miércoles, 4 de noviembre de 2015

Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Empresa i Ocupació Octubre 2015 #87

Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Empresa i Ocupació
Octubre 2015 #87
Ara som més Coop!
Segons les dades del segon trimestre, les cooperatives ocupen a Catalunya un total de 43.983 persones. Aquesta xifra és la més alta des del 2007, superant fins i tot registres corresponents als anys anteriors a la crisi; en concret, les cooperatives tenen un 7,7% més de treballadors que al trimestre anterior, un 4,3% més respecte al mateix període de 2014 i un 4,4% més respecte del segon trimestre de 2007.
Aquestes dades reforcen la idea que l’economia social i cooperativa se situa a l’avantguarda de la recuperació de l’ocupació i que es tracta d’un sector econòmic en creixement.
En aquest sentit, el passat 28 d’octubre vam celebrar l’acte de cloenda de la segona edició del programa aracoop presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació. El lema de l’acte va ser “Ara som més coop” amb el què posàvem de manifest precisament aquesta fortalesa de l’economia social i cooperativa.
Com a resultat de les activitats del programa aracoop, l’economia social i cooperativa és ara més forta, més competitiva i més present en la societat. 271 activitats, 6.600 persones participants d’unes 200 organitzacions i 77 productes de formació i divulgació demostren que el programa ha tingut un impacte fort en el teixit de l’economia social i cooperativa del país.
Però més enllà d’això, el programa ha aconseguit alinear les voluntats de la Generalitat, de les entitats representatives del cooperativisme i de més de 90 entitats col·laboradores (ajuntaments, col·legis professionals, cambres de comerç, entitats financeres...) en l’objectiu de renovar, ampliar i enfortir l’economia social i cooperativa.
Si a aquest compromís hi afegim un marc regulatori més flexible com el que suposa la nova Llei de Cooperatives, amb novetats com ara el procediment exprés de constitució que ja des d’aquest mes es pot utilitzar, i els ajuts adequats -com els de la Garantia Juvenil, destinats a incentivar la creació d’ocupació, o el Capitalcoop, destinat a enfortir financerament les cooperatives- podem convertir l’economia social i cooperativa en un referent per al conjunt del nostre teixit empresarial.
Xavier López i García
Director general d’Economia Social i
Cooperativa i Treball Autònom
Llegiu més

Entrevista a Sílvia Moncayo i Granada
Sílvia Moncayo Granada, Advocada de l’ICAB i  del Conseil des Barreaux de l’Unnion Europeene. És Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (1997). Postgrau en Direcció d’Empreses Familiars. Postgrau en Economia Cooperativa. Màster en mediació. Formació de Dret Col·laboratiu. És membre de la International Academy of Collaborative Practice i de la Comissió de Prospectives socio-professionals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Llegiu més
aracoop tanca el 2015 millorant resultats
El passat 28 d’octubre es va celebrar l’acte “ara som més coop”, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació amb què es va tancar l’edició 2015 del programa aracoop. Enguany s’han dut a terme més de 300 activitats en què han participat 6.600 persones i 500 empreses i entitats. També s’han produït 77 eines i recursos de formació i comunicació sobre l’economia social i cooperativa. Tot això ha servit per mostrar que és possible canviar les maneres de consumir, produir i gestionar; per incidir més àmpliament en l’activitat econòmica i per formar part del futur que cal construir.
Llegiu més
Publicació dels nous estatuts de cooperatives per registrar-los pel Procediment Exprés
El dia 14 d’octubre es va publicar al DOGC l’Ordre EMO/316/2015, de 6 d'octubre, per la qual s'aproven elsmodels d'estatuts socials que estableix l'article 20 de la Llei 12/2015, de 9 de juliol, de cooperatives, per inscriure-les pel procediment exprés.
En aquest sentit, la nova llei de cooperatives contempla la possibilitat que les cooperatives agràries, de consumidors i usuaris, de serveis i de treball associat amb un nombre de socis no superior a deu puguin quedar inscrites en el Registre de Cooperatives en dos dies hàbils des de l’entrada de la sol·licitud.
Llegiu més
Nova Llei de Societats Laborals i Participades
Una de les novetats més importants d'aquesta nova llei (Ley 44/2015, de 14 de octubre, de Sociedades Laborales y Participadas) és que a partir d'ara  només seran necessaris dos socis per constituir una societat laboral. A més, la nova regulació simplifica i redueix els tràmits per constituir-la, facilita la incorporació de treballadors a la condició de socis i els atorga major protagonisme i capacitat de control en les decisions de la societat.  Així mateix, flexibilitza el marc de contractació de treballadors i els terminis d'adaptació al nou marc legal, que es fixa en dos anys.  
Llegiu més
Cercacoop: l’APP per conèixer totes les cooperatives catalanes
Dins el programa aracoop s’ha desenvolupat una aplicació de geolocalització d’empreses cooperatives catalanes, per a mòbils. Aquesta eina permetrà cercar i localitzar ràpidament una cooperativa, situant la seva posició geogràfica, establiments, així com nom, dades de contacte, classe, sector i activitat de l’empresa. Creiem que pot ser de molta utilitat perquè permetrà donar a conèixer la vostra cooperativa i establiments i promocionar els productes i serveis que oferiu.
Llegiu més
Emprenedoria Social a Valor Afegit
Cada vegada són més els emprenedors que porten a terme un projecte de negoci per donar resposta a un repte social. El programa de TV3, Valor Afegit, va dedicar un espai per parlar dels emprenedors socials posant com a exemple la tasca desenvolupada per Granja Escola l’Auró, SLL i el model de negoci de l’Estoc, SCCL. Aquesta emprenedoria social té la necessitat d’aconseguir sumar dues rendibilitats, l’impacte social i la financera, dins d’una economia social i cooperativa que mou un 6% del PIB català i genera 150.000 llocs de treball.
Llegiu més
Quin és el perfil de les persones consumidores i usuàries de cooperatives?
La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya ha elaborat un estudi sota el títol «Anàlisi del perfil de les persones consumidores i usuàries de cooperatives de Catalunya». Aquest treball recull informació sobre preferències de consum, canals de compra habitual, ús comercial de les xarxes socials, coneixement de les característiques de l’empresa cooperativa o identificació dels seus productes, entre molts altres indicadors. Pretén esdevenir una eina pràctica per a les empreses cooperatives federades a l’hora d’enfocar les seves estratègies comercials.
Llegiu més
Volem saber la teva opinió
Com a subscriptors del butlletí d’Economia Social i Cooperativa us demanem que dediqueu 2 minuts a respondre aquest qüestionari. La vostra participació és molt important perquè ens permetrà conèixer el perfil del subscriptor, què n’espereu i com el valoreu. L’enquesta és anònima i la informació que recollim ens servirà per millorar i adaptar el butlletí a les vostres expectatives i a les d’altres persones que s’hi subscriguin en un futur.
Us agraïm per endavant la vostra col·laboració.
Llegiu més

IV Premi Manuel Arroyo
Fundació Sant Gervasi i Escola Sant Gervasi-Grup CLADE organitzen el IV Premi Manuel Arroyo per a Joves Emprenedors de l’Economia Cooperativa.
Poden participar en aquest concurs persones físiques i jurídiques que aportin projectes empresarials de l’àmbit cooperatiu, en què un mínim del 75% del capital social del projecte empresarial cooperatiu estigui representat per socis amb una edat màxima de 35 anys. El millor projecte de creació empresarial de l’àmbit cooperatiu rebrà el premi de 4.000 euros. El termini per participar al concurs finalitza a les 18.00 hores del dia 14 de gener de 2016.
Llegiu més
Subvencions per al foment de la incorporació de persones majors de 45 anys al mercat de treball
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) obre una nova convocatòria per concedir subvencions amb l’objectiu d’incentivar la contractació i la creació d’ocupació de les persones majors de 45 anys que, es troben en situació d'atur, i per tant apartades del mercat laboral i amb dificultats per reincorporar-s'hi.
La data límit de presentació de sol·licituds és el 30 de novembre de 2015.
Llegiu més

No hay comentarios: