viernes, 26 de junio de 2015

# 17 Vigilancia ASPCAT La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat

# 17
Vigilancia ASPCAT
La vigilància epidemiològica en salut pública, una prioritat
Agència de Salut Pública de Catalunya
Vigilancia ASPCAT
Dijous, 25 de juny de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Activat el Pla de vigilància i prevenció de l’onada de calor de l’1 de juny al 30 de setembre

  • Butlletí Epidemiològic de Catalunya
  • Butlletí de Salut Pública
  • L'App 061
  • ASPCAT
  •  A l’estiu protegiu-vos de la calor
  • Les vacunes. Idees clau.
  • La salut també viatja
  • Brot de febre hemorràgica pel virus de l'Ebola (FHVE)
  • Dona, tu decideixes! En les teves relacions sexuals, protegeix-te!
  • Hepatitis B. Recomanacions per prevenir-la
  • La malaltia de Chagas
  • Detecteu la tuberculosi
  • Canal Salut
  • Salut YouTube
  • Twitter

::Detectat el primer cas de diftèria toxicogènica en un nen no vacunat

Cas de diftèria toxicogènica
Des que el 28 de maig l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va rebre la notificació d’un possible cas de diftèria en un nen de 6 anys, la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP), de manera coordinada amb els professionals assistencials, està fent, totes les actuacions preventives pertinents en els àmbits de relació més directa del nen afectat: en els àmbits comunitari (familiar, escolar i de lleure) i sanitari, amb l’administració de la medicació preventiva i el reforç de la vacunació per tal d’evitar l’aparició de la malaltia en les persones que hi havien mantingut un contacte estret. Des de llavors, no s’ha detectat cap altre cas, encara que la vigilància epidemiològica continua.
Per tal de reforçar la vigilància, l’ASPCAT ha elaborat i ha fet arribar els documents Procediment d’actuació davant un cas de diftèria i Diftèria: preguntes i respostes a tota la Xarxa de Vigilància Epidemiològica i a la xarxa assistencial de Catalunya, seguint el protocol establert en situacions d’alerta de salut pública.
En relació amb les colònies d’estiu, s’han elaborat unes recomanacions, consensuades amb la Direcció General de Joventut, que s’han fet arribar als responsables de les colònies d’estiu.
L’ASPCAT recorda la importància de complir amb el calendari de vacunacions per evitar la reemergència de malalties greus que pràcticament havien desaparegut en el nostre entorn.
Amunt

::Grip

Grip
A Catalunya la vigilància de les infeccions respiratòries agudes, entre les quals la grip, es realitza mitjançant el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). En aquest sistema, hi participa una mostra representativa de 59 metges d’atenció primària (medicina general i pediatria) que treballen en 38 centres d’atenció primària distribuïts arreu de Catalunya i també una mostra hospitalària constituïda per 12 grans hospitals. Els metges informen dels casos atesos a l’atenció primària i dels casos de grip greus que han requerit ingrés hospitalari i recullen mostres que s’analitzen al laboratori de suport al sistema.
Els indicadors de morbiditat corresponents a les visites ateses per síndromes gripals als centres d’atenció primària mostren que l’activitat gripal a Catalunya ha estat una activitat epidèmica d’intensitat moderada. La taxa d’incidència màxima de síndromes gripals registrades per la xarxa sentinella ha estat de 458,9 per 100.000 habitants la setmana 9 al 15 de febrer, amb una incidència acumulada de 101,2 per 100.000 habitants, superior a les temporades anteriors (2012-2013= 99,27 i 2013-2014=77,8). El període d’activitat epidèmica ha presentat una durada de 9 setmanes. L’inici de l’activitat epidèmica ha estat la setmana 2 (del 5 al 11 de gener de 2015) i s’ha donat per finalitzada la setmana 11 (del 9 al 15 de març). S’han analitzat un total de 933 mostres provinents de la xarxa sentinella d’atenció primària, de les quals el 36,26% (338) han resultat positives al virus de la grip. La distribució dels virus de la grip aïllats mostra un predomini dels virus de la grip AH3 (45%).

En el marc del PIDIRAC durant la temporada 2014-2015, 482 persones han requerit ingrés hospitalari per malaltia greu en els hospitals sentinella. La mitjana d’edat dels casos greus ingressats ha estat de 62 anys (DS 26,4), el 70% dels quals no estaven vacunats i un 98% presentaven algun factor de risc de complicacions com a conseqüència de la grip. La distribució de virus aïllats en els casos ingressats ha estat d’un 85,3% de virus de la grip A [32,6% H3N2 , 19,2% H1N1pdm09] i un 14,7% de virus de la grip B.
Amunt

::Simulacre d’Ebola

Simulacre d’Ebola
El dia 28 de maig va tenir lloc al port de Barcelona l’exercici MARSEC-15, un simulacre d’atenció mèdica i control de fronteres consistent en l’arribada d’un vaixell de transport de mercaderies amb 5 polissons a bord, alguns dels quals són sospitosos de patir la malaltia de l’Ebola.
L’ASPCAT va participar activament en el simulacre de forma coordinada amb Sanitat Exterior, des del lloc de Comandament Avançat i del Comitè de Coordinació que són dos dels punts d’intervenció.
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, juntament amb la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, va coordinar les accions derivades de l’activació del Protocol d’actuació davant casos sospitosos de febre hemorràgica pel virus d’Ebola, en aplicació de les competències de resposta a alertes de salut pública. D’acord amb aquest protocol es van realitzar les actuacions següents: declaració de la sospita de casos; trasllat dels malalts coordinat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’hospital de referència (Hospital Clínic de Barcelona) i coordinació del trasllat dels contactes de risc al centre habilitat i seguiment posterior del seu estat de salut.
Quan l’ASPCAT detecta situacions de risc col·lectiu greu o d’emergència per a la salut pública també s’activen els canals de comunicació entre el Departament de Salut i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior per tal de coordinar les seves actuacions.
Aquest exercici forma part dels simulacres anuals que organitza la Força d’Acció Marítima de l’Armada Espanyola en col·laboració amb la Subdirecció General de Sanitat Exterior (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat) com a organisme coordinador de les activitats de vigilància i control dels riscos per a la salut pública a les fronteres.
Amunt

::Difusió del projecte pilot de la prova ràpida del VIH en el Congrés SEISIDA 2015

Congrés SEISIDA 2015
L’ASPCAT ha participat en el XVII Congreso Nacional sobre el Sida e ITS, organitzat per la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida el mes de maig a Donostia i que ha aplegat prop de 500 experts en la matèria. Hi ha presentat la iniciativa del PINSAP “Prueba piloto para la implementación de la prueba rápida del VIH en atención primaria en Cataluña, 2014-2015”, amb la qual es pretén avaluar la rendibilitat d’oferir un test ràpid per a la determinació d’anticossos enfront el VIH en la consulta d’atenció primària i realitzar recomanacions estratègiques de salut pública per introduir-la en aquest àmbit. En aquesta iniciativa participen actualment més de 80 centres d’atenció primària de la província de Barcelona i s'han sol·licitat més de 300 proves. S’estima que el fet de disposar d’un test ràpid en la consulta d’atenció primària millorarà la realització del test del VIH en el nostre territori, ja que en facilita l’execució, n’incrementa l’acceptació del pacient, permet conèixer el resultat preliminar en la mateixa visita i evita pèrdues o inquietuds produïdes per l’entrega diferida del resultat. L’ús de proves ràpides ofereix avantatges afegits perquè es duen a terme fora del laboratori convencional, la qual cosa minimitza els costos de formació i l’equipament per fer l’extracció sanguínia.
Amunt

::Programa d’eliminació del xarampió i de la rubèola Catalunya

 Programa d’eliminació del Xarampió a Catalunya
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT ha estat convidada a la seu del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per explicar davant d’una delegació de l’OMS el Programa d’eliminació del xarampió i rubèola a Catalunya.
L’evolució de la taxa d’incidència del xarampió es manté al voltant de l’1 per 100.000 habitants, i l’increment que s’observa en els tres anys (2006,2010 i 2014) coincideix amb tres brots, tots desencadenats per un cas importat.
En relació amb la rubèola, entre els anys 2002 i 2014 s’han notificat 124 casos sospitosos i 68 casos confirmats de rubèola postnatal mentre que, de rubèola congènita, se n’han confirmat 5 casos els anys 2004, 2005, 2008, 2011 i 2014.
Amunt

::Malaltia pneumocòccica invasiva

ECCMID
El 25è Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID) va tenir lloc a la ciutat de Copenhaguen (Dinamarca), entre els dies 25 i 28 d’abril. Hi van participar més de 10.600 persones procedents de 112 països, i es van presentar més de 3.000 comunicacions. L’Agència de Salut Pública de Catalunya va participar-hi amb dues presentacions orals sobre la malaltia pneumocòccica invasiva (MPI), sobre la distribució dels serotips que més freqüentment l’ocasionen, la seva clínica i la incidència en els darrers anys a Catalunya, i també amb un pòster presentat en sessió oral sobre la MPI i la circulació de virus respiratoris. 
En un dels estudis, s’han analitzat els canvis epidemiològics de la MPI comparant el període prevacunal (2006-2009) amb el període vacunal (2010-2013). En aquests períodes s’han notificat 5.063 casos (taxa d’incidència: 17,4 per 10−5 persones-any) i 3.925 casos (13,0 per 10−5 persones-any), respectivament. La disminució de la incidència s’observa globalment i en tots els grups d’edat estudiats. Aquest descens es deu principalment a la disminució dels serotips inclosos en la vacuna conjugada antipneumocòccica (vacuna Pn13), que es va comercialitzar a Catalunya l’any 2010 (figura 1).
D’altra banda, es va presentar un altre estudi realitzat en tres hospitals de Catalunya des de gener de 2012 fins a agost de 2014 en 151 pacients menors de 18 anys amb MPI. La presentació clínica més freqüent va ser la pneumònia (76,8%) i els serotips 1 i 3 en van ser els responsables en més del 50% dels casos (figura 2). És fonamental continuar la vigilància de la MPI per poder detectar-ne canvis en l’epidemiologia.
Amunt

::VIH/Sida

22è Memorial Internacional de la Sida
El passat 16 de maig va tenir lloc el  22è Memorial Internacional de la Sidaorganitzat per l’entitat Projecte dels Noms al Memorial Permanent de la Sida, situat al Parc de Montjuïc de Barcelona.
Aquest acte se celebra anualment en record de totes les persones que arreu del món han hagut d’enfrontar-se a aquesta pandèmia i reuneix personalitats destacades del nostre entorn social, polític i cultural. En aquesta edició es va realitzar la tradicional exposició de tapissos i l’ofrena floral acompanyada de la lectura de noms per part de familiars i amics de les persones desaparegudes, així com de diverses actuacions.
L’acte va comptar amb la participació del conseller de salut, Boi Ruiz, i la presència del secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, i de la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané.

Amunt

::L’Agència de Salut Pública de Catalunya participa en la jornada “Legionel·losi: un problema crònic de salut pública?”

Jornada Legionel·losi
La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Mireia Jané, ha participat en la Jornada Legionel·losi: un problema crònic de salut pública?, que va tenir lloc el dijous 18 de juny a la seu del Consorci de Salut i Social de Catalunya.
En la presentació “Legionel·losi: situació epidemiològica actual”, Mireia Jané va descriure els aspectes clau de l’epidemiologia de la legionel·losi, tant l’àmbit internacional i estatal com de Catalunya, i va mostrar quines són les principals actuacions de vigilància epidemiològica per tal de fer front als casos i per controlar-ne els brots.
D’altra banda, el president de la Societat Espanyola de Salut Ambiental (SESA), José Mª Ordoñez, va parlar de la prevenció ambiental de la legionel·losi i sobre allò que es pot fer perquè deixi de ser un problema.


Amunt

::Presentació de l’Informe Quiral 2014

Informe Quiral 2014
La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT, Mireia Jané, ha participat, com a representant del Departament de Salut, en la presentació de l’Informe Quiral 2014, dedicat a la comunicació pública de l’Ebola, que ha tingut lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el dijous 18 de juny. La taula d’inauguració d’aquesta jornada de presentació ha comptat també amb la participació del president de la Fundació, Antoni Vila Casas, i del director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, Arcadi Navarro.
La directora del Centre d’Estudis de Ciència i Comunicació i Societat de la UPF, Gemma Revuelta, ha estat l’encarregada de presentar els principals resultats de l’Informe.
L’Informe Quiral és un estudi d’investigació sobre un determinat tema de salut resultat de la col·laboració de la Fundació Vila Casas i del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra.


Amunt

::Jornada sobre tuberculosi el dimarts 7 de juliol

La Subdirecció General de Vigilància Epidemiològica de Catalunya de l’ASPCAT organitza la jornada “Reptes en el control de la tuberculosi a Catalunya en el segle XXI”, el dimarts 7 de juliol a la seu de l’ASPCAT (Roc Boronat, 81-95).
La jornada, que comptarà amb la inauguració del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, té l’objectiu de presentar les recomanacions per a la prevenció i el control de la tuberculosi pediàtrica i identificar els reptes actuals en el control d’aquesta malaltia a Catalunya. La jornada s’adreça a tots els professionals de salut que intervenen en la prevenció i el control de la tuberculosi a Catalunya.
Programa i formulari d’inscripció
Amunt

::Bec febrer 2015

Bec febrer 2015


Malalties de declaració obligatòria: numèrica i individualitzada.

Setmanes 5 a 8

Declaració de microorganismes al Sistema de notificació microbiològica de Catalunya.

Setmanes 5 a 8

No hay comentarios: