sábado, 7 de noviembre de 2015

# 83 Butlletí e-Escoles Verdes

# 83
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Divendres, 06 de novembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Al cap i a la fi, som el que fem per canviar el que som
Eduardo Galeano

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

70 centres reben enguany el Distintiu d’escola verda i 4 el Premi Escoles Verdes 2015.
Aquest any, coincidint amb l’acte d’entrega dels Distintiu d’escola verda, s’atorga el Premi Escoles Verdes 2015, que guardona els centres educatius següents:
En la categoria de Trajectòria de millora continuada en el procés d'ambientalització integral del centre, el premi ha estat per a l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.
En la categoria d’Actuació vinculada al consum responsable, el premi ha estat per a tres projectes:
  • L’espai d’intercanvi “De mans a mans” de la Llar d’infants municipal La Ginesta de Sant Esteve Sesrovires.
  • L’actuació “Volem ser consumidors responsables” de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès
  • El projecte “Pesa i pensa” de l’Escola Sant Domènec de Santa Margarida i els Monjos
Felicitem tant els centres guanyadors com tots els que heu presentat la vostra candidatura.
L’acte de lliurament del Premi es farà el proper 28 de novembre a les 10:30 hore, al CosmoCaixa (Barcelona), coincidint amb la Trobada d’Escoles Verdes, acte on s’atorguaran els nous Distintius d’Escola Verda d’aquest curs.
Una conversa amb Robert E. Ricklefs, Premi Ramon Margalef 2015
El passat 29 d’octubre una cinquantena d’estudiants de batxillerat van conversar amb l’ecòleg nord-americà Robert E, Ricklefs guanyador del premi Ramon Margalef 2015.
El debat, moderat pel Dr. Cesc Múrria, va servir per conèixer tant l’abast de les investigacions d’aquests dos ecòlegs com per posar en relleu les dificultats i les motivacions dels científics que es dediquen a la recerca.
Amunt

::Les escoles parlen ...

Creació d´un  hort escolar urbà a l´Escola Sant Gabriel (Viladecans)
A final del curs passat, la Comissió d´Escola Verda del Col.legi Sant Gabriel van decidir que amb l´inici del nou curs 2015-16 s’havia d´iniciar el projecte d´un hort a l´escola. Com que tenim una gran terrassa molt assolellada vam considerar que seria el millor indret per instal•lar el nostre hort escolar urbà.
Hem recollit palets de fusta i els hem reciclat per construir taules de cultiu i jardineres (per alguna cosa som escola verda) Hem aconseguit petites eines de mà, regadores, llavors, un gran bidó amb aixeta i tots els estris que ens calien per al nostre hort. Els nens i les nenes ja han començat a plantar les seves primeres plantes: pastanagues, raves i enciams. Tot amb molta IL·LUSIÓ!.
El Bosquet del Somnis, nou espai de pati a l’Escola Roser Capdevila (Polinyà)
Les famílies i l’escola han compartit un projecte de cocreació del pati. Partint dels somnis dels nens i de les nenes de l’escola i amb el suport, el treball i la il•lusió de pares, mares i mestres, s’ha convertit una zona de bosc, cedida per l’ajuntament, en un espai ple d’oportunitats de joc en contacte amb la natura i tenint molt presents els principis d’ús de materials reciclats.
A l'Institut Berenguer d'Entença fa 9 cursos que duen a terme el Conte Contes Ambiental: una iniciativa de participació de centre verd per arribar a tot el col•lectiu educatiu. El fa l’alumnat de l'optativa de Medi Ambient de 2n d'ESO cap a l’alumnat d'Educació Infantil; i aquest fa uns jocs ambientals coincidint amb el dia Internacional del Joc.
Bicicletada a l’Escola Mare de Déu del Roser (Salt)
El diumenge 18 d'octubre, coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Roser, la patrona de la nostra escola, vam celebrar una bicicletada amb la participació d'unes 130 persones entre alumnat, famílies i professorat.
Ens vam reunir a les 10.00 a l'escola per acabar-nos d'equipar i decorar les bicicletes amb unes matrícules molt vistoses. Tot i que havia plogut, el dia es va començar a aixecar i va sortir el sol, que ens va acompanyar durant tota la diada.
Puntualment, a les 10.30, vam sortir tots junts, i els més grans i atrevits ens en vam anar cap a les Vies Verdes direcció Bescanó. Els més menuts (amb bicicletes i patinets) van agafar el camí cap al Pla dels Socs, on van poder gaudir d'un circuit d'obstacles per millorar la seva habilitat al volant.
Quan vam arribar a l'escola bressol de Bescanó, vam parar a descansar, a fer un mos i a hidratar-nos per poder fer el camí de tornada amb molta energia. Va ser molt divertit anar tots junts i poder compartir el camí amb amics, amigues, familiars i mestres. Finalment, i després de l'esforç, vam arribar al Pla dels Socs, on els més petits i alguns familiars i mestres ens esperaven amb jocs i activitats lúdiques i, també, amb molta gana.
Tot seguit, vam fer el lliurament de premis als diferents guanyadors del concurs de dibuix que havíem realitzat durant la setmana amb el lema de "Vehicles sostenibles" i, també, al participant més petit i al participant més gran, així com a la millor caiguda i a la persona que es va perdre.
Ja per acabar, i en un bon ambient de companyonia, vam dinar plegats de pícnic en un entorn immillorable.
Sens dubte, el curs vinent repetirem!
Bicicletada Sostenible a l’Institut Ramon Berenguer IV (Cambrils)
L'Institut Ramon Berenguer IV, amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, ha organitzat una bicicletada, a més a més de moltes altres activitats com itineraris culturals en bicicleta, la cursa de transports, el dia sense cotxes, caminades, xerrades, col·loquis… amb la intenció de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles entre els més joves!
Sortida a Sant Martí Xic. Institut del Voltreganès (Masies de Voltregà)
EL divendres 25 de setembre els i les alumnes de 1r d'ESO i el professorat d'aquest curs van anar a peu fins a Sant Martí Xic. Va ser una excursió molt divertida on ens vam conèixer una mica més tots plegats. Es van conèixer alumnes d'escoles diferents i els professors ja sabem a quins nois i noies els agraden els fòssils i les roques, a quins els agrada caminar i a quins xerrar. A mig camí, l'Institut ens va preparar coca amb xocolata.
Amunt

::Fem xarxa

Fòrum de la XESC al Baix Llobregat: Més enllà de l’hort
El dijous 22 d’octubre vam celebrar, al Prat de Llobregat, el III FÒRUM XESC del Baix Llobregat de Primària. Professorat i alumnat de les xarxes d’escoles del Baix Llobregat adherides a la XESC s’hi van reunir per intercanviar les seves experiències —aquest cop, al voltant de l'hort escolar— amb l'objectiu de fer créixer llurs projectes de forma més transversal a nivell curricular i a nivell de participació.
Al web trobareu les presentacions de la taula rodona i el vídeo resum de la Jornada.
Escola, Alimentació i Territori. Jornada temàtica d’intercanvi de la Xarxa d’Escoles Verdes del Maresme i del Vallès Oriental
El 3 de novembre, al Teatre Auditori de Llinars del Vallès, el professorat de les escoles verdes de les comarques del Maresme i Vallès Oriental ha participat en una sessió de formació i d’intercanvi per conèixer actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura ecològica, la protecció de les llavors i l’alimentació sostenible.
Amunt

::Recursos

Ocells dels jardins
Aquest aplicació de l’ICO (Institut Català d'Ornitologia) és un projecte de ciència ciutadana on podràs aprendre a reconèixer i comptar regularment les aus observades al teu jardí, parc públic o inclús al balcó de casa teva i, així, poder col•laborar en el seguiment de l’ornitofauna de la zona.
Realitzada per l'Àrea de Territori i Sostenibilitat i el Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, aquesta web disposa d'un cercador per poder conèixer quines espècies d'arbres són més idònies per plantar en un pati d'escola, o bé a la zona viària propera de l'escola, per tal de fer una correcta elecció o recomanació a l'ajuntament corresponent. Té en compte totes les variables que afectaran l'espai on haurà d'ubicar-se.
Una tria encertada serà la millor garantia per assegurar l'èxit de creixement de l'arbre!
Coneix el riu és un conjunt de recursos educatius amb informació relativa als ecosistemes fluvials: rius, riberes i zones humides. Us permetrà conèixer i estudiar la biodiversitat d’aquests ambients aquàtics, la seva importància, la necessitat de conservació i millora. També hi ha informació relativa al seu ús com a bioindicadors de la qualitat de l’aigua, als efectes del canvi climàtic i també sobre les problemàtiques que afecten els ambients aquàtics.
És un recull d’articles, de webs i d’enllaços, tots ells de caire científic per entendre millor com funciona la natura. L’han elaborada estudiants universitaris, doctorands i científics de casa nostra. Entendre com funciona la ciència ens ajudarà a estudiar-la i aprendre-la millor. Una eina on podem trobar molts recursos que poden servir al món educatiu per ensenyar la ciència d’una forma més pràctica i propera a l’alumnat.
Idees creatives per gaudir de la tardor
Podem trobar-hi un conjunt de recursos que podem utilitzar a classe per gaudir de a la tardor; decoracions amb fulles, castanyes, i troncs..., que podem fer amb nens i nenes. Noves idees per a una nova tardor!
Un projecte del CCCB que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides. La maleta pedagògica és un recurs educatiu que té com a objectiu traslladar aquestes reflexions a l’aula.
Les propostes pedagògiques estan vinculades al currículum de l’ESO. Podreu descarregar dels web les guies per dur a terme les 5 unitats didàctiques que planteja aquest projecte.
Llibre: El cranc de riu a Catalunya
L’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa ha editat un llibre de referència a Catalunya sobre el cranc autòcton. Recull de tota la informació de què es disposa actualment sobre aquesta espècie i fa un repàs de la problemàtica i de la gestió que s’està duent a terme per a la seva salvaguarda. A més, vol induir la reflexió sobre els canvis que estan patint els ecosistemes a conseqüència del fenomen de la globalització.
El moviment d’espècies a escala mundial produït per la mà l’home està provocant greus alteracions en el medi natural i, en aquest llibre, se’n dóna un ampli exemple amb el seguiment d’aquesta espècie.
També disposen d'una guia educativa que podeu consultar-la aquí.
Animal Latitude
Una associació dirigida a informar i formar la societat sobre fauna i medi ambient. Podeu trobar en la seva web l’oferta d’activitats dirigides a centres educatius.
Si esteu treballant el malbaratament alimentari aquest vídeo-reportatge de la campanya "El Valor dels Aliments" elaborat per la Fundació ENT pot ser un bon recurs. El vídeo mostra les causes del malbaratament alimentari relacionades amb la pèrdua de valor ambiental, cultural i econòmic dels aliments. Així mateix vol sensibilitzar la població de la importància del tipus de consum que fem sobre el malbaratament.
Nou Joc digital: “La Laura i en Joan en una recerca molt espacial”
Joc adreçat a l’alumnat del cicle superior de primària per repassar conceptes d’astronomia, matemàtiques o llengua anglesa d’una forma lúdica i motivant.
Com tots els contes de la col•lecció Recerca Directe, aquest pretén donar a conèixer la recerca que es desenvolupa a Catalunya —en aquest cas a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) — i fomentar les vocacions científiques.
El joc, l’hem desenvolupat amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement.
Amunt

::Agenda

I Fòrum Metropolità d’educació per a la sostenibilitat
by Freepik
Lloc: Seu de l'AMB. Carrer 62, 16-18, Barcelona  | Data: 26 de novembre de 2015 | Hora: consultar web | Organització: Àrea Metropolitana de Barcelona
Agenda d’activitats de la Setmana europea de la prevenció de residus
by Freepik
Lloc: Diversos llocs | Data: del 21 al 29 de novembre de 2015 | Hora: consultar web | Organització: The European Week for Waste Reduction
Programa d'activitats dirigides al professorat que organitza el CSIC a Catalunya
by Freepik
Lloc: consultar web| Data: consultar web | Hora: consultar web | Organització: CSIC Catalunya
TSL2016 International School Essay Competition and Debate
by Freepik
Lloc: consultar web| Data: Fins el 15 de desembre | Hora: consultar web | Organització: The Living Rainforest

No hay comentarios: