jueves, 1 de octubre de 2015

# 140 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 140
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 25 de setembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El comitè operatiu d'acollida de les persones refugiades comença a elaborar un banc de recursos
El 15 de setembre va tenir lloc la primera reunió del comitè operatiu d’acollida de les persones refugiades. Es tracta d’un grup creat per continuar treballant en la definició de l’estratègia d’acollida de les persones refugiades que en els propers mesos arribaran a Catalunya. Aquest comitè neix arrel de la reunió que fa uns dies van mantenir el Govern, institucions i entitats per facilitar l’acollida i l’atenció d’aquestes persones.
Aprovat el Projecte de llei per a la igualtat de tracte que equipara Catalunya amb els estats més avançats en la lluita contra la discriminació
El Govern ha aprovat el Projecte de llei per garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual o per qualsevol altra condició social o personal. Amb aquesta norma, el Govern pretén situar Catalunya entre els estats del nostre entorn que compten amb les institucions, els instruments i les tècniques jurídiques d’igualtat de tracte i no-discriminació més eficaces i avançades.
El Govern ha aprovat el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica 2015-2018. La renovació del Pla arriba després que el Departament d’Interior posés en marxa fa quatre anys el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica per al període 2011-2014 on s’han assolit els primers objectius plantejats en aquesta primera etapa. Amb aquest nou Pla, el Departament d’Interior aposta per la prevenció i la proximitat i vol aprofitar els avenços de les noves teconologies per oferir més eines que donin seguretat a les les dones maltractades.
El Govern va aprovar a finals d'agost el Pla per a la Mobilitat Internacional (PMI), que té com a objectiu principal impulsar de manera estratègica i coordinada els programes de la Generalitat adreçats a les persones emigrades. El document s’emmarca dins del Pla de Ciutadania i de les Migracions: Horitzó 2016 i dóna resposta a la Resolució 301/X, del Parlament de Catalunya, sobre la situació de la joventut, que instava el Govern a impulsar una verdadera política de migracions.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Dossier temàtic
DIXIT ha elaborat una selecció de publicacions i recursos que reflexionen sobre el moviment de vida independent. Aquest moviment planteja el procés d’autodeterminació de les persones amb discapacitat o en situació de dependència per gestionar i tenir el control de la seva vida amb plena participació a la societat. Tots els documents i materials referenciats estan disponibles i es poden consultar als centres DIXIT.
Nova selecció de publicacions arribades als centres DIXIT
Ja es pot consultar al portal DIXIT el llistat de les publicacions més destacades arribades als seus centres de documentació durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció està disponible en paper i en format digital.
Després de la pausa estival, DIXIT presenta la seva programació de conferències per al darrer trimestre de l’any. Les properes activitats previstes són:
Amunt

::Agenda

I Jornades amb tracte
Solsona acull el 8 d'octubre una jornada concebuda com a espai de formació, reflexió i innovació adreçat als professionals que treballen en l'àmbit social, sociosanitari i d'atenció a la gent gran. Està organitzada per l'Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès i la Campanya "Tracta'm bé" i comptarà, entre d'altres, amb el filòsof, teòleg i escriptor Francesc Torralba.
19è Fòrum FEDAIA
De quina manera es pot recolzar una família perquè exerceixi una parentalitat sana? Quines dificultats afegides enfronta un infant que viu en una família vulnerable? En aquesta edició del Fòrum FEDAIA es vol donar resposta als contextos social i econòmic que viuen actualment tant famílies com infants. L'acte tindrà lloc a Barcelona del 14 al 15 d'octubre.
3er Congrés del Lleure Educatiu
Congrés d'abast estatal, amb un accent especial en la realitat catalana, que té l'objectiu d'analitzar la contribució del lleure educatiu en el segle XXI. Està organitzat conjuntament per la Fundació Pere Tarrés i Didania i es durà a terme els dies 16 i 17 d’octubre de 2015 a Barcelona.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 30 dies naturals comptats des de l’endemà de la data de naixement, adopció, tutela o acolliment dels infants pels quals se sol·licita l’ajut econòmic
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Termini: 15 d'octubre de 2015
Organitza: Departament d'Empresa i Ocupació
Termini: 30 d'octubre de 2015
Organitza: Obertament
Termini: 16 de novembre de 2015
Organitza: Comissió Europea
Amunt

::Normativa

Amunt

::Formació

Postgrau que respon a l’exigència de tenir professionals preparats en l’anàlisi, el disseny i l’avaluació de les polítiques socials que afecten la família. Alguns dels eixos d'aquestes polítiques i que seran tractats als postgrau són: l’eradicació de la pobresa, la conciliació família-feina i la solidaritat intergeneracional.
Data i lloc: de març a juny de 2016, en línia
Organitza: Universitat Internacional de Catalunya
Màster amb l'objectiu de capacitar els i les professionals per garantir un benestar físic, psíquic i social a les persones grans d'una forma integral.

Data i lloc: del 5 de novembre de 2015 al 16 de desembre de 2016, en línia
Organitza: IL3 – Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona
El principal objectiu del curs és aplicar el model de la teràpia sistèmica mitjançant la supervisió de casos reals propis del treball amb famílies amb infants en risc social. Es donaran per sabudes les bases teòriques d’aquest model, i es donarà prioritat a l’element de supervisió i acompanyament a professionals.

Data i lloc: 1 de desembre de 2015 i 2 de febrer, 5 d’abril i 7 de juny de 2016 a Lleida
Organitza: Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Amunt

::Lectures recomanades

Diseño de políticas sociales: fundamentos, estructuras y propuestas
Des de la seva dilatada experiència l’autor ofereix un conjunt d’anàlisis i reflexions sobre les polítiques socials amb la finalitat de contribuir a establir-ne línies de reforma, innovació i transformació.

Fantova Azcoaga, Fernando. Diseño de políticas sociales: fundamentos, estructuras y propuestas. Madrid: CCS, 2014. 436 p. (Intervención social; 13)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales: DSM-5
Nova edició del DSM elaborat per l’American Psychiatric Association que presenta una millora en els criteris diagnòstics i en la seva l’aplicació pràctica. Incorpora els últims avenços en investigació i factors vitals com el context i la cultura.

Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales: DSM-5. Madrid : Médica Panamericana, cop. 2014. 947 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Mapeo de conflictos: técnica para la exploración de los conflictos
Llibre que presenta, a través d’exemples i del desenvolupament transversal d’un cas, una tècnica d’anàlisi de conflictes denominada “mapeig”  que permet diagnosticar la construcció del conflicte i mostrar els possibles escenaris futurs en què pot derivar.

Calvo Soler, Raúl. Mapeo de conflictos: técnica para la exploración de los conflictos. Barcelona: Gedisa, 2014. 251 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT 
Entrevista y diagnóstico en psiquiatría y psicología de niños, adolescentes y família
Estudi clínic de l’entrevista en psiquiatria i psicologia del nen i adolescent, des d’una perspectiva psicodinàmica i relacional. Inclou deu entrevistes, elaborades i comentades, i la successió d’hipòtesis i síntesis de treball del procés diagnòstic del professional entrevistador.

Torras de Beà, Eulàlia. Entrevista y diagnóstico en psiquiatría y psicología de niños, adolescentes y família. Barcelona: Octaedro, 2014. 197 p. (Psicoterapias ; 11)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Catàleg BEG
Les BEG són el conjunt de biblioteques especialitzades i centres de documentació de la Generalitat de Catalunya. Entre elles es troben DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials, el Centre de Documentació Juvenil i el Centre de Documentació de l’Institut Català de les Dones, que ofereixen el seu fons per a consulta i préstec de forma pública i gratuïta.

Les BEG comparteixen un únic catàleg en línia des d'on es pot consultar el fons de què disposen i acotar la cerca per paraula clau, títol, autor o centre, entre d'altres.

No hay comentarios: