miércoles, 13 de abril de 2016

# 98 Butlletí de l'Institut Català de les Dones

# 98
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Divendres, 08 d'abril de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Dia Internacional de les Dones

President Puigdemont:
El cap de l’Executiu va presidir l’acte institucional que va tenir lloc el dia 8 de març al Palau de la Generalitat amb motiu del Dia Internacional de les Dones, on va reivindicar que “la lluita per la llibertat i els drets de les dones és un compromís polític i ètic col·lectiu”. Entre les assignatures pendents, Puigdemont va destacar la violència masclista, que va qualificar com “un problema d’estat que cal convertir en una qüestió prioritària a combatre i eradicar en el procés constituent”.
Amunt

::Nacions Unides

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya ha organitzat per primer cop un acte en el marc del Fòrum de les ONG de la CSW60
Representants del Consell Nacional de les Dones de Catalunya van assistir a la 60a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) de l’ONU. És la primera vegada que, des de Catalunya, s’organitza un esdeveniment en aquest espai, fruit de la col·laboració entre la societat civil i les institucions, que posiciona els drets de les dones i els drets sexuals i reproductius en la primera línia de l’agenda política i social global i local, visibilitzant així les accions que es desenvolupen en favor de les dones a Catalunya a un nivell internacional.
Teresa Pitarch participa al fòrum de Nacions Unides per a l'avenç de l'equitat de gènere
La delegació catalana a la 60a edició de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) de l’ONU, integrada per Teresa M. Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones, així com per representants de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Barcelona i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, va participar en diversos fòrums d'organismes de les Nacions Unides i va mantenir reunions amb representants d'entitats i organitzacions d'arreu del món que treballen per a l'equitat entre dones i homes. 
Amunt

::Oficines d'informació

L'Oficina d'Informació de l'Institut Català de les Dones a Lleida s'ha traslladat a la Delegació del Govern de la Generalitat
La consellera de la Presidència, Neus Munté, va visitar les noves dependències de l'Oficina d'informació de l'Institut Català de les Dones a Lleida, que aquest passat mes de març es va traslladar a la seu de la Delegació del Govern (Lluís Companys, 1). L'Oficina d'informació va atendre l’any passat un total de 1.367 consultes i demandes d’atenció de dones. Aquest servei també dóna suport i impuls al desplegament de les polítiques per a l’equitat de dones i homes del Govern de la Generalitat al territori.
Amunt

::Universitats

L'ICD i la UVic-UCC lliuren la primera edició del premi Francesca Bartrina al millor treball de fi de grau en estudis de gènere
L'Institut Català de les Dones i la UVic-UCC van lliurar la primera edició del Premi Francesca Bartrina al millor Treball de Final de Grau en estudis de gènere, que va guanyar l’estudiant Marta Terreu per la investigació FILM&SODA, que reivindica les aportacions de l’escriptora i periodista feminista Rosa Maria Arquimbau. El guardó ret homenatge a Francesca Bartrina (Serinyà, 1968 - Banyoles, 2014), que va ser professora de la UVic-UCC, especialista en l'obra de Caterina Albert, i directora del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de la Dona. 
El Premi Reginó de recerca a l'ensenyament secundari guardona el treball “Les dones i la música: una relació dissonant?”
L'alumna de l'Institut Sòl de Riu d'Alcanar, Ariadna Alonso, ha obtingut el Premi Reginó al millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions a la societat amb “Les dones i la música. Una relació dissonant?” i el centre ha estat guardonat per la seva promoció dels temes de gènere. Amb aquest guardó, que forma part dels Premis Recerca Jove que atorga el Govern, l’Institut Català de les Dones impulsa la recerca a nivell d’ensenyament secundari sobre temes de gènere.
 
Les dones ja representen el 50% de les noves incorporacions del personal docent i investigador de les universitats
L’objectiu de garantir la igualtat de gènere en l’àmbit docent i investigador de les universitats de Catalunya està esdevenint una realitat. En els darrers cinc anys les dones representen gairebé el 50% (49,25%) de les noves incorporacions de personal docent i investigador. Aquesta tendència positiva està en sintonia amb el Pla estratègic de polítiques de dones aprovat pel Govern de la Generalitat el 2012, que tenia l’objectiu d’incorporar a totes les actuacions del Govern la perspectiva de gènere per tal d’assolir la igualtat efectiva de dones i homes.
Baiget:
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va participar al Parc Astronòmic del Montsec (PAM) en l'acte de bateig del primer telescopi amb nom de dona a l'Estat, que porta el nom de la doctora de la Universitat de Barcelona Assumpció Català (1925-2009), primera professora numerària astrònoma a la universitat espanyola i reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2009. En el transcurs de l'acte també es va inaugurar una exposició sobre aquesta astrònoma, que es podrà visitar al PAM fins a finals d’agost.
Amunt

::Món laboral

Per primera vegada es reconeixen i certifiquen oficialment a vint-i-cinc dones que han participat en el programa ACREDITA’T les competències professionals adquirides per experiència laboral o vies no formals de formació en relació a l’activitat de Promoció per a la igualtat efectiva de dones i homes.
Amunt

::Cooperació internacional

Una delegació de San Juan de Sacatepequez (Guatemala) visita l'Institut Català de les Dones per conèixer les polítiques de dones de Catalunya
Aquesta delegació va visitar Catalunya per conèixer de primera mà les polítiques de dones que es desenvolupen. En la primera visita internacional que rep la presidenta de l’ICD des del seu nomenament, Teresa Pitarch va explicar que “avançar cap a l’equitat de gènere és responsabilitat de cada país, però en una societat tan globalitzada com la nostra també és necessari que l’avenç tingui lloc a nivell internacional” i va anunciar que una de les línies de treball de l’ICD serà l’establiment de llaços de col·laboració i d’intercanvi de coneixement a nivell internacional”.
Amunt

::Violència masclista

Les oficines d'atenció a la víctima fan més de 6.000 intervencions per casos de violència masclista
En el marc del I Congrés de Violència Masclista, organitzat pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va informar que les oficines d’atenció a la víctima del delicte han dut a terme 6.361 intervencions sobre casos de violència masclista. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, va destacar que "el congrés facilitarà la sensibilització dels agents professionals que atenen les dones en situació de violència masclista i es podrà avançar i evitar la revictimització de les dones quan prenen la decisió de denunciar el seu agressor".
Amunt

::Activitats formatives

Amunt

::Joguines

El 34% dels anuncis televisius de joguines durant la Campanya de Nadal 2015-2016 reproduïa estereotips de gènere, segons un informe publicat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). Malgrat tot, el percentatge d'anuncis amb estereotips de gènere assoleix el mínim històric en la sèrie d'estudis iniciats pel CAC el 2001.
Amunt

::Nomenament

L’Institut Català de les Dones designa una nova coordinadora per a les comarques de Barcelona
Marta Jové Sentelles és la nova coordinadora per a les comarques de Barcelona. Com a representant territorial de l’Institut Català de les Dones coordinarà el desplegament de les polítiques per a l’equitat de gènere del Govern de la Generalitat, que inclouen la lluita contra la violència masclista, i donarà suport als ens locals en les polítiques i actuacions que desenvolupen en aquest àmbit. També serà responsable de l’impuls i la dinamització de les entitats de dones amb l’objectiu de promoure la seva participació en tots els sectors.
Marta Jové és funcionària de la Generalitat de Catalunya i té una llarga trajectòria en la implementació de politiques socials actives, mitjançant treball transversal i en xarxa, així com en cooperació interadminstrativa i interdepartamental. Fins a l’actualitat ha estat cap del Servei de Desenvolupament  i Cooperació Social, a la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Ciutadania. 
Amunt

::Cooperació

Catalunya impulsa la cooperació a Moçambic en els àmbits de salut i gènere
Una delegació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament es va reunir amb la ministra de Gènere, Infància i Acció Social del Govern de Moçambic, Cidália Oliveira Chaúque, per valorar conjuntament la col·laboració existent i refermar la voluntat del Govern de contribuir a la defensa, garantia i exercici dels drets humans de les dones de Moçambic. També es va trobar amb entitats feministes i va visitar diversos projectes de cooperació d’entitats catalanes que treballen per l’apoderament de les dones. 
Amunt

::Altres

Visita al Centre de documentació
Un grup d'alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI) de Comerç de l'INS Joan Brossa va visitar el Centre de documentació per conèixer el seu funcionament i els recursos que ofereix, així com les polítiques per a l'equitat de gènere que impulsa, coordina i avalua l'Institut Català de les Dones. La visita guiada, concertada prèviament a través d'aquest formulari, s'adreça a grups d'entre 10 i 30 persones i s'ofereix a associacions de dones, grups d'estudiants i altres col·lectius que ho sol·licitin.  

No hay comentarios: