miércoles, 7 de octubre de 2015

gencat.cat # 117 InfoJustícia Departament de Justícia

# 117
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 06 d'octubre de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

::Actualitat

El Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret llei de creació del Registre de parelles estables, que dependrà del Departament de Justícia, amb l’objectiu de garantir que les parelles estables residents a Catalunya puguin accedir als drets de caràcter públic, com ara el dret a percebre de la Seguretat Social la pensió de viduïtat. El Registre es constitueix per tal que s’hi puguin inscriure totes les parelles residents a Catalunya que ho desitgin i que acreditin el compliment de les condicions que estableix el llibre segon del Codi civil de Catalunya.
El decret llei vol pal·liar els efectes d’una sentència del Tribunal Constitucional que enduria les condicions d’accés a les pensions de viduïtat en comunitats com Catalunya, Balears o Navarra.
Més informació
El Govern, a través del Departament de Justícia, ha posat en marxa el Registre de grups d’interès, tal com preveia el Decret aprovat pel Consell Executiu el passat 28 de juliol. A partir d’ara, s’han d’inscriure en aquest registre persones i organitzacions que participen o influeixen en l’elaboració i l’aplicació de les polítiques públiques de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic.
El Registre de grups d’interès, pioner a l’Estat, té com a objectiu fomentar la participació ciutadana i, alhora, fer més transparent l’activitat de l’Administració.
Més informació
El Prat de Llobregat compta amb el nou model organitzatiu d'oficina judicial
El partit judicial del Prat de Llobregat disposa de la nova oficina judicial, que suposa una nova manera de racionalitzar el treball que es du a terme a les oficines judicials. Així doncs, el Prat compta amb les unitats processals de suport directe de primera instància i instrucció, així com del Servei Comú Processal General i el Servei Comú Processal d’Execució, que potencien l’especialització dels funcionaris, un dels objectius essencials de l’oficina judicial.
Es tracta del sisè partit judicial a Catalunya on el Departament de Justícia desplega la implantació de l’oficina judicial, després de Girona, Olot, la Seu d'Urgell, Cornellà de Llobregat i el Vendrell.
Més informació
Conseller Gordó: «Catalunya és l'única comunitat que té la competència en l'àmbit penitenciari, una estructura d'estat que funciona bé, i esperem poder-ne desenvolupar d'altres en el futur»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presidir la Diada de les Institucions Penitenciàries, en reconeixement als 31 anys transcorreguts des de l’assumpció de les competències en matèria d’execució penal. Durant la seva intervenció, el conseller va afirmar que «Catalunya és l'única comunitat que té la competència en l'àmbit penitenciari, una estructura d'estat que funciona bé, i esperem poder-ne desenvolupar d'altres en el futur».
L’acte va servir per oferir un reconeixement públic a més de 80 persones, entitats i col·lectius, que van rebre una distinció per la seva tasca als serveis penitenciaris, la justícia juvenil i l’execució penal a Catalunya.
Més informació
Germà Gordó reivindica la mediació com a eina per resoldre conflictes i demana un canvi cultural per instal·lar a la societat catalana el win-win
El conseller de Justícia, en el marc de l’entrega de la segona edició del Premi Dialoga, impulsat per ESADE i el Col·legi de Notaris de Catalunya, va reivindicar la mediació com a eina per resoldre conflictes, i va afegir que: «És una de les eines clau per a la transformació dels conflictes, que ajuda les parts a diferenciar entre les seves posicions i els seus interessos i necessitats». A més, va demanar un canvi cultural per instal·lar a la societat catalana el win-win: «no podem continuar funcionant amb els paràmetres del tot o res. La mediació  permet reduir el desgast personal i material i estalviar temps».
Més informació
Vint-i-un jutges i magistrats van assistir a les Jornades de Dret Civil Català, que el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada va organitzar a Girona, per conèixer les darreres reformes legislatives en aquesta matèria, analitzar les modificacions que s’hi han produït i establir línies comunes de treball.
Alguns dels temes que es van tractar van ser la competència judicial internacional, la llei aplicable i el reconeixement de decisions estrangeres dins l’àmbit del dret internacional privat.
Més informació
El 30 de setembre va finalitzar el termini per presentar sol·licituds en el procés de constitució de les borses de personal interí dels cossos de gestió processal i administrativa, tramitació processal i administrativa, auxili judicial i metges forenses de l’Administració de justícia a Catalunya.
El Registre del Departament de Justícia va rebre directament un total de 18.480 sol·licituds, però es preveu superar les 20.000 sol·licituds un cop es rebin totes les que els aspirants han presentat en altres registres administratius o en oficines de correus.
Durant la primera quinzena de desembre es publicaran les llistes provisionals d’admesos i exclosos. Tot seguit s’obrirà un termini de deu dies per formular al·legacions, amb la previsió que al primer trimestre de 2016 es publiquin les llistes definitives i pugui estar constituïda la nova borsa de treball.
Més informació
Es posa en marxa un web per distribuir els productes Made in CIRE
L’empresa pública del Departament de Justícia Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) va posar en marxa el web www.madeincire.cat per difondre els productes Made in CIRE, que tenen com a objectiu donar visibilitat i prestigi a la feina que realitzen els interns als tallers productius de les presons catalanes. Amb aquest nou web els productes es podran adquirir d'una manera més àgil.
Més informació
Cicle de conferències sobre criminologia i execució penal
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada presenta a Espais d’Actualitat el cicle de conferències d’actualització en criminologia i execució penal. Després de les dues conferències que es van fer al juny, la tercera conferència «Neurofeedback i rehabilitació» serà a càrrec de Margarida Corominas Roso i tindrà lloc el proper 20 d’octubre. La darrera conferència «La Llei de l’estatut de la víctima del delicte: com ens afecta?» la impartirà Josep Maria Tamarit Sumalla el 27 d’octubre.
Cal tramitar la inscripció en línia a cadascuna de les conferències.
Programa

No hay comentarios: