martes, 10 de noviembre de 2015

# 93 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 93
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 06 de novembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Violència masclista

Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l’única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
En el marc del Dia internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques han consensuat aquest manifest. 
La Generalitat de Catalunya organitza el dimecres 25 de novembre diversos actes institucionals per mostrar el rebuig a la violència contra les dones a l'Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre. 
El 23 de novembre té lloc a Barcelona la jornada "Reconeguem les violències sexuals", adreçada a públic professional, que té com a objectiu reflexionar i compartir el model conceptual que s'està treballant i que ha de servir per crear conjuntament un model d’intervenció integral i aplicable a tot el territori. 
El concurs és una iniciativa de sensibilització en el marc de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Per participar cal presentar un microrelat, que no excedeixi els 420 caràcters, sobre els nous models de relació entre dones i homes que superin els estereotips tradicionals basats en les relacions de poder que supediten un sexe a un altre. El termini de presentació dels microrelats finalitza el 16 de novembre.
Formació per a agents de prevenció de relacions abusives al Maresme
L’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme, ha dut a terme el mes d’octubre una formació per a la capacitació d’agents de prevenció de les relacions abusives entre adolescents. Aquest curs, al qual van assistir 23 professionals de la comarca del Maresme, és una iniciativa pilot en el marc del programa Estimar no fa mal, viu l’amor lliure de violència. L’objectiu és que formin una xarxa d’agents d’intervenció que desenvolupi un treball continuat i coordinat a nivell comarcal.
Amunt

::Món local

Més de 100 tècniques en atenció a les dones de tot el territori participen en la I Trobada dels SIAD de Catalunya
La primera trobada anual dels SIAD va acollir 110 professionals d’aquests serveis, que depenen dels ens locals i compten amb la col·laboració i subvenció econòmica de l’ICD segons el nombre de població de la seva àrea. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va agrair l’esforç de les professionals que treballen en els SIAD i va destacar especialment la bona feina de detecció i atenció i acompanyament a les dones que travessen situacions de violència masclista, que son gairebé el 30% de les usuàries.
 
Amunt

::Cooperació

Campanya
El 31 d’octubre de l’any 2000 el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 1325 on, per primera vegada, es reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i la importància de la seva participació en els processos de pau. Amb motiu dels 15 anys de l’aplicació d’aquesta resolució i coincidint amb la cimera de les Nacions Unides que se celebra aquest octubre a Nova York, l’Agència Catalana de Cooperació ha posat en marxa la campanya de sensibilització “#DONAVEU1325”.
Amunt

::Activitats formatives

Amunt

::Universitats

La UAB crea uns premis per guardonar els millors treballs de fi de grau sobre gènere
Els Premis als millors Treballs de Fi de Grau amb perspectiva de gènere, impulsats des de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, s'adrecen a estudiants de les titulacions que s'imparteixen en aquesta Facultat. En aquesta primera edició s'han guardonat treballs sobre la gestació subrogada, d'Isabel Pinilla (Dret); la conciliació de la vida familiar i laboral, d'Encarnación Cobo (Relacions Laborals); i les víctimes de violència masclista, de Sergi Salvador (Criminologia).
Primera edició del Premi al millor Treball de Fi de Grau en gènere de la Universitat Pompeu Fabra
Aquest guardó, impulsat per UPF Igualtat i finançat per l'Institut Català de les Dones, té com a objectiu promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en els estudis de grau. En aquesta primera edició s'ha premiat “La invisibilització de les dones en l’ensenyament de l’antiga Grècia: anàlisi comparativa dels capítols sobre l’antiga Grècia en els llibres de text”, de Maria Espinet, estudiant de la Facultat d’Humanitats, i “Un supuesto de discriminación indirecta por razón de genero: El régimen jurídico de la prestación de jubilación tres un contrato a tiempo parcial”, d'Adelema Cruz, estudiant de la Facultat de Dret. 
Amunt

::Salut

La mutilació genital femenina és una violació dels drets humans, i en concret dels drets humans de les nenes i les dones. Es calcula que avui dia hi ha uns 125 milions de nenes i dones mutilades a 29 països d'Àfrica i Orient Mitja. 
Aquesta és una de les actuacions per a prevenir aquesta malaltia que contempla el nou Codi Europeu Contra el Càncer. En el marc de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el Departament de Salut estrena una eina pionera ‘online’ per donar suport psicosocial als pacients de càncer.
Amunt

::CNDC

El CNDC ha aprovat una Declaració per a la 60a Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de Nacions Unides
El Consell Nacional de les Dones de Catalunya, entitat reconeguda com a consultiva per part del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, va aprovar en la reunió del Ple una Declaració per al 60è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona d’aquest organisme, que tindrà lloc del 14 al 24 de març de 2016, i on es fa seguiment de l’evolució de la situació de les dones a Catalunya respecte els objectius marcats en la cimera de Beijing de l’any 1995.
Amunt

::Exposicions

Les grans actrius catalanes del segle XX, símbol de modernitat
L'exposició, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l'Institut del Teatre, posa en relleu el protagonisme de les dones actrius a l'escena del segle XX. La mostra, que es pot veure al Palau Robert fins al 28 de març de 2016, aproxima, des de diverses perspectives, a grans actrius com ara Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña, Emma Vilarasau, entre moltes altres. 
L'exposició Identitat esculpida es pot veure a Girona el mes de novembre
L'exposició Identitat esculpida de l'escultora Mar Hernández Plana, és un recull d'imatges, amb fotografies de gran format, que tracten simbòlicament i aborden de forma estètica tot el que hi ha darrere del càncer de mama. Aquest projecte neix de la necessitat d'expressió artística a partir del procés personal de malaltia del càncer de mama que va patir l'artista. Es podrà veure a la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona (Pl. de Pompeu Fabra, 1) del 16 al 30 de novembre. 
Amunt

::Dona rural

Jornada sobre la successió en l'empresa agrària familiar a Tàrrega
L'activitat va tenir lloc a Tàrrega, organitzada conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’Institut Català de les Dones, dins dels d’actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona Rural 2015. La jornada s’emmarca també en el Pla de Transferència Tecnològica del Departament, un pla que pretén divulgar coneixements en l’àmbit de la recerca i l’experimentació, fent un servei d’assistència tècnica i empresarial al sector agrari.
Amunt

::Dret

El conseller de Justícia, Germà Gordó, va participar en la cloenda del XXII Congrés de la Federació de Dones Juristes de Catalunya, i va manifestar que “les dones han estat essencials en la construcció i defensa dels drets i les llibertats al llarg de la història. Malgrat això, gran part de la nostra societat no ha reconegut el seu paper històric ni ha garantit els seus drets”.

No hay comentarios: