viernes, 31 de enero de 2014

# 69
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Imatge de capçalera del butlletí
Divendres, 31 de gener de 2014Imprimeix | Butlletins anteriors
Per incloure notícies en el butlletí, podeu enviar-les a labústia de contacte posant en l'assumpte "Economia Cooperativa"


Enllaços relacionats

  • @coopscatalunya
  • ACC10
  • Rscat
 

:: Destacats

El Govern de la Generalitat ha nomenat Joan Aregio nou secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, en substitució de Ramon Bonastre, que seguirà la seva trajectòria com advocat en el sector privat. Joan Aregio és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i ocupava fins ara la direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya.
El Departament d’Empresa i Ocupació obre la línia de préstecs de l’Economia Social a les entitats del Tercer Sector Social.
Amb la signatura de la 2a. Addenda al Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances s’inclou com a beneficiaris de la línia de finançament les fundacions i les associacions inscrites al Registre d’entitats, serveis i establiments de serveis socials (RESES) del Departament de Benestar Social i Família que realitzin una activitat econòmica.
Diverses entitats públiques i privades que desenvolupen activitats de foment de l’economia social i cooperativa s’estan incorporant com a col·laboradores del programa aracoop. Ens locals, diputacions, universitats i escoles de negoci, entitats financeres, cambres i col·legis professionals així com associacions i fundacions constituiran el Consell Assessor d'aracoop.
Amunt
 

:: Notícies

El sistema innovador abarateix el pinso amb moresc digestiu, més saludable pels vedells. La Cooperativa d’Ivars  recull el blat de moro a l'octubre amb una humitat superior a la de la collita convencional, la deixa fermentar i fa un producte conegut com a "pastone" que facilita la digestió al bestiar. Un aliment que al bestiar li costa molt menys de pair que el blat de moro sec, a part de ser més digestiu, energètic i més saludable, també és més econòmic. La Generalitat de Catalunya ho impulsa i pretén estendre-la per tot l’àmbit de cereal del Segarra-Garrigues.

L'Ajuntament de Sitges  s'adhereix al programa Municipi Cooperatiu per promoure la cultura d'empresa cooperativa, un model que permet generar ocupació. Amb aquest programa promogut per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, durant l’any 2013 s’han sumat al programa les ciutats de Girona, Sabadell, Granollers, Vilafranca del Penedès, Sant Cugat, Sant Boi del Llobregat i Sitges.
La Confederació de Cooperatives de Catalunya, fundada el 1984, és l’òrgan màxim de representació de les cooperatives de Catalunya i de les seves entitats. En la reunió del seu Consell Rector celebrada el 19 de desembre es va acordar el relleu a la presidència i la nova distribució de càrrecs. El nou president és en Perfecto Alonso i Tejera, president en representació de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. La decisió s’emmarca en el procés d’integració de les federacions de cooperatives i la Confederació de Cooperatives de Catalunya en una única organització representativa del moviment cooperatiu.

La creació de cooperatives es manté, el que posa de manifest la capacitat d’aquest model empresarial. Durant el 2013 s’han constituït 147 cooperatives, xifra idèntica a la del 2012, la qual va suposar la millor dada dels darrers sis anys.
El conseller Puig, acompanyat pel director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom visita la cooperativa Corma dedicada a la comercialització de planta ornamental. Corma és un exemple del potencial de les fórmules d’economia social i cooperativa. La cooperativa agrupa a 33 productors i genera més de 320 llocs de treball. Ha fet una aposta clara per la qualitat, la innovació i la internacionalització i actualment exporta més del 20% de la seva producció, principalment a França.
La Xarxa AgroSocial és el nexe comú de les empreses d’economia social i cooperativa (que fomenten la inserció laboral de discapacitats, persones amb malaltia mental o en risc d’exclusió) i que tenen com a activitat principal qualsevol aspecte relacionat amb el medi ambient. De les entitats que formen part d’aquesta iniciativa, una quarta part en són cooperatives.

Ambdues entitats han signat un conveni de col·laboració que engloba diversos projectes en els àmbits formatiu, de recerca i d’innovació destinats especialment als alumnes de l’Escola Sant Gervasi, amb la intenció que es puguin vincular plenament amb el seu entorn. Consistirà en diverses activitats didàctiques adequades a cada grup d’edat, relacionades amb la salut i el benestar, la sostenibilitat, l’economia, el voluntariat,...

La societat laboral Granja Escola l’Auró ha estat seleccionada com un dels millors 30 projectes d’economia social de Catalunya, en el programa d’economia social @emprensocial de la Generalitat de Catalunya 2013. Durant aquest curs, han pogut compartir i aprendre d’experiències similars, de la mà de diferents projectes d’economia social de Catalunya. Alhora que han compartit sessions formatives molt interessants a càrrec de professionals i formadors de diferents àmbits econòmics i socials. Per l’Auró ha estat tot un plaer poder formar part d’aquesta edició del @emprensocial.
El treball “ La cooperativa de la llum” de Camprodon, de J. Víctor Gay Frias rep el lliurament del XXII Premi periodístic Jacint Dunyó d’articles sobre cooperativisme, juntament amb la resta de premis promoguts per la Fundació Roca i Galès durant l’acte del passat 19 de desembre del 2013 a la Sala d’actes de la Fundació.
La Fundació Atresmedia, dins la campanya “Junts Eduquem”, ha atorgat el premi de creativitat i innovació al projecte de la Institució Montserrat “Matemàtiques que il·lusionen”. El grup de treball i investigació per a la innovació de les matemàtiques AMESAMES de Rosa Sensat, dirigit per Josep Callís Franco, proposa una metodologia innovadora per aconseguir, a través de les matemàtiques, formar alumnes crítics, capaços de prendre decisions i de millorar el seu entorn social. Aquesta metodologia s’aplica a l’escola Institució Montserrat, SCCL de Barcelona per afavorir el pensament lògic-matemàtic i les estructures cognitives.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, va organitzar, el passat 23 de gener, la jornada “Catalunya, referent en emprenedoria social”. En aquest marc, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar “hem de reconèixer el valor d’aquests emprenedors socials i de les entitats que hi donen suport al desenvolupament de projectes innovadors en organització i en tecnologia, però també en ètica i moral”. Durant la jornada es va presentar el primer mapa de l’emprenedoria social a Catalunya , on s’han mostrat més de 90 iniciatives arreu del territori de suport als emprenedors socials. També durant la jornada es va detectar la complementarietat de les iniciatives, promogudes per institucions públiques i per la societat civil.
Amunt
 

:: Agenda

El 17 de febrer es tanca el termini per a presentar els ajuts per al foment de la concentració, la intercooperació i la modernització de les cooperatives i altres entitats associatives agràries. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, va publicar la convocatòria orientada a potenciar la seva dimensió econòmica i social.
(DOGC 6522, de 16 de desembre de 2013)  
Amunt

No hay comentarios: