viernes, 24 de enero de 2014

# 27
Butlletí d'actualitat tributària
Direcció General de Tributs i Joc
Departament d'Economia i Coneixement
Dimecres, 15 de gener de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
 

:: Notícies tributàries

El BOE de 26 de desembre va publicar la Llei 22/2013, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2014. En l’àmbit tributari, tal com informàvem en l’anterior butlletí, la majoria de les mesures que incorpora són les que habitualment recull aquesta norma, mesures que, d’altra banda, incideixen en las principals figures del sistema tributari.
Cal destacar en l’IRPF i l’IRNR la pròrroga de l’exigència del gravamen complementari a la quota íntegra estatal establert per a 2012 i 2013, i en l’impost sobre el patrimoni la prorroga de la seva aplicació per al 2014.
També es prorroga, en l’impost de societats, l’aplicació del tipus reduït de gravamen per a les microempreses quan mantenen o creen llocs de treball, i del tractament que es confereix ales despeses i inversions per habituar als treballadors en l’utilització de les noves tecnologies de la comunicació i la informació.
Altres mesures:
- Actualització dels coeficients correctors del valor d’adquisició d’immobles que es transmeten tant en l’IRPF com  en l’ IS.
- Regulació del pagament fraccionat en l’IS.
- En l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, s’actualitza l’escala que grava la transmissió i rehabilitació de “grandezas y títulos nobiliarios“
- Per a l’any 2014, l’interés legal dels diners serà del  4% i l’ interés de demora, el 5%.
- Actualització i regulació de determinades taxes. Amb caràcter general augmenten l’1 per cent les de quantia fixa.
L’aprovació d’aquesta Llei ha comportat, entre d’altres, la modificació de l’article 45.I.A) del  Text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en el sentit d’incloure com a exemptes de l’impost a les fundacions bancàries.
Cal recordar que les fundacions bancàries no gaudeixen del règim especial previst a la Llei 49/2002, del 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, però, amb aquesta modificació, sí que  gaudeixen de l’exempció subjectiva prevista en l’article 45.I.A) del Text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.
La disposició addicional única del Reial Decret 1042/2013, del 27 de desembre, estableix que s’amplia el termini per optar pel règim especial del criteri de caixa en l’àmbit de l’impost sobre el valor afegit per a l’any 2014: podrà exercitar-se aquesta opció durant el primer trimestre del 2014.
El DOGC de 9 de gener va publicar el Decret 2/2014, de 7 de gener, pel qual s’aprova el Reglament sobre el règim de pagament dels tributs sobre el joc. En ell s’hi estableix que l’exacció dels tributs que graven el joc s’ha de fer en règim d’autoliquidació i els terminis per presentar dita autoliquidació.
A més, el decret, en la disposició addicional, disposa l’obligatorietat per a tots els subjectes passius dels tributs que gestiona l’Agència Tributària de Catalunya, ja siguin cedits o propis, de fer la presentació de les declaracions i autoliquidacions i el pagament dels deutes tributaris per mitjans telemàtics, d’acord amb les condicions i requisits que s’estableixin per mitjà d’una ordre del conseller o consellera competent en matèria d’hisenda.
L’Ordre ECO/320/2013, de 12 de desembre, regula la presentació i el pagament de l'impost sobre les estades en establiments turístics.
L’Ordre ECO/321/2013, de 12 de desembre, atribueix les competències de gestió, inspecció i recaptació de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit, en tot el territori de Catalunya, a la Delegació Territorial a Barcelona de l’Agència Tributària de Catalunya.
L’Ordre ECO/322/2013, de 12 de desembre, fixa en 18.000 € l’import total dels deutes d’un mateix deutor respecte del qual no serà exigible cap tipus de garantia a les sol•licituds de fraccionament i ajornament.
El passat 22 de gener, el ple del Parlament de Catalunya va aprovar la llei de pressupostos de la Generalitat per al 2014, així com la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, les quals encara no han entrat en vigor per estar pendents de publicació al DOGC.
En la consulta 305E/13 s’analitza l’aplicació en l’impost sobre successions i donacions de la reducció del 95% prevista per la donació a descendents d’un habitatge que constituirà el seu primer habitatge habitual. Tenint en compte que els donants són l’avi i la tieta es conclou que no resulta aplicable dita reducció, ja que el donatari no adquireix la totalitat de l’immoble d’un ascendent (l’avi), sinó una meitat d’un ascendent i l’altra d’un col·lateral (la tieta).
En el marc de l’impost sobre successions i donacions, per gaudir de la reducció prevista per la transmissió mortis causa de béns afectes a l’activitat econòmica del causant, la Direcció General de Tributs i Joc en la seva contestació a la consulta 332E/13, de 26 de novembre, determina que és necessari el transcurs de tres anys per a què es considerin afectes uns béns immobles a l’activitat del causant.
L’Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport (IEDMT) grava la primera matriculació definitiva en l’Estat espanyol de vehicles nous o utilitzats, proveïts de motor per a la seva propulsió. Aquest impost basa el seu gravamen en criteris mediambientals, classificant els vehicles segons la seva generació d’emissions de CO2 en la combustió del carburant. La tarifa està dissenyada per carregar un major gravamen en la matriculació dels vehicles més contaminants.
Amunt
 

:: Novetats al web

Amunt

No hay comentarios: