martes, 14 de enero de 2014

# 75
Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Divendres, 10 de gener de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Associacionisme

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, presidirà el proper 22 de gener l'acte d’homenatge i reconeixement públic que el Govern de la Generalitat ret a les associacions de dones que durant l’any 2013 van complir 25 anys de trajectòria en favor de l’apoderament de les dones.
Amunt
 

:: Violència masclista

Condol per les dones víctimes de la violència masclista
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va condemnar enèrgicament els homicidis de dues dones, els dies 24 de desembre de 2013 i 5 de gener de 2014, i va expressar el condol a les famílies de les víctimes. Gatell va insistir en què les dones en situació de violència masclista truquin al telèfon 900 900 120, un servei 24 hores, confidencial i gratuït, o s'adrecin als serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones que ofereixen atenció de proximitat en tot el territori de Catalunya.
Benestar Social i Família va presentar a Terres de l'Ebre el protocol per sensibilitzar, detectar i atendre la població jove en situació de violència masclista
El Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, que es va presentar a Tortosa en el marc d'una jornada tècnica adreçada a professionals, té per objectiu facilitar la tasca dels equips professionals de joventut en la lluita contra aquesta xacra, reconeix el caràcter específic de la violència masclista en persones joves, i permet millorar les accions preventives, de detecció precoç i l'acompanyament cap a la construcció d'unes relacions interpersonals més lliures i satisfactòries.
Tallers de formació en l'àmbit de la violència masclista dirigits a entitats de dones
Salt va acollir el primer dels sis tallers de formació en violència masclista adreçats a les associacions de dones que tindran lloc a les comarques gironines fins el proper mes de febrer. Estan organitzats conjuntament amb els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones del territori amb l'objectiu que les entitats coneguin amb més profunditat què és i quines conseqüències té sobre les dones, i quins són els serveis que existeixen i els recursos que s'ofereixen a les dones que es troben en aquesta situació.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, participa amb l'article Les polítiques del Govern de la Generalitat per eradicar la violència masclista en el monogràfic que la revista Apunts de seguretat dedica a l'anàlisi de les polítiques i actuacions entorn la violència masclista.
Presentació: "Els recursos institucionals per a l'abordatge de les relacions abusives entre iguals"
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Lleida va participar a la presentació sobre Els recursos institucionals per a l'abordatge de les relacions abusives entre iguals, que va tenir lloc a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida. A la taula informativa van participar representants dels Mossos d'Esquadra i dels departaments d'Ensenyament, Justícia i Salut. Posteriorment el sociòleg i professor universitari Lluís Sáez va oferir la conferència Els valors ètics per difondre als adolescents.
Reunió a Sant Feliu de Llobregat per fer difusió de la Línia 900 900 120
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, es va reunir amb representants municipals de Sant Feliu de Llobregat i de l'associació DeBotigues per col·laborar en la difusió del servei d'atenció permanent 900 900 120 contra la violència masclista, en el marc d'una campanya informativa per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de donar suport a les dones que pateixen violència masclista.
Amunt
 

:: Món local

L’Institut Català de les Dones ha creat un espai web que recull els projectes i materials que els ajuntaments i els consells comarcals han elaborat en relació amb les polítiques de dones. L’objectiu és impulsar l’intercanvi d’aquests materials per incrementar-ne l’eficàcia i que serveixin d’exemple de bones pràctiques.
Reunió de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, amb l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va fer una visita institucional a la comarca de l'Alt Penedès. En el transcurs de la jornada, Montse Gatell es va reunir amb l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, juntament amb el regidor d’Igualtat, Sebastià Jané, i la coordinadora de l’àrea de Relacions Ciutadanes i Promoció Social, Carme Garrido. Posteriorment la presidenta va visitar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va fer una visita institucional a la comarca del Berguedà
Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, va fer una visita institucional a la comarca del Berguedà, on es va reunir amb l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i amb la regidora de l'Àrea Social, Maribel Iglesias. També va visitar el Servei d'Informació i Atenció a les Dones, i posteriorment, es va reunir amb Sergi Roca, president del Consell Comarcal del Berguedà i amb Maribel Iglesias, vicepresidenta i responsable de l'Àrea Atenció a les Persones.
Amunt
 

:: Memòria històrica

Itineraris de vida: dones compromeses a Catalunya’
Aquesta exposició, organitzada per l'Institut Català de les Dones i l'associació DonesLid, recupera i difon la memòria de 12 dones que van ser totalment invisibles i silenciades durant el període de la Guerra Civil i el franquisme. La recuperació, a través de la seves biografies i itineraris de vida, impulsa un reconeixement moral i contribueix a la memòria col·lectiva cívica i democràtica des de l'equitat de gènere. El 14 de gener, a les 18h, a la seu de l'Institut Català de les Dones, la historiadora Mary Nash farà una visita guiada a l'exposició.
Conferència "La dona i la Guerra Civil" a Manresa
La historiadora Assumpta Montellà i la testimoni Rosa Terme, que va exposar les seves vivències, van ser les protagonistes de la darrera sessió del cicle La dona i la Guerra Civil, que va tenir lloc a Manresa. Al llarg de 2013, dins d'aquest cicle s'han realitzat conferències a Barcelona, Tortosa, Tarragona, Girona i Balaguer amb la voluntat de reivindicar el protagonisme que van tenir les dones en la dura experiència de la guerra i la vida a la rereguarda.
Amunt
 

:: Cultura

Inauguració de l'exposició "Dones i cançons" al Palau Robert
El Palau Robert va acollir l'exposició itinerant Dones i cançons, que, a través d'una mostra de fotografies de vint-i-cinc dones que canten i fan cançons, representatives del panorama musical català, vol reflectir la continuïtat, diversitat i riquesa de la tradició musical de les cantants catalanes. Aquesta iniciativa duta a terme gràcies a la col·laboració entre l’Institut Català de les Dones i la revista Enderrock s'ha pogut veure també a Girona, Sant Feliu de Guíxols, Tortosa, Lleida i Vilanova i la Geltrú.
L’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia i les biblioteques catalanes, ha iniciat una sèrie de tallers de formació de Viquipèdia, amb els quals es pretén donar millorar la presència i les aportacions de les dones a la Viquipèdia en català, a través de l’ampliació d’articles de biografies de dones destacades.
Amunt
 

:: CNDC

Reunió del Grup de Treball Dones Grans del Consell Nacional de Dones de Catalunya
El Grup de Treball Dones Grans del Consell Nacional de Dones de Catalunya ha programat quatre seminaris per debatre i intercanviar experiències sobre l'impacte dels canvis socials actuals en les dones grans i el reconeixement de la seva expertesa en aquest procés. Els temes seleccionats són el feminisme i la situació dels sistemes bancari, sanitari i judicial. Les sessions giren al voltant d'un tema monogràfic exposat per una persona experta, i posteriorment el públic inicia un debat i un procés d'intercanvi d'experiències.
Amunt
 

:: Salut

Aquest nou portal es podrà consultar a través del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya i recollirà aportacions, informació i materials, facilitats pels diferents organismes i entitats que integren la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària. Un 11% de nois i noies de 12 a 24 anys a Catalunya presenta alguna conducta de risc de patir anorèxia o bulímia nerviosa.
Amunt
 

:: Inserció

La presidenta de l’Institut Català de les Dones va visitar el taller de Dona Kolors
Amb motiu de la celebració del primer aniversari, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va visitar el taller de confecció de l'empresa social Dona Kolors, una marca social de complements artesanals de moda i de la llar realitzats per dones en risc d'exclusió social. Aquest és un dels projectes d'inserció laboral de l'entitat El Lloc de la Dona, que porta més de vint anys al Raval de Barcelona oferint suport i atenció integral a dones que es troben en situació d'exclusió social.
El Consorci Badalona Sud, integrat al 50% per la Generalitat i l’Ajuntament de Badalona, col·labora activament amb aquesta iniciativa de l’Obra Social “la Caixa” dirigida a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en situació de vulnerabilitat i dones víctimes de violència masclista.
60è aniversari de l'associació In Via
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va participar a l'acte de celebració del 60è aniversari de l'associació In via, que treballa, entre altres àmbits, contra l'eradicació de la violència masclista. Un exemple de les actuacions de l'entitat són els habitatges d'inclusió per dones en situació de risc i/o violència masclista i per a joves tutelades i ex-tutelades, on es treballa l’autonomia, la inserció i la formació per a dones.
Amunt
 

:: Temes d'interès

Visita de les alumnes de l'Escola de la Dona
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va rebre les alumnes de l'Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona que, en el marc de l’assignatura Conèixer la Barcelona de les institucions, van visitar la seu del Centre de documentació especialitzat. En el transcurs de la visita les alumnes van conèixer el funcionament del Centre així com les polítiques de dones i per a les dones que impulsa, coordina i avalua l'Institut Català de les Dones.
Amunt
 

:: Recomanacions del Centre de documentació

MUNCE: Mujeres y novela criminal en España (1975-2010)
MUNCE: Mujeres y novela criminal en España (1975-2010)
MUNCE és un projecte que proposa l'estudi de la novel·la criminal escrita per dones a Espanya entre 1975 i l'actualitat. Els seus objectius bàsics són l'elaboració d'un catàleg-base de dades d'aquests textos per a la consulta en línia i l'anàlisi d'aquestes narratives (literàries i fílmiques) des de la perspectiva dels estudis feministes, de les dones i de gènere. L’estudi de la representació de les dones com a figures de poder, com a víctimes i com a criminals permet analitzar l'evolució -fins i tot en el llenguatge- dels models de feminitat/masculinitat que aquest gènere narratiu reflecteix sempre de manera molt directa. A més, per la importància que té el relat criminal en la cultura popular actual, aquest projecte proposa també l’estudi d’aquestes representacions de la dona en les sèries televisives produïdes a Espanya en els últims anys per analitzar-hi la pervivència, subversió o evolució dels estereotips.
Stuart Mill, John. La subjugació de les dones
Stuart Mill, John. La subjugació de les dones. Girona: Edicions de la ela geminada, 2013
Gairebé cent cinquanta anys després de la seva publicació (1869) aquesta obra continua essent una de les defenses més brillants i contundents de la plena igualtat sexual. Stuart Mill revisa tots els prejudicis culturals i històrics que han provocat la exclusió de les dones de la major part de tasques públiques, artístiques o intel·lectuals. A més, l’autor, ja en aquell temps, va exigir drets concrets com ara el vot o la igualtat jurídica. Aquesta és la primera edició en català d’un clàssic de la teoria feminista i del pensament social i polític que ha tingut una gran influencia en el desenvolupament i consolidació del moviment feminista del segle XIX. Ha estat traduïda per l’Alba Dedeu.
Climent, Laia. Maria-Mercè Marçal: veus entre onades
Climent, Laia. Maria-Mercè Marçal: veus entre onades. València: Edicions Tres i quatre, 2013
Aquest és un llibre de records de gent que va compartir experiències amb la poeta Maria-Mercè Marçal, fet amb la intenció de recuperar la història d’un temps no tan llunyà, els anys setanta i principis del vuitanta a través d’una de les escriptores catalanistes més rellevants. La seva participació en l’editorial Llibres de Mall l’expliquen Ramon Balasch, Xavier Bru de Sala i Miquel de Palol; l’activitat política del PSAN es rememora amb les entrevistes de Maria Conca, Adela Costa i Teresa Alabèrnia. Finalment s’ofereixen algunes reflexions sobre la literatura marçaliana dels anys vuitanta.
Amunt

No hay comentarios: