lunes, 22 de diciembre de 2014

#127 Consum notícies Butlletí de l'Agència Catalana del Consum 2a etapa

#127
Consum notícies 
Butlletí de l'Agència Catalana del Consum
2a etapa
19 de desembre de 2014
ISSN 2013-889X | butlletins anteriors
Us desitgem un bon Nadal i feliç any 2015! 
Sumari
  • Consum a les xarxes socials

    Pren el control de la teva economia

    Taula de diàleg per a la prevenció dels transtorns de la conducta alimentària

    Salut i alimentació

    Autoavaluació d'empreses

    Empreses adherides a l'arbitratge de consum

    Codi de Consum de Catalunya
  • Càpsules de consum
 

:: Actualitat

imatge jornada consumidors i pagesia
Des del 13 de desembre de 2014, el Reglament (UE) núm. 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, exigeix que els establiments alimentaris que venguin productes sense envasar (bars i restaurants, forns de pa i pastisseries, rostisseries i d'altres comerços de venda al detall) hagin de proporcionar als clients tota la informació sobre les al·lèrgies i intoleràncies que puguin causar els productes que posin a la seva disposició.
La informació es pot facilitar per escrit, detallant els al·lergògens que conté cada producte (amb cartells, etiquetes, pissarres, cartes, etc.), o bé col·locant cartells que informin de la manera d'obtenir aquesta informació (amb documentació que el consumidor pugui consultar o oralment pel personal de l'establiment).

imatge Fira de Sant Martirià i Firestany de Banyoles
Un any més, l’Agència Catalana del Consum (ACC) participa en una nova edició del Festival de la Infància, del 27 de desembre al 4 de gener en el recinte de Montjuïc, amb activitats dirigides als infants i a les famílies, que tenen l'objectiu de fomentar el consum responsable en l'entorn familiar.
Sota el títol "Consumir a ritme de família", l'ACC proposa als visitants que planifiquin un dia d'activitats en família, tot cenyint-se a un pressupost tancat.
En acabar, els més petits podran passar pel taller de "Pinta cares" i la família s’endurà una fotografia com a record.

Si heu estat afectats pel temporal de vent que ha tingut lloc a Catalunya aquest mes de desembre, tant en béns (habitatge, vehicles, etc.) com en talls dels subministraments (llum, aigua, telèfon, etc.), consulteu les nostres recomanacions per saber com heu d'actuar en cada cas, per fer valer els vostres drets utilitzant els mecanismes que teniu a l'abast.

Conesa
El 12 de desembre, el director de l'Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, va assistir a la jornada organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), la Xarxa ECDN (European Consumer Debt Network) i la Xarxa Europea d'Inclusió Financera (EFIN), per tractar el sobreendeutament de les famílies a la Unió Europea.
Durant la jornada, celebrada a Brussel·les, es va debatre sobre la necessitat d'establir una definició harmonitzada del concepte de sobreendeutament a escala comunitària, marcar estratègies per netejar el mercat de pràctiques injustes i productes tòxics i desenvolupar eines eficaces per detectar i resoldre problemes del deute en una etapa primerenca, així com aplicar mesures preventives.

El Parlament ha aprovat la modificació del Codi de Consum de Catalunya per incloure-hi diferents punts que milloren la protecció de les persones consumidores en els àmbits dels subministraments energètics bàsics i dels serveis financers, principalment. La reforma ha servit per aplicar a Catalunya les directives europees en matèria de protecció de les persones en situació de pobresa energètica i de contractació de crèdits per als consumidors relatius als béns immobles d’ús residencial, i també ha aprofitat per actualitzar i incorporar aspectes de la relació entre les empreses prestadores de serveis bàsics i els consumidors, de manera que augmenti el nivell de protecció dels seus drets.

:: Destaquem

A l'hora de comprar joguines, escolliu sempre les més apropiades per l'edat i les capacitats de l'infant i no permeteu que els menors de 3 anys utilitzin joguines molt petites o que continguin parts o peces petites que es puguin separar (fixeu-vos en l'advertència "no aptes per als menors de 36 mesos"). Penseu també que les joguines amb cordes o cordons llargs poden ser perilloses per als més petits.
Llegiu sempre les instruccions i les advertències del fabricant i reviseu que la joguina porti el segell CE que indica que compleix la normativa europea de seguretat, rebutgeu les que no el porten!

Imatge Agència Catalana del Consum www.consum.cat

No hay comentarios: