martes, 30 de junio de 2015

# 137 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 137
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 29 de juny de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Govern aprova el Pla d'acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social 2015-2016, que té com a eix prioritari la infància i l'adolescència
Aquest pla d’acció és un instrument que té com a objectiu reduir la pobresa i promoure la inclusió social a través de l’acció coordinada dels departaments i entitats de la Generalitat, i amb la participació d’altres agents econòmics i socials. El Pla, que disposa d'un pressupost per al 2015 de 1.066.311.880 euros, s’articula en 5 eixos d’actuació i preveu un total de 165 actuacions. Com a eix prioritari situa la lluita contra la pobresa i l’exclusió social en la infància i l’adolescència. Com a eixos generals, la cobertura de les necessitats bàsiques, l’ocupació, l’habitatge, i l’àmbit relacional i comunitari.
Balanç positiu dels tres anys de desplegament del Pla de Suport al Tercer Sector Social
El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat per la vicepresidenta del Govern i consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, es van reunir el dia 25 de juny amb els representants de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. Aquesta és la tercera trobada de caràcter anual prevista dins el Pla de Suport al Tercer Sector Social per analitzar conjuntament les inquietuds i les problemàtiques de les entitats socials. El Govern ha aprofitat la trobada per explicar als representants de les entitats socials el nou Pla d’acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social 2015-2016.
El 16 de juny es va reunir el Plenari de la Taula de Distribució Solidària d’Aliments on participen els departaments de Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació i Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Entre les mesures impulsades des de la darrera reunió del Plenari destaca la creació de la prestació garantida de servei bàsic de distribució d’aliments, una prestació d’aquestes característiques única a tot l'Estat.
La consellera Munté reclama un compromís europeu per a lluitar contra la discriminació per religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va participar el 18 de juny en el Consell de Ministres de la UE en matèria d’Ocupació, Política Social, Salut i Consumidors (EPSCO) que va tenir lloc a Luxemburg. En la seva intervenció, la consellera va reclamar a la UE que faci un pas endavant per a “garantir que els drets de les persones siguin reals, eradicar les situacions de discriminació i fomentar els valors d’igualtat, respecte i tolerància entre els ciutadans i les ciutadanes de la UE”.
Aquesta iniciativa va ser anunciada el 15 de juny amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans i s'adreçarà a responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors dels serveis socials, personal de residències, i a altres professionals similars.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Agenda

Conferència “Polítiques contra la discriminació de persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals: repte legal i social”
Conferència emmarcada en el cicle 2015 de conferències sobre justícia i societat dels Espais d'Actualitat del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. S'analitzarà la situació que sorgeix de l'actual context pel que fa a les discriminacions al col·lectiu LGBTI, i a la necessitat de redefinir el rol de certes institucions. Tindrà lloc a Barcelona el 8 de juliol.
Jornada “La bioètica a través del cinema”
L’Institut Borja de Bioètica-URL organitza una jornada en el marc de la Universitat d’Estiu Ramon Llull en què a través d'una metodologia d'anàlisi es farà un recorregut per les principals qüestions de la bioètica en el cinema. La jornada combinarà les explicacions teòriques amb l'anàlisi i debat de diferents pel·lícules i tindrà lloc el dia 9 de juliol a Esplugues de Llobregat.
Jornada de debat social “Respostes innovadores en discapacitat”
El 29 d'octubre tindrà lloc a Barcelona la darrera jornada dels debats sobre innovació social i discapacitat organitzats per l'Institut Guttman. Aquesta jornada, que comptarà amb conferències i debats, tractarà sobre temes com l'apoderament de les persones amb discapacitat, la generació i transmissió del coneixement o la formació de professionals en la investigació aplicada en discapacitat i autonomia personal.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 10 de juliol de 2015
Organitza: Obra Social "la Caixa" amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques
Termini: 22 de setembre de 2015
Organitza: Departament d'Economia i Coneixement i Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya
Termini: 30 de setembre de 2015
Organitza: Fundació Catalana Síndrome de Down
Amunt

::Normativa

Amunt

::Formació

Espai de formació gratuïta organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i dut a terme per escoles del Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya i altres entitats especialitzades. Aquesta edició consta de cursos i tallers presencials, i cursos en línia, que potencien l’oferta formativa de la Generalitat, amb el mateix format encetat a l’edició del 2014.

Data i lloc: del 2 de juliol al el 19 de setembre, amb dos moments forts de formació els dies 3 i 4 de juliol (inscripcions tancades) i 18 i 19 de setembre (inscripcions obertes fins el 23 de juliol), a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Reus, Salt, Sabadell, Tarragona i Tortosa
Organitza: Departament de Benestar Social i Família
Curs que dóna als i les professionals dels serveis socials les eines necessàries per a poder optimitzar les seves publicacions reduint el temps invertit a aquesta funció. Les eines d'automatització de continguts ajuden a estalviar temps, però per a què això sigui realment efectiu abans és necessari traçar una estratègia que aporti coherència a les publicacions.

Data i lloc: del 6 al 9 de juliol de 2015 a Vic
Organitza: Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya
Curs amb l'objectiu d'aportar pautes i eines per millorar el comportament de nens i nenes als centres educatius, tant dins de l’aula com a les estones d'esbarjo, especialment d'infants amb Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat o sense.

Data i lloc: del 15 al 20 de juliol de 2015 a Barcelona
Organitza:  Fundació Pere Tarrés
Postgrau amb l'objectiu de formar professionals qualificats per a la detecció i intervenció de casos de violència familiar. Aporta eines i pautes per tractar el tema des d’una visió interdisciplinària, tenint en compte factors de diversos àmbits que hi intervenen: aspectes socials, psicològics, sanitaris, educatius, de seguretat i jurídics.

Data i lloc: del 5 de novembre de 2015 al 16 de setembre de 2016 en modalitat onlineOrganitza: IL3 - Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona
Amunt

::Lectures recomanades

La infancia en España 2014: el valor social de los niños: hacia un Pacto de Estado por la Infancia
Informe que tracta sobre la lluita contra la pobresa i la inclusió social i aposta per una educació inclusiva i de qualitat.
González-Bueno, Gabriel. La infancia en España 2014: el valor social de los niños: hacia un Pacto de Estado por la Infancia. Madrid: UNICEF Comité Español, 2014. 68 p.
Exemplar consultable als centres DIXIT
Les associacions d'assistents socials i el Col·legi de Treball Social de Catalunya: 80 anys d'associacionisme professional (1934-2014)
Publicació que fa un recorregut històric des dels orígens del treball social a Catalunya, quan es va començar a organitzar en associacions, fins arribar a la constitució del Col·legi Oficial de Treball Social.

Feu, Montserrat. Les associacions d'assistents socials i el Col·legi de Treball Social de Catalunya: 80 anys d'associacionisme professional (1934-2014). [Barcelona]: Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, 2014. 330 p. (Monogràfic; 9)

Exemplar consultable als centres DIXIT
Gimnasia mental para mayores: 101 juegos para mejorar y reforzar la memoria y la atención
Llibre que ajuda les persones grans a desenvolupar, mitjançant el joc, les seves habilitats mentals, de manera independent o en companyia de familiars i amics. S'adreça tant a persones grans com a monitors d’activitats i educadors en residències de la tercera edat.
Batllori, Jorge. Gimnasia mental para mayores: 101 juegos para mejorar y reforzar la memoria y la atención. Madrid: Narcea, DL 2014. 126 p. (Guías para la formación)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Pla de protecció internacional a Catalunya
Pla que estableix les mesures i activitats per la protecció internacional: dret d’asil, refugi i protecció subsidiària.

Pla de protecció internacional a Catalunya. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, Direcció General per a la Immigració, 2014. 25 p.
Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Google per a organitzacions sense ànim de lucre
Programa de Google per a organitzacions sense ànim de lucre que ofereix accés gratuït a eines com Gmail, YouTube per a entitats, Google Earth Solidari i Google Ad Grants, entre d'altres. Aquestes eines poden ajudar a la comunicació amb nous socis i voluntaris, a treballar de forma més eficaç i a transmetre la informació de l'entitat. El programa, que ha arribat a Espanya fa unes setmanes, porta actiu des del 2006 a altres països.

No hay comentarios: