martes, 31 de enero de 2017

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa
Gener 2017 #101
Més cooperatives, més ocupació estable i de qualitat
Encetem l’any amb un parell de notícies positives, tant pel que fa a la creació de cooperatives, 177 aquest 2016, un cinquanta per cent superior a l’any anterior, com pel que fa a les dades d’ocupació que han seguit augmentant els darrers tres anys i millorant els registres d’abans de la crisi.
Certament, són dues dades que constaten l’interès creixent per les cooperatives i el paper fonamental que se’ls atorga per al desenvolupament d’un nou model econòmic i social basat en les persones i en la cohesió social.
Una economia social i cooperativa amb un gran potencial que dóna resposta als reptes generant ocupació estable i de qualitat, apostant pel desenvolupament sostenible, aportant noves maneres de produir, consumir i gestionar.
Son diversos els factors que han afavorit el creixement de l’economia social i en particular de les cooperatives, alguns més globals derivats d’un canvi de consciència ciutadana, o els produïts per la pròpia recuperació econòmica, i d’altres fruit per exemple de l’aprovació de la nova llei de cooperatives que aporta més flexibilitat i possibilita la creació de cooperatives de dos socis, així com l’augment dels ajuts i programes de foment.
Però no ens podem quedar aquí, i per aquest motiu amb l’aracoop ampliem pressupost, àmbits d’actuació i territorialitzem les actuacions per arribar a tots els punts del país. Així que si voleu conèixer tots els detalls i novetats, us convidem a l’acte de presentació de l’aracoop 2017 que es celebrarà el proper dia 1 de febrer al Recinte Fabra i Coats. Serà el punt de trobada de les entitats promotores i col·laboradores, de la xarxa d’ateneus cooperatius, dels projectes singulars, i dels seus participants, per tal que, tots junts, treballem per situar l’economia social com element clau per a la construcció del nou país amb empreses democràtiques que generen feina estable i de qualitat.
Josep Vidal i Fàbrega
Director general d’Economia Social, el Tercer Sector,
les Cooperatives i l’Autoempresa
Llegiu-ne més

:: Entrevista

 
Entrevista a Gerard Nogués Balsells
"És el primer cop que es crea un dispositiu de promoció econòmica al territori amb un pes tan important de la pròpia gent que fa temps que hem apostat pel cooperativisme i l'economia social".
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Aquest mes parlem de...

 
B-Swim, SCCL
Cooperativa de Treball Associat dedicada a la natació adaptada a la persona, en especial per a persones amb dificultats motrius.
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Notícies

 
Tret de sortida de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius
El dia 17 de gener va tenir lloc la primera trobada dels 10 Ateneus Cooperatius creats a Catalunya, dins el marc d’aracoop. Aquestes entitats contribuiran a generar a territori teixit d'empreses i emprenedors d'Economia Social i cooperativa.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Premis aracoop
El programa aracoop amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra ha convocat els premis, adreçats a tot l'àmbit universitari de Catalunya, als millors treballs de fi de grau (TFG)  i de màster (TFM) presentats entre l’1 de desembre de 2016 i el 20 de setembre de 2017 i que versin sobre el tercer sector, l’economia social o les cooperatives.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Fundació Drissa presenta el Vi Polar
La Fundació Drissa i el celler empordanès Vins i Vinyes RIM han elaborat aquest vi, una iniciativa d’edició limitada com a homenatge a totes les persones que pateixen una malaltia mental. Els diners de la venda es destinaran al projecte social de la fundació, dedicada a millorar la qualitat de vida de les persones amb un trastorn mental a través de la inserció laboral i l’habitatge.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Entitats d'Economia Social entre els guardonats a les medalles i plaques President Macià 2016
Com cada any el Govern reconeix els mèrits laborals amb aquests guardons. En aquesta edició ha atorgat la placa al treball President Macià a les empreses d’economia social: Cellers Domenys i Secció de Crèdit, SCCL; Ontanyanes, Estratègies creatives per a la dinamització local, SLL; i Cooperativa Promotora de mitjans audiovisuals “Drac Màgic”.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
La Fundació Arrels dóna atenció a un 4,5% més de persones que l'any passat
Aquesta entitat d’iniciativa social ha ofert els seus serveis a un total de 1.880 persones sense llar, de les quals 732 persones han estat ateses en primera instància. La Fundació centra la seva tasca en donar allotjament, alimentació i atenció social i sanitària.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Agrobotigues, el valor de la proximitat
En el programa "Som el que fem" de TV3, es va parlar de les agrobotigues de les cooperatives Falset i Marçà i de Coselva. Tradicionalment estaven reservades als socis de la cooperativa, però actualment s’han obert al públic en general. A Catalunya hi ha més de 150 agrobotigues que promouen la venda de productes de proximitat, afavorint els productors del territori.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
La Fundació Hàbitat3 està allotjant a 1.000 persones des de la seva creació
Impulsada per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, el seu objectiu és captar habitatges de lloguer a preus molt baixos per destinar-los a persones o famílies en situació de dificultat greu d’accés a un habitatge o en risc d’exclusió residencial. En només dos anys ha aconseguit gestionar 314 habitatges, en els quals hi viuen un total de 1.010 persones.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La consellera Dolors Bassa i el president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya signen un conveni per enfortir el cooperativisme
A través d’aquest conveni, el Departament destina una subvenció de 828.919 euros a la promoció del moviment cooperatiu, en coordinació amb la resta de federacions de cooperatives.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

:: Agenda

 
Acte presentació aracoop 2017
Durant l’acte, es presentaran les principals novetats i actuacions que es portaran a terme arreu del territori per difondre i ampliar l’economia social i cooperativa. Comptarà també amb la ponència del reconegut filòsof i escriptor Jordi Pigem. Tindrà lloc l'1 de febrer al Recinte Fabra i Coats, Fàbrica de Creació de Barcelona.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Acompanyament i suport a la viabilitat de 75 nous projectes
El programa aracoop vol identificar i acompanyar 75 iniciatives emprenedores perquè esdevinguin organitzacions o empreses de l’economia social i cooperativa viables i que creïn llocs de treball. Fins el 10 de febrer es pot sol·licitar la participació a la convocatòria.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Préstecs amb garantia per al finançament d'empreses d'economia social
Oberta la convocatòria de la línia de préstecs en col·laboració amb l'Institut Català de Finances (ICF), que compten amb la garantia del departament per al finançament de les empreses d'economia social.
Podeu sol·licitar-la fins el 31 de desembre.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Altres notícies del sector

Alta Baixa Contacte
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

No hay comentarios: