jueves, 20 de abril de 2017

Generalitat de Catalunya - gencat.cat # 60 Butlletí E-Joventut Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General de Joventut

# 60
Butlletí E-Joventut
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General de Joventut
Butlletí E-Joventut
Dimarts, 18 d'abril de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Treball, Afers Socials i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil

::Orientació acadèmica

Orientació acadèmica
Com cada any en aquestes dates, es multipliquen els salons de l’ensenyament, les fires de l’estudiant i altres esdeveniments centrats en la informació i l’orientació acadèmica, i els serveis juvenils que hi ha al territori registren un increment de consultes sobre aquest tema. Per això, un any més, us oferim un recull de recursos i materials per facilitar la tasca dels i les professionals que es dediquen a l’orientació educativa.
Amunt

:: Editorial

L’orientació acadèmica per a l’èxit educatiu de les persones joves
Marta Vilalta i Torres, directora general de Joventut
Amunt

:: Recursos sobre... Orientació acadèmica

DOCUMENTACIÓ
Guia d’estratègies de millora educativa
Es tracta d'una eina d'orientació i de suport adreçada a professionals de joventut, càrrecs electes d'ens locals, entitats i altres professionals que volen incidir en la trajectòria educativa dels i les joves. La publicació, de l'any 2016, ha estat elaborada per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya de forma col·laborativa a través d'un grup de treball integrat per una vintena de professionals de l'àmbit de les polítiques locals de joventut i d'educació i de diferents institucions (ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya), a més del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
Aquestes són algunes de les experiències que recull la Guia:

Orientació acadèmica dels punts d’informació juvenil (PIJ)
Alguns punts d'informació juvenil disposen de professionals amb coneixements sobre orientació educativa i en alguns d’ells el jove pot rebre assessorament individualitzat en resposta a les seves necessitats d’orientació.

Centre d'Assessorament Acadèmic per a Joves de Barcelona (CAAJ)
Servei de l'Ajuntament de Barcelona que ofereix informació sobre estudis, titulacions, beques, etc. i proporciona la possibilitat de rebre orientació i assessorament sobre el futur acadèmic i professional.

Oficines joves (OJ)
Les OJ de la Direcció General de Joventut disposen de personal tècnic especialitzat i format en orientació educativa per realitzar assessoraments individualitzats així com del recurs d’un Servei d’Orientació Educativa professional format per psicòlegs i psicopedagogs de l’Associació Catalana d’Orientadors.

Guiding Cities o Ciutats Orientadores 
Projecte europeu que pretén unir a responsables polítics i agents de l’àmbit de l’educació i l’orientació per crear un model d’orientació per promoure una política coherent i de planificació estratègica, per respondre a les necessitats complexes en la lluita contra l’abandonament escolar.

Pla Pilot d’Orientació
La Diputació de Barcelona impulsa el Pla Pilot d'Orientació de suport a les transicions educatives. Es tracta d'un marc d'actuacions adreçades a complementar la tasca d'orientació educativa dels ens locals amb l'objectiu de contribuir a la reducció de l'abandonament escolar prematur.
Orientació Educativa de la XTEC
Web del Departament d'Ensenyament dedicat a l'orientació educativa. Inclou una sèrie de recursos per a la tasca d'orientació que es realitzen als centres educatius, com ara normativa, documentació de referència, pràctiques educatives d'orientació, etc.
SUPORT PER A L'ORIENTACIÓ ACADÈMICA ADREÇADA AL PROFESSORAT O A L'ORIENTADOR/A
Infografies: "A cop d'ull"
Pàgina web on es publiquen diverses infografies sobre com accedir als diferents ensenyaments del sistema educatiu català.
Recursos de la Diputació de Barcelona sobre orientació acadèmica
Recull de recursos de la Diputació de Barcelona sobre orientació acadèmica i educativa adreçada a professionals que treballen amb alumnat de la ESO i Batxillerat i escoles d'adults.
Jove.cat 
El portal de la Direcció General de Joventut dedica un apart a l'Educació i formació on poder trobar respostes a preguntes com 'Què pots fer quan acabis l'ESO?' i informació sobre estudis universitaris, de tercer cicle i recerca i molt més.
Vídeos explicatius dels cicles formatius de formació professional
Recull de vídeos sobre els diferents oficis i professionals que tenen a veure amb l'oferta formativa de cicles de formació professional.
Materials de la Jornada Accés als estudis i continuïtat formativa
Materials de la jornada "Accés als estudis i continuïtat formativa" organitzada pel Departament d'Ensenyament el març de 2017, prèviament al Saló de l'Ensenyament.
Exposició plafó del sistema educatiu
El plafó, en format roll up, permet visualitzar l'estructura del sistema educatiu a Catalunya mostrant de forma esquemàtica les connexions entre diferents etapes i els possibles itineraris formatius a seguir. Està pensat com un material de suport per utilitzar en les xerrades d'orientació acadèmica i fires d'educació.
XARXES DE TREBALL

Associació Catalana d'Orientació (ACO)
ACO és una associació de professionals de l'orientació, fundada l'any 1986, amb la missió de potenciar el paper i la tasca de l'orientador en tots els seus àmbits d'actuació: professional, escolar, vocacional, i impulsar i desenvolupar aquesta activitat professional.
DOSSIERS
Dossier de premsa: Orientació acadèmica
Dossier temàtic: Orientació acadèmica
Amunt

:: L'article

El treball en xarxa contra la desorientació
Javier Naya, 
coordinador de Joventut de l'Ajuntament de Pineda de Mar
Elisabet Roca, 
educadora social de l'Ajuntament de Pineda de Mar
Jordina Cruset, 
educadora social de l'Ajuntament de Pineda de Mar
"Can Jalpí", Centre de Recursos per a Joves de l'Ajuntament de Pineda de Mar
Amunt

:: Notícies

XNE
Un centenar de professionals de joventut van assistir el passat 6 d’abril al primer espai de treball per elaborar el Pla d’actuació territorial de joventut (PATJ 2020) convocats per la Direcció General de Joventut. La trobada es va centrar en els serveis que la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) ofereix als joves, concretament, des de les oficines joves (OJ). Les properes convocatòries temàtiques per elaborar el PATJ seran: habitatge (18 i 25 d’abril), cultura (19 d’abril i 5 de maig), violències (20 d’abril i 4 de maig), salut (21 i 28 d’abril), formació i treball amb perspectiva de mobilitat social (26 d’abril i 3 de maig) i participació (27 d’abril).
<em>Anem preparats</em>, una guia imprescindible per organitzar activitats d’educació en el lleure
Ja teniu disponible la nova versió web de la publicació Anem preparats! de la Direcció General de Joventut amb consells i recomanacions perquè totes les activitats d'educació en el lleure siguin de qualitat, es facin en condicions de seguretat i integritat física per als infants i joves que hi participen, i respectin el medi natural que les acull.
L’Agència Catalana de la Joventut ofereix una formació en interculturalitat destinada a tècnics i tècniques de joventut de l’àmbit local i comarcal amb l’objectiu de treballar com incorporar la perspectiva intercultural en la planificació de les polítiques locals de joventut i en la intervenció directa amb les persones joves. El curs, de quatre sessions, tindrà lloc els mesos de maig i juny. El període d’inscripció estarà obert fins cobrir les 20 places disponibles.
La Generalitat ofereix nous serveis per a joves que viuen a l’exterior

El passat 20 de març, el Govern va signar els acords per a la prestació de serveis als catalans inscrits al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior que tindran accés a serveis en l’àmbit de la sanitat, la joventut i la cultura. Els acords han estat promoguts pel Departament d’Afers Exteriors amb la voluntat d’augmentar gradualment aquesta cartera de prestacions.
Avança el procés d’elaboració del Pla d’actuació territorial de polítiques de joventut (PATJ 2020)
Treball, ensenyament i participació són tres dels principals temes que s’han marcat com a prioritaris en el procés impulsat per la Direcció General de Joventut per elaborar el Pla d’actuació territorial de polítiques de joventut (PATJ 2020) que es va iniciar el passat mes de novembre amb la participació de més de 400 municipis de tot Catalunya a les taules comarcals. Durant el mes d’abril s’obriran uns espais de treball temàtics relacionats amb el desplegament al territori de les polítiques de joventut que culminaran el juny amb una trobada nacional de joventut. Com a resultat final, s’elaborarà un document estratègic com a punt de partida per generar eines i compromisos per desplegar el Projecte Territori del Pla Nacional de Joventut de Catalunya durant els propers anys (PNJCat 2020).
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADESPostgrau Smart Social City "Estratègies i processos d'innovació"
Dates: dimarts, del 20 d'abril a l'11 de juliol de 2017
Horari: de 18 a 21 h.
Lloc: Facultat d’Economia i Empresa (Universitat de Barcelona) i Torre Barrina (L'Hospitalet)
Organitza: Universitat de Barcelona, Diputació de Barcelona i Ajuntament de L'Hospitalet
Espai de treball PATJ "Abordatge de les violències en els equipaments juvenils" 
Dates: 20 d'abril i 4 de maig de 2017
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: seu de la Direcció General de Joventut (Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut
Espai de treball PATJ "Habilitats per a la vida i conductes de risc" 
Dates: 21 i 28 d'abril de 2017
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: Hotel d’Entitats Girona-La Rutlla (Girona)
Organitza: Direcció General de Joventut
Espai de treball PATJ "Programes de transició escola-treball incorporant la perspectiva de mobilitat social"
Dates: 26 d'abril i 3 de maig de 2017
Horari: de 9 a 14 h.
Lloc: 1a sessió: Seu de la Direcció General de Joventut (Barcelona) i 2a sessió: Centre d'Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) (Lleida)
Organitza: Direcció General de Joventut
Espai de treball PATJ "La participació del teixit social juvenil i les diferents formes de participació" 
Data: 27 d'abril de 2017
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: Estació Jove de Montmeló (Montmeló)
Organitza: Direcció General de Joventut
Taller d'activisme juvenil, pau i drets humans
Dates: 3 i 5 de maig de 2017
Horari: de 16 a 18 h.
Lloc: Aula de la Direcció General de Joventut (Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut i Agència Catalana de la Joventut
I Jornada: Adolescència, gènere i drogues
Data: 5 de maig de 2017
Horari: de 9 a 15 h.
Lloc: Palau Macaya (Barcelona)
Organitza: Subdirecció General de Drogodependències. Agència de Salut Pública de Catalunya
Curs "KNKTA'T. Programa d'assessorament en participació i eines digitals" a l'Hospitalet
Dates: 10, 17 i 31 de maig i 7 de juny de 2017
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: Torre Barrina. Centre Municipal de Creació Multimèdia (Hospitalet de Llobregat)
Organitza: Direcció General de Joventut
Curs "Formació en perspectiva intercultural des de les polítiques de joventut" 
Dates: dijous, de l'11 de maig al 22 de juny de 2017
Horari: de 10 a 14 h.
Lloc: seu de la Direcció General de Joventut (Barcelona)
Organitza: Direcció General de Joventut
Curs "Com treure-li profit a Instagram des dels serveis de joventut" 
Data: 16 de maig de 2017
Horari: d'11 a 14 h.
Lloc: Consell Comarcal Barcelonès (Barcelona)
Organitza: Diputació de Barcelona
Curs "Com ajudar els joves a progressar (II). Eines per a la motivació dels joves" 
Dates: dimarts, del 6 al 20 de juny de 2017
Horari: de 9 a 14.30 h.
Lloc: Recinte de l'Escola Industrial. Edifici del Vagó (Barcelona)
Organitza: Diputació de Barcelona
Curs "Com treure-li profit a SnatchApp i WhatsApp des dels Serveis de joventut"
Data: 14 de juny de 2017
Horari: d'11 a 14 h.
Lloc: Consell Comarcal del Barcelonès (Barcelona)
Organitza: Diputació de Barcelona

No hay comentarios: