martes, 11 de noviembre de 2014

# 73 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 73
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Dijous, 06 de novembre de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors

:: Us expliquem

El servei d'assessorament del Programa escoles verdes ha de facilitar-vos la feina com a dinamitzadors del Programa al centre i oferir-vos propostes d'activitats, recursos, materials, consells, etc.

Les dades de contacte són les següents:
Més de 120 joves de 70 centres educatius vinguts de 10 comunitats autònomes participaran en la CONFINT estatal, que tindrà lloc del 12 al 15 de novembre de 2014 a Barcelona. En la Conferència, els joves intercanviaran les diagnosis dels reptes socioambientals detectats als diferents territoris i les accions que porten a terme als seus centres.

Coincidint amb les dates de la Conferència Estatal, Barcelona acull el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores. La Conferència tindrà un stand on es donarà a conèixer el projecte internacional “Tinguem Cura del Planeta”.
L’ecòleg nord-americà David Tilman ha estat guardonat amb el premi Ramon Margalef 2014. Tilman ha creat un model de competència per recursos que corrobora la importància que té la protecció de les espècies en perill d’extinció.

Tilman s’ha dedicat a investigar sobre qüestions de sostenibilitat, en concret en l’àmbit de l’agricultura i la producció de biocombustible. També ha elaborat teories sobre els beneficis que la societat rep dels ecosistemes naturals i les maneres d’assegurar la sostenibilitat ambiental i social malgrat l’augment de la població i el consum.

La trobada amb estudiants de batxillerat de les escoles verdes tindrà lloc el 4 de desembre de 2014, de 12 a 14 hores, a l’Institut de Ciències del Mar (Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, Barcelona). Hi haurà servei de traducció simultània.

Si voleu assistir a la trobada, cal que envieu un correu electrònic a escolesverdes.tes@gencat.cat abans del 20 de novembre.
Tal com us avançàvem al butlletí de setembre, enguany la Setmana tindrà lloc del 22 al 30 de novembre.

El dissabte 22 de novembre, se celebrarà el dia temàtic de la prevenció del malbaratament alimentari.
A la pàgina web d’Educació per a la Sostenibilitat hem inclòs quatre vídeos més, que recullen actuacions de les escoles verdes en diferents àmbits. Són els següents:

Un any més, la XESC ha participat al Seminari de la Xarxa Estatal "Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red", que ha tingut lloc al CENEAM (Centre Nacional d’Educació Ambiental, Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) el 16 i 17 d'octubre.

Els principals temes abordats per aquest grup de treball han estat:

  • Comunicació i intercanvi entre les xarxes. Propostes de futur
  • Marc conceptual comú
  • Propostes de nous projectes comuns
  • II Conferència estatal del projecte internacional “Tinguem cura del Planeta”
  • Col·laboració amb el CNIIE (Ministeri de Educació, Cultura i Esports)
  • Valoració curs 2013-14. Objectius i pla d’acció 2014-15
El riu de Sant Nicolau és el darrer pòster publicat dins de la col•lecció de pòsters sobre els ecosistemes aquàtics representatius de Catalunya. Gran part del seu curs transcorre pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i té un valor ecològic important pel gran nombre d’espècies protegides que s’hi troben.
Amunt

:: El racó de l'alumnat

Amb l’objectiu de fer més segur el camí d’anada i tornada de l’escola a casa, estem treballant tots plegats per tenir un recorregut preferent i senyalitzat, escollit entre els més utilitzats pels alumnes.

Estem comptabilitzant com anem a l’escola, a peu, amb transport públic, amb cotxe o amb moto. També observem el que més ens agrada del recorregut i el que es podria millorar. La llista de propostes, la farem arribar a l’Ajuntament.
L’ alumnat de 3r i 4t d'ESO ha fet un vídeo per convèncer més gent que utilitzi el Boc’n Roll i, així, ajudar més a reduir el canvi climàtic.
El 26 d'octubre es va fer la primera edició de les Sortides en família que organitzen un grup de pares i mares de l'escola i que volen tenir periodicitat mensual.  El punt de trobada va ser la Font del Corb i van anar caminant fins al Pont de l'Afrau. Els pares i nens van caminar, córrer, jugar, saltar, veure cavalls... i s'ho van passar molt bé.
Amunt

:: Fem xarxa

El projecte consisteix en participar en les tasques de manteniment i gestió dels espais naturals del delta del Llobregat. Està adreçat a l'alumnat de secundària dels centres educatius adherits a la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). Hi podran participar els centres educatius d'un mateix municipi que ho demanin.

Data límit d'inscripció: 15 de desembre de 2014
Dades de contacte: seaprat@elprat.cat / 93.479.45.11
Amunt

:: Agenda

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article o temàtica determinada de l'enciclopèdia.

Coincidint amb el desè aniversari de la mort del Doctor Margalef, la Viquimarató Ramon Margalef és una activitat organitzada per Amical Wikimedia, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el CRAI Biblioteca de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Dissabte 29 de novembre de 2014, entre 9:30 i 14:00, al CRAI Biblioteca de Biologia de la Universitat de Barcelona, Av. Diagonal, 643 Barcelona.
El Centre Promotor d’Aprenentatge Servei convoca, des de la seva creació i de forma biennal, un espai de trobada, reflexió i diàleg entre persones que, bé com a professionals, bé com a voluntàries, estan interessades i treballen en projectes d’aprenentatge servei.
Per quart any consecutiu, torna el Petit FiCMA un festival de petit format per als més petits i per a tota la família, per conèixer el nostre planeta i aprendre a respectar-lo i valorar-lo.

A l’enllaç podeu consultar el programa de projeccions, que tindran lloc entre el 7 i el 9 de novembre al Cosmociaixa i al Centre Cívic Can Déu de Les Corts.

El dia 9 també s’han programat alguns tallers, com per exemple: “Els ximpanzés, els primats i nosaltres”, taller impartit per l’Institut Jane Goodall en què s’expliquen les diferències entre els primats, els ximpanzés i nosaltres.
El Consell Comarcal del Gironès ofereix  activitats de coneixement del medi als espais naturals de la comarca mitjançant un ampli ventall de sortides i visites guiades. També inclou tallers i xerrades sobre els principals àmbits del desenvolupament sostenible com l’alimentació ecològica i el consum sostenible, la protecció de la biodiversitat, el canvi climàtic, les energies renovables, etc.

Per a qualsevol dubte, suggeriment o consulta, us podeu posar en contacte amb l’Àrea de Medi Ambient, a l’adreça electrònica educacio.ambiental@girones.cat o bé al telèfon 972 21 32 62.
L'Agència Catalana del Consum ha convocat la X edició del concurs escolar 2014-2015 sobre consum responsable: "El teu consum té història: 10 anys de Consumòpolis, 30 anys de consum" (Consumópolis 10).

El principal objectiu del concurs és sensibilitzar els escolars catalans de la importància que té dur a terme els actes de consum de forma conscient, crítica, solidària i responsable.

Podeu inscriure-hi els vostres equips des del 10 d'octubre fins al 5 de desembre de 2014.
La Universitat Politècnica de Catalunya cerca idees per promoure accions innovadores que contribueixin a transformar el model econòmic i social actual i transitar cap a nous models de desenvolupament ambientalment, socialment i econòmicament sostenibles.

Hi ha dues convocatòries:
  • Convocatòria Universitària,  adreçada exclusivament a estudiants universitaris.
  • Convocatòria oberta, en la qual poden participar, entre d’altres, membres de comunitats educatives (escoles, professorat, alumnes, AMPAs, etc.)
El termini d’admissió dels projectes es tancarà el divendres 27 de març de 2015, a les 14 hores. Es repartiran 8.000 euros en premis per ambdues convocatòries.
Per participar s’ha de gravar un vídeo de menys d’un minut explicant com reduiries el consum de paper d’alumini a l’escola. Podeu enviar-los fins al 30 de novembre. Els premis són:
  • Primer premi: 340 Boc'n'Roll
  • Segon premi: 150 Boc'n'Roll
  • Tercer premi: 50 Boc'n'Roll
Amunt

:: Recursos

Ho podeu descobrir al web de la Fundació Mona, que té un centre de un  recuperació de primats a Riudellots de la SElva. El centre ofereix dos itineraris educatius que abasten des de P3 fins al final de l'ESO. Durant la visita els educadors donen a conèixer la realitat dels primats en general i mostren els animals que es troben al centre.

La visita ens planteja interrogants sobre alguns dels nostres comportaments que, encara que creguem que no tenen a veure amb la supervivència dels primats a la vida salvatge, realment no és així.

L’extracció del coltan no solament afecta l’hàbitat dels primats, sinó que alguns autors consideren el coltan com un cas de “la maledicció dels recursos”. El control de l’extracció del coltan és per a molts analistes l’origen de les guerres centreafricanes actuals, que ja han causat més de cinc milions de morts.
Les activitats incloses en el catàleg activitats de sensibilització i educació per al desenvolupament de la Diputació de Barcelona estan dirigides a municipis i consells comarcals de menys de 50.000 habitants.

El nombre d’activitats subvencionades és limitat i estan disponibles des de l’1 de febrer de 2014 fins al 31 de gener de 2015. Són subvencionades parcialment per la Diputació de Barcelona, en un 80% del cost de l’acció. La resta del cost, el 20%, l’ha d’assumir l’ens local del municipi on es faci l’acció.

Entre les activitats del catàleg, hi ha “Mòbils high tech, vides low cost”, una activitat molt relacionada amb l’extracció del coltan i la problemàtica de la “maledicció dels recursos”.

És un taller adreçat a joves per a què prenguin consciència de com l'explotació dels recursos naturals per a productes consumits preferentment en països del nord afecta negativament al medi ambient i són causa de conflictes armats i empobriment generalitzat.
Vídeo didàctic de l’associació Bicycle Dutch, on s’explica quins factors socials i econòmics van fer que els holandesos abandonessin la bicicleta com a mitjà de transport, i que anys després la tornessin a utilitzar.

El canvi en el sistema de mobilitat d’Holanda sovint es relaciona amb la crisi del petroli, però al vídeo s’explica com el procés de recuperació de l’ús de les bicicletes es va iniciar abans. Dos factors claus del procés són el paper crucial de la massa crítica i la conciliació dels interessos de les diferents agents socials d’una manera molt “holandesa”. Com es diu al final del vídeo: “els problemes d’Holanda no són exclusius d’aquest país i les seves solucions tampoc haurien de ser-ho”.

El vídeo és en anglès, però podeu activar els subtítols en castellà o anglès prement a la barra inferior la icona dels subtítols (de forma rectangular amb dues línies a l’interior).
Així s’anomena l’aplicació web que han desenvolupat científics i divulgadors del CSIC. L’objectiu d’aquest joc és educar i fer gaudir amb la ciència, a més de despertar les vocacions científiques entre el jovent.
Consta d’unes mil preguntes separades en nivells de dificultat, de forma que puguin jugar des de primària fins a universitaris. El nombre màxim de jugadors es vuit, i es pot jugar en un o diversos ordinadors alhora.
Aquest és un projecte educatiu sobre consum responsable, dirigit a alumnes de 3 a 6 anys. Està impulsat per Educació Sense Fronteres (ESF), ECODES,  la Asociación Hermanamiento León-Zaragoza, i compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Saragossa. El material inclou un conte, un vídeo i una guia educativa.
Un web per conèixer l’apicultura urbana, una alternativa a l'apicultura tradicional i una manera d’ajudar a la conservació de les abelles.
Amunt

No hay comentarios: