miércoles, 14 de octubre de 2015

# 92 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 92
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 13 d'octubre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Any Neus Català

Any Neus Català
El 6 d'octubre de 1915 Neus Català va néixer als Guiamets. Així doncs, aquest 6 d'octubre de 2015 ha complert 100 anys, tot i que, burocràticament, els té des del 15 de juny ja que els arxius del poble es van cremar durant la Guerra Civil i la van tornar a inscriure amb una data equivocada. Catalunya dedica el 2015 a Neus Català, en reconeixement a la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps d'extermini nazi, i la defensa dels drets humans. 
President Mas:
El president de la Generalitat, Artur Mas, va felicitar la supervivent dels camps d'extermini nazi, Neus Català, amb motiu del seu centenari i va destacar que “la seva lluita per la justícia i les llibertats democràtiques, el seu testimoni de la memòria dels deportats homes i dones als camps d'extermini nazi, així com la seva defensa dels drets humans són un referent per Catalunya i per la resta de la humanitat”.
Meritxell Borràs reivindica el caràcter lluitador de Neus Català i la seva implicació i compromís amb la pau, la llibertat i la democràcia
La consellera de Governació va presidir l’acte d’homenatge a Neus Català i a les dones deportades als camps nazis "La vida és preciosa", organitzat pel Memorial Democràtic, i va destacar la importància de la memòria perquè no es repeteixin els horrors del passat: “hi ha moments de la història que la humanitat voldria esborrar. Però, justament per evitar que es repeteixin, cal explicar-los i recordar-los. El nazisme sembla lluny, però continuen existint horrors al món contra els quals cal lluitar. I per això, ens cal recordar”.
Neus Munté:
La vicepresidenta del Govern va participar en la jornada "La vida i els seus esdeveniments traumàtics", de la Fundació Cassià Just, en la qual es va referir a la figura de Neus Català i va dir que "tenim un deure amb totes aquelles persones que, com Neus Català, van patir la repressió". Munté també va recordar la repressió que van patir les dones als camps: "una realitat que no només no va ser visible, sinó sovint negada, i també en aquest aspecte hem de fer memòria. 
Amunt

::Violència masclista

Les víctimes de violència masclista disposaran d’una App específica per a telèfons mòbils per gestionar trucades d’emergència a través del cat112. L’objectiu de la nova App serà doble: la geolocalització i la urgència. S’establirà un pla de seguretat personalitzat per a les víctimes amb nivell de risc més elevat i hi haurà un web específic adreçat a les joves que han estat o poden estar sent maltractades. 
El Govern condemna l'homicidi de dues dones a Castelldefels presumptament víctimes de la violència masclista
El Govern de la Generalitat de Catalunya condemna enèrgicament l’homicidi d'una dona a Castelldefels i d’una dona i els seus dos fills a la mateixa població, presumptament a mans de les seves exparella i parella, respectivament, i expressa el seu sentit condol a la família de les víctimes. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha recordat que les dones que es trobin en situació de violència masclista tenen a la seva disposició les 24 hores del dia el telèfon 900 900 12 o es poden adreçar a algun dels serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones.
Aquest nou conveni estableix tres nivells de coordinació territorial i defineix les actuacions compartides, com ara l’intercanvi d’informació respecte a les víctimes o respecte dels agressors que compleixin condemna; els acompanyaments policials de víctimes a seu judicial, o la coordinació en el seguiment i les mesures de protecció policial.
Es tracta d’una eina per prevenir, detectar i resoldre els casos d’assetjament sexual que posa l’accent en les accions preventives i en la celeritat en la intervenció. Preveu un termini de només 15 dies hàbils per investigar i emetre un informe quan es constatin indicis d’assetjament.
Els setze Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) de les comarques gironines van atendre l’any passat un total de 2.458 dones, el 22 % de les quals es trobava travessant situacions de violència masclista.
Reunió del màxim òrgan de decisió en la lluita contra la violència masclista a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran
En la Mesa institucional es van exposar les darreres actuacions en el marc del Programa d’Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015, entre les quals destaca la consolidació dels equips comarcals per a l’abordatge de la violència masclista, l’actualització del mapa de recursos i la guia d’actuació, l’avaluació dels Serveis d’informació i atenció a les dones i la formació adreçada a les persones professionals.
Amunt

::Món local

La primera Trobada anual de SIAD, que té lloc el 29 d'octubre a Barcelona, vol posar de manifest la importància de la reflexió teòrica i política en relació amb les polítiques de dones/gènere/igualtat. L'objectiu de l'Institut Català de les Dones és portar aquesta reflexió a la taula rodona i debatre amb les tècniques responsables dels SIAD per tal de generar un espai per pensar en relació i intercanviar experiències. 
Amunt

::Dona rural

El Govern celebra el Dia Internacional de la Dona Rural amb una Jornada per conèixer la visió de gènere de les institucions europees en el món rural i marítim
A la jornada, que forma part del conjunt d’activitats i actes que s’han preparat per part de la Generalitat de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural 2015, s'ha explicat que l’empresariat femení en el sector agroalimentari ha incrementat significativament en els darrers anys, fent que poc a poc es vagi reconeixent el seu estatus. També s’ha destacat que les dones estan contribuint plenament a fer que el sector sigui més dinàmic, més competitiu i més innovador, situat a l’avantguarda de la reactivació econòmica que despunta.
Amunt

::Treball

Els plans d’igualtat inscrits actualment al registre de la Generalitat de Catalunya ja inclouen 87.116 persones treballadores, 48.943 dones i 38.173 homes. Des del 2013, un total de 40 empreses han fet el pas voluntari d’afegir els seus plans a l’esmentat registre, l’únic d’aquestes característiques existent a nivell de l’estat. Entre les companyies que han inscrit els seus plans d’igualtat hi trobem el F.C. Barcelona, Seat o Borges.
Amunt

::Igualtat

El Projecte de llei per garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual o per qualsevol altra condició social o personal pretén eradicar el racisme, qualsevol forma de persecució per motius religiosos, la xenofòbia, l'homofòbia i qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones.
Des de l'aprovació de la Llei, s'han celebrat 24 cursos formatius i s'està duent a terme una campanya als mitjans de comunicació per a donar a conèixer el seu contingut.
Amunt

::Universitats

L'Institut Català de les Dones i la Universitat de Lleida promouen que nois i noies de 4t d'ESO triïn estudis sense els límits que imposen els estereotips de gènere
El conveni per dur a terme iniciatives per promoure entre estudiants de 4t d’ESO una tria dels estudis universitaris que no es vegi limitada pels estereotips de gènere preveu que el proper  6 de novembre tingui lloc la jornada “Per què no puc fer-ho?” per presentar els estudis d’INEFC a les noies, i els estudis d’Infermeria, als nois, en la qual participaran 470 alumnes, 229 noies i 241 nois, de 6 centres de secundària de la demarcació de Lleida. Aquesta iniciativa, que té lloc anualment a la Universitat de Lleida des de l’any 2010, ha estat organitzada pel Centre Dolors Piera amb el suport de l’Institut Català de les Dones.
Amunt

::Activitats formatives

Amunt

::Exposicions

L'exposició Identitat esculpida de l'escultora Mar Hernández Plana, que es pot veure a la seu de l'Institut Català de les Dones a Barcelona (Pl. Pere Coromines, 1) fins al 29 d'octubre, és un recull d'imatges, amb fotografies de gran format, que tracten simbòlicament i aborden de forma estètica tot el que hi ha darrere del càncer de mama. Aquest projecte neix de la necessitat d'expressió artística a partir del procés personal de malaltia del càncer de mama que va patir l'artista. 
L'exposició Dones amb nom propi de les Terres de l'Ebre fomenta els referents femenins amb la divulgació de la trajectòria de 12 dones
La mostra forma part d’un projecte de l’Institut Català de les Dones i Canal 21 Televisió per visibilitzar i reconèixer la trajectòria de dotze dones d’aquestes comarques, divulgar referents femenins, facilitar la transmissió de coneixement entre diverses generacions, i dinamitzar el teixit associatiu femení del territori. A més de la mostra, que itinerarà per totes les comarques de les Terres de l’Ebre, la divulgació de la biografia d’aquestes dotze dones es realitza a través d’un programa de Canal 21 Televisió amb entrevistes en profunditat a les protagonistes.
Amunt

::Cooperació

S’ha publicat la resolució definitiva de la Línia 2 de la convocatòria de subvencions 2015, que ha tingut per objectiu donar suport a projectes d’apoderament de les dones. Aquesta línia estava reservada a organitzacions i moviments de dones i feministes de Moçambic, Senegal, Marroc, Colòmbia i la República Democràtica del Congo. Es tracta de la primera convocatòria de subvencions amb enfocament de gènere i basat en drets humans.
Amunt

::Temes d'interès

L'Institut Català de les Dones i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya col·laboraran per visibilitzar les aportacions de les dones
El conveni marc de col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural per desenvolupar actuacions conjuntes en l'àmbit de la promoció de la igualtat entre dones i homes en els 26 museus de la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya estableix que es realitzaran actuacions per reconèixer i visibilitzar la participació de les dones en els avenços científics i tècnics, particularment en la seva aplicació industrial. En el món de la ciència, la tècnica i la indústria l’androcentrisme ha invisibilitzat i menystingut les aportacions femenines.
El Fons Montserrat Abelló ingressa a la Biblioteca de Catalunya
La Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura ha rebut el Fons Montserrat Abelló, que arriba per voluntat expressa de l’autora, que durant la primavera de l’any 2014 va interessar-se en preservar el seu arxiu literari a la Biblioteca. Els fills de la poeta i traductora, morta l’any passat, han fet efectiva la seva voluntat donant el seu fons a la Biblioteca i ara la documentació, constituïda per l’arxiu literari i la biblioteca personal d’Abelló, serà conservada i posada a l’abast dels investigadors.
El Govern i el regulador audiovisual presenten una denúncia a la Fiscalia per a que determini si els blogs poden constituir un delicte de lesions. El CAC detecta un gran volum de continguts a Internet sobre l'anorèxia i la bulímia i elabora un informe sobre 15 blogs que inciten a adoptar aquests trastorn alimentaris com a estil de vida. 

No hay comentarios: