miércoles, 15 de febrero de 2017

# 59 Butlletí E-Joventut Departament de Treball, Afers Socials i Famílies Direcció General de Joventut

# 59
Butlletí E-Joventut
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Direcció General de Joventut
Butlletí E-Joventut
Dimarts, 14 de febrer de 2017Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Butlletins del Departament de Treball, Afers Socials i Família
  • E-Joventut
  • Centre de Documentació Juvenil

::Emigració juvenil

Emigració juvenil
Aquest nou butlletí de l'E-Joventut està dedicat al fenomen de l’emigració juvenil i incorpora diversos recursos que han d’ajudar a garantir l’atenció als i les joves en les diverses fases dels processos migratoris. Bona part del que s’hi recull està directament relacionat amb els continguts i les reflexions de la 19a edició del Fòrum d’Estudis sobre la Joventut, celebrat a Lleida el 24 i el 25 de novembre de 2016, amb el títol "Joves emigrants: costos i oportunitats socials".
Amunt

:: Editorial

Reptes i oportunitats de l'emigració juvenil
Marta Vilalta i Torres, directora general de Joventut
Amunt

:: Recursos sobre... Emigració juvenil

MATERIALS DEL FÒRUM D'ESTUDIS SOBRE LA JOVENTUT 2016
Marxar per tornar. L'adquisició de competències professionals en l'emigració internacional de les persones jovesPublicació de la col·lecció Aportacions de l'any 2016, que tracta sobre la percepció que les persones joves i les empreses catalanes tenen de les competències adquirides en els processos de mobilitat laboral internacional i a la valoració que en fan, per tal de donar pistes per a la formulació de polítiques que n'incentivin i facilitin el retorn.
Materials del XIX Fòrum d'Estudis sobre la Joventut "Joves emigrants: costos i oportunitats socials" 2016
Recull dels vídeos de totes les intervencions i l'storify amb els tuits relacionats amb l'etiqueta #jovesemigrants del XIX Fòrum d'Estudis sobre la Joventut celebrat a Lleida el 24 i 25 de novembre de 2016.

RECURSOS PER A LA SORTIDA
Programes europeus de treballRecull de programes europeus que fomenten la mobilitat internacional per raons laborals o professionals. Inclou informació sobre el programa Erasmus+ l'Eurodissea.
MónCat
És el portal web de suport integral a la mobilitat de la ciutadania, desenvolupat pel Departament d'Empresa i Ocupació. S'hi poden trobar tant els serveis que la Generalitat posa a disposició de qui decideix retornar a Catalunya com informació pràctica per a qui vol residir i treballar en altres països del món, que permet escollir destí amb més coneixement de causa.
Recursos per treballar i fer pràctiques a l'estranger
Trobareu informació sobre webs europees, com ara la Xarxa Eures, la SEPE, la web de les conselleries i de la seguretat social a diferents països. També una llista d'agències que gestionen ofertes de treball, cursos d'idiomes i allotjament a l'estranger, el programa au-pair i una guia sobre pràctiques en organismes públics i privats internacionals, recopilat per EURES. És un recull realitzat al maig de 2015.
Eurodesk
És un servei d'informació sobre programes i iniciatives europees dirigit, no només a les persones joves, sinó també a les que treballen en l'àmbit de la joventut. A Catalunya hi ha quatre punts Eurodesk: al Consell Comarcal del Barcelonès, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a l'Ajuntament de Barcelona i a l'Oficina Jove de l'Alt Urgell del Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

RECURSOS DURANT L'ESTADA
Xarxa Sheryica
És la plataforma en línia pels treballadors europeus d’informació juvenil. El seu objectiu és millorar la col·laboració entre els professionals amb diferents bagatges. Per això es pretén facilitar el treball en xarxa en el camp de la informació juvenil a escala europea.
Delegacions del govern a l’exterior
Són la representació del govern a l’exterior. Les delegacions del Govern de Catalunya a l'exterior poden oferir serveis als ciutadans i ciutadanes residents al seu territori de manera presencial, per telèfon, correu electrònic o a través de la seva pàgina web. El govern està impulsant l’ampliació dels serveis amb l’objectiu de garantir el màxim suport i assessorament en matèries com ara habitatge, món laboral, emergències mèdiques, homologació de títol, etc.
Comunitats Catalanes de l'Exterior (CCE)Les Comunitats Catalanes de l'Exterior compleixen un paper fonamental a l'hora de projectar Catalunya al món: donen a conèixer el país i la cultura i la llengua catalana arreu. A més, les CCE contribueixen a crear un teixit associatiu a la zona on estan establertes i, amb les activitats que organitzen i les relacions que estableixen, exerceixen de difusors civils de Catalunya.
El Govern donarà suport a les comunitats catalanes de l’exterior per fomentar la participació de joves d’origen o descendents de catalans i perquè proporcionin informació, assessorament i orientació als catalans nouvinguts, així com als que sol·licitin informació prèvia llur sortida.
Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC)
La FIEC és una agrupació d'entitats que treballa per fomentar l'associacionisme català arreu del món, agrupar el major nombre de casals, associacions i centres catalans d'arreu del món i potenciar els treballs i les activitats de totes les entitats integrades a la Federació.
Entre d’altres recursos compten amb una pàgina de Facebook sobre treballar a l’exterior on apareixen ofertes de pràctiques i treball en organismes europeus, cursos per nouvinguts, i diferents ofertes de feina que apareixen en portals europeus com l’EURES.

RECURSOS PER AL RETORN
Projecte Servei de retorn
Aquest servei, impulsat per la Fundació Cecot Persona i Treball (FCPiT) i amb el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, ofereix eines d’acompanyament i orientació laboral a persones que retornen a Catalunya en els mesos posteriors a la seva estada a l’exterior o bé que tenen previst fer-ho de manera imminent, amb accions individuals i grupals.
Pla d’ajuda al retorn (PAR)
Pla impulsat per la Generalitat de Catalunya (gestionat per la SIMC), adreçat a les persones que tenen la condició de retornat o retornada. Aquesta condició s’ha de sol·licitar en el termini dels 6 mesos següents al retorn a Catalunya i es perd al cap de 2 anys de la data del retorn definitiu.
En aquest pla s’ofereix informació i orientació en diversos àmbits: serveis socials, laboral, formació, habitatge, convalidació i homologació de títols, etc.

DOSSIERS
Dossier de premsa. Emigració juvenil I i emigració juvenil II
Dossier temàtic. Emigració juvenil. Febrer 2017
Amunt

:: L'article

La mobilitat internacional, una experiència transformadora
Naila Freixes, 
tècnica del Servei de Mobilitat Internacional de l'Oficina Jove del Gironès
Amunt

:: Notícies

La Direcció General de Joventut entrevistarà més de 3.000 joves per dur a terme l’Enquesta a la joventut de Catalunya 2017
A principis de febrer es posa en marxa el treball de camp per realitzar la 7a edició de l’Enquesta a la joventut de Catalunya (EJC), la 4a des de que és una estadística oficial de la Generalitat de Catalunya. Es preveu entrevistar 3.019 joves de 15 a 34 anys de tot Catalunya. Els resultats d’aquesta estadística oficial es recolliran en un informe que es farà públic durant el primer semestre de 2018.
Nova edició de la convocatòria de suport a la recerca de l’Agència Catalana de la Joventut
L'Agència Catalana de la Joventut, òrgan depenent de la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha obert la convocatòria de suport a la recerca en matèria de joventut, que es desglossa en el Premi Joventut, les Beques per a la realització de tesis doctorals i els Ajuts a la recerca en matèria de joventut. La convocatòria es fa amb la col·laboració de l'AGAUR. En total es destinen 26.000 euros per impulsar la recerca en l'àmbit de la joventut a Catalunya. Avui 29 de desembre de 2016 s'ha publicat la resolució de convocatòria d'aquests tres ajuts. El termini per presentar sol·licituds comença el proper 16 de gener i finalitza el 28 de febrer de 2017.
Segueix creixent l’ocupació juvenil en un mercat laboral encara molt marcat per la crisi
Les dades del 4t trimestre de l’EPA mostren una consolidació en la tendència positiva pel que fa a la creació d’ocupació. En concret, respecte fa un any hi ha 16.100 llocs de treball més ocupats per joves de 16 a 29 anys. Això, juntament amb la baixada de la taxa d’activitat, consolida també la disminució interanual de la taxa d’atur que se situa en el 24%; cada cop més lluny del 39% al que es va arribar en el punt àlgid de la crisi.
Nous ajuts adreçats a joventut de la Diputació de Barcelona
El Catàleg de Serveis 2017 de la Diputació de Barcelona destina aquest any 61,32 milions d’euros per contribuir a mantenir i incrementar les actuacions dels ajuntaments i els consells comarcals. Enguany s'ofereixen un total de 260 recursos, alguns dels quals són específics per joventut i, concretament, cinc estan gestionats directament per l'Oficina del Pla Jove.
Quins són els perfils professionals en l'àmbit de la joventut a Catalunya?
L’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) posa en marxa una enquesta per conèixer quins són els perfils dels professionals i de les professionals que treballen amb joves a Catalunya, en l’actualitat. Pots respondre el qüestionari en línia, participa-hi!!
Amunt

::Agenda

CURSOS I JORNADES 
Curs "Estratègies educatives per a la intervenció comunitària amb joves"
Dates: 17 i 24 de febrer i 10 i 17 de març de 2017
Horari: de 9.30 a 14.30 h.
Lloc: Seu de Girona del CEESC (carrer Ibèria, 4. Girona)
Organitza: Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
Càpsula "Educació social i violència masclista. Intervenció de l’educador social en els diferents serveis d’atenció a la violència masclista"
Data: 21 de febrer de 2017
Horari: de 17 a 19 h.
Lloc: Seu Social del CEESC al Camp de Tarragona (Pau Claris, 2. Tarragona)
Organitza: Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
Curs "Eines de gestió 2.0 i xarxes socials"
Dates: del 21 de febrer al 14 de març de 2017
Horari: de 16 a 20 h.
Lloc: Seu del Colpis (carrer de Roger de Llúria, 155-157, entrl 1a. Barcelona)
Organitza: Col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya (Colpis)
IV Jornades d’Innovació Social a Lleida "Experiències, respostes i solucions"
Dates: 22 i 23 de febrer de 2017
Lloc: CaixaForum Lleida (Av. Blondel, 3. Lleida)
Organitza: Ajuntament de Lleida
Seminari "Joves, exili i precarietat"
Data: 24 de febrer de 2017
Hora: 18 h.
Lloc: Seu de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16. Barcelona)
Organitza: Acció Jove de CCOO
Curs "La mobilitat social en temps de crisi. Anàlisi i propostes per reactivar la igualtat d'oportunitats"
Dates: de l'1 al 15 de març de 2017
Horari: de 17 a 20 h.
Lloc: Seu del Colpis (carrer de Roger de Llúria, 155-157, entrl 1a. Barcelona)
Organitza: Col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya (Colpis)
Curs "Introducció a la infografia: eines per visualitzar dades"
Dates: del 6 al 27 de març de 2017
Horari: de 18 a 21 h.
Lloc: Seu del Colpis (carrer de Roger de Llúria, 155-157, entrl 1a. Barcelona)
Organitza: Col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya (Colpis)
CONVOCATÒRIAPremi Joventut, beques i ajuts - Convocatòria 2016-17
Termini: fins al 28 de febrer de 2017
Convoca: Direcció General de Joventut

No hay comentarios: