sábado, 5 de septiembre de 2015

# 81 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 81
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Divendres, 04 de setembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món

Malala Yousafzai. Premi Nobel de la Pau, 2014

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Arrenca un nou curs escolar!

Donem la benvinguda al nou curs escolar i aprofitem per recordar-vos certa informació important:
Al web de la XTEC trobareu el catàleg amb els cursos de formació inicial per a les escoles que vulguin adherir-se a la xarxa d’Escoles Verdes i els seminaris per aquelles escoles que ja formen part de la xarxa.
El període d’inscripció és del 10 al 27 de setembre.
Us recordem que teniu a la vostra disposició un servei permanent d’assessorament, format per personal tècnic, que us ajudarà a tirar endavant els vostres plans d’acció.
Adreces electròniques i els telèfons de contacte:
Trobareu actualitzat l’apartat d’espais d’intercanvi amb totes les presentacions realitzades en els Fòrums i en les Jornades temàtiques que es van celebrar durant l’últim trimestre del passat curs.
La Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals, promou programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya.
Amunt

::Us expliquem

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
Aquest any 2015, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS) se celebra de l’11 al 18 d’octubre. Us convidem a participar en alguna de les activitats que consta en el Catàleg d’activitats per als centres educatius. A més a més, podeu participar al Concurs de fotografies d'Instagram que es convoca cada any en el marc de la SMSS. Un cop realitzada l’activitat podeu enviar-nos una explicació amb una fotografia.
Comença el nou curs amb una mala notícia: l’EB Gespa tanca les seves portes després de 41 anys d’activitat. Aquesta escola bressol va rebre el Distintiu d’Escola verda al 2001 i des de llavors ha estat un exemple i un model per a moltes escoles bressol.
Des del Programa Escoles verdes volem agrair la seva implicació i bona disponibilitat, i també desitjar molta sort a tot l’equip de professionals que ha format part de l’escola.
A l'apartat Les escoles parlen trobareu la seva última notícia per aquest Butlletí.
Amunt

::Les escoles parlen

L’última noticia de l’Escola Bressol Gespa (Bellaterra. Cerdanyola del Vallès)
L’Escola Bressol Gespa tanca les seves portes desprès de 41 anys acompanyant a nens i nenes en el seu creixement.
Volem donar les gràcies al programa d’Escoles Verdes per tot el que ens ha aportat al llarg d’aquests anys, pel tracte rebut des de l’Assessoria i per tot el que hem pogut aprendre i compartir amb infants i famílies.
L’escola tanca, però la seva empremta sempre hi serà present amb les diferents publicacions de les que vam participar al llarg d’aquest recorregut: el tren de les deixalles, la nostra estimada Plantada....tantes i tantes actuacions que han fet d’aquesta escola una escola verda...
Gràcies també a totes les famílies que ens han ajudat a consolidar aquest projecte perquè sense la seva col·laboració no hagués estat possible i a tot el Claustre de mestres per la seva implicació, la seva il·lusió envers el programa i el seu esforç que no ha estat d’un cop al trimestre, sinó de dia darrera dia, impregnant la vida quotidiana a la Gespa d’aquests valors mediambientals que hem defensat.
Fins sempre!
Mar Pérez. Directora de l’Escola Bressol Gespa
La revista Crifolla de l’Escola Teresa Salvat i Llauradó (L’Aleixar)
Un cop revisat el pla d’acció per part del comitè d’escola verda s'ha fet possible que durant el curs s'hagin realitzat forces activitats dedicades al medi ambient per tal de conscienciar-nos de com n’és d’important.
Cicle infantil ha aprés on va cada deixalla amb l'ajuda d’activitats a l’aula, cicle inicial ha complert amb les tasques d’enjardinament del pati, cicle mitjà ha revisat i registrat l’ús de carmanyoles i cantimplores i cicle superior s’ha encarregat de realitzar les auditories de les papereres del centre, vigilant que cada deixalla vagi al lloc corresponent i informant als nens si aquesta actuació es realitza correctament.
A part s’han realitzat sortides d’entorn on s'ha après a respectar el que ens envolta i xerrades, exposicions i experiments per aprendre el funcionament de les lleis de la natura.
Institut Baix Penedès (El Vendrell). Deu anys de Revista Gaia!
La revista Gaia feta pels mateixos alumnes, amb la col·laboració d’altres membres de la comunitat educativa, es publica anualment el Dia Mundial del medi ambient, 5 de juny.
Aquest any es compleixen 10 anys des del seu naixement! Es per aquest motiu que han realitzat un número especial de la revista, recullin en la contraportada totes les portades dels anys anteriors i on es contemplen tots els participants durant aquests darrers 10 anys.
Felicitats!
Institut Deltebre. Ja ho tenen tot: l’hivernacle, l’hort i el galliner!
Amb el blog de l’Institut Deltebre podreu fer el seguiment de com els hi funciona el seu projecte: l’hort que creix sense fer ús dels producte químics per a combatre malalties i plagues, l’hivernacle, els compostadors i el galliner. Tot aquest projecte el porten els alumnes de l’aula oberta i ens ho expliquen a través del blog en català i en anglès!
Amunt

::Fem xarxa

El professorat del
Aquest curs 2014-2015, el grup de mestres que ha assistit al "Seminari d'educació per a la sostenibilitat de les escoles de la Mancomunitat La Plana", dins el programa de formació d'Escoles Verdes, ha elaborat una unitat didàctica sobre les plantes aromàtiques adreçada al cicle mitjà de primària.
I Simposi de docents de la xarxa ESenRED
Del 6 al 8 de juliol es va celebrar al Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM), a Valsain (Segovia), el I Simposi de professorat de la xarxa estatal ESenRED (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red). Un total de més de 60 docents de les xarxes d’Albacete, Canàries, Catalunya, La Rioja, Madrid i País Basc van compartir els projectes i les accions que estan portant a terme en els seus centres. De Catalunya van participar-hi 14 docents de la XESC i 4 tècnics-assessors.
El Simposi ha ajudat a visualitzar i consolidar la xarxa estatal i, sobretot, a conèixer i crear vincles entre els centres i els docents a partir dels quals serà més fàcil millorar les actuacions i incorporar projectes en xarxa amb d'altres centres.
Podeu consultar tota la informació sobre aquest Simposi a la web d’ESenRED.
Amunt

::Compartim projectes amb entitats

Projecte Educatiu OCEANS
L'entitat ambiental S'Agulla de Blanes (Girona), en col·laboració amb l’entitat educativa iEARN-Pangea, presenta el projecte educatiu telemàtic Oceans. L’objectiu és demostrar a l’alumnat que el mar no és igual arreu del Planeta, a través de les seves pròpies observacions locals i compartint-les amb els centres educatius d’arreu del món, mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
L’entorn marí es treballa des de tres aspectes diferents: com és l’aigua, com és la sorra i quina vida s’hi amaga, fent èmfasi en les espècies d’interès comercial. Com a activitat final, es demana que facin una audioguia on el fil conductor sigui “la ruta del peix”, és a dir, des d’on es pesca, port on va, la llotja, els punts de venda al detall i altra informació que l’alumnat consideri d’interès.
Oceans és un projecte multidisciplinar, d’un trimestre de durada i d’inscripció gratuïta, per l’alumnat de 1º-4º d’ESO. Les inscripcions estan obertes i el termini pel primer trimestre és el 30 de setembre, per al segon i tercer trimestre el 30 d’octubre.
Amunt

::Recursos

Promoció CosmoCaixa per a les Escoles Verdes
Totes les escoles amb el Distintiu d’escola verda que visitin el CosmoCaixa durant el curs escolar 2015/2016 tenen gratuïtat en les següents activitats:
Educació infantil i cicle inicial de primària:
- Visita dinamitzada: mira com mengen els animals
- Calaix de sons
- Teatre científic: boles, bales i esferes
- Cicle mitjà i superior de primària
- Introducció a l’astronomia I
- Visita dinamitzada: història de la Matèria
- Estratègies dels éssers vius
Educació secundària:
- Introducció a l’Astronomia II
- Introducció a l’Astronomia III
- Conferències. Matins de ciència
- Conferències. Matins de recerca
Cal fer reserva a la web de l'obra social "la caixa" i  en  el camp d’observacions afegir el codi promocional que heu de demanar a la vostra assessoria.
Joc de cartes
Cada jugador es converteix en alcade d'una ciutat i té com a objectiu reduir al màxim el seu impacte ambiental.  El primer jugador que aconsegueixi transformar la seva ciutat en una ciutat sostenible (és a dir, tots els comptadors a nivell zero), mitjançant el procés de transició, serà el guanyador del joc. Si ho aconsegueixen diversos jugadors al mateix torn, tots ells seran els guanyadors.
Al web de la Secretaria de Medi ambient i Sostenibilitat trobareu tot un seguit de recursos per fomentar els valors de la biodiversitat i la seva implicació activa en la protecció i la millora de la natura.
Amunt

::Agenda

Taula rodona
by Freepik
Lloc: Sala de Cotxeres del Palau Robert, Barcelona
Data: 15 de setembre de 2015
Hora: 18:00 hores
Ponents: Lucie Sauvé (Montreal, Canadà) i Pablo Meira (Galicia, Espanya)
Moderadora: Mariona Espinet (Catalunya)
Exposició
by Freepik
L’exposició que convida a reflexionar sobre el paper dels educadors ambientals i com repercuteix la natura en el desenvolupament de les persones.
Data: de l'11 de setembre al 8 de desembre de 2015
Lloc: Palau Robert de Barcelona. Als jardins hi haurà un itinerari de descoberta amb diferents nivells.

Per tot Catalunya es promocionaran 50 itineraris autoguiats i 25 itineraris acompanyats per educadors experts.
Bioimatges 2015
by Freepik
Cinquena edició del concurs de fotografia amb imatges biològiques. Col·laborareu amb la creació d’una col·lecció de fotografies amb finalitats científiques.

Termini: 18 d'octubre de 2015
Organitza: Col·legi de Biòlegs de Catalunya
I Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat
by Freepik
Data: 19 de novembre de 2015 | Lloc: Pendent de confirmar | Horari: de 9.30 a 17.30 hores
Organitza: Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) 
VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus
by Freepik
Enguany, a tot Europa es proposa una temàtica comuna, la Desmaterialització: fer més amb menys.
Data: del 21 al 29 de novembre de 2015
Termini d'inscripció: de l’1 de setembre al 6 de novembre de 2015
III Jornades Paneuropees d'Educació Ambiental cap a la Sostenibilitat
by Freepik
Data: 1 i 2 d'octubre de 2015 | Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau, Barcelona
Organitza: Servei d'Educació Ambiental, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya 
El Petit FiCMA va a la teva escola!. Que cada aula sigui un cinema
by Freepik
El Petit FiCMA arribarà amb una mostra de cinema ambiental a totes les escoles de Cataunya. Les pel·lícules també es podran descarregar en un únic arxiu en format ".mov" per ser projectades posteriorment. Si voleu portar el Petit FiCMA a l' escola, contacteu a través de: entry@ficma.com

Data: del 5 al 12 de novembre de 2015

No hay comentarios: