martes, 14 de julio de 2015

# 91 Butlletí de l'Institut Català de les Dones Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

# 91
Butlletí de l'Institut Català de les Dones
Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família
Dilluns, 13 de juliol de 2015Imprimeix | Butlletins anteriors

Centre de documentació

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Butlletins del Departament de Benestar Social i Família
  • Línia 900 900 120 contra la violència masclista
  • Nomenclàtor de Cataluya carrers amb nom de dona
  • Cercador d'expertes

::Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya aprova la Llei efectiva per a la igualtat de dones i homes
El Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat en la majoria d'articles, la Llei d'igualtat de dones i homes, que té per objectiu que el dret fonamental de la igualtat entre dones i homes s'exerceixi de manera efectiva en els àmbits polític, econòmic, social i cultural, amb una regulació pròpia i singular, d'acord amb el marc competencial.
El text estableix diverses polítiques públiques per promoure la igualtat i l'apoderament; reconeix el paper de les associacions de defensa dels drets de les dones; preveu que tant en la contractació com en l'atorgament d'ajuts es prioritzin les empreses i entitats que tinguin plans d'igualtat; determina que hi ha d'haver paritat als òrgans col·legiats, tribunals o òrgans tècnics de selecció de les administracions, i aposta per una educació no sexista, per la prohibició de determinades joguines i anuncis publicitaris i per l'impuls de la conciliació i el repartiment de tasques. 
El Parlament va fer una declaració a favor de la incorporació dels drets sexuals i reproductius en el marc de desenvolupament post-2015 de les Nacions Unides.
Amunt

::Violència masclista

El Govern condemna l'homicidi d'una dona a Barcelona, presumptament víctima de la violència masclista
El Govern de la Generalitat de Catalunya condemna enèrgicament els casos d’homicidi d’una dona trobada morta al Port de Barcelona, presumptament a mans de la seva parella, i de dues dones, mare i germana del presumpte agressor, també a Barcelona, i expressa el seu  condol a la famílies de la víctimes. Les dones que es trobin en situacions de violència masclista poden trucar les 24 hores del dia i tots els dies de l’any al telèfon gratuït i confidencial 900 900 120. També es poden adreçar a algun dels serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD).
 
Els Grups d’Atenció a la Víctima de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona han tractat, en els seus deu anys de funcionament, 32.899 casos de violència de gènere i domèstica, i han tramitat més de 37.000 denúncies. Durant aquests deu anys, els Mossos d’Esquadra han detingut 14.958 persones de les quals 12.078 han estat per delictes de violència de gènere, és a dir, envers la dona per part de la seva parella o exparella, i 2.880 per delictes de violència domèstica. 
Professorat de primària i secundària participa a Tarragona en un curs per a la prevenció i actuació davant la violència masclista
L’Institut Català de les Dones i la Universitat Rovira i Virgili van organitzar una formació sobre la prevenció i l’actuació contra la violència masclista, que va comptar amb la participació de 27 professionals del professorat de secundària i del cicle superior de primària dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a la demarcació de Tarragona. La formació va analitzar el fenomen de la violència masclista com a xacra estructural i va informar sobre les respostes que es donen des de l’administració pública i quin és funcionament dels protocols. 
Els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones van atendre l'any passat 739 dones de les comarques de les Terres de l'Ebre
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, va presidir la reunió de la Mesa institucional del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista, que és el màxim òrgan de representació i decisió en la lluita contra la violència masclista en aquest territori. El 18,5% de les dones ateses pel cinc Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de la demarcació es trobaven travessant una situació de violència masclista i la línia 900 900 120 va atendre l'any 2014 un total de 95 trucades procedents de les Terres de l'Ebre.
Amunt

::Any Neus Català

La consellera de Benestar Social i Família lliura la Medalla Centenària de la Generalitat a la lluitadora antifeixista Neus Català
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va lliurar la Medalla Centenària de la Generalitat a la lluitadora antifeixista Neus Català que el 15 de juny va complir 100 anys, en el marc de l’acte de lliurament de la Distinció d’Honor del Priorat promogut pel Consell Comarcal de la comarca. Munté va assegurar que “tinc el plaer i l’honor de fer aquest lliurament a la Neus Català pel mèrit d’haver arribat als 100 anys, però sobretot perquè volem que continuï al nostre costat com a referent incomparable que ens recorda com l’anhel de llibertat i justícia rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”.
Amunt

::Universitats

Col·laboració amb la Universitat de Barcelona en estudis i activitats per potenciar la perspectiva de gènere en el coneixement
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, van signar un conveni marc de col·laboració per al desenvolupament d’activitats conjuntes que impulsin a la inclusió de la perspectiva de gènere en el coneixement. El conveni potenciarà les relacions acadèmiques i científiques; les activitats docents; l’intercanvi d’informació, publicacions i materials; la investigació, els estudis, els projectes d’interès comú, i la seva divulgació, entre altres.
 
Activitats conjuntes amb l'Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere per impulsar els estudis de gènere
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i la directora de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere, Susanna Tavera, van signar un conveni de col·laboració per impulsar la realització d’activitats conjuntes en l’àmbit dels estudis de gènere. La col·laboració es concretarà en l’organització de jornades i la divulgació dels millors treballs del Màster Oficial Interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania.
L'Institut Català de les Dones i la Universitat Rovira i Virgili formaran el professorat de primària i secundària per a la prevenció i actuació davant la violència masclista
El conveni de col·laboració signat per la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, es fomenta, entre altres, el desenvolupament de projectes de recerca, la formació mitjançant beques i la participació de l’alumnat universitari en conferències sobre temes de gènere així com la participació en seminaris, jornades o altres accions divulgatives. 
Quatre recerques de batxillerat guanyen el Premi Universitat de VIC-UCC Institut Català de les Dones
L’objectiu del Premi Institut Català de les Dones és sensibilitzar estudiants de batxillerat en el coneixement i els valors de l’equitat de gènere a través de les recerques tutelades del currículum educatiu. El guardó distingeix els millors treballs de recerca sobre la visualització de l’acció social de les dones, la defensa dels drets de les dones en la lluita per la igualtat d’oportunitats o la violència masclista. Enguany el primer premi ha estat per “La dona al Japó. Una visió literària”, és el títol de la recerca de l’alumna Gemma Jiménez, de l’Institut Jaume Primer de Salou (Tarragonès). 
Amunt

::Cooperació

El document, el primer que es fa d'acord amb la nova planificació quadriennal del Pla Director 2015-2018, prioritza la defensa, protecció i garantia dels drets humans de les dones i dels drets col·lectius dels pobles.
Amunt

::Exposicions

Identitat esculpida, de l'artista Mar Hernández Plana, inicia a les Terres de l'Ebre una gira per les demarcacions catalanes
Aquest projecte, de l'escultora Mar Hernández Plana, neix de la necessitat d'expressió artística sorgida del procés personal de malaltia del càncer de mama que va patir l'artista. Un procés que comporta una transformació, no només física, sinó en tots els aspectes i facetes personals. L'exposició es podrà veure a Tortosa fins al 30 de juliol. Posteriorment, de l'1 al 30 de setembre, l'exposició estarà a la Universitat de Lleida, i els mesos següents la gira continuarà a Barcelona, Girona i Tarragona. 
Amunt

::Temes d'interès

Visita del grup de dones de Trinitat Nova al Centre de documentació
La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño, va rebre les representants del grup "Pinzellada de dona" de l'Associació de Veïns de Trinitat Nova, que van visitar el Centre de documentació. En el transcurs de la visita van conèixer el funcionament del Centre així com les polítiques per a l'equitat de gènere que impulsa, coordina i avalua l'Institut Català de les Dones.

No hay comentarios: