miércoles, 10 de junio de 2015

# 136 DIXIT

# 136
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dimarts, 09 de juny de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

Es presenta un nou programa per a promoure la responsabilitat familiar corporativa a les empreses
La consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presentat el programa "L’empresa responsable en l’àmbit de la família. Família i empresa. Valors compartits" que té per objectiu promoure la responsabilitat familiar corporativa a les empreses. La iniciativa pretén fomentar una cultura del treball flexible que afavoreixi la vida en família dels treballadors amb els conseqüents beneficis pel que fa a la salut, motivació, implicació i productivitat. 
El Consell Executiu ha aprovat un nou decret sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de les persones amb discapacitat en empreses de 50 o més treballadors i les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment. El text unifica la gestió, simplifica el procediment, clarifica els criteris d’aplicació i impulsa la realització dels tràmits a través de canals electrònics.
El Departament de Benestar Social i Família, present a la 17a edició de FiraGran
Del 4 al 7 de juny va tenir lloc a Barcelona la XVII edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya. La finalitat central d’aquest saló és que les persones grans és que les persones grans aprenguin a portar una vida activa i coneguin de primera mà les iniciatives d'empreses, institucions i organitzacions que treballen per aquest col·lectiu. El Departament de Benestar Social i Família va ser-hi present amb un estand on oferia informació de les activitats i programes del Departament i del Consell de la Gent Gran de Catalunya.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Dossier temàtic “LGTBI”
Dossier temàtic que recull les monografies, articles de revista i recursos web més destacables en l'àmbit LGTBI (lèsbic, gai, transsexual, bisexual i intersexual) i que es poden consultar als centres DIXIT. Aquest recull, que actualitza i complementa el dossier temàtic del mateix àmbit realitzat l’any 2013, també incorpora una relació dels vídeos de conferències i presentacions realitzades a DIXIT sobre aquest àmbit.
Amunt

::Agenda

II Jornada PIADs
Jornada dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones de Barcelona (PIAD) dedicada a la detecció de la violència masclista, especialment a partir de l’àmbit comunitari, com a preocupació sentida per la xarxa de professionals que atenen aquestes situacions, les entitats i els diferents agents presents als territoris. L'acte tindrà lloc el 18 de juny.
2a Jornada Tècnica de Tuteles “Una persona dos serveis. Relació entre residències i entitats tutelars”
ACRA, Associació Catalana de Recursos Assistencials, organitza per segona vegada una jornada amb l’objectiu de crear canals de comunicació constants i eficients entre els centres residencials i les entitats tutelars per tal de sumar coneixements i millorar l’atenció de les persones tutelades. La jornada tindrà lloc el 18 de juny a Barcelona.
24a Escola d'Estiu “Coresponsabilitat social i estratègies pel món local”
Del 29 de juny al 3 de juliol tindrà lloc l'Escola d'Estiu que organitza cada any l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. Consisteix en activitats formatives amb diferents formats (seminaris de 20 hores, tallers de 12 hores i monogràfics de 8), adreçades a professionals de serveis socials, igualtat i ciutadania, educació, salut pública i consum, a més de la conferència inaugural i de conferències temàtiques. 
Amunt

::Convocatòries

Termini: 26 de juny de 2015
Organitza: Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Termini: 22 de juliol de 2015
Organitza: Fundació Carulla amb la col·laboració de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya
Termini: 31 de juliol de 2015
Organitza: Departament de Governació i Relacions Institucionals
Termini: 15 de setembre de 2015
Organitza: Institut Català de les Dones i Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Amunt

::Formació

Curs sobre detecció, intervenció i prevenció dels abusos sexuals a menors. Adreçat a professionals (serveis socials, salut, ensenyament, justícia, cossos de seguretat...) i a estudiants, el curs tractarà la temàtica de forma pràctica i des del treball psicosocial, psicoterapèutic i jurídic.

Data i lloc: de l'1 al 9 de juliol de 2015 a Barcelona
Organitza: Fundació Vicki Bernadet
Màster que ofereix els elements conceptuals i pràctics necessaris per a l’anàlisi i abordatge de la violència familiar des de diversos àmbits –social, psicològic, sanitari, educatiu, de seguretat i jurídic– per contribuir a la disminució del nombre de casos, a una millor prevenció i detecció, i assegurar una ajuda eficaç en els casos en què el problema ja s’ha produït.

Data i lloc: del 5 de novembre de 2015 al 17 de setembre de 2017 en modalitat onlineOrganitza: IL3 Institut de Formació Contínua - Universitat de Barcelona
Amunt

::Lectures recomanades

Eina d'identificació per al desenvolupament de la competència social: adolescents
Eina que reuneix un conjunt de 25 competències clau per gestionar les responsabilitats personals i socials implicades en el procés permanent de socialització dels i les adolescents. Aquest recurs s'adreça principalment a ens locals que treballen la intervenció amb adolescents en situació de vulnerabilitat social.
Eina d'identificació per al desenvolupament de la competència social: adolescents. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2014

Exemplar consultable als centres DIXIT
Reforming social work: improving social worker recruitment, training and retention
Informe que adverteix de la necessitat d’una reforma estructural dels programes de formació dels treballadors socials, per tal de tenir un bon futur professional i més experiències pràctiques a l’hora de sortir a cercar feina.

Holmes, Ed. Reforming social work: improving social worker recruitment, training and retention. London: Policy Exchange, cop. 2013. 68 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Patria potestad, minoría de edad y derecho a la salud
Llibre que reflexiona sobre el grau d’autonomia del menor com a individu davant els seus pares o tutors, en relació amb temes com els drets a la vida, a la integritat corporal i a la salut, que són fonamentalment manifestació de l’exercici d’aquests drets.

Asensio Sánchez, Miguel Ángel. Patria potestad, minoría de edad y derecho a la salud. Madrid: Dykinson, DL 2012. 247 p.

Exemplar consultable als centres DIXIT
Ética y modelos de atención a las personas con trastorno mental grave
Publicació que tracta de desenvolupar aspectes fonamentals del model d’atenció a la salut mental del segle XXI, models i estratègies que ja formen part de molts centres.  Des d’aquesta visió es pretén plantejar els conflictes ètics que apareixen més freqüentment a la pràctica assistencial. 

Ética y modelos de atención a las personas con trastorno mental grave
. Madrid: Publicaciones de la Universidad Pontificia Comillas: Fundación Juan Ciudad, 2013. 316 p. (Cátedra de Bioética; 21)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Recursos sobre voluntariat i cooperació
L'E-Joventut, l'Espai Virtual de Recursos per a les Polítiques de Joventut de la Generalitat de Catalunya, ofereix un espai de recursos que tracten el voluntariat europeu on es dóna accés a una Guia sobre voluntariat internacional i cooperació i a la Base de dades dels projectes del Servei de Voluntariat Europeu

No hay comentarios: