miércoles, 11 de noviembre de 2015

# 19 Vigilancia ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat

# 19
Vigilancia ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dimarts, 10 de novembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

S’ha reactivat la vigilància de la grip a Catalunya per aquesta temporada en el marc del Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)

  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • ASPCAT
  • Les infeccions per clamídies i gonococs
  • Precaucions amb els insectes
  • La salut també viatja
  • Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
  • Dona, tu decideixes! En les teves relacions sexuals, protegeix-te!
  • Hepatitis B. Recomanacions per prevenir-la
  • La malaltia de Chagas
  • Detecteu la tuberculosi
  • Canal Salut
  • Salut YouTube
  • Twitter

::Vigilància de les infeccions respiratòries agudes

Vigilància de les infeccions respiratòries agudes
Aquesta temporada (2015-2016) s’incorpora de forma pilot al Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC) un model predictiu de l’activitat gripal. Aquest model està basat en els casos de síndrome gripal declarats al sistema de malalties de declaració obligatòria (MDO) pels centres sanitaris de tot el territori i en les dades aportades pels metges sentinella participants en el sistema PIDIRAC; el model incorpora, també, dades meteorològiques facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i dades de tendència estimades per l’eina Google trends for influenza. L’objectiu d’aquest model és poder preveure amb dues setmanes d'antelació la intensitat de l'activitat gripal, tant per a la totalitat de Catalunya com per a cada regió sanitària.
El PIDIRAC incorpora també aquesta temporada el mètode d’epidèmies mòbils (MEM) com a indicador d’intensitat i evolució de l’activitat gripal en el marc del sistema centinela de vigilancia de la gripe en España, en el qual està integrat, en sincronització amb el sistema de vigilància europeu del European Center for Disease Control (ECDC).


Vigilància de les infeccions respiratòries agudes
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT va participar en la 3a Jornada sobre Bronquiolitis a Espanya, que va tenir lloc el passat 30 de setembre a la seu del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, amb l’aportació d’informació epidemiològica sobre les infeccions respiratòries agudes i les bronquiolitis infantils a Catalunya.
En la Jornada, hi van participar pediatres, pneumòlegs i clínics involucrats en la recerca sobre les implicacions de la bronquiolitis per virus respiratori sincicial en el desenvolupament de malalties respiratòries en l’edat adulta.
La bronquiolitis representa un augment important de l’impacte de malaltia en la població, amb elevades taxes de consulta mèdica tant a l’atenció primària com hospitalària, especialment a la tardor i a l’hivern. S’estima que un 20% dels infants presenten algun episodi de bronquiolitis durant el primer any de vida i que entre un 20% i un 25% requerirà ingrés hospitalari.
En concret, les dades analitzades provenen del Pla d’informació diari de les Infeccions Respiratòries Agudes de Catalunya (PIDIRAC) i de les dades del registre del conjunt mínim bàsic de dades de l’alta hospitalària (CMBDAH). La vigilància de les infeccions respiratòries agudes aporta informació sobre els agents causals més predominants i permet avaluar la càrrega de malaltia que suposen.
La figura 1 mostra la diversitat de virus respiratoris detectats pel PIDIRAC en ≤ 12 mesos.
Segons dades del CMBDAH, l’agent causal que s’associa amb més freqüència a la bronquiolitis és el virus respiratori sincicial, tot i que altres virus respiratoris (adenovirus, rinovirus, virus de la grip, metapneumovirus i enterovirus) també en poden ser la causa (figura 2). La principal mesura preventiva són les mesures recomanades per evitar el contagi de les infeccions respiratòries i la vacunació en el cas que hi estigui indicada.
Vigilància de les infeccions respiratòries agudes
L’activitat gripal a Catalunya durant la temporada passada va ser moderada, i es va iniciar amb un cert retard respecte al que és habitual (2 setmanes, aproximadament) i amb una durada de l’onada epidèmica lleugerament més llarga que la de la temporada anterior (9 setmanes). 
La circulació de virus gripal A H3N2 va ser predominant, molt més que la de virus AH1N1pmd09 (proporció 3/1) i, al final de la temporada, es va detectar un predomini de virus gripal B. El pic de màxima activitat gripal va ser la setmana 7 de 2015 (9-15 de febrer). La taxa d’incidència acumulada global va ser de 101,2 casos per 100.000 habitants, amb una incidència màxima de 458,9 per 100.000 habitants. Els menors de 15 anys va constituir el grup d’edat més afectat per la malaltia.
Es van notificar un total de 484 casos greus hospitalitzats confirmats de grip, essent el grup d’edat en què es van produir més casos greus el de majors de 64 anys. Un 70% d’aquests casos no estaven vacunats. 
Amunt

::Finalitza la temporada del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS)

POCS
El 30 de setembre va finalitzar el període de vigilància del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), corresponent a l’estiu 2015.
El POCS, que es va establir per primer cop l’any 2004, es posa en marxa cada any el dia 1 de juny. Coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), compta amb la participació de diferents departaments i institucions i té com a objectius predir amb la màxima antelació permesa pels mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment en els grups més vulnerables i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.
Des de l’1 de juny a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’ASPCAT s’han registrat diàriament les temperatures d’una mostra de deu municipis de Catalunya i les defuncions proporcionades per les funeràries d’aquestes localitats. El Consorci Sanitari de Barcelona ha fet en quatre hospitals sentinella un seguiment diari dels èxitus, les urgències ateses i les urgències ingressades. Aquestes dades s’han analitzat setmanalment i s’han comparat amb les de l’any anterior.
Durant aquest estiu, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va emetre diversos avisos de temperatura màxima extrema o d’onada de calor, que van ser continuats del 24 de juny al 8 de juliol i del 9 al 22 de juliol. Alguns dies d’aquests períodes, l’onada de calor va arribar a afectar tot el territori de Catalunya. El mes d’agost, el Meteocat també va emetre dos avisos de temperatura màxima extrema de curta durada: un, del 5 al 8 d’agost, poc extens i amb afectació localitzada d’algunes comarques de Lleida i Girona, principalment, i l’altre, el 26 d’agost, que només va afectar l’Alt Empordà i que va finalitzar el dia 27. Durant aquests quatre períodes, l’ASPCAT va activar la fase 2 del POCS durant la qual va fer difusió dels avisos i dels consells per tal de prevenir els efectes de la calor sobre la salut. A més, cada cop que hi va haver avís per onada de calor, el Departament d’Interior va activar el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT).
Entre el 6 i el 26 de juliol es va observar un increment significatiu del nombre total de defuncions en comparació amb les mateixes setmanes de l’any anterior. No es va observar cap increment significatiu de les dades de mortalitat hospitalària ni d’urgències ateses o ingressades en els quatre hospitals sentinella recollides pel CatSalut.
Durant l’estiu 2015 s’han notificat 3 defuncions per cop de calor.
Amunt

::Jornada Avenços Científics i Reptes en la Prevenció de la Legionel·losi

Legionel·losi

La Jornada va ser inaugurada per la subdirectora general de Protecció de la Salut de l’ASPCAT, Imma Cervós, i va comptar amb la participació d’experts en la temàtica que van exposar els últims avenços científics en els vessants ambiental i microbiològic, i van parlar de l’epidemiologia de la malaltia i els reptes en la prevenció d’aquesta malaltia.
La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de Catalunya de l’ASPCAT, Mireia Jané, va parlar de l’epidemiologia de la malaltia, la vigilància dels brots i la importància de la coordinació i del treball sinèrgic. La professora de microbiologia de la Universitat de Barcelona, Rosa M. Araujo, va explicar els efectes dels paràmetres mediambientals sobre la legionel·la. El director de Legionella Ltd i expert en microbiologia i salut pública, John V. Lee, va exposar les últimes aportacions internacionals sobre la gestió del risc en el control de la legionel·la i els plans de seguretat de l’aigua.
El cap del Laboratori de la Policlínica Miramar, Sebastià Crespí, va mostrar les incerteses que hi ha en la prevenció de la legionel·losi i el catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Sabrià, va parlar dels mètodes utilitzats per a la determinació del microorganisme en mostres ambientals i en mostres clíniques, i per a la identificació de soques.
La Jornada va finalitzar amb una taula rodona de tots els ponents i el secretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, en va fer la clausura.
Amunt

::Estancament del nombre de naixements a Catalunya després dels últims sis anys



Salut perinatal
És el primer cop, des de l’any 2009, que s’observa un estancament del nombre de naixements després de sis anys consecutius de descens. Aquesta aturada en l’evolució dels naixements s’esdevé en la població autòctona, mentre que en la població estrangera hi ha una reducció molt més moderada que els darrers anys, que se situa en l’1,3% respecte de l’any 2013.
Salut perinatal
El percentatge de naixements entre dones d’edats superiors a 34 anys continua incrementant-se, i se situa en un 36,2 %. En la darrera dècada, aquest percentatge s’ha incrementat en un 62,3 %.
Salut perinatal
El 28,4 % dels nascuts vius a Catalunya tenen la mare de procedència estrangera.

Convé mantenir la vigilància de la salut perinatal per planificar-ne les polítiques de salut pública adreçades a aquest àmbit.
Amunt

::Vigilància de les infeccions respiratòries agudes

Amunt

::VIH/Sida

VIH/Sida

El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i l’organització Stop Sida de Barcelona han estat els promotors d’un estudi d’àmbit estatal d’acceptabilitat i potencial impacte de les intervencions biomèdiques (profilaxi preexposició (PrEP) i circumcisió) per a la prevenció primària del VIH, el qual té com a objectiu descriure els coneixements, les actituds i conductes, i les intencions d’ús de les intervencions biomèdiques que han demostrat ser eficaces per a la prevenció del VIH en homes que tenen relacions sexuals amb altres homes (HSH).
L’enquesta es va implementar en suport paper a les entitats Stop Sida (Barcelona), a ADHARA (Sevilla) i al Centre d’Informació i Prevenció de la Sida (Alacant) i, simultàniament, a través d’Internet.
Els resultats disponibles a través de la versió en línia de l’estudi mostren que el 59,3% dels HSH VIH–negatius enquestats (646) utilitzarien la PrEP i que el 25,6% no sabien si la utilitzarien o no. La figura mostra el nivell d’acord a prendre la PrEP segons diversos escenaris hipotètics.
La informació obtinguda contribuirà al coneixement de l’acceptabilitat de les intervencions biomèdiques en contextos reals per millorar les estratègies de prevenció del VIH/ITS dirigides a HSH i adequar-ne les recomanacions.
Amunt

::III Jornada de Treball de la Comissió Corporativa de Referents Territorials d’Infeccions de Transmissió Sexual

ITS
El 23 d'octubre es va celebrar la III Jornada de Treball de la Comissió Corporativa de Referents Territorials d'Infeccions de Transmissió Sexual, amb la participació de més de 80 professionals sanitaris.
El tema central de la Jornada va ser la vigilància epidemiològica com un dels eixos fonamentals del Pla de prevenció, control i atenció a les ITS que està desenvolupant l’ASPCAT i que s’està implementant als territoris. La Jornada va ser inaugurada per Rosa Morral, responsable corporativa d’Atenció Primària i d’Atenció a la Comunitat de l’ICS, i Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT. Els objectius de la Jornada van ser presentats per Mireia Alberny i Dolors Costa, coordinadores de la Comissió de Referents Territorials d’Infeccions de Transmissió Sexual d’Atenció Primària de l’ICS. A continuació, Mireia Jané va explicar la vigilància epidemiològica i el control de les ITS i el VIH en el marc de la vigilància de salut pública i va presentar les novetats del Decret 203/2015, de 15 de setembre, pel que fa als canvis en la declaració obligatòria de malalties determinades i l’ampliació del llistat de malalties que s’han de declarar. Així mateix, Neus Camps, responsable del Servei de Vigilància Epidemiològica de Girona, va explicar la implantació del model territorial i de quina manera s’ha organitzat. Jordi Casabona, director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), va parlar dels sistemes de vigilància reforçada a través de la xarxa sentinella de professionals sanitaris i el Registre de les ITS. Paqui Ramos, professional del Sistema d’Informació d’Atenció Primària (SISAP), van presentar la nova eina informàtica per recollir dades d’ITS dins l’ECAP.
Amunt

::XIV Jornada d’Actualització en Vacunes de l’Adult per a l’Atenció Primària

CAMFiC

El 26 d’octubre va tenir lloc la jornada de formació continuada d’actualitzacions en vacunes per a l’atenció primària, en sessió de matí i tarda. Va ser coordinada pels components del Grup de Treball de Vacunes i Profilaxi en malalties infeccioses de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), amb la participació de més de 300 persones.
La Jornada va ser inaugurada per Lluís Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva de la Subdirecció General de Promoció de la Salut de l’ASPCAT, i la conferéncia inaugural va ser portada a terme per Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT, que va parlar del paper important de l’atenció primària en la vigilància epidemiològica i va posar l’exemple concret del passat brot de diftèria a Catalunya en què va ser clau el treball realitzat conjuntament amb l’atenció primària de la zona.
A la Jornada també hi van participar altres professionals, que van parlar del paper de les vacunes més enllà de la protecció personal: la immunitat de grup i les últimes descobertes sobre el virus del papil·loma humà en relació amb la vacunació. Hi va haver també una part pràctica de casos clínics.
Amunt

::Jornada científica “Brots de Gastroenteritis per Norovirus: un Problema de Salut Emergent”


El proper 23 de novembre tindrà lloc la Jornada Científica “Brots de Gastroenteritis per Norovirus: un Problema de Salut Emergent”, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Els objectius de la Jornada són analitzar la situació dels brots de gastroenteritis aguda d’etiologia vírica durant els últims anys, i les experiències obtingudes a Catalunya com a resultat de diversos projectes col·laboratius de recerca, i també discutir sobre els reptes principals que planteja la prevenció i el control d’aquests brots.
Per fer la inscripció a la Jornada cal enviar un correu a l’adreça: pmgripea@ub.edu

Amunt

::Bec maig 2015

Bec maig 2015

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.

Setmanes 17 a 20

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de
Catalunya.

Setmanes 17 a 20
Amunt

::Bec juny 2015

Bec juny 2015

Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.

Setmanes 21 a 24.

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.

Setmanes 21 a 24.

No hay comentarios: