miércoles, 7 de octubre de 2015

- gencat.cat # 120 Infoacsa Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

# 120
Infoacsa
Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Departament de Salut
Impacte gràfic InfoACSA 10
Dilluns, 05 d'octubre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Agenda

  • La seguretat alimentària de l'A a la Z
  • Publicacions de l'ACSA
  • Base de dades de legislació
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • Canal Salut
  • Web de Salut Pública
  • 25 anys LOSC

::Actualitat

Es presenta el nou espai web per millorar l'identificació dels bolets. El format inclou una taula redona amb experts. Jornada organitzada per l'ACSA en col·laboració amb la Societat de Micologia de Catalunya.
6ª Edició del premis UB - Ferran Adrià Gallina Blanca
Els premis UB-Ferran Adrià Gallina Blanca ha guardonat enguany Maria Basté de L’Institut Montserrat (Barcelona), Magalí Ortiz del centre Arabell (Lleida) i Roger Guixé i Gemma Duñó de l'institut La Llauna (Badalona).
La iniciativa es du a terme en el marc dels objectius del Campus de l'Alimentació de Torribera (Santa Coloma de Gramenet) de la Universitat de Barcelona amb la presència del xef i doctor honoris causa Ferran Adrià.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, participa activament en la convocatòria.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i Fundació Alícia apleguen a més de 100 professionals de l'entorn del menjador escolar per treballar estratègies que millorin la satisfacció dels comensals i redueixin el malbaratament d'aliments
Documentació de la jornada que s'ha realitzat el dia 9 de setembre a la seu de la Fundació Alícia a Sant Fruitós del Bages una Jornada sobreESTRATÈGIES PER MILLORAR LA SATISFACCIÓ I REDUIR EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS EN EL MENJADOR ESCOLAR, amb l'objectiu d'oferir eines per tal de millorar el grau d'acceptació i de satisfacció dels comensals del menjador escolar, així com per reduir, en conseqüència, el malbaratament alimentari en aquest entorn.
La majoria d’intoxicacions en l’àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles.
Amb l’arribada de les pluges de l’estiu com les que han caigut aquests dies, i més tard durant la tardor, moltes persones surten a collir bolets als boscos. De fet, darrerament la seva recol·lecció a Catalunya ha esdevingut una activitat molt popular, practicada tant per població rural com per urbana. Una i altra, però, han de conscienciar-se, a part d’atendre altres recomanacions, de la importància de collir i consumir només aquells bolets que se sàpiguen identificar i que presentin un bon estat de conservació, tal com ha advertit l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Amunt

::Legislació

Es publica el Reial decret 818/2015, d’11 de setembre, pel qual es modifiquen els annexos I i II del Reial decret 1113/2006, de 29 de setembre, pel qual s’aproven les normes de qualitat per a formatges i formatges fosos, i pel qual es modifica la disposició transitòria segona del Reial decret 4/2014, de 10 de gener, pel qual s’aprova la norma de qualitat per a la carn, el pernil, la paleta i la canya de llom ibèric.

Aquesta norma suprimeix les denominacions facultatives segons el contingut de matèria grassa, a fi que els operadors puguin efectuar declaracions nutricionals sobre el contingut o l’absència de greix d’una manera clara per al consumidor. A més, s’autoritza l’ús de caseïnats i altres productes derivats de la llet com ingredients en l’elaboració de formatges.
Finalment, preveu que l’etiquetatge dels formatges que es comercialitzin en peces senceres amb l’etiqueta adherida directament sobre l’escorça i sense recobrir per un envàs, durà la informació obligatòria per als formatges envasats, llevat de la menció de la informació nutricional obligatòria, sense perjudici de les obligacions derivades del Reglament(CE) 1924/2006 sobre declaracions nutricionals y de propietats saludables.
La Comissió Europea ha publicat les directrius en data 11 de setembre del 2015 com un dels objectius clau del pla d'acció de la UE
Amunt

::Publicacions

El cadmi està present de forma natural en el sòl i els oceans i la seva concentració pot augmentar localment per efectes de la contaminació industrial.

El cadmi no té cap funció al cos humà, però és capaç d’imitar l’acció de metalls, com el calci, el ferro i el zinc, que el cos necessita per a diverses funcions biològiques. El cadmi causa dany renal, és interferent endocrí i hi ha una associació positiva de l’exposició per via oral amb el càncer de pròstata i ronyó.

Els nivells d’ingesta de la població catalana no superen el valor de seguretat establert per l’EFSA el 2009.
Contaminants químics. Estudi de dieta total a Catalunya, 2012
L’any 2013 es van analitzar 12.226 mostres per a la investigació de residus de medicaments veterinaris o altres substàncies amb acció farmacològica i només el 0,1% va presentar resultats no conformes.
Recomanacions per a la preparació segura del sushi
El sushi és un tipus particular de cuina japonesa que combina arròs bullit envinagrat amb varietat de mariscs i peixos crus, carns i verdures. Els darrers anys menjar sushi o d’altres preparacions s’ha convertit en un costum que s’ha anat fent habitual a casa nostra. El sushi es considera un aliment que té un risc potencial, per la qual cosa s’ha de preparar amb les precaucions suficients per tal d’evitar malalties de transmissió alimentària. Els riscos de salut associats al sushi sorgeixen dels productes crus que s’utilitzen per preparar-lo, principalment del peix, així com de l’arròs bullit i acidificat.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, s’ha elaborat un document amb recomanacions per l’elaboració de sushi als restaurants.
La Comissió Directora de seguretat alimentària va aprovar, el passat 23 de setembre, la Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya.
AcsaBrief Setembre/Octubre 2015
Guia de pràctiques correctes d'higiene per a vegetals i derivats, frescos, pelats, trossejats o envasats
Aquesta guia ha estat reconeguda oficialment per les autoritats catalanes en matèria de seguretat alimentària.

L’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruita de Barcelona i Província ha promogut l’elaboració d’aquesta guia, que ha de servir perquè les petites empreses de fruita i hortalisses fresques, pelades, trossejades o envasades (en IV gamma o no) tinguin un sistema d’autocontrol com preveu la normativa.
Amunt

::Receptes

biscuitsBiscuit sense gluten
La recepta d'Alícia d'aquest mes és apta per a al·lèrgics al gluten
Pastis de poma i formatge blau
Nova recepte contra el malbaratament d'aliments

No hay comentarios: