viernes, 10 de febrero de 2017

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059 Febrer 2017 #96

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Febrer 2017 #96
"Quan estalvies a un infant l'esforç que ell podria fer, l'estàs impedint créixer"
Maria Montessori
Comencen els Fòrums
Els Fòrums són jornades territorials d’intercanvi d’experiències en què participa el professorat i l'alumnat dels centres adherits al Programa escoles verdes. Al Baix Llobregat, aquests jornades s’organitzen en el marc de la XESC. Ja tenim el calendari dels primers:
Llegiu-ne més

Us expliquem

 
Trobada territorial d’Escoles Bressol. 18 de febrer a Vic
Des del curs passat les Escoles Bressol Verdes disposen d’un espai d’intercanvi específic. Aquest curs la de l’àmbit territorial de les Comarques Gironines, Catalunya Central, Comarques de Lleida i Maresme - Vallès Oriental tindrà lloc el proper 18 de febrer, a la Universitat de Vic.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Trobada temàtica sobre Participació. 25 de febrer a Viladrau
Millorar la participació de la comunitat educativa, i en especial de l’alumnat, és un dels reptes dels centres que fan educació per a la sostenibilitat. Per això, les escoles verdes de la Catalunya central han organitzat aquesta Trobada amb l’objectiu de compartir experiències d’èxit, recursos i noves idees que ajudin al professorat a dinamitzar el claustre i els comitès ambientals.
Llegiu-ne més
Avancem informació sobre “La Setmana de la Natura”. Del 2 a l’11 de juny de 2017
Com hi podeu participar?. Organitzeu una activitat a l’escola o col·laboreu en una de les activitats que organitzen les entitats ambientals. I sobretot, publiqueu-la a la web (web nova en construcció, operativa a partir de l’1 d’abril de 2017). D’entre totes les escoles que participeu sortejarem un taller gratuït, a la vostra escola, de la mà d’una entitat ambiental!
Més informació i contacte: info@setmananatura.cat / 93 886 61 35
Llegiu-ne més
 
shadow bottom

Les escoles actuen

 
III Festa de la tardor a l’Escola Puig Rodó (Ullà): una festa verda!
Una ocasió perquè tota la comunitat educativa participi en activitats relacionades amb escola verda. Hem fet la posada a punt de l’hort, hem preparat uns testos vells per plantar-hi bulbs, hem plantat flors i aromàtiques, i hem millorat una mica més l’espai del pati. Per acabar, ho hem celebrat amb una arrossada!
Llegiu-ne més
shadow bottom
El món del suro a les aules de l'Escola Torres Jonama de Mont-ras
Pels camins de les Gavarres hi han transitat pagesos pastors amb els seus ramats, caçadors de senglars, de conills, d'espàrrecs i de bolets, gent buscant la millor mata de farigola o romaní i d'altres a la recerca del bruc adequat per fer-ne una escombra o una bona pipa de la seva rabassa. Hem volgut que el nostre alumnat conegui la importància que va tenir, i encara té, la indústria surera a la nostra comarca.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
El semàfor dels nens i nenes de P4 de l’Escola La Immaculada (Sant Vicenç dels Horts)
Elaborat amb material de rebuig (caixes, brics, taps...), i amb l’objectiu de controlar la contaminació acústica a l’aula 
Llegiu-ne més
shadow bottom
L’Escola El Temple de Tortosa redueix els residus en els esmorzars
L'escola va participar a la Setmana Europea de Prevenció de Residus amb accions per reduir els embolcalls dels esmorzars i per conscienciar a l'alumnat, al professorat i les famílies de que el millor residu és aquell que no es genera.
L’èxit de les accions va omplir la cartellera verda i els resultats aconseguits van ser celebrats a tot el centre amb el Verdet, la mascota verda de l’escola.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Campanya de Sensibilització Mediambiental a l’Institut Vidal i Barraquer (Tarragona)
L’alumnat de 2n del CFGS d’Animació Sociocultural i Turística, en coordinació amb l’equip d’Escola Verda de l'institut, promouen la recollida selectiva dels residus, l’estalvi energètic i la reducció de l’ús del paper d’alumini. Una campanya on han participat més de 400 alumnes 
Llegiu-ne més
shadow bottom
Lupa a les barreres arquitectòniques. Escola Sant Gil (Torà)
Per celebrar el dia internacional d’anar a peu, tota l’escola vam anar caminant fins el parc, com altres vegades. Però aquest cop va ser diferent, anavem acompanyats de cadires de rodes, cotxets, caminadors, crosses… amb la finalitat de poder comprovar quins obstacles o barreres hi ha al poble. El Comitè ambiental va decidir fer arribar les conclusions de l’estudi a l’alcalde.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
PIArt 2016. Escola Pia de Caldes
En el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus, la nostra escola hi va participar fent una exposició d'art al carrer. Cada curs va treballar un artista i les tècniques que utilitzava: Miró, Van Gogh, Mondrian, Picasso, Matisse, Gaudí, Andy Warhol, Sorolla i Kandisky. L'alumnat va fer les seves creacions, emulant als artistes treballats, però utilitzant materials de rebuig. 
Llegiu-ne més

Fem xarxa

Ecoauditoria energètica en un centre de la Xarxa Al Prat Escoles + Sostenibles
El curs passat, l'alumnat d'ESO de l'escola Mare de Déu del Carme va realitzar una auditoria energètica de l'edifici escolar, per tal de conèixer el seu consum i proposar mesures correctores.
Han fet un vídeo tutorial, per compartir l’experiència.
Llegiu-ne més
El Prat celebra 30 anys de programes d'educació ambiental
En el marc d’aquesta celebració organitzen diverses d’activitats obertes a la ciutadania. Us animem a participar sobretot a les activitats adreçades al professorat dels centres educatius: “l’Entorn com a recurs” 
Llegiu-ne més
“Les Escoles del Parc”
L'Escola Lola Anglada i l'Escola Artur Martorell, dues escoles de la Xarxa d’Escoles Verdes de Badalona, comparteixen un projecte: convertir els parcs de Can Solei i Ca l’Arnús en part íntegre dels seus projectes pedagògics.
Llegiu-ne més

Compartim projectes amb entitats

 
L’alumnat de l’Escola Font Freda (Montcada i Reixac) apadrina quatre tortugues del CRAM
Després d’una visita al CRAM, i en el marc d’un projecte emprenedor, els nens i les nenes de cicle mitjà han apadrinat 4 tortugues: Casimiro, Massagran, Luna i 4×4.
Si voleu apadrinar una tortuga i no sabeu com, a la pàgina web del CRAM us ho explica! Ànims!
Recull de fotos del projecte.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

 
RECERKIDS
És una eina per a les escoles de primària que volen experimentar en primera persona què vol dir fer recerca, com és un procés d’investigació i el dia a dia en la vida d’un professional de la ciència. Un programa que algunes escoles verdes estan duent a la pràctica per acompanyar la descoberta de l'entorn i proposar solucions de millora a algunes de les problemàtiques ambientals del moment.
Llegiu-ne més
shadow bottom
ENTRE TERRES. Guia educativa sobre migracions a la Mediterrània
L’objectiu d’aquest material és dotar d’eines les entitats educatives, les escoles i els instituts per tal d’abordar la temàtica de les persones refugiades des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social.
Llegiu-ne més
SWARM ORGAN GAMES. Proposta de jocs d’exterior per a grups de nens entre 6 i 12 anys
Com s'ho fan els estornells per moure's en grans formacions?
Com aconsegueixen les sardines canviar de direcció, totes alhora, per evitar l'atac d'un depredador?
Descarrega’t el PDF en català.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
FENODATO
És un projecte de ciència ciutadana coordinat pel CREAF que té l'objectiu de recollir dades sobre l'impacte del canvi climàtic en plantes i animals d'acord amb la participació i les observacions fetes per ciutadans.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Vídeo: Secrets From The Recycling Plant: How A Used Bottle Becomes A New Bottle
Breu documental, en anglès, on s’explica el reciclatge del vidre i la seva millora tecnològica ens els últims temps.
Llegiu-ne més
Agenda

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059
logo_generalitat

No hay comentarios: