martes, 21 de enero de 2014

# 122
Butlletí del Departament de Cultura
Dimarts, 21 de gener de 2014
ISSN 2339-7209
 

:: Destaquem

El projecte té com a finalitat ajudar els creadors i indústries culturals a obtenir recursos del programa Europa Creativa, que la Unió Europea posa en marxa aquest mes de gener. L’objectiu és que Catalunya obtingui 33,8 milions d’euros per a projectes culturals entre els anys 2014 i 2020. Europa Creativa és un programa de la Unió Europea adreçat al sector cultural i creatiu i que compta amb un pressupost de 1.460 milions d’euros per als propers 7 anys. La Unió Europea endega aquest programa amb l’objectiu de promoure la internacionalització, enfortir la capacitat financera cultural, impulsar la innovació i estimular la creació de nous públics. Per tal de donar a conèixer el programa, el Departament de Cultura ha organitzat la jornada Catalunya Creativa, en què han participat més de 200 professionals.
Aquest portal del Departament de Cultura s’erigeix com a eina de referència en l’àmbit de la literatura catalana. El portal de la ILC és un espai en construcció permanent que reuneix la informació rellevant sobre els autors catalans i les seves obres, així com informació sobre diferents agents del sector del llibre, com poden ser editorials i llibreries. El web ofereix informació altament especialitzada i actualitzada, atès que serà editada pels tècnics de la ILC i comptarà amb la participació dels mateixos autors.
Barcelona pren el relleu de Ripoll com a Capital de la Cultura Catalana, un reconeixement que aquest any celebra els seu desè aniversari. Els objectius de la capitalitat són contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes, i promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana. Vilafranca del Penedès serà Capital de la Cultura Catalana el 2015 i Vic, el 2016.
Artistes catalans de diferents àmbits culturals com la música, el teatre, el circ, les arts visuals i el cinema presenten més de 50 actuacions a nivell internacional durant aquest mes de gener. El Departament de Cultura dóna suport directe als professionals de la cultura catalana per a l’assistència a les fires i mercats internacionals. En l’àmbit de les fires internacionals, 17 companyies participaran a la Internationale Kulturbörse de Freiburg (Alemanya) i 4 grups actuaran al festival Eurosonic Noorderslag (Països Baixos), amb el suport del Departament de Cultura.
El Govern ha aprovat el nou decret de certificació de català amb l’objectiu de renovar la prova de nivell superior de català per completar l’adaptació del sistema de certificació de català al Marc Europeu Comú de Referència (MECR). Amb aquesta modificació es modernitza el “Nivell D”, un dels certificats de català amb més demanda social avui dia, alhora que es continua apostant per oferir un sistema certificador de qualitat.
Amunt
 

:: Arqueologia

La mostra presenta un recorregut per la història a través de 6 diorames que mostren col·leccions de clicks de Playmobil. Mitjançant els increïbles muntatges creats per a l’ocasió, els visitants es podran traslladar a diferents èpoques històriques d’una forma lúdica i divertida. L’exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració amb Aesclicks, Asociación Española de Coleccionistas de Playmobil, i Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, impulsada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Aquesta exposició temporal proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual dels neandertals. Els visitants fan un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadores. Quatre clips de presentació els introdueixen a les peculiaritats d’aquest singulars emplaçaments.
La Lulia Domitia, antiga habitant de l’Emporiae romana del segle I dC, ens mostra en aquesta divertida visita, com era la seva ciutat, com es vivia, com eren les cases, carrers, places, mercats i temples. Es tracta d’una visita pensada per a tota la família per conèixer la història de l’antiga ciutat d’Empúries. Es farà diumenge 26 de gener de 2014 a la seu d'Empúries del Museu Arqueològic de Catalunya.
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha acollit aquest any 111.044 visitants en les seves diferents seus, xifra que representa un augment global del 12% en relació al 2012. Aquest increment s’ha reflectit en totes les seves seus i s’ha produït per la diversificació de les propostes i activitats programades; la consolidació de nous públics turístics i del propi MNAT com a equipament de referència per a la formació, i el coneixement de la cultura clàssica.
Amunt
 

:: Arts Escèniques

El Departament de Cultura impulsa l’Estruch, a Sabadell, com un dels principals centres públics de referència de les arts del circ a Catalunya. Cultura ha escollit aquesta entitat, que gestionarà el Centre de Creació i Producció de Circ La Vela, per la llarga experiència en el sector del circ. La Vela recupera així la seva activitat com a residència i centre de creació per a artistes i companyies de circ.
Amunt
 

:: Arts Visuals

“Res no és mesquí. Josep Guinovart i els poetes” es pot veure al Centre Cultural El Casino de Manresa a partir del 23 de gener. Organitzada pel Departament de Cultura amb la voluntat d’acostar l’art contemporani a la ciutadania, l’exposició reuneix un conjunt d’obres que són testimoni del protagonisme de l’art poètica en la trajectòria plàstica de Guinovart.
Amunt
 

:: Biblioteques

La Biblioteca Pública de Tarragona, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura organitzen el Club de lectura fàcil i conversa en català per llegir millor i practicar el català, adreçat a no catalanoparlants que estudien català i a persones amb dificultats lectores i de comprensió. Els participants en el club es reuniran una vegada a la setmana. La inscripció al Club de lectura fàcil i conversa en català es pot fer fins al 5 de febrer al taulell de préstec de la BPT o per correu electrònic.
Seguint en la línia de col·laboració amb l’Escola Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, aquest primer trimestre del 2014 la Biblioteca Pública de Tarragona acollirà dues conferències a càrrec del pianista i pedagog Kiev Portella. Enguany el cicle de conferències ens portarà "Les balades de Chopin" per Kristian Zimerman el mes de gener, i "La Fantasia del caminant de F. Schubert" de Vladimir Ashkenazy el mes de març. El cicle inclourà també dues conferències que tindran lloc al Conservatori: "Vladimir Horowitz, el comunicador" i "Els estudis trascendentals de Liszt" per Boris Berezovsky.
Al llarg de tot l'any 2013, el maridatge entre lletres i vins va convocar 25 biblioteques públiques que es van anar rellevant, mes a mes, com a aparadors de la seva denominació d'origen, amb l'organització d'activitats diverses: vermuts literaris, clubs de lectura, música, tastos de vins, lectures en veu alta, exposicions, etc. El 2014 té lloc la segona edició de "Biblioteques amb DO", en què han augmentat significativament el nombre de participants: 36 biblioteques públiques d'arreu de Catalunya.
Amunt
 

:: Cinema

Ha començat als cinemes de Catalunya la 18a edició el cicle de Cinema Infantil en Català CINC, organitzat pel Departament de Cultura. En aquesta edició el CINC s’ha programat a 33 localitats catalanes que acolliran sessions del cicle els caps de setmana de gener a juny. Igualada, Sant Andreu de la Barca i Sant Cugat del Vallès participen al CINC per primera vegada. El cicle ha tingut més de 450.000 espectadors des de la seva creació, l’any 2001.
Aquesta pel·lícula, protagonitzada per Meryl Streep i Julia Roberts i dirigida per John Wells, passa en una reunió familiar difícil d’oblidar. Se n'han fet 15 còpies doblades al català i una en VO amb subtítols en català que s’han repartit a tot el territori.
Amunt
 

:: Cultura Popular

El ple del Patronat de la Fundació Fira Mediterrània ha acordat canvis organitzatius, estructurals i de programació substancials per reforçar el seu paper en el mapa de fires i festivals del país i de potenciar la seva especificitat com a mercat de projectes i idees. En la propera edició els continguts i propostes professionals de la fira se centraran en la cultura popular i les músiques del món. Aquest 2014 la fira se celebrarà el segon cap de setmana d’octubre, un mes més tard que el Mercat de Música Viva de Vic i que FiraTàrrega i dues setmanes abans del Womex, gran mercat de World Music.
La Nit de Castells celebrarà la seva vuitena edició l’1 de febrer al Teatre Principal de Valls i quedarà englobada en els actes de celebració de la Mare de Déu de la Candela. Organitzada per la revista Castells amb la col·laboració, entre d’altres, de la Generalitat de Catalunya, la gran gala del món dels castells tindrà nous premis, nous jurats i nou format.
Amunt
 

:: Llengua

Aquest mes de gener s’ha obert el termini de sol·licituds per formar part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana 2014 que elabora el Departament de Cultura. Per poder formar-ne part, les entitats han de tenir en els estatuts la finalitat de foment de la llengua catalana o bé dur a terme activitats per impulsar-ne l’ús. També cal que estiguin constituïdes legalment abans de l’1 de gener de l’any en què presenten la sol·licitud. El termini d’admissió de sol·licituds està obert fins al 30 d’abril de 2014.
El Departament de Cultura ha publicat “30 anys de política lingüística”, un recull dels discursos que es van pronunciar el 15 de juliol de 2013 al Parlament de Catalunya durant l'acte institucional de commemoració del 30è aniversari de l'aprovació de la Llei de normalització lingüística. La llei va ser la base d'una política lingüística democràtica que donava efectivitat a l'ús oficial del català, garantia que a Catalunya tothom conegués totes dues llengües oficials, i encetava el procés que havia de conduir inequívocament a la revitalització de la llengua catalana.
La revista Llengua i Ús és una publicació semestral de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura que té com a objectiu principal oferir als tècnics i tècniques de planificació lingüística articles amb contingut útil per a la tasca que duen a terme. L'any 2014 celebrarà els 20 anys, i per aquest motiu el número 53, que ara es publica, presenta un nou disseny.
El Departament de Cultura llança la campanya "Vols que el teu mòbil parli com tu?", una iniciativa per animar les persones usuàries d'ordinadors, mòbils i tauletes digitals a configurar-los en català, seguint unes simples instruccions. Molts dispositius funcionen en català, però es vénen configurats en altres llengües i sovint es desconeix que estan preparats per funcionar en llengua catalana.
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza en tot el territori cursos de català per a les persones que volen començar a aprendre a parlar i escriure en català (nivells inicial i bàsic) i per a les que volen aprendre a escriure'l adequadament (nivells elementals, intermedi i suficiència). També ofereix cursos de nivell superior o perfeccionament (D). Són cursos que permeten obtenir un certificat oficial i s’ofereixen en la modalitat presencial clàssica, però també en modalitats semipresencial i a distància per adaptar-se a les necessitats horàries dels aprenents.
Amunt
 

:: Museus

Aquesta mostra itinerant forma part dels actes que el Museu d’Història de Catalunya ha preparat per commemorar el Tricentenari 1714-2014. La mostra explica els fets esdevinguts a la tardor de 1707 quan les tropes borbòniques, que havien conquerit els regnes d’Aragó i València, van ocupar Lleida. També es pot consultar en línea.
A partir del 23 de gener el museu exposarà peces vinculades a la desfeta i l'exili republicà, provinents dels camps de concentració de la Catalunya Nord. Destaquen, entre d'altres, les obres del pintor Joan Subirats fetes als camps de Bacarès i Argelès.
Amunt
 

:: Patrimoni

El Departament de Cultura participa en el projecte europeu anomenat I AM (International Augmented Med) que té per objectiu establir serveis innovadors per a la posada en valor del patrimoni; promoure l’ús de la realitat augmentada i les tecnologies multimèdia en l’àmbit del patrimoni cultural i natural; millorar l’experiència dels visitants en el camp del turisme cultural i fomentar la creativitat en les aplicacions per a mòbils i tablets. Dins aquest marc, el Departament de Cultura potencia la concessió de beques per fer aplicacions mòbils i productes multimèdia.
Amunt

No hay comentarios: