jueves, 19 de enero de 2017

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059 Gener 2017 #95

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Gener 2017 #95
"Encara que res no canviï, si jo canvio, tot canvia"
Marcel Proust.
Dia Mundial de l’Educació Ambiental, 26 de gener de 2017
El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l'Educació Ambiental amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient amb la realització d'accions i activitats.
La diada serveix per explicar quines accions es desenvolupen i es recomana fer servir les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram...) i el hashtag/paraula clau #EducacioAmbiental
Llegiu-ne més

Us expliquem

 
Nova oferta formativa del PEV: les formacions temàtiques
Amb l’objectiu de millorar la capacitació del professorat per treballar temes ambientals a l’aula, el programa Escoles Verdes proposa jornades i formacions temàtiques d’interès per als centres educatius de cada territori. Els temes de treball poden ser els horts, el compostatge, les auditories energètiques, les sortides a bosc o les sortides al riu.
Podeu consultar els previstos en els enllaços següents:
Llegiu-ne més
shadow bottom
“L’aigua que ens mou”. Concurs d’imatges a Instagram
Per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) vol portar a terme un espai de participació activa per a la sensibilització en la gestió sostenible del cicle de l’aigua mitjançant la xarxa Instagram. #acaWorldWaterDay2017 
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Les escoles actuen...

 
L'escola Salvador Espriu de Badalona participa en la Setmana de la Prevenció de Residus reflexionant sobre la utilització del paper d'alumini
Els delegats verds han anat comprovant com les seves classes anaven reduint l'ús de l’alumini fins a desaparèixer del tot, i ho han plasmat així al mural amb les fotografies de les classes que anaven destapant a mesura que aconseguien l’èxit total de l’acció.
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’escola Vall del Ges de Torelló celebra una Bricofesta
Hem celebrat la 3ra Bricofesta de l’Escola Vall de Ges amb la participació d’unes 70 persones, que van gaudir d’un matí de treball i alhora festiu.
Així, pares, mares, mestres i nens i nenes van participar en la creació de nous espais i en diverses actuacions per millorar la nostra escola.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
Actuació dels alumnes de batxillerat escènic de l’IES Ramon Berenguer a l’escola Primavera per promocionar la plantada d’arbres
Amb l’objectiu d’estimular la participació en la plantada d’arbres que fa cada any, l’alumnat de batxillerat de l’IES Ramon Berenguer va representar dues petites obres per a alumnes del cicle superior de l’Escola Primavera.
Llegiu-ne més
 
L’Escola Lacustària de Llagostera ha construït un hotel d’insectes
Al llarg del trimestre l’alumnat d’educació infantil ha estat preparant la terra de l’hort per plantar i ha anat trobant cargols, cucs, escarabats, marietes i d’altres insectes. Alguns insectes, els ha posat en un terrari i els ha tingut als ambients d’experimentació per observar-los i dibuixar-los. Com que no els agradava tenir els insectes tancats a una caixa van decidir construir-los una casa a l’hort.
Llegiu-ne més
shadow bottom
A l’Escola Mossèn Joan Batlle fan anàlisi i recollida de dades a la riera d’Arbúcies
Dins el projecte de ciències de la vida a l’aigua, l’alumnat de tercer de primària va fer una sortida a la riera d’Arbúcies, un dels afluents més importants del riu Tordera. Aquesta activitat s’emmarca dins el projecte ciències de la vida a l’aigua, que forma part de les Escoles Tàndem impulsades per la Fundació Catalunya-La Pedrera. Es tracta d’un projecte innovador en metodologia i continguts que gira entorn de les ciències.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
L’IES Joan Ramon Benaprès de Sitges participa en la Setmana de Prevenció de Residus
Durant la Setmana de Prevenció de Residus, el centre ha programat diferents actes orientats a la conscienciació ambiental i la reutilització dels residus. Entre d’altres accions, s’ha instal·lat un seguit de paradetes per intercanviar llibres i objectes i una compostadora per proporcionar adob a l’hort ecològic. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’alumnat d’educació infantil de l’Escola Ribagorçana del Pont de Suert visita un hivernacle, un hort del poble i fa gelats!
L’escola Ribagorçana descobreix i aprofita el recursos de l’entorn amb un conjunt d'experiències als diferents cursos d'Educació Infantil de l'escola amb la col·laboració del GM de Forestals de l’Institut del Pont de Suert i el propietari d'un hort local. L’alumnat ha visitat un hivernacle i n’ha après el funcionalment, ha visitat un hort del poble i ha fet gelat amb les fulles de menta.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Els alumnes de l’Escola Marcel·lí Domingo de Roquetes participen a la Tertúlia d’Antena Caro de ràdio
Nou alumnes i dues mestres de l’escola Marcel·lí Domingo de Roquetes van parlar de l’hort de l’escola a l’emissora municipal Antena Caro. A la tertúlia, els ecodelegats de 4t van fer difusió al municipi de les activitats que hi duen a terme i de com ho fan alumnes, mestres i famílies conjuntament.
Llegiu-ne més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

 
L'hortet i l’hotel d'insectes al Col·legi Sant Pau Apòstol
L’alumnat del Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona ha engegat un projecte de millora i consolidació de l’hort escolar. Amb l’objectiu de dinamitzar l’espai, d’augmentar la biodiversitat i de reflexionar sobre l’ús innecessari dels pesticides, els i les alumnes de sisè han dissenyat i elaborat un hotel d’insectes a partir de materials reutilitzats.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

 
Èxit de participació amb 13 escoles diferents del Vallès Occidental a un Curs sobre Hort a l’escola
Pràcticament totes les escoles verdes del Vallès Occidental van participar en aquest curs, fet a l’escola La Sardana de Badia del Vallès. Hi vam parlar sobre dels fonaments de l’agricultura ecològica, la gran importància de la fertilitat del sòl, els tipus d’hort que podem tenir, la seva gestió i organització, les eines més útils, les plantes de cada temporada, així com les associacions dels diferents cultius. 
Llegiu-ne més
shadow bottom

Compartim projectes amb entitats

Impuls de l’Oficina del Voluntariat Ambiental
L'Oficina del Voluntariat Ambiental és un espai de trobada entre entitats ambientals i persones que volen ser voluntaris ambientals. Des de les escoles també podeu col•laborar de manera altruista, activa i didàctica en la conservació de la natura i el medi ambient.
Podeu planificar el curs acadèmic i programar a l'agenda una sortida amb l’alumnat en un espai natural i, de la mà d'una entitat ambiental, dur a terme accions de voluntariat per millorar o conservar la natura.
Llegiu-ne més
Setmana de la natura 2017
La segona edició de la Setmana de la Natura tindrà lloc el proper mes de juny (del 2 a l’11 de juny de 2017), coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny); i serà una nova oportunitat per organitzar activitats educatives entorn de la conservació de la natura i el medi ambient. Escolliu la temàtica que més us agradi o s’adeqüi als objectius del curs i participeu! Podeu fer les activitats entre setmana o el cap de setmana, convidant-hi també els pares!
Llegiu-ne més

Recursos

 
Fem treball de camp!
Un nou recurs d’aprenentatge ajuda els amants de la natura amateurs a millorar el seu coneixement sobre el treball de camp i també els anima a sortir a la natura per conèixer animals i plantes. Gràcies als Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i a una subvenció al BioBlitzBCN de l’Ajuntament de Barcelona, el guia naturalista Pere Alzina ha pogut elaborar aquesta guia naturalista.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Economia Circular
L’audiovisual “L’economia circular, una transformació per a tots” permet entendre d’una forma fàcil què és l’economia circular i quin paper clau juga a l’hora de desacoblar la nostra economia de la degradació del planeta.
Llegiu-ne més
Sobirania Alimentària
S’ofereix un recull de materials consultables en línia per al professorat de primària o secundària que tenen l’objectiu de fomentar el coneixement i la presa de consciència sobre com la cadena de producció, comercialització, distribució i consum d’aliments a escala global i local, així com els nostres hàbits de consum influeixen en el desenvolupament de les nostres comunitats, la salut i el medi ambient.
Llegiu-ne més

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059
logo_generalitat

No hay comentarios: