martes, 23 de febrero de 2016

# 123 Infoacsa Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària Departament de Salut

# 123
Infoacsa
Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Departament de Salut
Impacte gràfic InfoACSA 10
Dilluns, 08 de febrer de 2016Imprimeix | Butlletins anteriors


    • La seguretat alimentària de l'A a la Z
    • Publicacions de l'ACSA
    • Base de dades de legislació
    • Butlletí de Salut Pública
    • L'App 061
    • Canal Salut
    • Web de Salut Pública
    • 25 anys LOSC

    ::Actualitat

    L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha actualitzat la General scientific guidance for stakeholders on health claim applications (“Guia general científica per a les parts interessades sobre les declaracions de propietats saludables dels aliments”) i la Guidance on the scientific requirements for health claims related to the immune system, the gastrointestinal tract and defence against pathogenic microorganisms (“Guia de requisits científics per a les declaracions relacionades amb el sistema immunitari, el tracte gastrointestinal i la protecció contra microorganismes patògens”).
    Més informació: Updated claims guidance ‘will benefit consumers and applicants’ (EFSA)
    Com arribar a ser AGent AntiMalbaratament alimentari
    Dossier educatiu per a professors i dinamitzadors per fer un taller teatralitzat sobre malbaratament alimentari a les escoles
    En total, l’any 2013, 28 estats membres van informar la UE de 1.005.835 mostres: 419.528 mostres aleatòries i 17.561 mostres sospitoses —d’aco rd amb la Directiva 96/23/CE del Consell—, 565.417 mostres recollides en el marc d’altres programes —duts a terme d’acord amb la legislació nacional— i 3.329 mostres en controls d’importació. L’anàlisi de les dades presentades en aquest informe principalment es refereix a les mostres recopilades d’acord amb la Directiva 96/23/CE del Consell. Les mostres recollides mitjançant altres estratègies de mostreig (sospitós, d’importació o d’altres) no segueixen cap pla de control predefinit, pel qual no es van agrupar juntament amb les mostres específiques i es tracten separadament.
    De les 419.528 mostres aleatòries recollides d’acord amb la Directiva 96/23/CE del Consell, hi ha 1.299 mostres (0,31%) no conformes.
    L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha emès un informe favorable a la llet tractada amb llum ultraviolada (UV), amb la finalitat d'augmentar les concentracions de vitamina D3 i estendre la vida útil de la llet.
    L’aliment nou és la llet de vaca (sencera, semidesnatada o desnatada) al qual s’aplica un tractament amb radiació ultraviolada (UV) després de la pasteurització per tal d'estendre la vida útil de la llet. Aquest tractament proporciona un augment de les concentracions de vitamina D3.
    Amunt

    ::Legislació

    S’aprova el Reglament 2016/27 que modifica els annexos III i IV del Reglament (CE) núm. 999/2001 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s'estableixen disposicions per a la prevenció, el control i l'eradicació de determinades encefalopaties espongiformes transmissibles.
    Aquesta Directiva s’aplica a les caseïnes i els caseïnats destinats al consum humà, i les seves mescles i deroga la Directiva 83/417/CEE amb efectes a partir del 22 de desembre del 2016.
    Es publica la Decisió d'execució (UE) 2016/87 com a resposta a la sol·licitud presentada per Monsanto Europe SA, el 29 de juny de 2015, per posar fi a totes les autoritzacions concedides per la Comissió als productes que continguin blat de moro, es componguin de blat de moro o s’hagin produït a partir de blat de moro modificat genèticament MON 863, a conseqüència d’una decisió comercial de l'empresa de deixar de comercialitzar aquests productes a la UE.
    Amunt

    ::Publicacions

    Els catalans prenen suficient seleni de la dieta
    Es publica un nou capítol del document Elements traça en els aliments. Estudi de dieta total a Catalunya. El seleni és un element traça essencial, però, com tots els elements traça, a concentracions elevades pot ser tòxic. La ingesta diària en tots els grups de població estudiats està per damunt de la ingesta diària recomanada establerta per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i l’establerta per les autoritats americanes. En cap grup aquesta ingesta supera les concentracions màximes tolerables. Per tant, la ingesta de seleni per la població catalana és suficient per cobrir les necessitats fisiològiques.
    Més informació:
    Elements traça als aliments. Estudi de dieta total a Catalunya.
    Actualització de l'Acsabrief sobre norovirus
    Es presenten dades de brots a Catalunya durant el període 2006-2013
    Amunt

    ::Receptes

    Esmorzar de civada i fruites
    Nova recepta de la Fundació Alícia contra el malbaratament d'aliments

    No hay comentarios: