miércoles, 9 de septiembre de 2015

# 115 InfoJustícia Departament de Justícia

# 115
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 08 de setembre de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

::Actualitat

El Govern va aprovar un acord per fomentar l’ús, el coneixement i la difusió de l’arbitratge com a instrument jurídic en la resolució de conflictes que puguin sorgir en l’àmbit dels negocis jurídics on sigui part la Generalitat i/o el seu sector públic. Els contractes, convenis de col·laboració i altres negocis jurídics en què la Generalitat o les empreses públiques siguin part inclouran clàusules de submissió a l’arbitratge, en els casos en què sigui possible legalment. A aquests efectes, el tribunal d’arbitratge que reconeix el Govern a partir d’aquest acord és la Cort Arbitral de Catalunya.
La coexistència de l’arbitratge amb el sistema judicial tradicional d’administració de justícia ha de contribuir a millorar les ràtios de qualitat, eficiència i celeritat de la justícia.
Més informació
El Departament de Justícia incrementarà en més d'un milió d'euros la partida destinada a justícia gratuïta i a noves tecnologies
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, van signar un conveni de col·laboració mitjançant el qual el Departament de Justícia rebrà del Ministeri un import total d’1.186.744 euros, que destinarà al Programa de reforma de l’Administració de justícia per a aquest any 2015. S’ha de tenir en compte que Catalunya inverteix en total 90 milions euros del seu pressupost en aquests dos àmbits: 60 milions per garantir l’accés a la justícia a les persones sense recursos i 30 milions per avançar en els processos de modernització.
Més informació
El nou edifici judicial de Balaguer permetrà concentrar tots els jutjats en un sol espai
La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, M. Josep Feliu, ha visitat el nou edifici judicial de Balaguer, que es posarà en marxa a partir d’octubre. L’edifici, situat al carrer Francesc Borràs, 1-7, acollirà els tres jutjats de primera instància i instrucció existents, que actualment es troben en dos emplaçaments diferents, i disposarà d’espai per a futures ampliacions.
El nou equipament disposa de 3.874 metres quadrats d’instal·lacions per a usos judicials, un 272,8 % més que actualment. Amb la posada en marxa del nou edifici, també s’ampliarà la plantilla dels jutjats amb vuit funcionaris més.
Més informació
El Govern ha posat a licitació, mitjançant un contracte, la redacció del projecte del Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona i la seva posterior direcció d’obres, per un import de 5.030.174 euros. El termini per presentar les ofertes finalitzarà el proper 21 de setembre. Un cop adjudicat i formalitzat el contracte, l’adjudicatari tindrà 12 mesos per redactar el projecte.
L’objecte d’aquesta contractació és el de construir el Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona, tal com es va acordar en el protocol signat entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Fruit d’aquest acord, el Govern català licita ara el projecte del Centre de Preventius de Barcelona, que s’ubicarà a la Zona Franca i tindrà capacitat per a 600 reclusos.
Més informació
El Departament de Justícia convocarà 193 places de l’àmbit de l’execució penal. S’ofereixen 70 places d’assistents socials, 80 de psicòlegs i 43 per a titulats en dret. Es tracta de la primera oferta d’ocupació pública aprovada pel Govern català des de l’any 2011.
D'altra banda, ja s'ha convocat el procés selectiu per crear la borsa d’interins de l’Administració de justícia dels cossos de metges forenses, de gestió processal i administrativa, de tramitació processal i administrativa i d’auxili judicial, amb candidats nous en disposició de començar a treballar immediatament, segons les necessitats dels jutjats de Catalunya.
Més informació
Es posen en funcionament dos jutjats de reforç a Granollers
Ahir es van posar en marxa dos nous jutjats de primera instància de reforç a Granollers per pal·liar la gran càrrega de treball que pateixen els jutjats d’aquesta jurisdicció, gràcies a l’acord a què van arribar el Departament de Justícia i la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El Ministeri de Justícia hi ha destinat dos secretaris de reforç i el Departament de Justícia hi ha adjudicat 16 funcionaris de l’Administració de justícia.
Aquests nous jutjats acolliran tots els assumptes de família i incapacitats.
Més informació
Germà Gordó reclama mitjans perquè la justícia del segle XXI s'adapti «als estàndards que reclama el ciutadà»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va intervenir en la taula rodona sobre les afectacions de les reformes de la Llei d’enjudiciament criminal a l’Administració de justícia del segle XXI, organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo en el marc de la trobada Una Justícia de Futur. El conseller va valorar, en relació amb els grans reptes derivats de la criminalitat i la complexitat dels delictes, que «si bé és cert que necessiten una estructura processal que s’adapti als nous temps, no ho és menys que sense mitjans o amb mitjans insuficients no es podran assolir els estàndards que reclama el ciutadà».
Més informació
El Centre Penitenciari Mas d'Enric es posarà en marxa la darrera setmana de novembre
El conseller de Justícia va anunciar que el nou Centre Penitenciari Mas d’Enric es posarà en marxa la darrera setmana del mes de novembre, amb l’arribada dels primers interns, que seran traslladats des del Centre Penitenciari de Tarragona. La nova presó, ubicada al terme municipal del Catllar, a 13 quilòmetres de Tarragona, té una superfície construïda de 65.636 metres quadrats i està preparada per acollir fins a 1.020 interns.
Més informació
El Departament de Justícia i els col·legis d'advocats de Catalunya renoven l'acord per impulsar la mediació a través dels serveis d'orientació mediadora
El conseller de Justícia va signar el 27 de juliol un conveni de col·laboració amb els degans dels catorze col·legis d’advocats de Catalunya per impulsar la mediació com a mètode de resolució de conflictes civils i familiars, amb l’objectiu d’evitar l’obertura de processos judicials contenciosos, posar fi als ja iniciats o reduir-ne l’abast. L’Acord renova els convenis de col·laboració que es van iniciar l’any 2002 per a la posada en marxa de la mediació familiar a Catalunya i que actualment es coneixen com els serveis d’orientació mediadora (SOM), que actuen dins dels serveis d’orientació jurídica (SOJ) dels col·legis d’advocats.
Més informació
Aprovació de la Llei d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi civil de Catalunya
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va posar de manifest la seva satisfacció per l’aprovació de la Llei d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, aprovada pel Ple del Parlament amb el suport majoritari de la Cambra en la sessió celebrada el 23 de juliol.
Més informacióCodi civil de Catalunya
El Departament de Justícia reforça l'impuls de la mediació amb la signatura d'un conveni amb el Col·legi de Notaris de Catalunya
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va signar el 3 d’agost un conveni de col·laboració amb el degà president del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, amb l’objectiu d’impulsar i difondre la mediació. Mitjançant la signatura d’aquest Conveni, el Col·legi de Notaris de Catalunya es compromet a desenvolupar les funcions que la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat, estableix per als col·legis professionals en l’àmbit de la mediació.
Més informació

No hay comentarios: