jueves, 25 de junio de 2015

# 112 InfoJustícia Departament de Justícia

# 112
InfoJustícia
Departament de Justícia
ISSN 2014-2218 | DL B. 14104-2012
imatge capçalera
Dimarts, 23 de juny de 2015Imprimeix

Recursos

  • e-justicia
  • Mediació
  • facebook
  • cire
  • Lexcat

::Actualitat

Set de cada deu persones que surten de la presó a Catalunya no torna a ingressar-hi
El Departament de Justícia va presentar la darrera recerca sobre la taxa de reincidència penitenciària 2014 del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. Segons aquesta recerca, set de cada deu persones que surten de la presó no han tornat a ingressar-hi per un nou delicte. Aquesta dada significa que els excarcerats que reingressen a presó per la comissió d’un nou delicte són el 30,2 %, 10 punts menys que en la darrera recerca quan la taxa de reincidència de l’any 2002 se situava en el 40,3 %.
El 30 de juny, de 12.00 a 14.00 h, tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada una sessió d’investigació sobre la taxa de reincidència penitenciària. Per assistir-hi cal fer la inscripció en línia fins al 28 de juny.
Més informacióPrograma de la sessió d'investigació
El Departament de Justícia posa en funcionament l'oficina judicial al Vendrell
El secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet, acompanyat de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández; el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou; la jutgessa degana del Vendrell, Cristina López; el secretari coordinador, Enric Domeque, juntament amb el director general de Modernització de l’Administració de Justícia, Xavier Fabregat, i el secretari de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jaume Illa, van visitar els jutjats del Vendrell per conèixer de primera mà el procés d’implementació de l’oficina judicial que s’ha posat en marxa a principis d’aquest mes de juny. Es tracta del segon partit judicial a Catalunya, després de Cornellà de Llobregat, on s’implementa de forma global el Servei Comú Processal d’Execució.
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, que va participar en la festa d’imposició de togues del Col·legi d’Advocats de Sabadell, va instar el Govern espanyol a reconsiderar la presentació de recurs davant del Tribunal Constitucional, anunciat en roda de premsa del Consell de Ministres, contra la modificació de la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i del béns mobles de Catalunya. A més, va recordar que la demarcació registral de Catalunya s'ha pactat amb els registradors i va afegir que «també se n’ha parlat amb el Ministeri de Justícia».
Més informació
El conseller de Justícia va presidir l’acte de celebració del 75è aniversari del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona. En aquest acte, el conseller va manifestar que, en la prestació de serveis professionals, «la seguretat a la ciutadania la donen els col·legis» i va afirmar que s’ha d’intentar «potenciar més la delegació de funcions de l’Administració en els col·legis professionals».
Més informació
El conseller de Justícia, Germà Gordó, va ser l’encarregat de cloure l’acte de lliurament de la segona edició del Premi Dret i Societat, promogut pel despatx Roca i Junyent, i que es va lliurar al Premi Nobel de la Pau, M. Cherif Bassiouni.
Durant la seva intervenció, Germà Gordó va manifestar que «a través del dret, tenim l’obligació d’actuar en benefici de la ciutadania» i, alhora, va insistir que s’ha de fer «especialment, en benefici dels més febles».
Més informació
El Departament de Justícia ha enllestit els tràmits necessaris per reubicar determinats òrgans judicials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que es troben en instal·lacions obsoletes i els usos de les quals no responen a les necessitats concretes del servei. L’objectiu del Govern és proporcionar als partits judicials de Rubí, Mollet del Vallès, Martorell, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat una nova ubicació que respongui a les necessitats del servei i que contribueixi a un millor desenvolupament de l’oficina judicial, com també al partit judicial de Santa Coloma de Farners, a Girona.
Més informació
La secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Maria Josep Feliu, va participar en la celebració de Sant Raimon de Penyafort al Col·legi d’Advocats de Vic. En la seva intervenció va destacar la importància del Conveni signat entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament de Vic per aglutinar en un sol espai tots els òrgans judicials de la ciutat i va dir que «és un pas endavant molt important per a la racionalització de les seus dels òrgans judicials a Vic i suposarà una millora considerable en la prestació del servei de la justícia».
Així mateix, la secretària va dedicar part del seu discurs a recordar la importància de fomentar el català en el món jurídic, atès el baix ús que té actualment.
Més informació
El Departament de Justícia està treballant estretament amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tal que, en el termini més breu possible, Granollers disposi de dos jutjats de primera instància de reforç per pal·liar la gran càrrega de treball que pateixen. El Departament està estudiant els espais disponibles dins l’edifici judicial per destinar-hi el personal necessari per a la posada en funcionament dels dos jutjats.
Més informació
Conferència «Polítiques contra la discriminació de persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals: repte legal i social» a Espais d’Actualitat
El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, dins el cicle de conferències sobre justícia i societat Espais d'Actualitat, ofereix una conferència sobre polítiques contra la discriminació de persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals: repte legal i social, a càrrec de Lluïsa Jiménez Gusi, responsable de l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de Persones Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals de la Secretaria de Família del Departament de Benestar i Família, i de Susana Villacampa Guillén, jurista de la Secretaria de Família del Departament de Benestar i Família.
La conferència es farà el 8 de juliol i es pot fer la inscripció en línia fins al 5 de juliol de 2015.
Programa

No hay comentarios: