miércoles, 2 de diciembre de 2015

InfoJustícia Departament de Justícia Desembre 2015 #121

InfoJustícia
Departament de Justícia
Desembre 2015 #121

El Centre Penitenciari Mas d'Enric entra en funcionament
El Centre Penitenciari Mas d'Enric, al Catllar, va entrar en funcionament, amb els primers 180 interns traslladats des de l'antiga presó de Tarragona, que tanca definitivament com a centre penitenciari de règim ordinari. Es compleixen, així, les previsions del Pla d'equipaments penitenciaris del Govern, que preveu el tancament dels centres que ja no responen als requeriments del model penitenciari català.

Es va distribuir els interns en els cinc mòduls de vida que s'obren en aquesta primera fase, tres dels quals són per a homes. També s'ha obert el mòdul de joves i el de dones, i ha entrat en funcionament el departament especial de règim tancat, el departament d’infermeria i els serveis comuns: fleca, cuina i edifici educatiu, formatiu i cultural.
Llegiu més
shadow bottom
El conseller de Justícia garanteix la «universalitat i gratuïtat» de l'accés al Registre de parelles estables de Catalunya
El Parlament va aprovar per unanimitat el Decret llei 3/2015 de modificació de la Llei del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que crea el Registre únic de parelles estables a Catalunya. El conseller de Justícia, Germà Gordó, va assegurar que la «coordinació pel Departament de Justícia assegurarà la universalitat i la gratuïtat de l’accés a aquest Registre».
Aquest registre permetrà accedir a drets bàsics de caràcter públic, com ara el dret a percebre la pensió de viduïtat.
Actualment, la Comissió de Codificació de Catalunya està treballant per fer el desplegament reglamentari d'aquest Decret llei, que s'ha de concretar en una ordre del conseller de Justícia.
Llegiu més
Guia sobre les obligacions de transparència que han de complir les fundacions i associacions que perceben subvencions i ajuts públics
Avui s’ha presentat la Guia de transparència per a les associacions perceptores de subvencions i ajuts públics, que s’emmarca en la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. La Guia vol ser un marc simple i clar de les obligacions d’aquestes entitats i facilitar-los un seguit de criteris de compliment.

Aquesta publicació concreta les obligacions de publicitat activa de les entitats jurídiques i aconsella publicar la informació en un apartat sobre transparència al web de l'entitat, de forma clara, estructurada i en format reutilitzable. A més la informació s’ha d’actualitzar periòdicament.
A més, des d'avui mateix, les entitats ja poden comunicar l'adreça del seu web de transparència a través de Gencat Tràmits (Comunicació del web de transparència de les entitats jurídiques sense ànim de lucre).
Llegiu més
El programa Reincorpora de l'Obra Social de La Caixa i el Departament de Justícia ha facilitat la reinserció de més de 2.200 interns
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, van renovar la col·laboració per desenvolupar el programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a facilitar itineraris d’inserció sociolaboral a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans.

Des que es va posar en marxa, l'any 2011, Reincorpora ha facilitat itineraris personalitzats a 2.743 interns que estan en la fase final de la seva condemna. Un total de 2.285 interns han finalitzat el seu itinerari amb èxit i, d'aquests, el 45 % han estat contractats.
Llegiu més
El Govern impulsa la justícia oberta per millorar la relació del ciutadà amb l'Administració de justícia
El Consell Executiu va donar un nou impuls al full de ruta de la justícia oberta, que suposa una millora de la relació del ciutadà amb l'Administració de justícia, amb accions prioritzades i classificades que permeten avançar cap a la fase següent, que serà la implantació del Pla. Aquest projecte, que s'emmarca dins del procés de transformació digital de què el Govern de la Generalitat dota l'Administració de justícia a Catalunya, té com a objectiu aconseguir una justícia més accessible, amable i senzilla per al ciutadà, posant al seu abast noves eines informàtiques.

El projecte, que compta amb un termini de quatre anys per a la seva implementació, haurà cobert el 70 % dels objectius els dos primers anys i el cost total és de 2,6 milions d'euros.
Llegiu més
El Departament de Justícia insisteix en la manca de voluntat de l'Estat per protegir els drets lingüístics dels catalans
El secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, va destacar, en la inauguració de la VI Jornada sobre l'Ús del Català a la Justícia, organitzada pel Consell de l'Advocacia Catalana, a Reus, que els jutges i tribunals han de garantir els drets lingüístics de tots els ciutadans. Durant la seva intervenció, el secretari va alertar que la situació del català a la justícia és molt dolenta i va destacar la importància del requisit del català per exercir a Catalunya.
Llegiu més
shadow bottom
L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya finalitza el procés de racionalització dels serveis de patologia forense
Amb la finalització del trasllat del servei de patologia i altres instal·lacions del Centre de Patologia Forense de Collserola a principis d’aquest mes, l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya farà totes les autòpsies judicials de la demarcació de Barcelona a la Ciutat de la Justícia. D’aquesta manera, es racionalitzen serveis, els mitjans tècnics més avançats, alta tecnologia, s’estalvien recursos econòmics i es dóna compliment a la Llei d’enjudiciament criminal, que estableix que les autòpsies medicoforenses s’han de practicar en tots els casos de mort per causa violenta i en aquells en què hi hagi sospita de criminalitat.
Llegiu més
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada finalitza avui nou edicions de formació penitenciària adreçada a més de 250 responsables de diversos governs del món àrab
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada va tancar la novena edició del Programa de formació penitenciària adreçada a una delegació tunisiana formada per representants dels serveis penitenciaris d'aquest país. Aquest Programa s'emmarca dins del programa Masar, d'acompanyament a la governança democràtica dels països àrabs. Amb aquesta edició, es tanquen les nou edicions de formació i acompanyament que el Centre d'Estudis Jurídics ha dut a terme per a més de 250 responsables dels serveis penitenciaris de països del món àrab, com ara Tunísia, Algèria, Marroc i Líbia.
Llegiu més
El Departament de Justícia participa en el Fujitsu Fòrum Munic 2015 amb la presentació del sistema de gravació de vistes Arconte Àurea
El Departament de Justícia va participar en el Fujitsu Fòrum Munic 2015 «Human Centric Innovations in Action», un congrés internacional de tecnologia puntera en innovació, en el qual va presentar la implementació del sistema de gravació de vistes Arconte Àurea, conegut a Catalunya com Arconte 2, un dels més avançats del món. El Departament va desplegar aquest sistema durant el mes de febrer de l’any passat als jutjats de Catalunya i, en poc més d’un any, ja estava en ple funcionament en tot el territori català.
Llegiu més
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada formarà juristes amb més de deu anys d'exercici que vulguin accedir a la carrera judicial
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada iniciarà el proper mes de gener un curs de preparació per a l’ingrés a la carrera judicial amb la categoria de magistrat entre juristes de reconeguda competència amb més de deu anys d’exercici professional en matèries civil, penal i mixta. Aquest curs ofereix als aspirants formació jurídica de qualitat a través d'un seguiment personalitzat, dotant-los d'instruments complementaris que els ajudin en la preparació del dictamen i posterior entrevista en cas d'aprovar el dictamen.

El curs, que s'iniciarà el proper 11 de gener i finalitzarà el mes de juliol de 2016, comptarà amb 90 places, 30 de les quals seran per a l'ordre jurisdiccional civil, 30 per a l'ordre jurisdiccional penal i 30 per a l'ordre jurisdiccional mixt.
Llegiu més

Enllaços


ISSN: 2014-2218| Dipòsit legal: 14104-2012

No hay comentarios: