jueves, 9 de enero de 2014

# 6
Butlletí
d'Etiquetatge Ecològic
Departament de Territori i Sostenibilitat. ISSN 2339-5796
Dimecres, 08 de gener de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícia destacada

Els dies 4 i 5 de desembre de 2013 es va celebrar a Brussel·les laAnnual Polis Conference, en la qual la Direcció General de Qualitat Ambiental va presentar la innovadora categoria per flotes de vehicles creada en el marc del Distintiu de garantia de qualitat ambiental.

La categoria “flotes de vehicles” del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, elaborada per la Direcció General de Qualitat Ambiental, aprovada pel Consell de Qualitat Ambiental i publicada al DOGC el gener de 2013 (DOGC 6288, 8.1.2013), es va presentar el passat 4 de desembre de 2013 a la Annual Polis Conference.
La creació d’aquesta categoria del Distintiu és una de les mesures previstes en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015, i té com a principal objectiu contribuir a la reducció de les emissions de contaminants de ciutat (PM10 i NOx), així com de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, provinents del transport.
La Polis és una xarxa de ciutats i regions europees que treballen conjuntament per implementar tecnologies i polítiques innovadores per una mobilitat més sostenible. En la Conferència d’aquest any, la Annual Polis Conference 2013, es va oferir la oportunitat a les ciutats i regions de mostrar els èxits i solucions implantades en l’àmbit del transport.

En aquest marc, la Direcció General de Qualitat Ambiental va presentar el Distintiu per a flotes de vehicles i va exposar el procés de creació de la categoria, les seves característiques i les primeres experiències en sol·licituds i atorgaments. A més, també va exposar les guies per a l’adquisició verda de vehicles, que s’han creat recentment i que juntament amb el Distintiu per flotes de vehicles conformen un grup d’eines innovadores i pràctiques tant per a les administracions públiques com per a la ciutadania en general en relació amb la mobilitat sostenible.
Podeu obtenir més informació a les pàgines següents:
Amunt
 

:: Articles complets

Els passats dies 1 a 4 d’octubre a l’ESADEFORUM de Barcelona, va tenir lloc la 7ª Conferència Internacional de Turisme Responsable en Destinacions. La Conferència va reunir experts mundials en turisme responsable i s’hi va debatre sobre els reptes de la gestió sostenible del turisme.

La Direcció General de Qualitat Ambiental hi va participar amb la ponència Turisme sostenible i certificacions ambientals.

La Direcció General de Qualitat Ambiental té, entre les seves competències la gestió i promoció del sistema d’etiquetatge ecològic europeu (Etiqueta ecològica de la Unió Europea), el català (Distintiu de garantia de qualitat ambiental) i el sistema de gestió ambiental EMAS. Aquests sistemes voluntaris han estat implantats a Catalunya per moltes empreses del sector turísitic, demostrant el seu interés envers la sostenibilitat.

Els sectors turísitcs que han implantat aquests sistemes són principalment els establiments hotelers, els establiments de turisme rural, els càmpings, les instal·lacions juvenils, els serveis de gestió de platges, els ports esportius i els parcs naturals.

Per altra banda, la Direcció General de Qualitat Ambiental ha col·laborat en l’assoliment de la certificació del Montsec com a Destí turístic StarLight, reconeixement internacional a la qualitat del cel nocturn.
El 3 d’octubre, en el marc del Programa català d’ecodisseny- ecodiscat 2012-2015, la Direcció General de Qualitat Ambiental,  amb la col•laboració de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), va coordinar la realització d’una Jornada informativa adreçada al sector de Productes relacionats amb l’energia (ErP), adreçada al personal directiu i responsables d’empreses i organitzacions relacionades amb el disseny i fabricació de productes relacionats amb l’energia a Catalunya.

La finalitat d’aquests tallers és assessorar al personal tècnic i responsables en la presa de decisions en la definició i del disseny dels productes de la seva empresa per tal d’avançar-se a les exigències europees de fabricació i comercialització que es concreten en els reglaments adoptats per la Comissió i el Consell europeus en el marc de la Directiva  2009/125/CE, de requeriments de disseny ecològic aplicables als productes relacionats amb l’energia. I també per facilitar els coneixements bàsics i d’ús de diferents eines d’anàlisi i quantificació per a la millora ambiental, per a la innovació, per a la diferenciació i per a la competitivitat dels seus productes.

Les explicacions tècniques de l’empresa Simpple, així com les experiències de les empreses Girbau (bens d’equip) i Vossloh Schwabe del grup Panasonic (il·luminació) van completar la Jornada.
La Direcció General de Qualitat Ambiental, d’acord amb les actuacions identificades en el document de treball de l’Estratègia catalana d’ecodisseny (ecodiscat 2012-2015  ), ha iniciat la realització de tallers pràctics adreçats als diferents sectors productius i econòmics amb la finalitat s’assessorar de manera teòrica i pràctica als responsables de la presa de decisions en la creació dels productes i serveis de la seva empresa.  L’objectiu final és millorar la qualitat i el comportament ambientals dels seus productes i afavorir més la competitivitat empresarial i l’economia més sostenible.

Aquest cop, el sector participant ha estat el sector dels productes relacionats amb l’energia d’acord amb la Directiva europea d’ecodisseny 2009/125/CE (ErP). El 3 d’octubre de 2013 es va celebrar una primera Jornada informativa sobre requisits d’obligat compliment i tàctiques d’anticipació a noves obligacions legals i la realització, en intervals de 15 dies, de dos tallers pràctics per al coneixement i utilització de l’eina informàtica EuPeco-profiler d’anàlisi de cicle de vida aplicable al disseny de  productes que utilitzen energia.  Així mateix, ja és operatiu un grup Linkedin i una nova adreça web d’assistència tècnica per a les empreses del sector.
El passat 23 d’octubre va tenir lloc al Centre tecnològic LEITAT el parlament d’Ecoedició 2013, enmarcat en el tancament del projecte LIFE+GREENING BOOKS.

El projecte LIFE+ GREENING BOOKS, té com a objectiu millorar el comportament ambiental de llibres i revistes per tal de minimitzar el seu impacte ambiental. A l’acte es van exposar els resultats del projecte i es va presentar l’eina bookDAPer, desenvolupada en el marc del projecte i que permetrà que editors, dissenyadors i impresors, puguin calcular l’impacte ambiental associat a una publicació i permetrà comunicat el seu comportament ambiental.

A l’acte també es van analitzar els temes que es vinculen amb l’ecoedició, implicant els agents involucrats en tota la cadena de valor de les publicacions tal i com els dissenyadors, impressors, editors, escriptors, proveïdors, lectors, etc.

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha donat suport a aquest projecte des del seu inici degut a la seva vinculació amb els sistemes d’etiquetatge ecològic de productes i l’ecodisseny.
El passat dia 14 de novembre de 2013 va tenir lloc, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Jornada: “Sostenibilitat en equipaments culturals”.

L’objectiu de la Jornada era presentar la Guia per a la implantació d’un sistema de gestió ambiental en entitats culturalselaborada per l’empresa Ecogesa i dirigida per la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquesta Guia ha comptat amb la col·laboració de nou entitats culturals de Catalunya: Arts Santa Mònica, CosmoCaixa, Fundació Joan Miró, Fundació Pau Casals, Gran Teatre del Liceu, Museu d’Art de Girona, Museu de Montserrat, Museu Nacional d’Art de Catalunya i Palau de la Música Catalana. Aquestes entitats tan representatives de la cultura del nostre país han implantat un sistema de gestió ambiental d’acord amb el Reglament EMAS.

Durant la Jornada també es van presentar altres eines interessants per a les entitats culturals. Una d’aquestes eines és el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a equipaments culturals: biblioteques i museus. El Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig, primer museu en obtenir el Distintiu per a aquesta categoria, va explicar la seva experiència. Per obtenir el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, l’equipament cultural ha de complir una sèrie de criteris sobre estalvi i eficiència energètica, estalvi d’aigua, gestió de residus, compres, mobilitat, ús eficient d’espais, qualificacions ambientals, sorolls i vibracions, i formació ambiental.

També es va presentar un cas pràctic de responsabilitat social empresarial. El Museu Nacional d’Art de Catalunya va explicar la seva experiència en la implantació d’un sistema de gestió de la responsabilitat social amb la clara voluntat d’integrar en el govern i la gestió de l’entitat les preocupacions socials i ambientals.
Finalment, la Fundació Pau Casals va explicar la seva experiència va dur a terme una auditoria energètica de la Vil·la Museu Pau Casals, eina fonamental de diagnòstic per conèixer i millorar l’estat energètic d’aquest equipament cultural.

La Jornada, que va ser inaugurada per la Sra. Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Sr. Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, va comptar amb l’assistència d’un nombre significatiu de representants de l’àmbit cultural de Catalunya.
El projecte GPP2020, de promoció de la contractació pública verda en suport dels objectius 2020, pretén augmentar significativament la implantació de la contractació pública verda en els països inclosos en el projecte, especialment en aspectes relacionats amb l'energia, per avançar, d’aquesta manera, cap als objectius de l'estratègia Europea 2020.

El projecte es va iniciar el passat mes de maig a Freiburg, on va tenir lloc la primera reunió de treball per establir les bases del funcionament operatiu del projecte, posar en comú entre els diferents socis del projecte les línies d’actuació i arribar a acords per als temes principals.

Ara que el projecte està en funcionament s’ha dut a terme, a Barcelona, la segona reunió de treball a la qual també han assistit tots els socis de projecte procedents d’Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Holanda, Portugal, Suècia, Itàlia, Àustria i Catalunya. Aquesta segona reunió ha servit per conèixer de primera mà les tasques que està desenvolupant cada soci en relació amb el projecte, posar en comú les dificultats i solucions amb les quals cadascú es va trobant en el marc de la implementació del projecte i també per prendre decisions sobre els propers passos a seguir.

Més concretament, en aquesta reunió s’ha parlat de les dificultats dels requisits ambientals de plecs quan el nombre l’agents implicats en el procés és elevat, de la importància dels socis de suport, que faciliten i donen suport a les tasques dels organismes competents en l’àmbit dels aspectes ambientals de la contractació pública, de l’evolució de la creació de l’eina de càlcul per quantificar la reducció de les emissions de CO2 vinculades a la compra verda i de les activitats de formació i difusió que caldrà desenvolupar i executar en els pròxims mesos.

Els organismes públics que representen a Catalunya en aquest projecte i que en són socis són la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).
Durant els darrers anys la Generalitat de Catalunya ha apostat per potenciar el turisme sostenible a Catalunya. En aquest sentit, l’ etiquetatge ecològic representa una eina molt important perquè el consumidor reconegui aquells establiments turístics que tenen un millor comportament ambiental. A Catalunya l’organisme competent per atorgar l’Etiqueta ecològica de la UE és la Direcció General de Qualitat Ambiental i per obtenir l’ Etiqueta ecològica l’establiment ha de demostrar el compliment d’ una sèrie de criteris ambientals.

El passat 22 de juliol l’ alberg Sleep Green-Eco Youth Hostel Barcelona es va convertir en el primer establiment turístic de la ciutat de Barcelona en obtenir la Etiqueta ecològica europea, aquest establiment està molt conscienciat amb el turisme sostenible i fa especial èmfasi en la comunicació als hostes i visitants de la seva pàgina web del que significa turisme sostenible, sobre la seva política ambiental i les mesures que aplica, amb recomanacions i consells als hostes per  practicar un turisme més sostenible i sobre l’ Etiqueta ecològica europea i el que significa haver-la obtingut.
S’ha atorgat el Distintiu de garantia de qualitat ambiental al centre esportiu MÉS SALUT I ESPORT de Malgrat de Mar, el qual ha esdevingut el primer centre esportiu en obtenir el Distintiu.

L’estalvi i eficiència energètica així com l’estalvi d’aigua són dos dels aspectes més importants de la categoria "centres esportius" del Distintiu i, per tant, dos dels aspectes clau per a la seva obtenció.

Aquesta categoria, no obstant això, també preveu aspectes com la correcta gestió dels residus, de les piscines, de les zones exteriors d’activitat esportiva o el soroll.
Durant la visita al centre esportiu efectuada per persones de la Secció de Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental, es va constatar el bon estat de les instal·lacions, els equipaments i les eines de monitorització implantades al centre.

Des d’aquestes pàgines animem a tots els centres esportius a consultar la nostra pàgina web, ja sigui per conèixer els criteris del Distintiu, per descarregar-se els documents per sol·licitar-lo, com simplement per extreure’n idees que els pugin ser d’utilitat en els seus establiments.
La cadena anglesa d’allotjaments turístics Generator, que disposa de diversos establiments en algunes de les principals ciutats europees, ha inaugurat el seu hotel i alberg juvenil al número 373 del cèntric carrer de Còrsega de Barcelona.

Aquest establiment ha obtingut el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a dues categories de serveis, la d’establiments hotelers i la d’instal·lacions juvenils, amb la qual cosa ha esdevingut el primer hotel de la ciutat de Barcelona i el tercer alberg juvenil de la ciutat de Barcelona en disposar del Distintiu de garantia de qualitat ambiental, etiqueta ecològica gestionada per la Direcció General de Qualitat Ambiental.

Tot i que va entrar en funcionament el mes de març d’enguany, el 19 de novembre es va dur a terme la seva inauguració oficial. La directora general de Qualitat Ambiental ha estat una de les convidades a la inauguració, juntament amb d’altres personalitats destacades de la ciutat de Barcelona.

Aquest establiment està molt conscienciat amb el turisme sostenible i fa especial èmfasi en la comunicació als hostes sobre la seva política ambiental. Per minimitzar els efectes sobre el medi ambient de l’activitat, l’establiment ha pres diferents mesures, entre les cal remarcar:
  • Implantació d’un sistema de recollida selectiva de residus.
  • Instal·lació de d’aixetes de baix cabal d’aigua.
  • Instal·lació de làmpades d’elevada eficiència energètica i de sistemes de detecció de presència.
  • Tancaments exteriors amb doble vidre i façana amb elements d’ombra regulables (sistema de lames d’angle variable).
  • Disposició d’un programa de control del consum dels equips.
  • Informació als clients de la gestió ambiental a l’establiment.
  • Disposició d’eines per a la promoció de la mobilitat sostenible entre els mateixos treballadors i els hostes.

Durant els darrers anys, la Generalitat ha apostat per potenciar el turisme sostenible. En aquest sentit, l’etiquetatge ecològic representa una eina molt important perquè el consumidor reconegui aquells establiments turístics que tenen millor comportament ambiental. L’objectiu és promoure els productes i serveis que puguin reduir els efectes ambientals adversos, contribuir a un ús eficaç dels recursos i a un elevat grau de protecció del medi ambient.
Amunt
 

:: Estadístiques

Durant el segon semestre del 2013 han estat moltes les empreses que han obtingut per primera vegada una de les dues etiquetes ecològiques, n’han renovat l’atorgament o han fet alguna ampliació de producte.

Per tal de trobar més informació sobre aquestes empreses i els seus productes, podeu consultar l'apartat d'Ecoproductes i ecoserveis  de la web del Departament de Territori i Sostenibilitat. Hi trobareu, a més, totes les empreses que disposen d’alguna d’aquestes dues certificacions per a totes les categories de productes i serveis.




Establiments de turisme rural:
Ca la Florinda - Renovació
L’Hostalet - Renovació

Olis base regererats i productes que els incorporen:
Cator, S.A. - Renovació

Productes de material compostable:
Alqui envàs, S.L.- Renovació

Taller de vehicles:
Trima Motor, S.L. - Renovació
Urpí Sport, S.L. - Renovació
Taller parc mòbil de la Diputació de Barcelona - Renovació

Càmpings:
Càmping Cala Gogo - Renovació
Càmping Laguna - Renovació

Aïllants acústics i tèrmics amb material reciclat:
Ecomarc, SCP - Renovació

Centres esportius:
Esport i Salut Malgrat, S.L. - Atorgament




Pintures i vernissos per a exterior:
Materis Paints España SL - Ampliació

Pintures i vernissos per a interior:Materis Paints España SL - Ampliació

Detergents per rentar vaixelles a mà:Detervic, S.A. - Atorgament

Detergents per a roba d'ús industrial:Proquimia - Atorgament

Productes de neteja d'ús general, cuines i banys:Detervic, S.A. - Atorgament

Paper tissú:GOMÀ-CAMPS, SA - Ampliació
Amunt

No hay comentarios: