martes, 8 de noviembre de 2016

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes - Novembre 2016 #93

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Novembre 2016 #93
"Un nen no és una ampolla que cal omplir sinó un foc que cal avivar"
M.E. Montaigne
III Conferència Estatal del Projecte “Tinguem cura del planeta” (Logronyo, 16 a 19 de novembre)
A dues setmanes de la trobada a Logronyo, es comencen a escalfar motors. La pràctica totalitat dels 14 alumnes, acompanyats de les seves famílies, els facilitadors, els tècnics i els professors que assistiran a la trobada estatal en representació de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), s’han reunit a la seu de la secretaria tècnica de la XESC, a Barcelona, per ultimar detalls i preparar els treballs en comú.
Llegiu-ne més

Us expliquem

Trobada d’Intercanvi dels Centres Educatius de la XESC al Vallès Occidental
El 18 de novembre se celebra a Sant Cugat del Vallès una trobada d’intercanvi entre els centres educatius de secundària de les xarxes: Escoles Verdes del Vallès Occidental, Agenda 21 escolar de Sant Cugat del Vallès i Escoles Sostenibles de Terrassa.
L’objectiu de la jornada és que professorat i alumnat comparteixin els projectes i les accions que s’estan duent a terme als centres. Ben aviat en trobareu al webinformació sobre els resultats.
Llegiu-ne més

Les escoles actuen

 
Carrers sense cotxes amb la Pedalada de l’Escola Ull de Vent
L'Escola Ull de Vent de la Bisbal del Penedès ha dut a terme la segona edició de la pedalada pel medi ambient: una activitat emmarcada en la celebració del dia del medi ambient i una oportunitat per gaudir dels carrers de la nostra vila sense cotxes. Amb aquesta proposta volem conscienciar sobre l'ús de mitjans de transport alternatius als cotxes.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Dia Mundial d'Anar a Peu a l'Escola. Col·legi Regina Carmeli (Rubí)
El 5 d'octubre va ser el Dia Mundial d'Anar a Peu a l'Escola. Nosaltres el vam celebrar fent una enquesta a cada classe sobre el medi de transport que utilitzaven els alumnes per anar al Col•legi i posant en comú posteriorment els avantatges d'uns medis de transport sobre els altres.
Llegiu-ne més
TV SINERA informa d’HÀBITS 21
A l’Escola Sinera d’Arenys de Mar hem decidit unir dos dels nostres projectes: TV Sinera i Hàbits 21. Els alumnes de 5è —els responsables de la nostra televisió— gravaran, presentaran i editaran un resum mensual dels hàbits treballats durant les setmanes prèvies.
L’objectiu del projecte Hàbits 21 és que, durant 21 setmanes del curs escolar, 21 equips impulsors d’alumnes, mestres, monitores del menjador i pares preparin com treballar un hàbit sostenible. Us en presentem el primer programa, corresponent al mes de setembre. A poc a poc aniran apareixen al nostre web els altres.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
L’hort d’en Jon. Esc el Turó (Montcada i Reixac)
El passat 28 de juny, en Jon, que havia sigut director de l’escola i coordinador del programa Escoles Verdes, ens va deixar; va marxar d’una manera molt precipitada i no ens en vam poder acomiadar. És per això que en honor seu hem batejat el nostre hort com “L’hort d’en Jon”. El programa Escoles Verdes es vol sumar al reconeixement a la tasca desenvolupada per aquest gran mestre. El trobarem a faltar!
Llegiu-ne més
shadow bottom
Projecte Boc’n Roll
A l'institut Cirviànum de Torelló, el curs passat vam iniciar un projecte per tal de reduir les deixalles i els envasos dipositats al pati del nostre recinte escolar. Vam començar fent un estudi sobre la tipologia dels envasos que utilitzava l’alumnat.
Enguany cada tutor i cada tutora ha repartit als seua alumnes un boc’n’roll, comprat per l’AMPA del nostre centre, i n’ha posat més a la seva disposició pel simbòlic preu de dos euros. Hem començat a notar alguns canvis d’hàbits, i tot i que sabem que els canvis són lents, poden arribar a ser MOLT PODEROSOS!
Llegiu-ne més

El racó de l'alumnat

 
L’hortimecres d’avui un dia molt especial!. Escola La Sardana (Badia del Vallès)
Avui per molts de nosaltres no ha estat un hortimecres qualsevol. A més de poder gaudir de l’hort i de poder participar en els jocs de punteria proposats per a aquest dimecres també hem tingut l’oportunitat de compartir amb el Leo una bonica experiència!
Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

 
Camins segurs
L'Escola Ramón y Cajal d'Ulldecona i l'Institut Manuel Sales i Ferré, amb la col·laboració de l’ajuntament d’Ulldecona, estem portant a terme el projecte sobre Mobilitat Sostenible “Camins Segurs”.
El primer dijous de cada mes ens desplacem a peu o amb bicicleta als diferents centres educatius amb la finalitat d’assolir aquests hàbits i fomentar una vida més saludable, evitar el trànsit a la zona educativa i reduir la contaminació ambiental i acústica del nostre entorn. És una actuació molt exitosa i amb molta participació de tota la comunitat educativa.  
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les escoles de Tremp celebren la Setmana de la Mobilitat
El Col·legi Maria Immaculada i l’Escola Valldeflors han celebrat la Setmana de la Mobilitat Sostenible, durant la qual nens i nenes s'hi han desplaçat a peu, amb patinet o amb bicicleta, deixant de banda els cotxes. I han aconseguit sortir a TV3, La Vanguardia, al Nació digital i altres mitjans de comunicació
Llegiu-ne més

Recursos

 
Guia dels valors socials i ambientals dels parcs
Aquesta guia serveix per saber què ens aporten els parcs metropolitans; especialment, els beneficis lligats als seus valors ambientals i socials. Una guia que t'ensenya què t'ofereixen els parcs metropolitans en l'àmbit de la salut, el coneixement i el lleure.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Worlds Largest Lesson
En la cimera Rio+20, Nacions Unides va acordar definir uns objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que es van aprovar el 25 de setembre de 2015 i s’han recollit en l’Agenda 2030. Aquests ODS s’han concretat en 17 grans objectius relacionats amb la lluita contra la pobresa extrema, la desigualtat i el canvi climàtic.
En aquest web trobareu materials i recursos per treballar entorn d’aquests objectius de desenvolupament sostenible.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
Labdoo
Aquest projecte, iniciat l'any 2009, té com a objectiu reduir els residus tecnològics afavorint la reutilització dels dispositius que no es fan servir per les escoles més necessitades i facilitar l'educació de tots els infants. Actualment, hi ha 363 portàtils funcionant amb etiqueta Labdoo a escoles d'arreu del món.
Llegiu-ne més
 
Un mar diferent
Reportatge que aprofundeix en l'impacte del canvi climàtic al Mediterrani. El Mediterrani és un mar amb una gran diversitat, i és difícil avaluar els efectes que hi tindrà el canvi climàtic. El que és ben segur és que aquest fenomen implicarà canvis, i alguns ja els estem veient.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Agenda Llatinoamericana, una bona eina per treballar l’ecologia integral
L'any 1992, coincidint amb els actes reivindicatius dels 500 anys de l'arribada dels espanyols a Amèrica, es va editar la primera Agenda Llatinoamericana.
L'Agenda és una iniciativa llatinoamericana però té vocació mundial, ja que vol ser una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d'un vessant constructiu i crític. La Comissió de l'Agenda en porta l'edició catalana des de 1995.
Al portal trobareu documentals, llibres i materials i recursos diversos.
Llegiu-ne més

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059

No hay comentarios: