martes, 14 de julio de 2015

# 138 DIXIT Butlletí del Departament de Benestar Social i Família

# 138
DIXIT
Butlletí del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 13 de juliol de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

  • Xarxes socials
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Publicacions del Departament de Benestar Social i Família
  • Pla Estratègic de Serveis Socials de Catalunya
  • Hèrcules Sistema d'Informació Social
  • Pla Director de Formació
  • Infància Respon
  • Voluntariat
  • Xarxa Òmnia
  • Línia d'atenció contra la violència masclista
  • Pla de Ciutadania i de les Migracions: horitzó 2016
  • Pla Nacional de Joventut de Catalunya

::Destacat

El Parlament aprova la Llei d'igualtat entre dones i homes
El 8 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat en la majoria d'articles, la Llei d'igualtat de dones i homes, que té per objectiu que el dret fonamental de la igualtat entre dones i homes s'exerceixi de manera efectiva en els àmbits polític, econòmic, social i cultural, amb una regulació pròpia i singular, d'acord amb el marc competencial.
La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va exposar el 7 de juliol davant el Ple del Parlament les principals línies d’actuació del Pacte per a la Infància a Catalunya, especialment les mesures destinades a atendre infants i joves en situació de vulnerabilitat durant les vacances escolars d'estiu. Els bons resultats d’aquest pla d’actuació implementat l’estiu de l’any passat han fet que enguany el Departament el repeteixi i l’intensifiqui.
Prop de 60.000 persones amb dependència moderada s'incorporen progressivament al sistema de protecció de la LAPAD
Un total de 58.864 persones amb un nivell de dependència moderada (Grau I) s'estan incorporant progressivament des de l'1 de juliol al sistema de protecció que els garanteix la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD). El Departament de Benestar Social i Família destina inicialment 18 milions d’euros per atendre aquestes persones.
Amunt

::Actualitat

Amunt

::Novetats DIXIT

Dossier temàtic “Teràpia ocupacional”
DIXIT ha elaborat un recull de publicacions, articles, entitats i recursos web sobre teràpia ocupacional, disciplina encarregada de valorar, diagnosticar, identificar, prevenir i tractar les dificultats funcionals que puguin afectar les ocupacions de la vida quotidiana de les persones afectades (auto cura, productivitat, oci, etc.). Totes les publicacions que s’hi recomanen es poden consultar als centres DIXIT.
Disponible una nova selecció de les publicacions més destacades arribades als centres DIXIT
Ja es pot consultar al portal DIXIT el llistat de les publicacions més destacades arribades als seus centres de documentació durant els darrers dos mesos. Aquesta selecció està disponible en paper i en format digital. 
Amunt

::Agenda

Jornades de reflexió col·lectiva sobre l'evolució dels estudis de joventut a l'Estat Espanyol durant les últimes dècades, les característiques de la investigació actual, i les línies de la investigació futura que demanda la complexitat del món juvenil. Tindran lloc de l'1 al 2 d'octubre a València.
Oasis: 1a trobada d'adolescents LGTB
L'Associació Candela per a la Investigació i l'Acció Comunitària organitza la primera trobada d'adolescents LGTB a un alberg de Barcelona els propers 17, 18 i 19 de juliol. Les activitats que es duran a terme, sempre en un marc de lleure, són: taller d’autoestima, cinefòrum de campanyes contra l’assetjament LGTBfòbic, trobada amb referents positius LGTB, taller dirigit a les famílies dels i les adolescents, taller d’educació afectiu-sexual, etc.
Amunt

::Convocatòries

Termini: 27 de juliol de 2015
Organitza: Real Patronato sobre Discapacidad
Termini: 31 de desembre de 2015
Organitza: Departament d’Empresa i Ocupació
Amunt

::Formació

Curs que té l'objectiu de definir i descriure la realitat de la violència familiar, entendre els orígens i les seves conseqüències i presentar propostes processuals i eines eficaces per abordar les conductes violentes.

Data i lloc: del 7 al 9 de setembre de 2015 a Teruel
Organitza: Universitat d'Estiu de Teruel
Màster de l'àmbit de la recerca, la intervenció i les polítiques públiques en joventut. Es tracta d'una proposta formativa avançada interuniversitària i interdisciplinària que aplega els professionals, investigadors i personal docent que treballen o aspiren a treballar en aquest sector.

Data i lloc: d'octubre de 2015 a setembre de 2016
Organitza: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Rovira i Virgili
Amunt

::Lectures recomanades

La inteligencia maternal: manual para apoyar la crianza bien tratante y promover la resiliencia de madres y padres
Llibre que tracta sobre la maternitat, el conjunt d’emocions, conductes i representacions de les mares i pares, que es tradueixen en pràctiques de cures, estimulacions, educació i socialització dels seus fills i filles per garantir-ne el desenvolupament durant la infantesa.

La inteligencia maternal: manual para apoyar la crianza bien tratante y promover la resiliencia de madres y padres. Barcelona: Gedisa, 2014. 183 p. (Colección Psicología. Resilencia) 
Exemplar consultable als centres DIXIT
Document marc del programa per al desenvolupament de plans locals per a la inclusió social
Document que vol ser una eina que faciliti el disseny, la implementació i l’avaluació de l’estratègia per a la inclusió social als àmbits local i comarcal, de forma consensuada amb els actors dels territoris i coordinant la utilització dels recursos existents.

Document marc del programa per al desenvolupament de plans locals per a la inclusió social. Barcelona: Departament de Benestar Social i Família, Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, 2014. 39 p. (Col·lecció Eines; 19)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Llei d'accessibilitat
Adaptació al format Lectura Fàcil de la Llei d’accessibilitat, que estableix les directrius que s’han de complir per assolir l’accessibilitat en tots els àmbits de l’entorn (urbanisme, edificació, transports, comunicació, serveis i productes), per garantir la màxima autonomia, evitar situacions de discriminació i assegurar la igualtat d’oportunitats per a tothom.
Llei d'accessibilitat. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família, 2015. 29 p. (Lectura fàcil; 6)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Hull House: el valor de un centro social
Anàlisi introductori a la biografia i rellevància de Jane Addams dins l’àmbit del treball social, una de les pioneres de la intervenció a nivell grupal i comunitari als Estats Units d'Amèrica i Premi Nobel de la Pau. El llibre també conté dues conferències que va impartir l’any 1892.

Addams, Jane. Hull House: el valor de un centro social. [Madrid]: Paraninfo : Consejo General del Trabajo Social, 2013. 88 p. (Clásicos; 1)
Exemplar consultable als centres DIXIT
Amunt

::Recurs

Servei de primera acollida
Espai web on la Direcció General per a la Immigració posa al servei dels ens locals i les entitats la proposta de material de suport a la formació del mòdul sobre coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. Es pot trobar tota la informació i els recursos formatius necessaris per a obtenir el certificat de primera acollida, un document jurídic d’utilitat en els processos d’estrangeria com l’arrelament social o l’accés a la nacionalitat.

No hay comentarios: