jueves, 22 de diciembre de 2016

# 58 Butlletí E-Joventut Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General de Joventut

# 58
Butlletí E-Joventut
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General de Joventut
Butlletí E-Joventut
Dimecres, 21 de desembre de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Treball, Afers Socials i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil

::El foment de la participació cultural de les persones joves

El foment de la participació cultural de les persones joves
La participació de les persones joves en la cultura és un dels reptes més treballats des de les polítiques de joventut en l’àmbit local, formant part de la seva pràctica freqüent. La publicació La participació cultural de la joventut catalana 2001-2015 i els diferents continguts de la jornada “Repensar la cultura. Com afavorir la participació cultural de les persones joves” aporten moltes dades i coneixements que poden orientar aquestes polítiques juvenils. En aquest butlletí us presentem els materials relacionats amb aquesta jornada, a més d’un recull de recursos per fomentar l’accés dels i les joves a la cultura.
Amunt

:: Editorial

El foment del consum i la participació cultural de les persones joves
Marta Vilalta i Torres, directora general de Joventut
Amunt

:: Recursos sobre... El foment de l’accés de les persones joves a la cultura

DOCUMENTACIÓLa participació cultural de la joventut catalana 2001-2015
Aquesta recerca analitza les pràctiques culturals en els darrers 15 anys i compara els consums de la poble jove amb l'adulta. Ofereix també una tipologia de la població juvenil en funció dels seus interessos cultural. La investigació ha estat elaborada per Antonio Ariño i Ramón Llopis, de la Universitat de València i publicada a la col·lecció Informes CoNCA, en col·laboració amb la Direcció General de Joventut. 
Materials de la jornada "Repensar la cultura. Com afavorir la participació cultural de les persones joves"
Recull dels materials de la jornada "Repensar la cultura. Com afavorir la participació cultural de les persones joves" que va tenir lloc el 2 de novembre de 2016 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
Inclou vídeos de les ponències i les taules rodones i un storify de la jornada, amb el recull de tuits amb l'etiqueta #culturaijoves.
Informe 2012. Accions per captar nous públics
Informe elaborat per la Diputació de Barcelona (2012) en el marc del programa "Accions per captar nous públics" impulsat per l'Oficina de Difusió Artística (ODA). En aquest informe s'analitza el funcionament d'aquestes accions de suport als ajuntaments que organitzen accions de promoció dels espectacles i concerts de música de la seva programació amb la finalitat d'incrementar-ne el nombre d'espectadors.
Blog Públics culturals
Aquest blog és una eina de comunicació entre els agents culturals i el públic que permet interaccionar i convidar a la creació i fidelització de les audiències. Es vol incentivar la seva participació des de l’inici de totes les disciplines artístiques.
Dins d’aquest blog es poden trobar bones pràctiques de gestió de públics.
AJUTSAjuts per a la creació de nous públics 
Recull d'ajuts econòmics de les diferents diputacions provincials de Catalunya per al foment de les activitats culturals, que entre altres coses, poden afavorir l'accés dels i les joves a la cultura. Inclou també els ajuts a projectes culturals de l'Euroregió Pirineus Euromediterrània.
PROGRAMES I SERVEISOficina de Difusió Artística (ODA)
És un servei especialitzat de la Diputació de Barcelona que dóna suport a les polítiques locals de difusió i promoció de les arts escèniques, la música, la dansa i les arts visuals i promou projectes de cooperació amb els ajuntaments per a la difusió de les arts als municipis.
Inclou el Circuit de la Xarxa d'Espais Escènics MunicipalsFlipArt i Accions per captar nous públics.
Giroscopi
El Giroscopi Cultural, de la Casa de Cultura de Girona, ofereix un catàleg de propostes culturals als ajuntaments. Aquests gaudeixen d'un 50% de descompte al programar-ho. Els artistes seleccionats per Inund'art (teatre, dansa, música, etc.) estan incorporats al catàleg Giroscopi.
Escena 25
És una campanya social impulsada pel Departament de Cultura que vol afavorir l’accés a espectacles de teatre, circ, dansa i concerts, i que permetrà també donar a conèixer les programacions estables destinades als joves entre 18 i 25 anys dels equipaments públics i privats.
Apropa Cultura
Apropa Cultura és una iniciativa que uneix teatres, auditoris, festivals i museus amb les entitats del sector social per fer la cultura accessible.
Carnet jove
És un servei de la Generalitat de Catalunya que des de l'any 1986 té per objectiu contribuir a millorar la qualitat de vida dels joves catalans a través de l'oferiment i la promoció de serveis, propostes i descomptes en diferents àmbits, entre els quals destaquen la cultura i la mobilitat internacional.

EXPERIÈNCIESBones Pràctiques en nous públics i comunicació als municipis
Recull elaborat per la Diputació de Barcelona que inclou bones pràctiques que porten a terme els ajuntaments en l'àmbit de la comunicació, el màrqueting i el treball de creació i consolidació de nous públics de les arts escèniques i musicals.
DOSSIERSDossier temàtic. Foment del consum cultural entre les persones joves. Desembre 2016
Amunt

:: L'article

Platea Jove: una experiència per a joves i amb joves a Manresa
Cristina Cano, tècnica de Joventut de l'Ajuntament de Manresa
Joan Morros, coordinador de l'associació cultural El Galliner de Manresa
Amunt

:: Notícies

Conferència-debat sobre l’impacte de la crisi en la vida de les persones joves
L’Observatori Català de la Joventut (OCJ), organisme adscrit a la Direcció General de Joventut, va organitzar el passat dimecres 14 i dijous 15 de desembre el seminari "Joves, canvi social i ruptura generacional" amb l’objectiu de presentar diferents recerques sobre la realitat socioeconòmica de la joventut catalana dels darrers anys en relació amb l’impacte de la crisi econòmica, i les transformacions econòmiques i socials dels darrers anys. Durant el seminari, al qual hi han participat 91 investigadors i tècnics procedents de Catalunya i d’arreu d’Europa, així com diferents agents socials i econòmics, s’han presentat fins a 48 comunicacions que aprofundeixen sobre l’efecte de les polítiques de joventut, la realitat laboral juvenil o l’evolució de les pràctiques participatives.
La DG de Joventut posa en marxa una enquesta per avaluar les polítiques locals de Joventut
Les àrees de Joventut dels ajuntaments i consells comarcals de Catalunya estan participant en una enquesta electrònica d’avaluació de les polítiques locals de Joventut que impulsa la Direcció General de Joventut a través de l’Observatori Català de la Joventut. El procés de consulta comença a principis de desembre i finalitzarà al gener de 2017. de Joventut posa en marxa una enquesta per avaluar les polítiques locals de Joventut. 
Amunt

::Agenda

6a Jornada d’Intercanvi d’Experiències d’Aprenentatge Servei 
Data: 20 de gener de 2016
Hora: 16 h.
Lloc: Sala Teatre del CCCB (carrer de Montalegre, 5. Barcelona)
Organitza: Fundació Jaume Bofill i Aprenentatge Servei (APS)
Curs. Cartells i tríptics: com ha de ser la comunicació gràfica adreçada als joves (5a edició)
Dates: 25 de gener i 1 de febrer de 2017
Horari: de 9.30 a 14 h
Lloc: NEXE - Espai de Cultura (Plaça Alfred Figueras. Sant Fruitós de Bages)
Organitza: Diputació de Barcelona
Joves i xarxes: planifiquem per augmentar l'impacte de la comunicació
Dates: 26 de gener i 2 i 9 de febrer de 2017
Horari: de 9 a 14  h.
Lloc: Centre Vallès (carrer Veneçuela, 86. Granollers)
Organitza: Diputació de Barcelona
Cicle Connexions. Erasmus + Una oportunitat per emprendre 
Data: 27 de gener 2017 
Hora: 9.15 h.
Lloc: Pati Manning (Carrer de Montalegre, 7. Barcelona)
Organitza: Diputació de Barcelona
Debat. Construir una escola per la generació de nadius digitals. Com crear entorns d’aprenentatge motivadors?
Data: 31 de gener de 2017
Horari: de 18.30 a 20 h.
Lloc: Auditori del MACBA (Plaça dels Àngels, 1. Barcelona)
Organitza: Fundació Jaume Bofill i Universitat Oberta de Catalunya

No hay comentarios: