lunes, 12 de junio de 2017

Butlletí e-Escoles Verdes Programa Escoles Verdes Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059 Juny 2017 #100

Butlletí
e-Escoles Verdes
Programa Escoles Verdes
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2014-4059
Juny 2017 #100
"L'educació no s'ensenya, l'educació s'encomana"
Raimon Panikkar.
Arribem al butlletí número 100
El primer Butlletí d’Escoles Verdes es va publicar fa 10 anys i aquest mes de juny arribem al butlletí número 100 .
Aquesta publicació neix amb l’objectiu de donar visibilitat al que esteu fent les escoles verdes d’arreu de Catalunya per tal de compartir aquestes experiències i fer xarxa entre vosaltres. A més, presenta un recull de recursos per facilitar la vostra tasca docent i, alhora, informar-vos dels actes i activitats més rellevants relacionats amb l’educació per a la sostenibilitat.
Després d’aquest llarg recorregut i 2.500 subscriptors, volem continuar sent una publicació de referència en l’educació per a la sostenibilitat i ens agradaria disposar de la vostra opinió per millorar-la.
La coordinació del Programa escoles verdes ha elaborat un breu formulari per recollir les vostres aportacions.
Empleneu aquest breu formulari i ajudeu-nos a millorar!
Llegiu-ne més

Us expliquem

 
Èxit de participació en la Setmana de la Natura
Durant 10 dies, del 2 a l’11 de juny, s’organitzen més de 300 activitats arreu de Catalunya per a la conservació de la natura i el medi ambient. Coincideix, a més, amb el 5 de juny, dia Mundial del Medi Ambient. Moltes escoles verdes s’hi han sumat programant activitats amb l’alumnat.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Les escoles celebren el dia del Medi Ambient amb el Refugi de llavors tradicionals (La Noguera)
Una mostra de les celebracions de la Setmana de la Natura i del Dia del Medi Ambient és la jornada del dia 2 de juny que ha possibilitat als centres educatius exposar en un mercat d’intercanvi les seves fitxes de cultiu i participar en tot un seguit de tallers.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Acte de commemoració del Dia del medi ambient
El 6 de juny el Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat l'acte de lliurament del Premi Medi Ambient 2017 a l’Institut Botànic de Barcelona. El conseller de Territori i Sostenibilitat n'ha lliurat els premis.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Les escoles actuen

 
L’escola Emili Carles Tolrà (Castellar del Vallès) fa un tríptic i un lipdub
El resum de les actuacions que l’escola porta a terme per tenir cura del medi ambient és presentat a través d’un tríptic animat i un lipdub en què participa tota la comunitat educativa.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Manteniment de la Arborètum a l’escola La Florida (Santa Perpètua de Mogoda)
L’arborètum, espai que es va crear l’any passat al pati de primària amb plantes aromàtiques, flor, arbustos i arbres, necessita un manteniment. Un cop al mes, durant una estona, els encarregats verds ben equipats amb armilles, guants i acompanyats del Jose (conserge) treuen les males herbes assegurant el manteniment de l’espai.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
L’Institut Aubenç d’Oliana celebra la Jornada Mediambiental
La Jornada Mediambiental MEDIAUBERD és l’actuació central del Projecte escoles verdes. S’ha plantejat com una jornada en la qual tot el centre organitza durant un matí de forma visible i palpable activitats de caire mediambiental agrupades per nivells (1r cicle ESO i 2n cicle ESO). Enguany s’ha celebrat la setena edició.     
Llegiu-ne més
shadow bottom
Jornades culturals dedicades a l’educació per a la sostenibilitat “la Terra està malalta. Què podem fer?” a l’escola de Llers (Alt Empordà)
Sensibles a l’educació per a la sostenibilitat, aquest curs, hem decicat, a l’Escola de Llers, les Jornades a fer diverses activitats, xerrades, exposicions i sortides per reflexionar i aprendre quines petites accions del nostre dia a dia poden ajudar a “salvar la Terra”.  
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Construïm jocs amb material reciclat per jugar al pati. Escola Vall del Ges (Torelló)
Aquest curs hem començat a fer actuacions per renovar el pati de la nostra escola. Una actuació és oferir nous jocs perquè hi hagi més oportunitats per a tothom. Els alumnes de cicle inicial hem construït jocs reciclats als tallers de plàstica i a la classe hem redactat les seves normes amb ajuda de les mestres.
Llegiu-ne més
shadow bottom
La serp de Travis a l’escola Horta Vella (Sant Carles de la Ràpita)
Per tal de promoure la mobilitat sostenible i animar a les famílies a utilitzar mitjans de transport més sostenibles, un total de 449 alumnes de l’escola, des d’infantil fins a primària, han participat en el joc de la serp per tal d’aconseguir el repte plantejat.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
L’escola la Parellada (Santa Oliva) guanyadora del concurs de Mans Unides
El videoclip dels alumnes de 5è ha guanyat el concurs escolar estatal de l’ONG Mans Unides. La iniciativa forma part del taller d’imatge i so de l’escola i, sota el lema “uneix-te al nostre equip”, denuncien el malbaratament alimentari, la contaminació, la producció d’aliments de forma massiva i la injustícia de la fam al món.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Clean up al bosc de l’escola El Turonet (Sant Quirze del Vallès)
Els nens i nenes de segon de primària hem anat el bosc de Sant Quirze del Vallès dins de la campanya Clean Up de neteja d’espais naturals d’Europa que es feia la segona setmana de maig.  
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Projecte de seguiment d’ocells amb càmera (ESC Els Estanys, de Sils)
El Projecte “Ocells 365” ha esdevingut la millor manera d’aconseguir saber com viuen els ocells, què fan, com neixen i fer-ho d’una manera que tothom pogués formar-hi part sense ser-ne un expert. Amb la instal·lació de caixes nius a l’escola i un càmera instal·lada ha permès fer-ne un seguiment amb vídeo del procés d’ocupació de les caixes i de la cria d’ocells.
Llegiu-ne més
shadow bottom
Campanya per recollir mòbils usats (INS Montsoriu, d’Arbúcies)
L’Institut ha impulsat la campanya de recollida de mòbils usats instal·lant un punt de recollida en el marc de la campanya per protegir els ecosistemes africans.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
 
Vídeo d’aplicació de les competències matemàtiques al treball a l’hort. Escola Garbí Pere Vergés (Badalona)
Amb aquest vídeo els nois i noies de quart es van presentar al concurs Videomat. Aquest concurs pretén que l’alumnat treballi una aplicació a la seva vida quotidiana d’aspectes treballats en l’assignatura de Matemàtiques. Quin seria el nombre d’alumnes que podran dinar amb la collita de faves de l’escola? 
Llegiu-ne més
shadow bottom

Fem xarxa

 
Trobades de comitès ambientals a les comarques gironines (Gironès-Pla de l’Estany-Baix Empordà)
Durant el mes de maig s’han dut a terme diferents trobades de comitès ambientals a les comarques gironines. Les escoles del Gironès i Pla de l’Estany de primària es van trobar el 8 de maig a Porqueres i les escoles del Baix Empordà van fer dues trobades, una a Colomers i l’altre a Calonge.  
Llegiu-ne més
shadow bottom

Recursos

Unitat de Didàctica Integrada per a la implantació de l’hort i compostatge
La Diputació de Granada ha publicat aquesta guia adreçada tant a centres escolars que ja disposen d’hort i que fan compostatge i com per als centres que volen iniciar-se. 
Llegiu-ne més
Tallers de l’Escola del Consum de l’Agència Catalana del Consum
L'Escola del Consum de Catalunya presenta una sèrie de tallers gratuïts d'educació del consum adaptats als diferents col·lectius als quals s'adreça. D'entre aquesta oferta, el professorat escull la temàtica dels tallers, segons les seves preferències.  
Llegiu-ne més
 
Identify plantnet: identificar plantes
Eina col·laborativa per a identificar plantes del nostre entorn proper d’una manera fàcil, amb el mòbil.
Llegiu-ne més
shadow bottom
X un Bon Clima: eina per calcular els efectes del canvi climàtic
XunBonClima és la primera eina que calcula de manera senzilla les conseqüències de les nostres activitats quotidianes sobre el canvi climàtic. També és una eina de divulgació i per això està feta en un llenguatge entenedor, adaptat als diferents nivells de comprensió lectora.
Llegiu-ne més
 
shadow bottom
Blau de Mar: llibre de ICM Divulga i l'Institut de Ciències del Mar-CSIC 2007
Una descoberta del món marí per llegir que ens ajudarà a entendre millor la ciència marina.
Llegiu-ne més
 
Recurs interactiu sobre el canvi climàtic i els seus efectes
Amb aquest material interactiu, l’alumnat aprofundirà en el coneixement del canvi climàtic i en els possibles efectes que pot tenir sobre els ecosistemes marins. Així mateix, podran proposar mesures davant d'aquesta problemàtica global.
Llegiu-ne més
shadow bottom

Enllaços d'interès

Alta Baixa Contacte Butlletins anteriors
ISSN: 2014-4059
logo_generalitat

No hay comentarios: