lunes, 11 de abril de 2016

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. Abril 2016 #88

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Abril 2016 #88
"Si un va sol, va més ràpid. Si un va acompanyat, va més lluny "
Proverbi africà.
V Conferència Catalana del Projecte internacional “Tinguem Cura del Planeta”
El 27 d’abril, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) organitza la V conferència catalana del “Tinguem Cura del Planeta”. Els 120 delegats dels 30 centres de secundària participants debatran els problemes ambientals locals, els seus compromisos d’acció i dissenyaran accions per dur a terme de forma conjunta. Els delegats que s’hi escullin participaran en la Conferència estatal de Logroño el novembre de 2016.
Llegiu més

Us expliquem

Setmana de la Natura “Viu la Terra”
Com a escoles hi podeu participar organitzant una activitat de millora del vostre entorn natural proper o col·laborant en algunes de les activitats que organitzen les entitats ambientals i que trobareu al web. Us animem a registrar la vostra activitat a la web de la Setmana, perquè volem que es vegi que són moltes les escoles que s’impliquen en al conservació del patrimoni natural.
Llegiu més
ESenRED proposa una acció per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient
La Xarxa d’Escoles Verdes forma part de la xarxa ESenRED (Escuelas hacia la sostenibilidad en red). En el marc d'aquesta xarxa estatal es proposen uns objectius anuals, un dels quals és fer visibles les accions que fan els centres que formen la xarxa. Per això, aquest any es torna a proposar una acció de comunicació comuna per a tots. Al web trobareu com presentar-la. Us convidem a participar!
Llegiu més
Let's Clean Up Europe
És una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment a boscos, platges, marges de rius, etc. Si es vol organitzar una acció de neteja a un espai natural, cal emplenar el formulari d'inscripció; si s’hi vol participar com a voluntari, cal consultar l'agenda d'activitats.
Llegiu més

Les escoles actuen

2a Plantada Popular a La Riba
A fi de preservar i millorar l’entorn proper, l’Escola de la Riba va organitzar la segona edició de la Plantada Popular amb molt èxit de participació. L’activitat va sorgir amb l’objectiu de recuperar la tradicional festa de l’arbre que es feia al poble. La van coordinar l’Ajuntament de La Riba, el Servei de Defensa forestal (ADF) de la població, juntament amb l’AMPA, i el mateix Comitè Ambiental de l’escola, impulsor de la iniciativa.
Llegiu més
shadow bottom
Preparem la festa de la primavera de Viladrau
A l’escola Els Castanyers (Viladrau), el passat 24 de febrer, amb l’ajuda d’en Joan, la Gladys i més mares voluntàries, tot l’alumnat va preparar plançons de cirerer, gatell, gatsaule i desmai. Vam plantar plantes aromàtiques (menta piperina, farigola i timó llimoner) i també vam fer un planter de diferents varietats de tomàquets ecològics.

L’objectiu era tenir molt planter per preparar “la festa de la primavera” del 15 de maig.
Llegiu més
Reciclatge: oli usat de cuina. Escola Farigola (Seva)
Cada dimecres, nens i nenes de 5è recullen de les famílies els pots d’oli usat i els posen en caixes que guarden en una caseta exterior de fusta. Quan tots els pots estan plens es truca a una empresa de reciclatge que els recull i ens en deixa de buits. Fem el bescanvi! Aquest curs ens hem proposat donar a conèixer què se’n fa, de l’oli usat que s’ha recollit, a la resta de companys de l’escola. 
Llegiu més
Setmana de la Diada d’Escola Verda a l’Aulet, Celrà
Durant la setmana del 29 de febrer al 4 de març, s’ha celebrat a L’Aulet la Setmana de la Diada d’Escola Verda. El tema ha estat “Salut del cos i del planeta”. L’objectiu ha estat conscienciar els i les alumnes de la importància de la salut del propi cos, amb una alimentació sana i esport, i també de la importància de la salut del planeta, contribuint-hi amb la reutilització dels diversos materials i la disminució de la contaminació. 
Llegiu més
shadow bottom
El Clip del Brugulat
A l’institut Josep Brugulat de Banyoles ja fa temps que fem campanya en contra de la utilització del paper d’alumini que algunes famílies encara utilitzen per embolicar l’esmorzar. Amb la col·laboració de la Comissió d’Escoles Sostenibles del departament artístic, de la Foneria Buxadé i dels nois i noies del centre hem aconseguit donar al paper d’alumini una altra vida no tant efímera. Entre tots fem el Brugulat!
Llegiu més
Acció per la sostenibilitat a l'Institut Salvador Espriu
L'acció ha consistit en una recollida del full d'alumini dels esmorzars d'un dia a l'hora del pati.  Amb una part dels representants hem pesat la quantitat recollida (360 grams); seguidament, l’hem enganxada en un paper d'embalar per mostrar-lo en la cartellera per la sostenibilitat. Amb un grup reduït dels representants també hem confeccionat un cartell amb l'eslògan següent: " PER UN MÓN MÉS SOSTENIBLE, ESMORZARS SENSE ALUMINI"
Llegiu més
shadow bottom
Amb l’hort a totes
A l'escola Sant Gil de Torà, l’alumnat participa en un projecte d’aprenentatge personalitzat  anomenat “Amb l’hort a totes”, endegat aquest curs. Una de les activitats que es fan regularment és la parada de productes de l'hort: els i les alumnes cullen les hortalisses, les pesen i preparen, fan un pressupost per calcular-ne els preus de venda i els beneficis, munten la parada i venen els productes a les famílies.
Llegiu més
El III Concurs de Fotografia Naturalista Dr. Masmitjà
Adreçat a alumnes i famílies. Les bases estan penjades al web; les fotografies restaran penjades al rebedor del col·legi fins a final de curs i els finalistes tindran un premi de caràcter naturalista. 
Llegiu més
Col·legi Sant Gabriel de Viladecans
Un dels projectes que enguany s’ha posat en funcionament a l’escola és el de l’hort urbà escolar, ubicat a la terrassa de Primària, en uns contenidors de fusta que hem construït amb fusta reciclada de palets. L’hort és una eina molt adient per experimentar de primera mà, manipulant i observant directament tots els canvis i els processos que es produeixen a les plantes. Estem integrant el projecte de l´hort al Currículum en totes les etapes educatives del centre. 
Llegiu més
shadow bottom

El racó de l'alumnat

Un arbre ha estat salvat!!
Els i les alumnes de l'Escola Mas Clariana han tingut idea de recollir el paper de l’escola setmanalment i pesar-ne els quilos n’aconsegueixen. Cada 2 quilos aconseguits enganxen una fulla a l'arbre. Cada 50 quilos de paper aconsegueixen que no tallin un arbre. Durant aquest curs han aconseguit 54 quilos i,per celebrar-ho, han fet un cartell per classe. Els de la Comissió han anat a totes les classes a explicar-ho. 
Llegiu més
shadow bottom
Mesurant les plantes de l’hort
Els i les alumnes de CM i CS de l’escola El Gurri (Taradell) estem treballant al nostre hort. Durant el primer trimestre vam plantar cols, alls i enciams. Els enciams no van sobreviure al fred i a les glaçades però les cols i els alls, sí. Cada setmana, a l’hora d’Escola Verda, reguem, traiem males herbes i mesurem les plantes de l’hort; així les cuidem i en controlem el creixement. Al final, farem una gràfica de creixement de cada planta i comprovàrem si les nostres hipòtesis es compleixen, ja que també enregistrem les temperatures diàries i els litres de pluja. 
Llegiu més
Com cal utilitzar els contenidors del patí?
L’alumnat de 6è de la Comissió d’Escola Verda de l’escola Dr. Masmitjà de Girona ha elaborat un prezi on s'explica com s'han d'utilitzar els diferents contenidors del pati i què hem de fer per minimitzar els residus que hi generem. Us convidem a veure’l.
Llegiu més

Compartim projectes amb entitats

Servei Comunitari amb el Projecte Rius
El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d'Ensenyament col·laboren per impulsar els projectes d'aprenentatge - servei en temes ambientals. Hi ha força escoles verdes que ja participen en el Projecte Rius amb l'Associació Hàbitats www.projecterius.cat. Ara us proposem que feu un pas més i feu un projecte d'aprenentatge-servei sobre l'adopció d'un tram de riu. Si hi esteu interessants poseu-vos en contacte amb l'Associació Hàbitats: info@associaciohabitats.cat, Tel: 93 421 32 16.
Llegiu més

Recursos

99 preguntes i 99 experiències per aprendre a viure en un món just i sostenible
Una proposta senzilla per ampliar la nostra mirada i la del nostre alumnat
Llegiu més
shadow bottom
METEODESECOLES
Recull de dades meteorològiques de diferents escoles de tot el món. S’hi pot participar de manera activa.
Llegiu més
“ADN – DNA”
El domini adn-dna.net és la web d'accés a diferents recursos de ciències de la naturalesa.
Llegiu més
Insectes beneficiosos - guia per a la seva identificació
Guia per identificar i conèixer els insectes beneficiosos en el nostre hort escolar.
Llegiu més
shadow bottom
Qué les pasa a la abejas?
Ignasi Bartomeus, investigador de l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC), i José Luis Ordóñez, tècnic de comunicació del CREAF, han el·laborat un vídeo d’animació per explicar perquè estan desapareixent moltes espècies d’abelles, quines implicacions pot tenir aquest fet i quines mesures correctores hi podem aplicar. El vídeo mostra també la gran diversitat d’abelles solitàries que hi ha i el paper que juguen en la pol·linització de moltes plantes, incloent molts del conreus que formen part de la nostra alimentació.
Llegiu més
Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059| Dipòsit legal: 

No hay comentarios: