l’Ajuntament comptant amb la presència de la Direcció General d’Economia Social, Cooperativa i Treball Autònom i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
El Ministeri d’Ocupació i Seguretat social ha publicat l’Ordre reguladora de les subvencions a les activitats de promoció del treball autònom, de l'economia social i de la responsabilitat social de les empreses i per a sufragar les despeses de funcionament de les associacions de treballadors autònoms, de cooperatives, de societats laborals, d'empreses d'inserció i d'altres ens representatius de l'economia social d'àmbit estatal per a l'any 2013.
Amunt
 

:: Agenda


Jornada per acostar les oportunitats emprenedores i financeres, mostrant diverses experiències, dins l’àmbit de les empreses d’economia social i cooperativa, a càrrec de Consorci Leader Priorat-Baix Camp, Oinarri, Unió Corporació Alimentària, SCCL, El Brot, SCCL, i l’associació Taller Baix Camp, a Reus, el dia 19 de setembre, promoguda pel Departament d’Empresa i Ocupació i el Consell Comarcal del Baix Camp.


Jornada per divulgar noves oportunitats de cooperació i finançament a través de l’economia social a càrrec de l’Institut Català de Finances, Grup d’Inversors Cooperatius i projecte Fes Gest, la Federació de Cooperatives Agràries, d’Agro Igualada Cooperativa i Taller Auria, SCCL, a Igualada, el dia 26 de setembre.

Jornada per conèixer com cooperar per créixer a través de la cooperativa de serveis, a càrrec de Costa Brava Verd Hotels, i de Femmefleur, SCCL. La jornada, promoguda pel Departament d’Empresa i Ocupació i l’Associació de Dones Empresàries i Directives del Vallès, es celebrarà a Cerdanyola del Vallès el dia 20 de setembre.

Pel mes de setembre es reemprenen els debats d'Economia Social d'aquest any. Tindrà lloc al Palau Moja el dia 20 de setembre. Més informació en aquest enllaç. 
La Fundació Roca Galès, promou diverses experiències pioneres en les jornades
cooperativisme i innovació social amb impacte en la Universitat Catalana d’estiu del 17 al 20 d’agost, a Prada de Conflent. El programa incorpora un ventall de temàtiques que aborden solucions a reptes socials actuals, aportant respostes i exemples concrets d’iniciatives innovadores en matèria d’economia social i cooperativa.
Amunt

No hay comentarios: