miércoles, 14 de octubre de 2015

# 82 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 82
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Dijous, 08 d'octubre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

El que tu veus depèn del teu punt de vista. Per poder veure el teu punt de vista has de canviar de punt de vista
Marianella Sclavi

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

Fòrum de la XESC al Baix Llobregat: Més enllà de l’Hort
La Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya organitza el III Fòrum al Baix Llobregat: una jornada d’intercanvi d’experiències adreçada al professorat i alumnat d’educació primària dels centres educatius de les xarxes d’escoles sostenibles del Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Feliu, Cornellà, Gavà, l’Hospitalet i lesescoles verdesdel Baix Llobregat.
El Fòrum se celebrarà el dijous 22 d’octubre al CÈNTRIC ESPAI CULTURAL (Plaça Catalunya, 39-41, El Prat de Llobregat)
Al web trobareu el programa detallat i l’enllaç per fer l’inscripció.
El 3 de novembre, al Teatre Auditori de Llinars del Vallès, el professorat de lesescoles verdesde les comarques del Maresme i Vallès Oriental es trobarà en una sessió de formació i intercanvi per conèixer actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura ecològica, la protecció de les llavors i l’alimentació sostenible.
Al web trobareu el programa detallat i com fer la inscripció a la Jornada
L’ecòleg nord-americà Robert E, Ricklefs ha guanyat la XI edició del premi Ramon Margalef. Aprofitant el seu pas per Barcelona volem compartir amb els estudiants de Batxillerat una conversa amb ell per conèixer l’abast del seus projectes de recerca.
Hem organitzat una xerrada: "Ecology and evolution" el dia 29 d’octubre a les 12h al Institut d’Estudis Catalans a Barcelona.
Si teniu estudiants de Batxillerat motivats per les ciències, l’investigació i l’ecologia aquesta és una bona oportunitat per debatre a un científic de prestigi internacional.
Si voleu assistir-hi cal que envieu un mail a escolesverdes.tes@gencat.cat, indicant el nom del centre i el nombre d’alumnes que vindreu.
Amunt

::Les escoles parlen

Xerrada malbaratament alimentari a l’Escola Segimon Comas (Sant Quirze de Besora)
Des del primer dia del curs treballem pels bons hàbits alimentaris. Un nou curs i una nova composició del comitè ambiental amb una metodologia de treball cooperatiu;  ja us explicarem com ens va. Iniciem propostes per augmentar el nivell de consciència i d'acció, per una millor alimentació i reducció de residus, amb una xerrada  oberta a tota la comunitat educativa: "El valor del aliments", el dia 29. Faristol a l'entrada i cartells a totes les portes de l'escola assenyalant la fruita de cada setmana per a un esmorzar més saludable. BONA ENTRADA DE CURS A TOTHOM !!
HORT i COMPOSTATGE, un procés de participació de tota la comunitat educativa! de l’Escola El Temple (Tortosa)
A l’Escola El Temple estan a ple ritme! Han arreglat el jardí amb la plantació d’uns lliris d’uns pares. Després, al costat de l’hort, hi han instal·lat el compostador. Finalment l’alumnat, amb la col·laboració del personal de la cuina, ha fet un procés de transformació de la matèria orgànica per obtenir compost i abonar les plantes mateixes de l’hort.                                                                                                             
Reciclatge Creatiu a l'Escola Ull de Vent (La Bisbal del Penedès)
L’alumnat de cicle mitjà i cicle superior de l'Escola Ull de Vent va realitzar un taller de plàstica a final del curs passat. Va portar objectes que no feia servir a casa a fi de transformar-los en noves obres d'art. Un  cop tots els i les alumnes van haver fet el taller, el van exposar, com podeu veure. Una fantàstica experiència!!!    
              
El Col·legi Frangoal de Castelldefels inicia el curs escolar reprenent la tasca de reciclar l’oli usat
El Col·legi Frangoal reprèn aquest curs la recollida de l’oli usat fent un anàlisi de com va anar el curs passat: 640 litres d’oli recollits, amb la qual cosa han aconseguit:
  • No contaminar 6.400.000 litres d’aigua
  • No llençar a l’atmosfera 838 kgde CO2
Entre totes les famílies han fet molt bona feina i esperem que aquest curs segueixi igual o millor!                    
L’escola Pau Casals de Viladecans engega el seu hort
A l’escola Pau Casals tenim molts plans i, com sempre, molta il·lusió; de primer farem la rotació de les parades; de segon canviarem la ubicació de l’hivernacle i el farem més resistent; de tercer muntarem una paradeta d’eines ben endreçada i de fàcil accés al nou hort; i, a més, us fem saber que hem tingut les primeres carbasses: precioses i boníssimes. Ara aprendrem a guardar les llavors ben seques i protegides per a la temporada vinent…
Moltes novetats, moltes ganes i molta feina per davant, però, som grans hortícoles i posarem ben aviat fil a l’agulla.
Recordeu la dita: L’hort de tardor manté al Bon Senyor!                 
L’Escola Vedruna de Tona apaga els LED
Avui dia, trobem arreu bombetes LED de baix consum i llarga durada. Però ep! Convé apagar-les! Des del departament d’escola verda hem impulsat que l’alumnat d’ESO elabori petits rètols per enganxar al costat dels interruptors de les pantalles, mentre que l’alumnat de cicle superior s’ha fet responsable de distribuir-los.
Amunt

::Fem Xarxa

VOLTOLOT, recorrerà els carrers de la ciutat: “Si jo puc, tu també- Agafa la bici!”
“Voltolot” és una nova activitat educativa que recorrerà els carrers d’Olot els dies 3 i 5 de novembre de 2015. La proposta té un doble objectiu: fer una activitat fisicoeducativa amb l’alumnat de les escoles verdes de la ciutat per promocionar l’ús de la bicicleta als centres educatius; i convidar la ciutadania a utilitzar aquest mitjà de transport en els trasllats curts per la ciutat.
És un acte transversal organitzat perla Policia Municipal, l’Àrea d’Esports i Lleure d’Olot, el programa d’Escoles Verdesdela Generalitatde Catalunya, el Cicle formatiu de grau mig de conducció d’activitats en el medi natural de l’Escola Pia, l’empresa Fun Track Garrotxa, l’Institut Municipald’Educació i Joventut (IME) i els centres educatius participants (Escola Volcà Bisaroques,Escola Pia,Institut Bosc dela Comai InstitutLa Garrotxa)
L’activitat comença quan l’alumnat d’una escola o institut fa un recorregut pel seu barri organitzant una mena de volta ciclista, però sense presses ni competicions; i acaba quan s’arriba a la escola o institut següent on els joves fan el canvi, deixen les bicicletes als nois i noies d’aquell centre perquè puguin fer la seva ruta i retornen a peu al seu centre. 
Amunt

::Compartim projectes amb les entitats

El Projecte CAMISCOLA
L'Institut Montsoriu d'Arbúcies, continua apostant per fer de "vetlladors" del Camí (tram Arbúcies-Castell)  amb l’alumnat de l'Aula Oberta. Ha inclòs aquest projecte en el Pla d’acció del programa d'educació ambiental escoles verdes
L'activitat forma part del projecte CAMISCOLA. Durant el curs passat ja en van fer alguna activitat i el professorat va valorar-ho molt positivament.
Els principals arguments  que han fet servir per continuar en el projecte són:

  • Es planteja en el marc d'aprenentatge servei: és a dir, els alumnes aprenen realitzant un servei a la societat, en aquest cas a través de l'associació de PAS que promou El Camí. Ajuden a fer difusió del patrimoni cultural i  natural de l'entorn proper.
  • Afavoreix l'aprenentatge vivencial d'aquest entorn. Proposa accions motivadores que afavoreixen un aprenentatge significatiu, estimulen la comunicació i l'activitat pràctica  i en resulta un producte que té aplicació i difusió.
  • L'enfocament és competencial i interdisciplinar, proposant un projecte que relaciona diferents àrees (aprenentatge per projectes).
  • Formem part d'una xarxa de centres que participem en el mateix projecte.
 La feina feta els ha portat uns resultats visibles i palpables:
1) el manteniment de la senyalització del tram Arbúcies-Montsoriu del Camí  
2) la recollida d' informació  de punts d’interès i la creació de  continguts a la Camipèdia sobre patrimoni cultural, artístic i social, festes, tradicions, rondalles, llegendes, anècdotes, personatges il·lustres, etc.
Amunt

::Recursos

Els nens i nenes que avui s’eduquen a les aules de les escoles d’arreu del país són els que demà decidiran quins aliments compren per alimentar-se ells i llurs famílies. Per tant, educar-los en la importància d’una bona elecció és un tema clau que no només els beneficiarà a ells, sinó que ha de permetre beneficiar els productors agroalimentaris i el conjunt de la societat.
Aquests conceptes es poden assolir de diferents formes: introduint-los en el currículum de les diferents matèries, a través del treball desenvolupat en l’hort escolar; amb visites a pagesos o parcs agraris; i també mitjançant la introducció dels aliments ecològics en els menús escolars.
Tots aquests recursos donen valor a la pagesia que ha apostat per treballar de forma ecològica i els apropa a tota la comunitat educativa. Aquesta publicació pretén posar a l’abast de tothom informació sobre aquests recursos.
Un taller més transversal, barrejant acústica, matemàtiques, medi social i plàstica. Està fet tenint en compte els temaris curriculars de 5è i 6è de primària i, a més d’atractiu per a l’alumnat, ajuda els mestres a posar en pràctica alguns conceptes de matèries teòriques com les matemàtiques i el medi social.
L'Agència de Residus de Catalunya presenta una nova Guia d’activitats per conèixer els residus: una plataforma de publicació i consulta del conjunt d’activitats d'educació ambiental en temàtica de residus que s’organitzen arreu del territori. La nova plataforma s’adapta als nous temps i tecnologies actuals i incorpora eines per potenciar la difusió de les activitats, a través de les xarxes socials i un blog amb notícies i activitats destacades.
PAPILIO
Papilio és un joc de cartes que pretén recrear la vida de les papallones d’una manera didàctica i divertida. Tot combinant la diversió i el joc, ens ajuda a descobrir el món de les papallones i a conèixer-ne algunes de les espècies més comunes a casa nostra. 
L’aplicació “Bosques” (Javier Mateos García, 2009) és una iniciativa del Instituto de Tecnologías Educativas. Es tracta d’una eina multimèdia per a l’aprenentatge de conceptes, procediments i actituds relacionades amb els ecosistemes naturals.
Podeu consultar les activitats destacades per a aquesta temporada que potencien noves temàtiques centrades en els espais verds urbans, la transformació dels residus en recursos o els vincles entre l’aigua i l’energia. Per reservar o demanar qualsevol activitat, heu de contactar amb la nostra Central de Reserves al telèfon 93 238 93 51 o a través del correu electrònic reserves.pmes@amb.cat
És una finestra a la naturalesa més propera. Una pàgina interactiva ambientada a la natura, on podem trobar tallers, dinàmiques, activitats, jocs tant per dins com per fora de l’aula per conèixer millor el medi que ens envolta. Ofereix recursos tant per al professorat com per a l’alumnat, per tal de gaudir mentre eduquem o aprenem a través dels sentits, la intuïció i el coneixement els més joves i els més grans.
Es un projecte que ofereix la informació necessària per conèixer els vertebrats Ibèrics. S’ha realitzat a partir de la demanda d’informació científica per part del gran públic i, especialment, perquè sigui útil per al món de l’educació i la divulgació ambiental. Vol arribar a ser una pàgina interactiva, on totes les persones que tinguin coneixements puguin aportar-los amb l’objectiu d’augmentar la cultura naturalista de la nostre societat i poder contribuir a un millor coneixement de la nostra fauna.
Les activitats d’aquest programa estan estructurades en tres marcs, tenint en compte la seva tipologia i a qui van dirigides es classifiquen de la següent manera:
Marc educatiu: Activitats que es realitzen amb les escoles i les ampas, xerrades, tallers, gimcanes, alliberaments de fauna, ...
Marc informatiu: Xerrades adreçades a adults, de diferents temàtiques: prevenció d’incendis, fauna, accés al medi natural, boscos,..
Marc divulgatiu: Assistència a fires, jornades lúdiques, Festa de l’arbre, casals d’estiu, parcs de Nadal, ...
En concret per centres educatius ofereixen les activitats següents:
  • “Conèixer ens ajuda a prevenir”; xerrada sobre els Agents Rurals.
  • “El millor insecticida natural”; xerrada sobre les orenetes, els falciots i els ballesters.
  • “La tortuga Pipai el foc forestal”; xerrada sobre els incendis i el bosc mediterrani.
  • “Pirates d’aigua dolça”; xerrada combinada amb una visita al centre de cria de fauna salvatge CAMADOCA.
  • “Coneixem en Bugui”; xerrada sobre la tinença responsable d’animals de companyia.
  • “Gimcana de fauna”; activitat dinàmica exterior.
  • “Gimcana forestal”; activitat dinàmica exterior.
Si esteu interessats en cap activitat, les podeu sol·licitar via formulari des del web del DARP, via telefònica trucant al Control Central dels Agents Rurals (93 561 7000), o bé enviant un correu a l’adreça acapsal.dma@gencat.cat.
Amunt

::Agenda

I Fòrum Metropolità d’educació per a la sostenibilitat
by Freepik
Lloc: Seu de l'AMB, c/62, núm. 16-18, Barcelona | Data: 19 de novembre | Hora: De 9:00 a 15:30 hores | Organització: Àrea Metropolitana de Barcelona
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. ‘Tria, Canvia, Combina.'
by Freepik
Lloc: Tot el territori català | Data: de l'11 al 18 d'octubre | Hora: Consultar l'enllaç | Organització: Departament de Territori i sostenibilitat. Generalitat de Catalunya
VII Setmana europea de la prevenció de residus
by Freepik
Lloc: Tot el territori català | Data: del 21 al 29 de novembre | Horari: Consultar l'enllaç | Organització: Agència de Residus de Catalunya
Seminari de Menjadors escolars ecològics
by Freepik
Lloc: Casa Capell, espai per a la sostenibilitat, Ajuntament de Mataró, al Parc Central nou de Mataró | Data: Del 8 d'octubre de 2015 al 7 d'abril de 2016 | Hora: Consultar programa a l'enllaç | Organització: Escola de Natura del Corredor
Jornada de presentació per a professorat al CRAM
by Freepik
Lloc: CRAM (El Prat de Llobregat) | Data: 7 de novembre | Hora: Consultar l'enllaç | Organització: CRAM

No hay comentarios: