lunes, 7 de diciembre de 2015

# 84 Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes

# 84
Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Logo
Dimarts, 01 de desembre de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

"El talent és una cosa corrent. No escasseja la intel·ligència sinó la constància"
Doris Leasing, premi Nobel de literatura.

  • 2015 Any internacional de la llum
  • Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya
  • ESENRED
  • Butlletí de Novetats del Centre de Documentació de Medi Ambient
  • Butlletí de medi ambient
  • Xarxes socials

::Us expliquem

70 nous centres han rebut el Distintiu d’escola verda i 4 han estat guardonats amb el Premi Escoles Verdes 2015
El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament, Teresa Pijoan, van lliurar el passat 28 de novembre els Premis Escoles Verdes 2015 i els nous Distintius d’Escola Verda en una trobada celebrada al Cosmocaixa de Barcelona.
Els premiats han estat:
- En la categoria d’actuació singular directament vinculada al consum responsable:
  • L’espai d’intercanvi “De mans a mans”, de la Llar d’infants municipal La Ginesta de Sant Esteve Sesrovires)
  • L’actuació “Volem ser consumidors responsables”, de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès
  • El projecte “Pesa i pensa”, de l’Escola Sant Domènec de Sant Margarida i els Monjos
- En la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d'ambientalització integral del centre, el premi ha estat per a l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.
En el transcurs de la jornada, també s’han lliurat els Distintius d’escola verda a 70 centres educatius de tot Catalunya que l’han rebut aquest any.
 Agermanament amb el Senegal
Dotze escoles catalanes han començat el camí per agermanar-se amb escoles de la regió senegalesa de Fatick, amb l'objectiu d'enriquir el projecte d'escola verda.
Aquest mes de novembre han començat les xerrades a les escoles per part de la Bombo N'Dir, de l'Associació de Senegalesos de Catalunya, per tal de donar als alumnes una visió general de Senegal i més concretament de la regió de Fatick, d'on són aquestes escoles.
Aquesta Plataforma té com a objectiu aconseguir que 100 escoles siguin energèticament eficients, saludables i respectuoses amb el medi ambient. La seva finalitat és poder finançar actuacions a les escoles per millorar la salut dels seus usuaris (infants, mestres i altres treballadors) i la del planeta.
Concretament, s'estudiaran i es finançaran les mesures per obtenir estalvis energètics que permetin generar un estalvi econòmic a curt o llarg termini, així com mesures de millora de la qualitat ambiental interior per crear un entorn que afavoreixi la salut, el benestar i un major rendiment escolar.
La inversió es du a terme a través d'un sistema de Crowdlending, en què petits inversors financien el projecte i recuperaran la seva inversió a partir de l'estalvi en la factura energètica del centre. El centre gaudirà de les millores implementades des del primer dia sense haver de fer cap despesa addicional.
Els centres interessats en aquesta oportunitat, caldria que es posessin en contacte amb ZEROHUB: info@zerohub.eu - 933 967 472.
Amunt

::Les escoles parlen...

El Comitè Ambiental de l’Escola Mediterrània (Viladecans)
A l’Escola Mediterrània iniciem un nou curs amb reptes per millorar l’entorn més proper. Els del Comitè Ambiental ens reunim, ens presentem i donem la benvinguda als alumnes de 1r. d’ESO i la professora de l’Institut Torre Roja.
El "delegat verd" de cada aula ha portat una carpeta on queden recollides les propostes de la seva classe. En finalitzar el Comitè, es lliura a cada representant el “Decàleg d’Escola Verda” per recordar a cada aula els aspectes més importants.
Cada grup classe ha presentat propostes per desenvolupar accions mediambientals positives relacionades amb: el reciclatge de residus, l’estalvi energètic, l’aigua i la cura de l'entorn.
Els delegats verds han transmès els acords de les aules, els compromisos a dur a terme a l'escola durant el curs. La representant de famílies informa que les actituds d’estalvi energètic i de reciclatge es traspassen a les llars.
El Conserge, informa que caldria instal·lar regletes a les aules per apagar les PDI; acordem sol·licitar col·laboració de l’escola i de l’ajuntament .
Es comunica que s’estendrà una acta, s’enviarà per correu electrònic als representants i se’n repartirà una a cada classe.
Podeu veure la graella de les propostes de les aules i dels diferents sectors a la web de l’Escola Mediterrània.
L’ESC Volcà Bisaroques d’Olot participa per segon any consecutiu al projecte “Km 0 a les escoles”
Aquesta iniciativa promoguda pel grup Leader-ADRINOC i la Fundació Garrotxa Líder, en el marc del projecte Gestió Sostenible Rural “Garrotxa, Territori Intel·ligent”, té com a objectiu recuperar els sabors dels productes locals i donar-los a conèixer als nens i nenes de la comarca.
“Km O a l’escola” consta de tres unitats didàctiques amb què,, sota el títol de “ MENGEM GARROTXA”, es volen treballar tres aspectes claus de la nostra alimentació:
  • Les pomes de la Garrotxa - Cicle inicial
  • El pa artesà - Cicle mitjà
  • El xai de ramat - Cicle superior
L’Escola Volcà Bisaroques d’Olot ha treballat, durant el mes d’octubre i novembre, el tema de les varietats antigues de pomes; els nenes i nenes de 2n, acompanyats dels mestres han anat a comprar les pomes a mercat, han visitat el fruiterar de Can Jordà (amb el suport del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa) i l’activitat ha acabat en un taller de compota de poma al centre educatiu, conduit pels educadors ambientals de TOSCA.
El Centre de Conservació de Plantes Cultivades de Can Jordà és un fruiterar, creat el 1992 i gestionat pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que té com a objectiu la conservació de la gran diversitat de fruiters de varietats antigues i tradicionals que hi ha a la comarca.
Actualment aplega unes 123 varietats diferents, amb un total de 263 arbres, majoritàriament de poma, pera, pruna i cirera. Tota aquesta fruita s’ha distribuït als mercats de la Garrotxa.
Setmana de la Ciència a l’institut Cendrassos de Figueres
Del 14 al 23 de novembre, es va celebrar a Catalunya la 20a Setmana de la Ciència. Durant aquests dies hi va haver tot un munt d'activitats de divulgació científica arreu del nostre territori.
A l'institut vàrem organitzar un seguit de tallers, conferències i sortides per divulgar i apropar la ciència i la recerca als nostres alumnes.
Estrenem el Galliner!
A l’Escola Baltasar Segú (Valls) estan d’enhorabona: hi tenen quatre gallines autòctones que comencen a pondre ous en el magnífic i gran galliner. Les observaran, les estudiaran, les netejaran, n’agafaran els ous i entre tots en tindran cura, dins el projecte de Permacultura ecològica. Aviat faran un cóc per esmorzar amb els ous recollits!
Els Xiquets de Llers i les gallines
La Llar d’infants els Xiquets de Llers forma part del programa d’escoles verdes des del 2012. Cada curs escolar anem introduint noves accions que refermen la nostra voluntat i complicitat cap a la sostenibilitat i la cura de l’entorn.
Un dels maldecaps que teníem cada any era el malbaratament alimentari. No és que a la llar d’infants sobri molt de menjar però el fet de llençar el menjar quan encara és bo costa molt. Així que, pensant, pensant, hem començat per una acció molt senzilla però molt important.
L’enciam sobrer del dinar, el guardem en una fiambrera i li portem a les gallines de la Carme: una senyora gran que viu al costat de l’escola. Algunes tardes els infants s’apropen fins a casa la senyora Carme i reparteixen el menjar a les gallines.
Per a nosaltres és molt important que, aquesta acció, la puguem portar a terme amb els infants: que ells siguin els principals promotors de l’acció; que la visquem com una quotidianitat i que, de mica en mica, formi part de les rutines de l’escola.
Perquè gràcies a la quotidianitat dels nostres actes entenem que aprofundim i explorem els valors cap a la sostenibilitat intentant fent-los importants per la resta de l’entorn.
2ª Bricofesta l'escola Vall del Ges (Torelló)
El passat dissabte dia 14 de novembre de les 9 a les 13 hores, vam celebrar la segona BRICOFESTA de l’Escola Vall del Ges.
Les activitats que es van portar a terme van ser: posar tanques de fusta als horts i la bassa, pintar radiadors i el terra d’un celobert, posar tela a la tanca de l’escola, pintar jocs al terra, fer una teranyina gegant, posar troncs i espai de sons al pati d’infantil, folrar llibres, preparar les menjadores dels ocells i l’hotel d’insectes i començar la decoració de Nadal. A mig matí hi va haver esmorzar per a tothom.
Hi van participar unes 50 persones entre adults i infants i vam gaudir d’un matí familiar de treball conjunt. Va ser tot un èxit! Petits i grans ens ho varem passar molt bé i junts vam poder deixar l’escola encara més maca!! Els nens i nenes de l’escola ja han pogut jugar i gaudir dels diferents espais de joc creats i estan molt contents!
Moltes gràcies a tots els que hi vau col·laborar. Esperem que a la pròxima Bricofesta pugueu repetir aquesta experiència i us animeu a venir-hi els que no hagueu pogut assistir en aquesta.
Junts farem l'escola que volem!!!
Nit d’estels a  l’Institut Santa Eugènia de Girona
Tot i que el nostre institut està dins la ciutat i, com a totes les ciutats, hi ha contaminació lumínica, des de fa quatre cursos ens atrevim a plantejar una “nit d’estels”, amb la col·laboració de l’AMPA , que ens prepara xocolata calenta.
Va adreçada a alumnes de 1r d’ESO prioritàriament i alumnes de batxillerat; 3r i 4rt d’ESO hi fan de voluntaris i col·laboren en l’organització. La podem plantejar perquè tenim dos professors que són observadors amateurs: en Rafel i en Toni. Ells ens proporcionen els telescopis i, segons l’estat del cel, decideixen quin objecte es podrà observar.
Enguany, el dia 6 de novembre vàrem observar la nebulosa planetària de Lira M57 i l’estrella doble òptica anomenada Albireu de la constel·lació del Cigne.
En Marc, el fill de 6 anys d’una professora de l’institut, va deixar reflectit en un dibuix el que havia observat. D’aquí a un any hi tornarem!
El Petit Oliver de l’EB La Ginesta (Reus)
A l’Escola Bressol la Ginesta hi tenen un hort i un petit oliver. Aprofitant que ja té olives, els infants de les aules de 2-3 anys, Camagrocs i Mollerics, han anat a veure'l. Han pogut observar els estris que es necessiten per la collita, han parlat de què es fa després amb les olives i han esmorzat pa amb oli. GRAN experiència dels més petits!!!
Els alumnes de 5è i 6è de l’Escola Vedruna de Sallent, van a fer un “Bany de Bosc”
Els alumnes de 5è i 6è de l’Escola Vedruna de Sallent han fet una sortida a Viladrau per tal de conèixer una mica més els ecosistemes del Montseny. Així doncs, han pogut fer un “bany de bosc” amb els cinc sentits, tot aprofitant un fantàstic dia de tardor al Parc Natural.
Festa de la tardor a l’Escola Puig Rodó d’Ullà (ZER Montgrí)
El dissabte 14 de novembre tota la comunitat educativa de l'escola Puig Rodó vam celebrar la II Festa de Tardor. En aquesta ocasió vam aprofitar per fer diferents activitats i, de passada, deixar ben bonic el pati de la nostra escola!
A partir de quarts d’ onze del matí, tots plegats, ens vam posar a la feina. En un racó, uns quants nens i nenes van pintar les tapes de color blau, groc i marró del magnífic moble/contenidor de reciclatge fet pels pares de l'escola. Uns altres van anar a comprar planter. Dos o tres mares i pares feien anar el pirogravador el més ràpid possible per marcar els noms dels arbres del pati en unes fustes prèviament dissenyades per l’alumnat.
A poc a poc s'anava fent el sofregit de l'arròs que una àvia voluntària cuinava, amb l’ajuda d’algunes famílies. Mentrestant un grup d'infants ajudava a plantar l'hort i uns altres —amb la col·laboració de mestres i mares— distribuïen i plantaven tot de plantes aromàtiques als palots que tenim al pati. Ah! i uns altres preparaven els rètols, amb estaques i fustes per a les plantes de l'hort.
Per descansar de tanta feina, vam dinar plegats: una magnífica arrossada de peix per 80 persones! Mmmmm, va sortir bonnnnníssima!!!
Després, entre postres i cafè, vam anar a plantar un palot ple de pensaments de colors.
Entre tots, famílies, infants i mestres, vam aconseguir que aquesta segona jornada de la Festa de Tardor fos tot un èxit! Una diada festiva, amb un resultat molt bonic. Segur que tindrà continuïtat!
Escola Comtes de Lacambra (Vinyoles)
El divendres 20 de novembre els nens i les nenes de Cicle Inicial de l’Escola Comtes de Lacambra vam collir bledes, enciams meravella i escaroles de cabell d’àngel i de perruca dels nostres horts i vam organitzar una paradeta per vendre les verdures que havíem collit
Amunt

::Fem xarxa

Al crit de "Si jo puc, tu també. Agafa la bici" va començar a circular pels carrers d'Olot l’alumnat de les escoles verdes de la Garrotxa.
Va ser un acte transversal organitzat per la Policia Municipal, l’Àrea d’Esports i Lleure d’Olot, el programa Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya (gestionat per l’empresa TOSCA a les comarques gironines), el Cicle Formatiu de Grau Mig de Conducció d’activitats en el medi natural de l’Escola Pia, l’empresa Fun Track Garrotxa, l’Institut Municipal d’Educació i Joventut (IME) i les escoles verdes de la Garrotxa.
Aquest any hi han participat l’Escola Volcà Bisaroques, l’Institut-Escola Pia, l’Institut Bosc de la Coma i l’Institut la Garrotxa.
Us convidem a veure’n el vídeo.
La Trementinaire 2015
El passat 5 de novembre, els i les alumnes de l’escola Castell de Farners van acollir els alumnes de 2n de les altres dues escoles de Santa Coloma de Farners (La Salle i Sant Salvador d’Horta) per celebrar el dia de la trementinaire.
Aquesta activitat és inclosa en el programa de la Fira de la Ratafia i està organitzada conjuntament amb la confraria de la Ratafia, el CRP la Selva 1 i les escoles, amb la col·laboració de l’Ajuntament.
La trementinaire va visitar l’escola i ens va explicar els secrets del seu antic ofici a canvi d’algunes herbes que necessitava per fer els seus remeis. Després d’aprendre moltes coses sobre les herbes medicinals a través d’uns tallers molt divertits, vam cantar la cançó de la trementinaire tots plegats i vam acabar l’acte amb un bon esmorzar.
Amunt

::Compartim projectes amb entitats

“Marinterior.cat” es un projecte adreçat a les escoles rurals. Té com a objectiu incrementar el coneixement sobre els ecosistemes marins i les espècies que els habiten, acostant el mar a les zones rurals.
La proposta educativa inclou una xerrada-taller plena de material molt divers perquè els alumnes tinguin la sensació de ser al mar sense sortir de l’aula.
Una idea fonamental del projecte és que aquest pugui continuar després de la pròpia visita al centre escolar. Per aquest motiu s’habilitarà una pàgina web on, a part de poder seguir el transcurs del projecte, es penjaran continguts educatius perquè puguin donar continuïtat a l’activitat en classes posteriors a la xerrada-taller.
El projecte “Marinterior.cat” compta amb el suport de l’Obra Social de La Caixa i la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i és de franc per ales escoles verdes participants.
Actualment estem fent la selecció de les escoles que hi participaran i, com que el nombre de xerrades és limitat, hem prioritzat les escoles rurals de Lleida.
Si esteu interessats, envieu-nos un coreu electrònic a escolesverdes.tes@gencat.cat. Les xerrades es realitzaran al segon trimestre del curs (gener-març). Per poder organitzar el calendari de visites agrairíem que féssiu la vostra demanda abans del 20 de desembre.
Amunt

::Recursos

En el marc del Pla d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha posat en marxa una campanya per conscienciar que cal apagar el motor quan el cotxe està aturat sense circular, per tal de disminuir la contaminació i el soroll.
Entre els materials que s’han elaborat, trobareu un Dossier educatiu amb idees i accions per treballar a l’escola
La Tortuga d’Estany
La Fundació Emys ha elaborat diferents material educatius i recursos per a primària i secundària per conèixer a fons aquesta espècie de tortuga d’aigua dolça.
Ja està disponible el material de suport que s'ha fet servir com a eix vertebrador de les "Trobades pedagògiques amb els Sòls", que durant aquest primer trimestre s'han programat a diverses poblacions. Acompanyant aquestes trobades pedagògiques, es va presentar una guia didàctica i s'oferia la possibilitat de disposar d'una de les 10 exposicions itinerants "Els Sòls i la Biodiversitat Forestal". Trobareu aquests materials i molts d’altres complementaries al web del Cesire-Cedec.
La Ciència Ciutadana és una pràctica en plena efervescència que implica la participació de la ciutadania en les activitats pròpies d’una investigació científica. Els ciutadans contribueixen activament a la recerca amb esforç intel·lectual, coneixement, eines o recursos. Els participants proporcionen dades i dispositius experimentals als investigadors, plantegen noves preguntes i creen col·lectivament una nova cultura científica.
Es una iniciativa que permetrà que els centres puguin sol·licitar microdonacions per al desenvolupament o posada en marxa d'un hort escolar ecològic. Aquest projecte en línia és un espai col·laboratiu que té com a objectiu informar, sensibilitzar i compartir experiències a l'entorn de l'hort escolar ecològic com a eina educativa.
Com a novetat, el lloc inclou la primera plataforma de microdonacions (crowdfunding, en anglès) exclusiva per a horts escolars ecològics. La iniciativa permetrà oferir una oportunitat de finançament a projectes existents però que no s'han pogut portar a terme per manca de pressupost.
Així, el portal també serà també font de bones pràctiques, amb informació detallada de tots els projectes distingits en les dues primeres edicions del Premi Horts Escolars Ecològics, que coorganitzen Fundació Triodos i Vida Sana, entre d'altres projectes.
135 experiments científics molt interessants que es poden fer de manera senzilla. Al web de Recerca en Acció, els podràs trobar classificats per nivell d’ensenyament i àrea temàtica.
El mar és un medi que, malgrat la seva proximitat, és complicat d’estudiar i, a més, els coneixements són difícils d’aplicar a l’ensenyament. És per això que l’Escola del Mar ofereix als centres educatius un conjunt de programes relacionats amb el coneixement del medi marí, que pretenen ser un suport al currículum escolar.
Amunt

::Agenda

Audiovisuals de tot l’any als Parcs Naturals de tot Catalunya
Als Parcs Naturals tenen activitats permanents durant tot l’any. Aquí trobareu una mostra dels audiovisuals que podeu visitar durant la setmana a cadascun dels Parcs.
Senderisme interpretatiu. Tradicions, paisatge i patrimoni natural
Descobreix en família la zona més lluminosa i radiant del Parc Natural de la Serra de Montsant. La serra de Montsant ens mostra la seva cara lluminosa en el vessant meridional, on les espectaculars cingleres modelen un paisatge captivador. Places limitades. Cal inscripció prèvia. Contacteu amb l’empresa o entitat organitzadora per a més informació, preus i reserves: inscripcions@catsud.cat | Tel. 626 684 917
Taller familiar: Jocs de taula cooperatius
Data:13 de desembre | Lloc: Casa Capell de Mataró |Cal inscripció prèvia.
Taller lúdic organitzat per Artijoc per descobrir jocs de taula cooperatius en què o tots guanyem o tots perdem. L’objectiu és aprendre a establir relacions basades en la cooperació i no tant en la competició. Veniu a tastar jocs educatius, ara que s’acosta Nadal! Adreçat a famílies amb infants d’entre 2 i 12 anys. 
Fira de Nadal Verd de Montgat
Data: 13 de desembre | Lloc: Parc del Tramvia de Montgat
Trobarem un gran nombre d´activitats orientades a preservar el medi ambient, promoure el consum de productes naturals i el respecte al nostre entorn.

No hay comentarios: