martes, 30 de junio de 2015

# 85 Butlletí d'Economia Social i Cooperativa

# 85
Butlletí d'Economia Social i Cooperativa
Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom
Logo AraCoop
Dimarts, 30 de juny de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Butlletí Persones Emprenedores

  • coopscatalunya
  • aracoop
  • acció
  • RSCat
  • Observatori
  • Dia Internacional del Cooperativisme
  • Xarxa Emprèn

::Editorial

Xavier López i García. Director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom

La Llei per a les cooperatives del segle XXI
El passat 18 de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar la nova Llei de Cooperatives, el marc jurídic que necessiten les empreses cooperatives per a competir en el segle XXI.
La Llei té cinc objectius:
- Fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les ja existents
- Simplificar i eliminar càrregues
- Reforçar les vies de finançament de les cooperatives
- Millorar la gestió empresarial de les cooperatives
- Assolir un major dimensionament del món cooperatiu
Per assolir aquests objectius s’introdueixen diferents mesures que no volen imposar un model únic de cooperativa sinó que ofereixen un ventall de possibilitats per a què aquestes s’autoregulin a partir dels seus estatuts.
Entre les mesures més destacades podem citar la reducció de 3 a 2 el nombre mínim de socis per crear una cooperativa (10, en el cas de les de consumidors i usuaris), la incorporació de la cooperativa integral (amb diversos objectes i diversos socis), el procediment exprés de constitució de cooperatives, la possibilitat de delegar en el Consell Rector determinats aspectes de la gestió empresarial i la introducció de mesures per promoure la continuïtat com a cooperativa d’empreses viables que tanquin per jubilació o altres causes.
L’elaboració de la Llei s’ha fet amb un ampli procés de negociació amb el sector - que ha donat suport a la necessitat d’adequar-la a l’actual context social i econòmic- i també entre els diferents grups parlamentaris. Finalment s’ha aprovat amb una àmplia majoria parlamentària.
Amb l’aprovació de la nova Llei s’assoleix un dels grans objectius de la legislatura. Gràcies a aquesta confiem que la fórmula cooperativa serà més atractiva per als nous emprenedors, la seva gestió més àgil i eficient, així com més elevades les expectatives de creixement.
En un entorn econòmic canviant, amb una competència global on la innovació i la tecnologia hi tenen un destacat paper i amb un entorn social que també presenta noves i urgents necessitats, hem de dotar les cooperatives de totes les eines necessàries per poder competir en el mercat en igualtat de condicions amb les empreses mercantils a fi de maximitzar el seu impacte social i econòmic.

Xavier López i García
Director general d’Economia Social i
Cooperativa i Treball Autònom
Amunt

::Entrevista

Entrevista Humbert Ferrer i Agell
Entrevista a Humbert Ferrer i Agell, gerent de Corma, SCCL
Humbert Ferrer i Agell, gerent de Corma SCCL, és llicenciat en Ciències Empresarials i Màster en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE (1983-1988). Posteriorment ha fet el PDG a l’IESE (2004).
Auditor a Arthur Ardensen (1990-1992), financer al Grup Sans, divisió de Sara Lee Corporation (1992-1998), director financer i posterioment director general al Grup Maheso (1999-2009) i, des de llavors, gerent de Corma SCCL. Forma part del Consell Assessor del Cooperativisme.
Abans de res ... què és Corma i explica’ns una mica de la seva historia.
Corma és una història d’il·lusió, treball, colors alegres i molta passió per les plantes ornamentals. Des de fa 34 anys som una cooperativa de primer grau, els socis de la qual cultiven plantes que comercialitzen, íntegrament, a través de la cooperativa. Actualment els socis són 25 empreses productores i la cooperativa compta amb 55 professionals. Corma és líder en el mercat domèstic i les exportacions suposen un 32% de la facturació.
Per què veu apostar per la internacionalització?
La caiguda del consum a les llars, la frenada de la construcció de vivendes i les retallades en els pressupostos de jardineria de les administracions públiques van provocar una greu davallada en el consum de plantes a Espanya en el període 2008-2014.
La situació es va agreujar el setembre de 2012 amb la pujada de l’IVA del sector del 8% al 21%.
Aquesta crisi no va ser tan greu a altres països d’Europa. A Corma ja exportàvem i vam veure molt clar que havíem d’apostar encara més per l’exportació per compensar la caiguda de vendes del mercat domèstic.
Què cal per afrontar un projecte d’internacionalització? Quines dificultats heu tingut?
En primer lloc cal fer un pla concret que defineixi els països i els canals de distribució en els quals vols estar present i créixer. Tant per fer el pla com per dur-lo a terme cal estar ben assessorat, especialment si vols crear una filial, contractar personal en altres països o trobar un soci local.
Nosaltres vam contar amb el suport d’ACCIÓ. Són gent molt preparada i competent que et proporcionen fins i tot els contactes amb els clients potencials i t’acompanyen a la primera entrevista.
En segon lloc, cal assegurar que comptaràs amb els fons per finançar el projecte com a mínim els primers 3 anys. Corma va comptar amb finançament de SICOOP per dur a terme el projecte i també del DAAM per crear alguns plans de marketing com ara la marca Barcelona Plants que està tenint molt bona acollida a França.
Les principals dificultats han vingut pel desconeixement de les lleis de cada país. Per estar tranquil cal estar ben assessorat.
En quins mercats esteu o quin teniu previst entrar?
Estem presents a França i estem prospeccionant i començant els contactes a Alemanya, Anglaterra i Suïssa. Per això hem treballat amb els Centres de Negocis d’ACCIÓ de París, Stuttgart i Londres.
La part més important del pla per la internacionalització l’hem dut a terme a França, on hem creat una filial i hem contractat dos comercials francesos. Vam contractar els serveis d’uns assessors recomanats per ACCIÓ que ens van assessorar sobre els tipus de societat que més ens convenia, sobre el contracte de distribució comercial, els contractes del personal i en el propi procés de selecció de les persones; a més ens porten la comptabilitat i els impostos.
Què ha aportat a la cooperativa el fet de sortir a l’exterior?
En el nostre sector, els clients dels mercats exteriors són més exigents, especialment amb la qualitat del producte. A més són mercats més madurs, evolucionats i segmentats, amb gustos i tendències diferents. Per tant, hem d’adaptar processos i productes amb estratègies de marketing especifiques. Els clients més exigents ens fan millors!
Per últim, el fet de ser cooperativa, afecta en positiu o en negatiu, a l’hora de vendre el producte en nous mercats?
En cap cas ens ha afectat en negatiu. El fet de ser cooperativa el presentem com una major proximitat a la producció, que sempre es considera quelcom positiu. Expliquem que podem fer productes a mida, que cuidem els interessos dels productors i que el producte que reben és més fresc.
Destaquem els nostres valors cooperatius a l’hora d’establir compromisos i relacions a llarg termini. En alguns casos, ens tenen especial simpatia doncs alguns clients també són productors o cooperatives.
Amunt

::Destacats

El Parlament aprova la Llei de Cooperatives catalana

El Parlament va aprovar la nova Llei de Cooperatives de Catalunya amb el suport del 80% de l'arc parlamentari: 96 vots a favor (CiU, ERC, PSC, C's), 3 en contra (CUP) i 27 abstencions (PPC, ICV-EUiA). Es tracta d'una llei inclusiva que obre un ventall de possibilitats per a que cada cooperativa s’adapti a les seves necessitats. Properament es publicarà al DOGC i entrarà en vigor al cap de vint dies.
Amunt

::Notícies

Entrega de premis FesCoop 2015
El 3 de juny va tenir lloc l’acte d’entrega dels premis FesCoop 2015. Aquest programa s’adreça a l'alumnat de segon cicle d’Ensenyament Secundari Obligatori, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, i al seu professorat, amb l'objectiu de difondre el model cooperatiu i els principis i valors del cooperativisme. Els primers premis guanyadors d’aquests projectes cooperatius varen ser: en categoria Segon Cicle d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO), Gafet, Unint Persones de l’IES Pla Marcell de Cardedeu; en categoria Batxillerat, Com a Casa de l’IES Costa i Llobera de Barcelona; i en categoria Cicles Formatius, CO&EL de l’IES Jaume Huguet de Valls.
Persones amb discapacitat auditiva i visual poden seguir les pel·lícules de Drac Màgic
La cooperativa Drac Màgic fa servir una aplicació creada pel Departament de Cultura que permet seguir les seves pel·lícules a persones amb discapacitat auditiva o visual. L’aplicació Artaccés per a mòbils i tauletes, es va poder utilitzar en una projecció especial que Pack Màgic-la nova distribuïdora de Drac Màgic-, va realitzar a la sala Zumzeig de Barcelona. Aquesta cooperativa creada el 1970 desenvolupa la seva activitat en l’estudi i la divulgació del cinema i dels audiovisuals i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals. 
Nous serveis d’Eticom Som Connexió
Eticom Som Connexió comença a caminar per avançar cap a l’autogestió col·lectiva de les comunicacions. Després d’un llarg període de treball intern, investigació, recerca i comparativa de preus i condicions, la cooperativa comença a oferir de forma autònoma els serveis de telefonia mòbil. Aquest servei es realitza mitjançant la xarxa Orange -a través de MásMóvil- i en breus setmanes, també estrenarà el servei de telèfon fix i Internet.
Tots els usuaris d’aquest servei seran socis de la cooperativa de consum i, per tant, hauran de fer una aportació inicial de 100 euros.
Sant Cugat promou la creació d’un Laboratori Social
El centre d’emprenedoria públic-privat Vita ha promogut la creació d’un Laboratori Social amb l’objectiu que s’hi ubiquin cooperatives i empreses que impulsen projectes de caràcter social. Aquest espai neix amb l’objectiu de convertir-se en un dels centres de referència de l’economia social a Catalunya. El Laboratori Social té 28 places, de les quals hi ha algunes ocupades pels promotors dels quatre projectes guanyadors del concurs d'Emprenedoria i Economia Social, organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat.
XI Concurs d'Idees Joves promogut per l'Ajuntament de Manresa
El concurs d’Idees Joves, dirigit a estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius té com a objectiu fomentar la cultura emprenedora, i en la seva onzena edició ha inclòs un premi al millor projecte cooperatiu. Aquest premi ha estat per Rental Racing Handicar SCCL, un servei de lloguer de vehicles de competició adaptats per a persones discapacitades, de Miguel Serral i Mohamed Tahri, de l'IES Lacetània.
Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit
L'Auditori del Col·legi d'Economistes va acollir la presentació pública de l'Associació per la nova Caixa Catalana Cooperativa de Crèdit. El nou projecte, inspirat en el model valencià Caixa Popular, esta promogut per un grup de catalans, antics treballadors de les caixes desaparegudes i economistes. S'espera poder començar a funcionar per al 2016 sota la formula de cooperativa de crèdit. A la presentació es va posar sobre la taula el llibre Caixa Popular: un model de banca cooperativa social i diferent, que tracta de l'entitat financera valenciana.
Grup Clade segueix creixent
Grup Clade va celebrar l’assemblea anual presentant el tancament pressupostari de l’any 2014, amb resultats molt positius. Amb 287 milions d’euros, el grup va incrementar la seva facturació en un 3,8% amb una tendència especialment positiva de les empreses del grup vinculades a la cultura i a l’educació, així com l’atenció a les persones. El grup va tancar l’exercici amb un benefici agregat de 4,8 milions d’euros, que representa un increment del 20% respecte el 2013.
Grup Clade és el primer grup empresarial cooperatiu de Catalunya. Constituït a finals del 2004, està format per Abacus Cooperativa, Cooperativa Plana de Vic, Escola Sant Gervasi, Grup Qualitat, La Fageda, Suara Cooperativa, Fundació Blanquerna, Grup Cultura 03, Lavola i en aquest últim mes s’ha incorporat un soci més, la societat anònima laboral Orquestra Simfònica del Vallès.
Les catedrals del vi, els cellers cooperatius
En la xerrada Parlem d’Art, l’arquitecte Roger Guitart va exposar els diferents treballs de Cesar Martinell fent especial esment a la Cooperativa Agrícola del Vendrell. Martinell va ser un dels grans impulsors del cooperativisme a Catalunya, el deixeble de Gaudí va viure la transició del Modernisme al Noucentisme. El conferenciant ha destacat el subterrani de la cooperativa, per l’estructura del sostre, i l’estat de la mateixa. Vol preservar el patrimoni, on qualsevol projecte de rehabilitació no perjudiqui l’edifici. En aquest enllaç podeu veure un vídeo de la xerrada.
Conveni entre les cooperatives agràries i el Parc de Recerca UAB

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), i el Parc de Recerca UAB, han signat un acord de col·laboració per impulsar projectes de recerca i innovació en l’àmbit agroalimentari. El conveni, que tindrà una durada de quatre anys, obre la porta a la realització conjunta d’activitats relacionades amb la recerca i la transferència de coneixement. Així doncs les cooperatives agràries es podran beneficiar de serveis especialitzats per part del personal investigador del Campus UAB per trobar solucions a les seves necessitats tecnològiques.
Una cooperativa basada en la producció, realització i el desenvolupament audiovisual

La productora audiovisual Claraboia, cooperativa participant del programa aracoop, es va formar fa cinc anys. Creada per extècnics de Televisió de Mataró, atenen a particulars i també presten serveis tècnics a empreses del sector audiovisual, però entre un 60% i un 70% dels seus clients són entitats cooperatives i oenagès. L’any 2012 van guanyar el premi Manuel Arroyo per a joves emprenedors de l’economia cooperativa.
Jordi Ciuraneta, bon coneixedor de les cooperatives
La trajectòria del nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Ciuraneta, ha estat sempre lligada al món rural i de les cooperatives. Entre d’altres ha estat president de Copaga (2000-2011), president del Consell sectorial del porcí de la Confederació de Cooperatives Agràries d’Espanya (CCAE), membre de la Confederació de Cooperatives i Sindicats Agraris de la Unió Europea (Copa-Cogeca), assessor en matèria de porcí del consell consultiu de la Direcció General d’Agricultura de la Unió Europea i vicepresident i responsable de ramaderia de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) del 2000 al 2008.
Amunt

::Agenda

Segueix l’agenda d’aracoop

Per tal de seguir totes les accions, seminaris, formació, i esdeveniments que promou aracoop, accedeix des d’aquí a la seva agenda. Consulteu lloc i data en aquest enllaç.
L’aracoop al BizBarcelona
Aquest any l’aracoop torna a ser present al BizBarcelona. Entre les conferències i seminaris programats per a l’emprenedoria trobareu la sessió Emprendre cooperativament, joves cooperatives de sectors emergents. Consistirà en una taula rodona amb 4 casos d’emprenedors d’economia social i cooperativa en sectors emergents de la nostra economia (Uni.co, Compacto, Eticom Som Connexió i la Cooperativa de Maials). Amb aquesta sessió es vol donar a conèixer que  l’economia social i cooperativa és una opció viable a l’hora d’emprendre, crear i fer créixer una empresa.
Emprenedoria col·lectiva: una opció de futur
Xerrada per entendre la cooperativa com a fórmula empresarial dirigida a persones emprenedores que vulguin tirar endavant el seu projecte. La sessió gratuïta permetrà, a través del coneixement d’experiències reals, conèixer millor les empreses cooperatives. Tindrà lloc el 17 de juliol a Girona Emprèn.
Medalles i Plaques al Treball President Francesc Macià
El passat dia 19 de juny es va reunir el jurat de la convocatòria 2015 de les Medalles i Plaques al Treball President Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya.
L’acte de concessió dels guardons tindrà lloc al Palau de la Generalitat el dia 8 de juliol a les 20h.

No hay comentarios: