lunes, 1 de agosto de 2016

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa Juliol 2016 #96

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa
Juliol 2016 #96
Definir l’empresa social
El mes de gener d’enguany va començar una legislatura excepcional que també té una afectació excepcional a l’economia social. En aquest àmbit hi ha tres prioritats: en primer lloc ampliar l’abast d’actuació de les polítiques d’economia social incorporant-hi singularment el Tercer Sector Social i el conjunt d’entitats que integren l’economia social; en segon lloc, fer un impuls extraordinari a l’economia social i al cooperativisme en particular com a generadors d’ocupació estable i de qualitat; i, finalment, definir què entenem per “empresa social”.
En els dos primers àmbits ja hem començat a treballar, particularment amb la incorporació de La Confederació, patronal del Tercer Sector Social, al Consell Assessor del programa aracoop, i amb les convocatòries i programes que s’estan començant a publicar i els que vindran: la línia de finançament per a l’economia social, ajuts a la incorporació de socis, la renovació del programa aracoop i, de tornada de l’estiu, noves actuacions en les què estem treballant i que anunciarem en el moment oportú.
Quant a la definició d’”empresa social”, no és una qüestió fàcil, però sí que és urgent, ja que atorgar valors socials a l’activitat empresarial és quelcom que desitgen totes les empreses i aquí apareixen conceptes com la Responsabilitat Social Empresarial o fins i tot l’economia col·laborativa. Hem de trobar la manera de posar de relleu el valor afegit que aporta l’economia social -més enllà de fórmules jurídiques- amb una definició que pugui ser àmpliament compartida per tots els operadors i que pugui tenir efectes en matèries com la contractació pública, la fiscalitat o el foment. Al cap i a la fi, es tracta d’establir les bases per definir un marc legal de l’economia social per a la República Catalana.

Josep Vidal i Fàbrega
Director general d’Economia Social, el Tercer Sector,
les Cooperatives i l’Autoempresa
Llegiu-ne més

:: Entrevista

Entrevista Quim Sicilia Gil
“L’educació al consum responsable, els productes, béns i serveis de proximitat, la intercooperació amb altres cooperatives i la cooperació en les xarxes institucionals, educatives, culturals, etc... del territori on esta arrelada la cooperativa són fórmules de desenvolupament a la sostenibilitat”.
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Aquest mes parlem de...

Espai Lasal, SCCL
Cooperativa de treball associat dedicada a serveis de la salut, mitjançant un centre de teràpies alternatives, on es reben sessions i on es poden aprendre les tècniques que les fan tan efectives.
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Notícies

Préstecs amb garantia per al finançament d'empreses d'Economia Social
Es tracta d'una línia de préstecs dotada amb 18 milions d’euros en col·laboració amb l'Institut Català de Finances (ICF), que compten amb la garantia del departament per al finançament de les empreses d'Economia Social.
Llegiu-ne més
shadow bottom
El poder d’actuar per un futur sostenible
Les cooperatives catalanes, compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible proclamats per l’ONU.
Llegiu-ne més
Suara participa en la visita del Tercer Sector Social a Xile
La visita organitzada per Acció, dins del marc de l’estratègia per a la internacionalització del Tercer Sector i de l’economia social i cooperativa, anava destinada a conèixer les possibilitats de l'Economia Social a Xile en els àmbits d'atenció a la gent gran i a les persones amb discapacitat. 
Llegiu-ne més
shadow bottom
Com es planteja el govern català enfortir l’Economia Social?
En aquesta entrevista al portal web xarxanet.org, el director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, explica les mesures que està promovent el govern català per enfortir l'Economia Social.
Llegiu-ne més
Participants del programa de la RMI fan pràctiques a empreses de Vilafranca del Penedès
La iniciativa, subvencionada per la Generalitat de Catalunya i pel Fons Social Europeu, així com pel mateix Ajuntament de Vilafranca, consisteix en la realització d’itineraris d’inserció sociolaboral per a persones perceptores de la RMI.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La Borda, covivenda pionera
El Periódico es fa ressò del projecte de construcció de l’edifici d’habitatges en cessió d’ús de la cooperativa La Borda. Mitja dotzena de cooperatives, integrades en comissions de treball, col·laboren en aquest projecte.
Llegiu-ne més
Cooperativa de Salelles
És una de les poques plantes del país que elabora pinso ecològic. Comença l'any 2004 per abastir petits ramaders de la zona del Pallars i, des de llavors, la demanda ha anat creixent fins al punt que, actualment, la planta ven entre 800 i 1.000 tones de pinso ecològic al mes, el 80% a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Sant Cugat crearà un espai d'informació de cooperatives i economia social
Aquesta iniciativa municipal donarà suport a la creació i la consolidació d'aquest tipus d'empreses, promovent tallers, jornades i fires per donar a conèixer i enfortir el món del cooperativisme i l'economia social i solidària.
Llegiu-ne més
Lluita contra les falses cooperatives
Generalitat, patronals i sindicats pacten lluitar contra la utilització fraudulenta de la figura d'empresa cooperativa en el context d’un acord marc pel sector carni a Catalunya.
Llegiu-ne més
shadow bottom

:: Agenda

19a Edició dels Premis Piñol
Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA) convoca els Premis al Foment de l’Ocupació per tal de reconèixer la innovació i la trajectòria de les entitats i empreses que treballen a favor de crear o consolidar ocupació. El termini de presentació finalitzarà el 30 de setembre de 2016.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Per incloure notícies al butlletí, podeu enviar-les a la bústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Social"

Altres notícies del sector

Alta Baixa Contacte
ISSN: | Dipòsit legal: 

No hay comentarios: