miércoles, 17 de diciembre de 2014

# 100 InfoJustícia Departament de Justícia

# 100
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 16 de desembre de 2014Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat
  • Tricentenari

:: Actualitat

El programa de reinserció de penats de l'Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia ja facilita feina al 50 % dels interns participants
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, van renovar la seva col·laboració per al desenvolupament del programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a promoure itineraris d’inserció sociolaboral per a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans. El projecte es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa sense precedents en l’àmbit penitenciari que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social.
Des que es va posar en marxa, l’any 2011, Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a un total de 2.263 interns que es troben en la fase final de la seva condemna, 545 d’ells aquest any. A falta de les dades de tancament d’aquest any, el 50 % dels interns que han completat el seu itinerari durant l’any 2014 ja han aconseguit una feina (238 d’un total de 474).
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, van signar el Protocol d’actuacions quefarà possible que Vic disposi d’un únic espai on s’ubicaran tots els òrgans judicials de la ciutat. Germà Gordó va remarcar que aquest nou espai permetrà tenir «unes instal·lacions més modernes i poder desenvolupar la nova oficina judicial».
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic iniciaran les actuacions necessàries perquè la Generalitat disposi, en el termini de dos anys i gràcies a la cessió de l’Ajuntament de Vic, d’un immoble de 925,50 metres quadrats de superfície total útil situat a la rambla Hospital, 46, per tal de destinar-lo a dependències judicials.
Més informació
Plataforma de Justícia Penal Europea per impulsar un sistema d'execució penal i una política penitenciària comuna
El Departament de Justícia, a través del director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, el director general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Quim Clavaguera, i el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Xavier Hernández, va signar un protocol de col·laboració amb la Plataforma de Justícia Penal Europea, integrada per la Confederació Europea de la Probation, l’European Forum for Restorative Justice i l’European Organisation of Prison and Correctional Services.
L’objectiu del document és impulsar un sistema comú d’execució penal i d’atenció a les víctimes del delicte, i, conjuntament amb els països de la Unió Europea, treballar en una mateixa direcció amb la finalitat de reduir la reincidència i l’impacte de la delinqüència, així com millorar els mètodes de treball amb les víctimes, els interns i la comunitat.
Més informació
El Centre Educatiu Can Llupià se suma un any més al Gran Recapte i recull més de 200 quilos per al Banc dels Aliments
El Centre Educatiu Can Llupià, de justícia juvenil, s’ha sumat per segon any consecutiu al Gran Recapte organitzat per la Fundació Banc dels Aliments. Els joves i menors del centre educatiu, així com també els seus familiars i els professionals que hi treballen, han aconseguit recollir 200 quilos d’aliments de primera necessitat com ara oli, llet, llegums, arròs, pastes, cereals i diversos productes envasats.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va inaugurar la primera edició de la diplomatura de postgrau en litigació pública en l’àmbit competencial local, que organitza l’Associació Catalana de Municipis, la Càtedra Enric Prat de la Riba de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Durant aquest acte, que va tenir lloc a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, el conseller va defensar l’actual model de servei públic de l’Administració local: «Govern i municipis no estem disposats a perdre el model català de servei local i de proximitat», va dir en relació amb la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local de l’Estat.
Més informació
El Departament de Justícia signa un conveni amb el Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya per impulsar i difondre la mediació com a mètode de resolució de conflictes
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya, Alfonso Lluzar, van signar un conveni de col·laboració per impulsar i difondre la mediació a Catalunya. Mitjançant aquest conveni, el Consell de Col·legis de Gestors Administratius de Catalunya es compromet a desenvolupar les funcions que, com a col·legi professional en l’àmbit de la mediació, estableix la llei.
El Col·legi de Gestors Administratius es troba, per la naturalesa de les funcions dels seus col·legiats, en una posició privilegiada per a la detecció dels conflictes que es produeixen en l’entorn de les petites empreses i dels treballadors autònoms.
Més informació
El conseller Germà Gordó afirma que el Tribunal de Contrafaccions va ser el primer tribunal constitucional del món
El conseller de Justícia, que va presentar al Palau de la Generalitat el llibre La defensa de les constitucions de Catalunya. Tribunal de Contrafaccions, en un acte emmarcat en la commemoració del Tricentenari, va destacar el paper d’aquest Tribunal i el que va representar en el seu context històric: «es va erigir per jutjar les il·legalitats dels ministres i funcionaris reials i senyorials».
Germà Gordó va destacar que, «per evitar la parcialitat, va tenir una composició mixta i paritària» i va afirmar que «el Tribunal de Contrafaccions va ser el primer tribunal constitucional del món».

Més informacióPublicació en EPUB
Germà Gordó va anunciar que la proposta de revisió de la demarcació notarial de Catalunya vol «adaptar la demarcació a la situació econòmica i social catalana actual»
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va presidir el lliurament del Premi Puig Salellas, que organitza cada any el Col·legi de Notaris de Catalunya, i que enguany ha estat concedit al doctor Ferran Badosa, catedràtic de dret civil de la Universitat de Barcelona.
En el seu discurs, el conseller va afirmar que «el Departament de Justícia ha tramitat la proposta de revisió de la demarcació notarial per adaptar-la a la situació econòmica i social catalana». En aquest sentit, va afegir que es fa «en benefici i millora del servei públic notarial, que sempre ha tingut un nivell excel·lent a Catalunya».
Més informació
Presentació del llibre «Controvèrsies en la valoració del dany corporal», al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada
El conseller de Justícia va presentar al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada el llibreControvèrsies en la valoració del dany corporal, l’objectiu del qual és oferir una eina de treball pràctica, útil i de consulta per a la tasca diària dels metges forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.
Durant la presentació, el conseller va posar en relleu la importància de la medicina legal en el nostre sistema judicial i, en concret, de l’informe mèdic pericial, del qual va dir que «la finalitat de l'informe mèdic pericial és auxiliar el jutge en l'aclariment de la veritat i, per això, el treball ha de ser metòdic, si bé el mètode a seguir dependrà dels coneixements del metge pèrit, de la seva experiència mèdica i pericial i de la disponibilitat tècnica».
Més informacióPublicació en català, castellà i anglès en PDF
El Departament de Justícia reforça l'impuls de la mediació a Catalunya gràcies a una nova col·laboració amb el Consell de Col·legis d'Enginyers Tècnics Industrials
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va signar un conveni de col·laboració amb el president del Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, Narcís Bartina, amb l’objectiu d’impulsar i difondre la mediació. Mitjançant la signatura d’aquest conveni, el Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya es compromet a desenvolupar les funcions que, com a col·legi professional en l’àmbit de la mediació, estableix la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat.
Més informació
Conseller Gordó: «Els processos de fusió dels col·legis s'han d'estendre quan hi hagi voluntat en benefici dels ciutadans i els professionals»
El conseller de Justícia va inaugurar l’Assemblea General Extraordinària del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya. En aquest acte, el conseller va posar èmfasi en el fet que l’Administració ha de ser l’encarregada «d’acompanyar els col·legis professionals quan aquests vulguin impulsar un procés de fusió». Germà Gordó va defensar la possibilitat de fusió dels col·legis professionals: «Els processos de fusió dels col·legis s'han d’estendre quan hi hagi voluntat perquè van en benefici dels ciutadans i els professionals».
Més informació

No hay comentarios: